ZA 22.01

20U45

Competitie

KVC Westerlo - KMSK Deinze

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

Voorbeschouwing KMSK Deinze – Royal Excel Mouscron: Van David tot Goliath

Voorbeschouwing KMSK Deinze – Royal Excel Mouscron

Nieuws Bericht geplaatst op vrijdag 17 december 2021

KMSK Deinze ontvangt de laatste wedstrijd voor de winterstop ploeg in vorm, Royal Excel Mouscron, in eigen huis. In de Dakota Arena wordt zaterdagavond beslist wie met een goed gevoel de feestdagen en de winterstop kan intrekken en wie niet. De troepen van Jeunechamps wonnen vijf van hun laatste zes wedstrijden en behaalden 15 op 18. Sinds het vertrek van Scifo behaalde Jeunechamps vijf overwinningen, een gelijkspel en een nederlaag en zo is hij een van de sterkst debuterende coach in 1B. Moeskroen kwam terug onder de mensen te staan en transformeerde zo van David in Goliath in slechts enkele weken tijd.

De vijftiende speeldag in de D1B Pro League zorgde voor slachtoffers. Lommel SK verloor op het veld van Moeskroen en zag zijn T1, Peter van der Veen, afscheid nemen als hoofdcoach van het team. Nochtans begonnen de Limburgers goed op het veld van de Henegouwers, maar Moeskroen maakte zijn achterstand goed en trok uiteindelijk het laken naar zich toe. Door hun vijfde overwinning op zes matchen springen ze naar de vijfde plaats in het klassement op slechts twee punten van KMSK Deinze. Geen voetbal in het Edmond Machtensstadion op zaterdag, want door de sneeuwval ging de wedstrijd tussen Westerlo en RWDM niet door. Zondagnamiddag speelden onze Tigers en de Wase Leeuwen voor een tweede plaats in het klassement. Beveren trok meteen het laken naar zich toe, maar die voorsprong werd uitgewist door een kopbaldoelpunt van Blondelle. Uiteindelijk maakten de Waaslanders daarna nog drie doelpunten en diepten ze de score uit tot 4-1. Zondagavond sloten Lierse en Virton de vijftiende speeldag dan weer af. Beide ploegen hielden elkaar op 2-2, maar die match werd wel de laatste match voor Gregoire aan het bewind van Les Gaumes.

Statistiekenrankings in de 1B Pro League

Afgelopen weekend wijzigde er niets aan de kop van de assistenranking en bovendien was er ook geen enkele doelman die een clean sheet kon houden op de 15de speeldag. In het topschuttersklassement ziet onze ‘Gouden Lenny’ wel opnieuw enkele namen dichterbij komen, al behoudt hij wel nog altijd een voorsprong van twee doelpunten.

De Oostenrijkse spits, Daniel Maderner, trof in de wedstrijd tegen onze Tigers twee keer raak en beende zo Erdon Daci (Westerlo) bij met acht rozen op de tweede plaats. Ook de ploegmaat van Maderner, Kevin Hoggas, wist in de wedstrijd tegen Oranje-Zwart de netten te laten trillen. Hij zit ondertussen aan zeven treffers dit seizoen.

In de assistenranking blijft Nicolas Rommens (RWDM) aan de leiding staan, al kreeg hij vorig weekend ook het gezelschap van Teddy Chevalier (Royal Excel Moeskroen). Beide spelers zitten aan zes assists. Op de tweede plaats vinden we Alexander Maes (Lierse Kempenzonen) terug. Hij wist in de wedstrijd tegen Virton zijn medespelers van geen belangrijke passes te voorzien en blijft zo op vijf assists staan. De eerste speler van Deinze staat in het assistenklassement op een derde plaats. Die eer is weggelegd voor onze aanvallende middenvelder Youssef Challouk.

David Jensen blijft bovendien de lakens uitdelen in de clean sheet-ranking. De Westelse doelman blijft met zes clean sheets in veertien wedstrijden (Westerlo speelde vorig weekend niet) aan de top van het klassement staan.

‘Het Statistiekenboekje’

Met achttien punten op vijfenveertig staat Royal Excel Moeskroen  momenteel op een vijfde plaats geparkeerd in het klassement van de 1B Pro League. Les Hurlus pakten in hun laatste zes wedstrijden wel zestien punten van de achttien punten dit seizoen en dat bewijst nog maar eens dat coach Jeunechamps een echt raspaard gemaakt heeft van zijn troepen. Moeskroen speelt dan ook op de omschakeling en kan rekenen op een volwassen selectie.

De troepen van Jeunechamps bewezen eerder ook al een achterstand te kunnen ombuigen in een overwinning en behaalden bovendien ook drie clean sheets. Moeskroen won dit seizoen al vijf wedstrijden en speelde daarnaast ook drie keer gelijk. In vijftien competitiewedstrijden kregen Les Hurlus 26 tegendoelpunten en vonden ze 20 keer de weg naar doel. Oranje-Zwart heeft in tegenstelling tot Moeskroen wel een positief doelpuntensaldo. Zo lieten de Tigers dit seizoen al 25 keer de netten trillen en kregen ze 23 tegentreffers. De statistieken van Moeskroen zijn wat achterhaald na het ontslag van Enzo Scifo, maar dit seizoen verloren Les Hurlus al zeven keer. Deinze wist in drie wedstrijden geen enkel punt te sprokkelen. 

De selectie van Moeskroen kan rekenen op heel wat métier met als absolute goudhaantje Teddy Chevalier. De Franse spits deed dit seizoen al vier keer de netten trillen en wist ook tegen Deinze al twee keer te scoren. Bovendien is Chevalier ook de aangever van de assists, want de Fransman topt ook bovenaan het lijstje van assists in 1B. Daarnaast is het ook uitkijken voor de pijlsnelle Lucas Ribeiro Costa. De Braziliaanse flankaanvaller wist net als Chevalier al vier keer te scoren dit seizoen en gaf ook al twee assists.

Naast de diensten van Chevalier kan Moeskroen ook teren op de ervaring van heel wat spelers als Jérémy Taravel, Dimitro Mohamed en Christophe Lepoint. Het belooft dan ook een bitsig duel te worden tegen een sterk verdedigend blok dat rekent op de omschakeling. Wie we niet op het veld zullen zien, is onze kapitein Denis Prychynenko. Hij kreeg vorige week zijn vijfde gele kaart en is daarom geschorst voor de laatste wedstrijd voor de winterstop. Ook Moeskroen mist een speler. Zij kunnen morgen alvast niet rekenen op de Montenegrijn Marko Bakic. De centrale middenvelder zit zijn tweede van twee wedstrijden schorsing uit.

Voorbeschouwen met Siebe Blondelle en Wim De Decker

Siebe Blondelle maakte vorige week het enige Deinse doelpunt in de wedstrijd tegen Waasland-Beveren. De verdediger blikte alvast met revanchegevoelens vooruit: "We berusten op revanchegevoelens na onze vorige match tegen Moeskroen en ook na vorige week tegen Waasland-Beveren. Eigenlijk speelden we daar twee slappe matchen en nu willen we dat rechtzetten. Op Waasland-Beveren kregen we te makkelijk doelpunten tegen, maar dat is allemaal goed besproken geweest deze week en nu is het zaak om dergelijke fouten niet meer te maken."

Coach Wim De Decker nam de voorbije week dan weer de progressie van Moeskroen onder de loep en verwacht opnieuw een moeilijke wedstrijd: "De cijfers en uitslagen van Moeskroen spreken voor zich. Het is een ploeg met veel kwaliteit en volwassenheid. In het begin van het seizoen klikte het niet bij hen, maar nu lukt dat wel. We weten wat ons morgen te doen staat na die verloren partij op Le Canonnier. Het wordt geen simpele opdracht, maar dat is het nooit in 1B. Het wordt sowieso een andere match dan tegen Westerlo, Waasland-Beveren of RWDM. We hopen op een positief resultaat. Maar het belangrijkste is om ons ook te amuseren, niet te veel te rekenen en er gewoon vol voor te gaan morgen en de resterende twaalf wedstrijden dit seizoen."

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq