ZA 22.01

20U45

Competitie

KVC Westerlo - KMSK Deinze

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

Voorbeschouwing RWDM – KMSK Deinze: 150ste Jubileummatch voor ‘gouden’ topschutter Mertens

Voorbeschouwing RWDM – KMSK Deinze

Nieuws Bericht geplaatst op zondag 28 november 2021

KMSK Deinze trekt zondag naar het Edmond Machtensstadion voor de dertiende speeldag van het seizoen. In de heenronde smeerde Racing White Daring Molenbeek Deinze zijn eerste verliespartij van het seizoen aan en zo doorbraken de Brusselaars de ongeslagen reeks van Oranje-Zwart. De Tigers azen nu op revanche. Zondagavond wordt ook een speciale avond voor onze ‘gouden’ topschutter Lennart Mertens. Hij trekt voor de 150ste keer in zijn carrière een shirt van Deinze aan en hij hoopt zijn jubileum te vieren met een of meerdere doelpunten.

Iedereen is aan elkaar gewaagd. Dat is al langer duidelijk in de D1B Pro League, maar werd afgelopen speeldag nogmaals bevestigd. Enkel Westerlo weet na twaalf speeldag een positief rapport voor te leggen en loopt zo verder uit op de concurrentie. De nummers twee tot en met zes staan zelfs slechts op drie punten van elkaar.

Royal Excel Moeskroen wist op de twaalfde speeldag het degradatiespook definitief van zich af te schudden. Les Hurlus boekten hun derde zege op rij en pakken negen op negen. Waasland-Beveren was het slachtoffer van dienst. Westerlo haalde andermaal de sloophamer boven en legde er vijf in het mandje uit op het Lisp. De Kemphanen dienden Lierse hun grootste thuisnederlaag ooit toe in hun (korte) geschiedenis. Virton is dan weer de nieuwe rode lantaarn in 1B. De Luxemburgers verloren in eigen huis met 0-2 van RWDM en zien zo Moeskroen naast zich komen in het klassement. KMSK Deinze en Lommel sloten de twaalfde speeldag af met een doelpuntrijke partij die uiteindelijk onbeslist bleef.

Onderlinge confrontaties

De verplaatsing naar het Edmond Machtensstadion zal voor onze Tigers niet vreemd aandoen. Beide ploegen hebben een verleden met elkaar en kennen elkaar al van in de amateurreeksen en andere verledens. Voor onze rechtsachter Soufiane El Banouhi wordt het ongetwijfeld ook een speciaal weerzien. De Brusselaar heeft een verleden bij RWDM en keert terug naar waar het allemaal begon. Zo speelde El Banouhi in het seizoen 2011-2012 en 2012-2013 in totaal 37 wedstrijden in de kleuren van de Brusselse ploeg en was hij goed voor 3 assists.

In een iets nabijer verleden, met name vorig jaar, speelden beide ploegen ook vier keer tegen elkaar. Deinze won de eerste confrontatie tegen RWDM en daarna speelden beide teams drie keer gelijk. Het toont aan dat beide ploegen bijzonder aan elkaar gewaagd zijn en we verwachten dan ook een stevige fysieke wedstrijd in zware omstandigheden.

Dit seizoen, op 3 oktober, stonden beide ploegen ook al eens tegenover elkaar. Deinze kwam toen al vroeg in de wedstrijd op voorsprong dankzij een doelpunt van Dylan De Belder, maar RWDM ging erop en erover. De Brusselaars dienden toen Deinze hun eerste nederlaag van het seizoen toe. Oranje-Zwart ondervond toen ook de lasten van een coronagolf in de ploeg, waardoor De Decker een noodgedwongen ander elftal op de mat bracht.

Statistiekenrankings in de D1B Pro League

Statistieken zijn er om gewijzigd en aangevuld te worden, maar voor een spits is het natuurlijk altijd fijn als hij scoort. Dat laatste heeft onze ‘gouden’ Lennart Mertens letterlijk genomen. Afgelopen zondag scoorde hij als eerste speler in de D1B Pro League een hattrick. Die hattrick zorgt er nu voor dat hij aan de leiding staat van het topschuttersklassement in 1B.

Mertens zit dit seizoen nu aan zeven goals in twaalf wedstrijden en doet daarmee een doelpunt beter dan de Oostenrijkse spits Daniel Maderner (Waasland-Beveren). Die startte afgelopen wedstrijd tegen Moeskroen in de basis voor de Wase Wolven, maar werd al na 55 minuten gewisseld.

In het zog van Mertens konden ook Daci (Westerlo) en Sales (Lommel) oprukken na hun doelpunten van afgelopen weekend. Beide spelers brachten hun totaal op vijf doelpunten.

Ook in de assistenranking vielen er afgelopen speeldag heel wat wijzigingen te noteren en staan er opnieuw twee spelers aan de leiding. Alexander Maes (Lierse Kempenzonen) kon geen potten breken in de verloren wedstrijd tegen Westerlo en moet nu Arno Verschueren (Lommel) naast zich dulden. De Lommelse middenvelder zette Sales op weg naar de gelijkmaker in de wedstrijd tegen Deinze en was zo goed voor zijn vierde assist van het seizoen.

In de clean sheet ranking blijft David Jensen (Westerlo) ongenaakbaar, al kruipen Defourny (RWDM) en Gillekens (Moeskroen) iets dichter. Beide goalies wisten in de partijen tegen respectievelijk Virton en Waasland-Beveren de nul te houden.

‘Het Statistiekenboekje’

Met zestien op drieëndertig staat RWDM momenteel op een gedeelde derde plek geparkeerd in het klassement van de D1B Pro League. De Brusselaars delen die plaats met KMSK Deinze en Lierse Kempenzonen.

Bij Racing White Daring Molenbeek kunnen we na twaalf speeldagen van een ‘heilige drievuldigheid’. De Brusselaars konden dit seizoen vier keer winnen, speelden vier keer gelijk en verloren ook vier keer. In twaalf competitiewedstrijden vonden ze ook al achttien keer de weg naar doel, maar kregen ze ook al negentien keer een treffer tegen. Dat brengt hun gemiddeldes op gemiddeld anderhalf doelpunt per wedstrijd en gemiddeld 1,6 tegendoelpunten bij wedstrijd. Bij Oranje-Zwart oogt die balans positiever met een doelpuntensaldo van +2 en gemiddeld 1,6 doelpunten per wedstrijd en slechts 1,4 tegendoelpunten per wedstrijd.

Dat het een fysieke wedstrijd zal worden, daar bestaat geen twijfel over. Zo pakte RWDM dit seizoen al 26 kaarten en maken ze per wedstrijd meer dan twaalf fouten. Ook de Tigers tonen dat ze heel wat duelkracht in hun bloed hebben stromen. Oranje-Zwart pakte dit seizoen al 34 kaarten, maar hebben tien overtredingen minder op hun totale conto als RWDM.

Bovendien is het moeilijk om de goalgetter aan te duiden bij de Brusselaars. Zo zitten Kévin N’Zuzi Mata, Lenny Nangis en William Togui alle drie aan drie doelpunten dit seizoen. De assists worden dan weer afgeleverd door Glenn Claes en Nicolas Rommens.

Daarnaast is het ook uitkijken voor de centrale verdediger Gilles Ruyssen. Lennart Mertens liet op de persconferentie van vrijdag al vallen dat hij Gilles door en door kende en dat omgekeerd ook het geval is. Zo blinkt Ruyssen uit op uitverdedigende acties, succesvolle terugspeelballen en gewonnen luchtduels. Onze topschutter zal dan ook zijn werk hebben met de Brusselse verdediger.

Voorbeschouwen met ‘Gouden Lenny’ en Wim De Decker

Lennart Mertens speelt zondag zijn 150ste wedstrijd in het shirt van Deinze en is ervan overtuigd dat het een speciale partij zal worden: “Ik heb hier al veel meegemaakt bij Oranje-Zwart. Het is mijn zesde seizoen en uiteindelijk is dat wel een mijlpaal voor een speler. De titel in de eerste amateurklasse zal me bijblijven, net als de gewonnen bekerwedstrijd tegen Club Brugge en ook mijn eerste goal thuis tegen Virton blijft me voor altijd bij. De dag van vandaag blijven nog weinig spelers zo lang bij dezelfde club, maar waarom zou ik vertrekken? Ik voel me goed bij Deinze, ik word hier geapprecieerd en de laatste jaren resulteert dat ook in mijn spel en in mijn doelpunten.” Onze ‘gouden Lenny’ zit aan 78 doelpunten en zes assists voor Deinze ondertussen en hij hoopt er nog een aantal aan toe te voegen: “Ik heb nu in iedere reeks van eerste provinciale tot 1B een hattrick gemaakt, dus dat is wel een prestatie waar ik fier op mag zijn. Maar de bedoeling blijft om zoveel mogelijk doelpunten te blijven maken en de ploeg zo verder te helpen. Binnen twee weken kan die ranking er helemaal anders uitzien, al blijft het doel om zo lang mogelijk op plek 1 te blijven staan.”

Coach Wim De Decker verwacht opnieuw een lastige wedstrijd tegen een erg stugge ploeg: “Het zal niet enkel sportief moeilijk zijn, ook de weersomstandigheden zullen het spelbeeld bepalen. RWDM is heel erg goed uit de startblokken geschoten en zij beschikken over heel wat voetballend vermogen. Bovendien spelen ze nu enorm realistisch, resultaatgericht en gesloten.”

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq