ZA 22.01

20U45

Competitie

KVC Westerlo - KMSK Deinze

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

Voorbeschouwing KMSK Deinze – Lierse Kempenzonen: ‘The Tigers’ are attacking the new season

Nieuws Bericht geplaatst op donderdag 12 augustus 2021

Het voetbalseizoen 2021-2022 staat nu echt voor de deur. Vrijdagavond, 13 augustus om 20uur, staan onze Tigers voor hun vuurdoop in de nieuwe voetbaljaargang en trappen ze hun eerste competitiewedstrijd af tegen Lierse Kempenzonen in het Burgemeester Van De Wielestadion. Onze club bewees met gerichte en jonge aanwinsten zijn ambitie voor het nieuwe voetbalseizoen. Net als KMSK Deinze stoffeerde ook Lierse SK zich met heel wat nieuwe namen. Een ‘tabula rasa’ zoals dat heet, maar wel volgens de clubtraditie.

De Pallieters werden vorig seizoen voor de leeuwen gegooid in 1B en waren dan ook niet afgestemd op een seizoen in 1B. De Lierenaren konden vorig jaar dan ook hun stempel niet drukken, waardoor ze als zevende eindigden in het eindklassement. Coach Tom Van Imschoot liet maar liefst vijftien spelers vertrekken die vorig jaar nog onder contract stonden bij de club.

Zo was het vorig jaar

Vorig jaar ontving KMSK Deinze Lierse SK pas op de zesde speeldag van het seizoen. Deinze kende een moeilijk seizoensbegin, maar pakte in zijn laatste twee wedstrijden toen een zes op zes. Tegen de Pallieters gingen ze dan ook op zoek naar een negen op negen. In apocalyptische omstandigheden was het Challouk die voor de openingsgoal zorgde. Lierse begon naarmate de wedstrijd verder ging meer en meer te dreigen en uiteindelijk vonden de Lierenaren het hoofd van Bitsindou, die de corner voorbij onze goalie Dutoit werkte. Het moment van de avond viel iets later. Michiel De Looze maakte een van de meest spraakmakende doelpunten van het seizoen. Via een voorzet zocht onze rechtsachter het hoofd van Lennart Mertens, maar in plaats van Mertens te vinden, vond de bal zijn weg naar de netten. Tot ongeloof van alles en iedereen en vooral tot eigen ongeloof van De Looze.

Een tweede treffen tussen Deinze en Lierse vond plaats op de veertiende speeldag van het seizoen. Het werd een wedstrijd die iedereen ongetwijfeld bijblijft. Lierse liep tot twee keer toe met twee doelpunten uit, maar dat bleek niet te volstaan voor de zege. Het is zoals de Engelse spits Gary Lineker ooit zei: “Voetbal is een simpel spel. Tweeëntwintig mannen lopen achter een bal gedurende 90 minuten en op het einde winnen de Duitsers.” Die avond wonnen de Duitsers niet, maar wel de ‘Tigers’ van oranje-zwart. In een knotsgekke partij werd het uiteindelijk 3-4 in het voordeel van de Oranjehemden. Dylan De Belder vond in de slotminuten zijn weg naar doel en ook de weg naar een eerste doelpunt in het shirt van KMSK Deinze.

Op de negentiende speeldag van de 1B Pro League trokken beide teams opnieuw de degens om het tegen elkaar op te nemen. In de eerste helft bracht Fessou Placca de Pallieters op voorsprong, maar in het slot van de wedstrijd wist Dylan De Belder Deinze toch te bevrijden. De Tigers wisten zo hun ongeslagen status tegen Lierse te behouden.

Die ongeslagen status trokken ze ook door in het laatste treffen met Lierse in het seizoen 2020-2021. Op de 23ste speeldag haalde Deinze in het eigen Burgemeester Van De Wielestadion ferm uit tegen een onmachtig Lierse. Vanaf het eerste fluitsignaal tot het laatste liep Lierse achter de bal en de man aan. Het eindresultaat was een ‘jantje’, 3-0 dus. Doelpuntenmakers van dienst waren die avond Youssef Challouk (2x) en Alessio Staelens. Zo kan Deinze op een succesvol overzicht terugblikken tegen Lierse met twee gelijke spelen en twee gewonnen partijen.

De ‘Tabula Rasa’ bij Lierse Kempenzonen

Lierse Kempenzonen nam de afgelopen maanden afscheid van heel wat gevestigde waarden. Tom Van Imschoot ging met de bezem door de selectie en liet vijftien spelers vertrekken. De club liet onder andere Simon Vermeire, Bob Straetman, Ben Santermans, Emile Samyn en Mathieu Troonbeeckx vertrekken. Ook namen ze afscheid van Jo Gilis, Jamal Aabbou, Sava Petrov en Fessou Placca. Die laatstgenoemden wisten zich nog trefzeker tegen Deinze vorig seizoen.

In ruil kwamen heel wat nieuwe namen met een verleden in het Belgische profvoetbal. Jordy Gillekens, Stallone Limbombe, Kenneth Schuermans en Brent Laes komen over van OHL. Yvan Yagan kent dan weer de competitie, aangezien hij vorig jaar speelde voor RWDM. Daarnaast strikte Lierse ook Alexander Maes, die een verleden heeft bij Beerschot en tot vorig jaar speelde in de Roemeense eerste klasse. Daarnaast verwelkomen de Pallieters ook nog Seppe Maesen, Jordi Liongola, Thibaut van Acker en Joeri Poelmans.

Lierse zorgde dus voor een stevige versterking in de selectie en wist ook iemand uit de buurt te strikken. Deinzenaar Jens Naessens sloot zich ook aan bij de troepen van Tom Van Imschoot. Naessens vierde zijn profdebuut bij Zulte Waregem en voetbalde nadien ook voor KV Mechelen, Antwerp en Westerlo. Vorig jaar kwam hij amper aan spelen toe bij het Italiaanse Foggia. In de tweede wedstrijd van het seizoen scheurde hij zijn achillespees en op het einde van 2020 liet hij zijn contract ontbinden bij de Italiaanse club. Hij is dan ook klaar voor een nieuw avontuur in eigen land en dat avontuur begint in de eigen heimat. Tot slot haalden de Pallieters deze week nog een nieuwe versterking in huis. Vorig jaar verdedigde Jonathan Hendrickx nog de kleuren van het Limburgse Lommel, maar door de komst van de City Football Group paste hij niet meer binnen het plan. Hendrickx koos ervoor om zijn geluk te gaan beproeven in de Ijslandse competitie bij Akureyri, maar nu waagt hij opnieuw zijn kans in 1B.

Verjonging, professionalisering en nieuwe Oranjehemden

Vorig seizoen pakten onze Tigers de vijfde plaats in het algemene klassement. Het afgelopen jaar was leerrijk en dat bewijst de nieuwe richting die onze club wil uitgaan. Op één iemand na werd de volledige technische staf vervangen. Wim De Decker nam het roer over van Cédric Vlaeminck en stelde begin juni met trots zijn nieuwe technische staf voor. Pieterjan Monteyne vervoegt hem als assistent-coach. Daarnaast worden ze bijgestaan door onze ‘capi’ van afgelopen seizoen Flavien Le Postollec; Brian Vandenbuscche bekleedt de functie van keepertrainer. Boris Roobaert blijft aan boord als video-analist.

Maar ook op het veld werden heel wat wijzigingen doorgevoerd. Onze club nam afscheid van verschillende spelers en in hun plaats werden heel wat jonge talenten alsook ervaren lieden aan de selectie toegevoegd.

Nathan Fuakala werd voorgesteld als de eerste inkomende transfer van KMSK Deinze. De 20-jarige centrale verdediger kwam over van Club NXT. Uiteindelijk speelde de Franse rechtsvoetige jeugdinternational drie jaar in de kleuren van blauw-zwart, nadat hij overkwam van de Franse tweedeklasser Valenciennes. Afgelopen seizoen stond Fuakala 22 keer in de basiself van trainer Rik De Mil en daarnaast maakte hij met de A-kern van Club Brugge ook enkele Europese verplaatsingen mee.

Bovendien versterkten we ons ook met een nieuwe jonge spits die de concurrentie kan aangaan met Dylan De Belder en Lennart Mertens. Ruben Geeraerts ondertekende een contract voor één seizoen, met optie op nog een extra seizoen. De twintigjarige aanvaller komt over van Royal Antwerp FC. Deinze zette tijdens de transferperiode sterk in op een verjongingspolitiek en daar is ook Jelco Schamp een voorbeeld van. De middenvelder doorliep de jeugdrangen van Zulte Waregem en tekende net als Geeraerts een contract voor één jaar met optie. Schamp kan zowel op de zes als op de acht uit de voeten. Met Tim Verwaal plukten we ook een beloftevolle doelman weg bij Cercle Brugge. De 20-jarige doelman doorliep enkele jaren de jeugdacademie van onze club, maar trok daarna richting groen-zwart.

Daarnaast tekende ook Denis Prychynenko een contract bij Deinze. De 29-jarige Duitse verdediger met Oekraïense roots kwam over van Beerschot en werd daar ook wel de ‘legend’ of de ‘myth’ genoemd. De centrale verdediger kent de reeks, speelde zelfs kampioen met Beerschot in 1B en is vooral bekend omwille van zijn strijdlust op het veld en enkele van zijn uitspraken. Die uitspraken kan je trouwens lezen op zijn intussen legendarische blog.

Met Christophe Janssens en Kurt Abrahams kwamen er ook twee spelers over van reeksgenoot KVC Westerlo. Janssens is een 23-jarige flankverdediger die de afgelopen drie seizoenen in het Kuipje speelde. Hij doorliep de jeugdreeksen van Club Brugge en KRC Genk en speelde ook voor het Nederlandse MVV. Janssens zal aankomend seizoen de concurrentie moeten aangaan met Jannes Vansteenkiste. En ook de Zuid-Afrikaan Kurt Abrahams kwam over van Westerlo. De flankaanvaller kon ook rekenen op interesse van het Servische FK Partizan, maar koos toch voor een avontuur bij Deinze.

KMSK Deinze stelde tot nu toe al acht nieuwe inkomende spelers voor en daartoe behoort ook Rwandees international Djihad Bizimana. De 24-jarige Rwandese verdedigende middenvelder komt over van Waasland-Beveren en moet de vervanger van Flavien Le Postollec worden.

Mikken op de top 4

Afgelopen woensdag stonden Denijs Van De Weghe (voorzitter van KMSK Deinze) en Wim De Decker (hoofdcoach) de pers te woord op een persbabbel. Onze voorzitter sloeg met Wim De Decker een nieuwe weg in op weg naar een verdere professionalisering van de ploeg: “In de afgelopen maanden hebben we een volledige omkadering uitgebouwd met de uitbouw van nieuwe kleedkamers. Wij willen dan ook beter doen dan vorig jaar en mikken op een plaats bij de top 4.”

Ook coach Wim De Decker toonde zich tevreden na de voorbereiding en kijkt met vertrouwen uit richting de match tegen Lierse Kempenzonen: “Een aantal maanden geleden ben ik begonnen met het zetten van enkele fundamenten. De eerlijkheid gebiedt mij dan ook te zeggen dat die fundamenten er sneller staan dan ik vooraf had verwacht. Ik ben dan ook enorm tevreden met de inspanningen van de voorzitter om deze club naar een hoger niveau te tillen en de verdere professionalisering door te trekken. Die professionalisering geeft een garantie op succes en ik ben er dan ook van overtuigd dat het succes zal volgen.”

KMSK Deinze zette de afgelopen maanden een basis richting een sterke uitgebouwde voetbalcultuur.  Zo wordt er gebruik gemaakt van een nieuw scoutinsgapparaat, wordt er ingezet op data-analyse, is er opvolging van de spelers op zowel voeding en fysiek vlak. De Decker toonde zich dan ook tevreden over de voorbereiding en kan voor de wedstrijd tegen Lierse rekenen op een volledig fitte kern: “Het zou me verbazen mocht Lierse met grote geheimen afzakken richting het Burgemeester Van De Wielestadion. De jongens zijn gebrand op een goed resultaat en het is zaak van onze wil 90 minuten lang op te leggen in ons eigen huis.”

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq