VR 19.08

20U00

Competitie

KMSK Deinze - Jong Genk

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

HOE VOETBAL ONTSTOND IN DEYNZE

….en leidde tot de geboorte van SK Deinze.

Nieuws Bericht geplaatst op dinsdag 12 januari 2021

Voetbal in Deinze zette zijn eerste stappen nog voordat er sprake was van SK Deinze. Voetbal in Deinze werd geïntroduceerd in de beginjaren van de 20ste eeuw. Meer bepaald in 1908. Binnen de toenmalige turnclub “Katholieke Turnkring DONZA” werd de eerste voetbalclub van stad Deinze gesticht, nl.

Donza Football Club Deynze.

In de beginperiode was het een liefhebbersploeg die zijn thuishaven had op de wijk “De Ratte”*2. Ook bekend, in die tijd als “het kalkhof bij de Leiebrug”. Dit is het terrein waar zich nu het instituut Erasmus/ VTI bevindt. Na enkele jaren sloot de voetbalploeg “Donza Football Club Deynze” zich aan bij de ‘U.B.S.S.A.’*1. Op de Algemene Vergadering van 25 februari 1912 werd de club binnen de schoot van de Belgische voetbalbond U.B.S.S.A. aanvaard en ingeschreven als “beginnende club”. DONZA diende nooit zijn aanvraag in om een “werkend” lid te worden waardoor het nooit uitkwam in een competitie van de K.B.V.B. Weldra verdween de eerste voetbalploeg uit Deynze van het toneel.

Tijdens WOI kwam het idee in gedachtegang om opnieuw een voetbalploeg in Deinze op te richten. Onder impuls van Raymond Van den Poel (jaren later, de eerste SK Deinze voorzitter) zag een nieuwe ploeg het levenslicht. Uit de “as” van de verdwenen ploeg “DONZA” ontstond; Sporting Deynze.

Raymond Van den Poel werd voorzitter. Het is in grote waarschijnlijkheid dat de ploeg zich aansloot bij de K.B.V.B. als “adhérant”. Sporting Deynze acteerde met twee voetbalploegen en speelde onder de kleuren van ’t Stad”; Wit-Zwart. Sporting Deynze was nooit een “werkend” lid bij K.B.V.B en kwam nooit echt van de grond. Het speelde enkel oefenwedstrijden tegen clubs uit de naburige omgeving.

De club verdween in 1921.

Vanaf 1921 was er, merkwaardig genoeg, geen enkel voetbalactiviteit meer in Deinze. Alhoewel dit er wel  was in de naburige gemeenten zoals Vosselare, Gottem, Nevele, Nazareth, Astene…… Tijdens deze periode sloten zich ook vele ploegen aan bij de KBVB. Aanleiding was de Gouden Medaille Olympische 1920 in Antwerpen. Alle grote clubs van ons land, waren algemeen sportief zeer actief. Maar in Deinze niks. Tot wanneer, caféhouder Albert Van de Sompel zich in de strijd wierp. Onder zijn impuls werden in “Café du Sport” enkele vrienden samengebracht en onder de vleugels van de familie Torck en de alom vertegenwoordigde Raymond Van den Poel verrees SK Deynze uit haar as.

*1 U.B.S.S.A is Belgische sportbond opgericht in 1895. Deze bond overkoepelde verschillende nationale sportorganisaties. Het beheerde verschillende sporttakken waaronder voetbal. In 1912 splitste de afdeling voetbal zich af en werd een afzonderlijke identiteit. De Voetbalassociatie werd een aparte identiteit onder de naam Union Belge des Sociétés de Football-Association (UBSFA). In de beginjaren was de bond volledig op Franstalige leest geschoeid. Dit was de basis van de eerste grote crisis binnen de organisatie SK Deynze. In beginjaren ontstond onenigheid binnen het bestuur door de doorgedreven francofone ingesteldheid van de voetbalbond. Het bracht SK Deynze op de rand van de afgrond en het leidde tenslotte tot een splitsing van de organisatie (voor gedetailleerde beschrijving, raadpleeg de website “eskamuseum”). Geleidelijk aan werd de Vlaamse invloed groter. De naam K.B.V.B werd vanaf 28 juli 1912 officieel.  Het zou nog jaren duren voordat de Nederlandse taal een gangbare taal werd binnen het Nationaal Belgisch voetbal.

*2  De Ratte was een wijk in Deinze - beginjaren 1900. Deze wijk was gelegen in de huidige buurt Kalkhofstraat/Gentpoortstraat. In de omgeving was er de stadswal “de Kaandel”. De Kaandelbeek werd in de jaren dertig volledig gedempt. De wijk “de Ratte” kreeg zijn naam omdat het ernaar verluidt krioelde van de ratten. Het was een echte volkswijk met veel cafeetjes. Het was de thuishaven van voetbalploeg DONZA maar ook van de supportersclub van SK Deinze “de Ratte”, (later omgevormd naar ’t Kouterke) .De Ratte werd gesticht op 18 september 1927, maar pas in werking vanaf 14 september 1928. De supportersclub werd in de Deinse volksmond “De Ratte” genoemd naar de gelijknamige volkswijk.

Hun stichtingsvlag (zie foto) verwijst naar de wijk “De Ratte” met de afbeelding van een rat met een bal tussen de poten. Vanaf WOII werd de naam gewijzigd in ’t Kouterke, naar een wijk in Petegem waarheen de supportersclub was verhuisd. Een rijke supportersclub die helaas eind 2020 ophield te bestaan.

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq