ZA 19.10

20U00

Competitie

KMSK Deinze - Jong Genk

PRE-ORDER Pre-order de nieuwe home & awaykit 24-25!

Naar de webshop!

Koop je tickets!

Bestel je tickets voor de volgende thuiswedstrijd!

Voorbeschouwing SL16FC – KMSK Deinze: One Love, One Spirit, We Are One

Nieuws Bericht geplaatst op vrijdag 25 november 2022

Het WK in Qatar is er een van ontzettend veel heisa, maar ook van een aangename reeks potten voetbal op de eerste speeldag van het kampioenenbal. Toch werd voetbal naar de achtergrond geduwd door de misstanden in het gastland. One Love. Voetbal is er voor iedereen, het draagt een boodschap uit tegen elke vorm van discriminatie en onrecht. Voorlopig niet op het WK, wél in de Challenger Pro League. Want die competitie gaat gewoon door ‘in de schaduw’ van het grote schouwspel in Qatar. Met aanstaande zaterdag de confrontatie tegen SL16FC, ofwel ook de ploeg waartegen Grosjean zijn heerschappij begon.

Zo’n kleine maand geleden werd Marc Grosjean aangesteld als hoofdcoach van KMSK Deinze. Onze nieuwe T1 begon aan zijn ambtstermijn bij Deinze met de eerste opdracht tegen SL16FC. De Luikenaar wist die opdracht succesvol af te sluiten en wat volgde, was een glansreeks van vier overwinningen en slechts één gelijkspel. Grosjean kreeg Deinze terug op de rails en bracht Oranje-Zwart richting de middenmoot van het klassement. Tegen SL16FC kan Deinze zijn ongeslagen reeks voortbouwen tot zes wedstrijden.

 

One Love – ‘Voetbal is voor iedereen’

 

Een van de vele stormen op het WK was het dragen van de One Love-aanvoerdersband. Een speciale armband die wordt gedragen om verbinding uit te stralen en discriminatie tegen te gaan. In de voetballerij kom discriminatie namelijk steeds vaker voor. Of het nu gaat om rassendiscriminatie, discriminatie op basis van geloof en geaardheid. De aanvoerdersband met regenboogstrepen maakt deel uit van een internationale campagne, waar tien landen in Europa aan deelnemen.

Op het WK zouden verschillende ploegen de aanvoerdersband dragen. Maar omdat de FIFA dit een politiek statement vindt, werd de band verboden. Eerst werd er gedreigd met boetes, daarna met sportieve sancties. Uiteindelijk besliste geen enkele nationale ploeg de armband te dragen. Daarom komt de Pro League met een statement en een oproep naar de ploegen uit de Challenger Pro League om komende speeldag de regenboogarmbanden te dragen.

“Ons voetbal is er voor iedereen, ongeacht seksuele voorkeur, genderidentiteit of ras. Op een voetbalveld vallen alle barrières weg. In tegenstelling tot de FIFA willen wij die boodschap met onze clubs eendrachtig uitdragen. Daarom vragen wij de Challenger Pro League-kapiteins om komend weekend op speeldag 15 de regenboogarmband te dragen", stelt de Pro League. Op onze velden kan het dus wel.

 

Geen overrompeling door het WK in de Challenger Pro League

 

Door het WK en de stillegging van de Jupiler Pro League werd er gevreesd voor heel wat A-spelers in de selectie bij de CPL-beloftenteams. Die vrees bleek onterecht, want heel wat ploegen hielden vast aan hun vertrouwde namen. Zo stond er bij SL16FC geen enkele speler tussen de lijnen die sinds de start van het seizoen in aanmerking kwam bij de A-ploeg. Ook bij Jong Genk was dat niet het geval.

Dat heeft natuurlijk te maken met de restricties die de Pro League voor het seizoen heeft opgelegd aan de beloftenteams. Zo mogen spelers die aan de aftrap stonden van een match in 1A de week erop niet deelnemen aan de eerstvolgende match van het beloftenteam. Daarnaast komen spelers die al zes officiële matchen bij de A-ploeg speelden ook niet meer in aanmerking voor de U23-ploeg. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat er veel spelers van Standard in de selectie te vinden zijn voor de confrontatie tegen onze Tigers.

 

Terugblik naar de 14de speeldag

 

De 14de speeldag in de Challenger Pro League was er een met zes doelpunten minder dan op de 13de speeldag. Geen enkele ploeg wist meer dan twee doelpunten te scoren, waardoor de scores ook niet uitliepen.

Onderin het klassement deed SL16FC een uitstekende zaak door de drie punten mee te pakken uit Virton. Voor de Luxemburgers is het ondertussen al de vijfde nederlaag op rij. Het verschil tussen Virton en de derde laatste in de stand is ondertussen opgelopen tot zeven punt. Les Gaumes moeten die laatste plaats delen met de beloften van Jong Genk. De jonkies uit Limburg verloren de derby tegen Lommel. Anello en Belghali zorgden voor de doelpunten in de 2-1-zege voor Lommel. Door de overwinning springt Lommel naar een gedeelde zesde plek.

Die zesde plaats wordt overigens bezet door drie ploegen, waaronder ook onze Tigers. Deinze klom opnieuw enkele plaatsen in het klassement na een felbevochten zege tegen Lierse Kempenzonen. En ook Dender blijft vooruitgang boeken met een 10 op 15. De ploeg van Regi Van Acker won ten koste van de RSCA Futures en klimt dankzij de overwinning ook naar die begeerde zesde plaats, die uitgeeft op een ticket voor de promotie play-offs.

Als twee honden vechten om een been, dan loopt de derde er mee heen. Afgelopen weekend leverde de langverwachte topaffiche tussen SK Beveren en RWD Molenbeek geen winnaar op. Thierno Barry en Mickael Biron zorgden voor de treffers van de avond. Door het gelijkspel van de leiders kon Beerschot optimaal profiteren. De jonge Beren staat dankzij de overwinning tegen Club NXT op twee punten van de leidersplaats. Het enige doelpunt in de confrontatie tegen de jonkies uit West-Vlaanderen werd gescoord door Hervé Matthys.

 

Het Statistiekenboekje

 

Op de 14de speeldag van de Challenger Pro League wisten slechts twee ploegen de nul te houden. In vier van de zes duels was de thuisploeg aan het feest, terwijl SL16FC als enige ploeg de drie punten mee naar huis kon nemen.

Het duel tussen RWDM en SK Beveren leverde, zoals eerder vermeld, geen winnaar op. Toch deed doelpuntenmaker Barry geen slechte zaak in de doelpuntenranking. De aanvaller van Beveren scoorde niet alleen een fraai doelpunt tegen de Brusselaars, hij staat nu ook eenzaam aan de leiding van de topschutterslijst. Barry zit ondertussen aan tien treffers dit seizoen.

Ook in het assistenklassement vielen er enkele verschuivingen op te merken. Leider Bryan Smeets kon in zijn invalbeurt geen extra streepje achter zijn naam schrijven. Eerste achtervolger, Guillaume De Schryver (Lierse Kempenzonen) kon dat wel. Zijn pas naar Schouterden leverde een fenomenaal doelpunt vanaf de middellijn op.

Bij de clean sheets veranderde er niet veel bovenin. Poitoux (SL16FC) en Lathouwers (Beerschot) waren de enige poortwachters die de nul wisten te houden. De doelman van Beerschot klimt na zijn clean sheet op naar een gedeelde tweede plek.

Dylan De Belder, beste topschutter ooit in Challenger Pro League

 

Eentje voor de geschiedenisboeken. Onze spits Dylan De Belder was tegen Lierse Kempenzonen opnieuw trefzeker en kopte zijn vierde dit seizoen tegen de netten na een afgemeten voorzet van Alessio Staelens. Toch zeggen zijn cijfers van dit seizoen niet alles.

Sinds de hervorming van de tweede klasse naar 1B is Dylan De Belder de speler die al het vaakst mocht juichen. Onze spits zit namelijk al aan 46 goals in 114 1B-duels. De Belder maakte die doelpunten in zijn periodes bij Lierse, Cercle en ook bij Deinze. Hij mag zich dan ook met recht en rede de beste schutter aller tijden noemen in de Belgische tweede klasse.

GOUDEN RELATIES

Grandis StarCasino Playsia TV Jako (1)