ZA 22.01

20U45

Competitie

KVC Westerlo - KMSK Deinze

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

Road to Heizel: “Hindernis 1: K. Lyra-Lierse Berlaar”

Nieuws Bericht geplaatst op maandag 13 september 2021

KMSK Deinze trekt aanstaande dinsdag, op 14 september om 19u30, naar het Luc De Rijckstadion voor hun eerste optreden in de Beker van België. De wedstrijd kadert in de vijfde ronde van de Croky Cup met als inzet een plaats in de zestiende finales. Bij het laatste onderlinge duel tussen beide teams was er nog geen sprake van K. Lyra-Lierse Berlaar en speelde KMSK Deinze gewoon tegen Lierse SK. Zes jaar geleden hield de thuisploeg de zege in eigen rangen in de tweede klasse van het Belgische voetbal. Nu, zes jaar later, liggen de kaarten toch iets anders. K. Lyra-Lierse Berlaar speelt op dit moment in de tweede amateurklasse, terwijl Oranje-Zwart meedoet aan de top van het klassement in 1B.

De Koninklijke Lyra-Lierse Berlaar dateert al van in het jaar 1909. Toen ging de ploeg nog door onder de naam TSV Lyra, waarna later voor de clubnaam Koninklijke Lyra werd gekozen. Bij de voetbalbond was de Antwerpse club bekend onder het stamnummer 52. In zijn debuutjaren speelde Lyra vele jaren in de hoogste afdelingen met een bekerfinale in 1935 als absoluut hoogtepunt. Na de jaren ’50 zakte de club weg uit de hoogste afdelingen en een decennium later viel de club terug naar de derde klasse. Uiteindelijk ging de voetbalafdeling van de Koninklijke Lyra op in stadsgenoot Koninklijke Lierse Sportkring.

Drie maanden later werd de club heropgericht als Koninklijke Lyra TSV. Ze kregen het stamnummer 7776 en gingen onderaan de ladder in de vierde provinciale van start. In vijf jaar tijd slaagde de Antwerpse club erin om zich op te werken tot de eerste provinciale. Na een paar seizoenen in de eerste en tweede provinciale volgde in het seizoen van 1978-1988 uiteindelijk de opstap richting de nationale bevorderingsreeksen. In 2017 kocht Lyra TSV het oude stamnummer 52 terug en nog geen jaar later wijzigde de club haar naam naar Koninklijke Lyra-Lierse Berlaar nadat de club een samenwerking aanging met een deel van de supporters van het ter ziele gegane Koninklijke Lierse Sportkring. Lierse heeft op zijn palmares twee Belgische bekers en vier landstitels staan. Lyra-Lierse startte in het seizoen 2018-2019, zijn eerste seizoen onder de nieuwe naam, in de derde klasse amateurs B. Een jaar later kroonden ze zich tot kampioen en dwongen ze promotie af naar de tweede afdeling.

Heropstart na corona

Lyra-Lierse heeft net als KMSK Deinze zijn start in het nieuwe voetbalseizoen niet gemist. Elf maanden na hun laatste competitiewedstrijd trapten ze zo’n tien dagen geleden het seizoen in de tweede afdeling af tegen R. Cappellen FC. De Antwerpse club speelde op hun openingsmatch gelijk met dank aan goals van Schaessen en Nys.

Afgelopen weekend maakten de Antwerpenaren de verplaatsing richting Hasselt en daar haalden ze de sloophamer boven. Lyra-Lierse ging naar huis met ‘een jantje’ met dank aan afwerkers Kil, Pfeffer en Adesanya. Net als KMSK Deinze is ook Lyra-Lierse dit seizoen voorlopig ongeslagen.

Bekersprookjes

Dat bekersprookjes bestaan hoef je onze ‘Tigers’ niet te vertellen. Op 26 september 2018 kwam de landskampioen Club Brugge KV langs in het Burgemeester Van De Wielestadion. Ivan Leko, de toenmalige trainer van Blauw-Zwart, roteerde zijn volledige ploeg. Zo bleven er maar drie basisspelers staan op het veld: Mechele, Rits en Schrijvers. De landskampioen kwam uiteindelijk aan de aftrap met namen als Emmanuel Dennis (nu Watford), Lois Openda (nu Vitesse) en ook Dion Cools (nu FC Midtjylland) en Sofyan Amrabat (nu Fiorentina) mochten opdraven. Niet de minste namen natuurlijk.

Club begon dominant aan de wedstrijd, maar uiteindelijk kreeg de landskampioen nauwelijks kansen bij elkaar gevoetbald. Na een halfuur spelen voelde Deinze dat er toch iets meer in zat. Mehdi Tarfi schilderde het leer met een wereldgoal in de kruising. Hij verschalkte de toenmalige Amerikaanse doelman Horvath met een geweldig afstandsschot. Ook na het doelpunt bleven onze ‘Tigers’ op zoek gaan naar het tweede doelpunt, dat uiteindelijk via een vrije trap van Brulmans door De Greef gemaakt werd. 

Voetbal is en blijft een eenvoudig spel van 90 minuten, maar uiteindelijk kan alles gebeuren. Dinsdag volgt onze eerste hindernis richting de Heizel met Lyra-Lierse als eerste stap.

Bekijk hier de beelden terug van onze bekerwedstrijd tegen Club Brugge in 2018!

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq