ZA 29.01

20U45

Competitie

KMSK Deinze - RE Virton

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

Voorbeschouwing en de Teuten

Nieuws Bericht geplaatst op vrijdag 20 november 2020

KMSK Deinze speelt zaterdagavond thuis tegen Lommel, een 3de competitiewedstrijd in minder dan één week tijd. De grote opeenvolging van wedstrijden zorgt voor overbelasting en is mede de oorzaak van verschillende kleinere kwaaltjes die merkbaar spelers treffen. De medische staf heeft zijn handen vol om spelers op te lappen. De heenmatch tegen Lommel op 27 september – de ploeg die in handen is van Manchester City en grotendeels bestaat uit jonge talenten – kon Deinze relatief gemakkelijk winnen met 1 – 2. Intussen doet het ambitieuze Lommel het steeds beter en beter en staan ze met evenveel punten als den SK, 14. Het is een vreemde competitie waar veel ploegen aan elkaar gewaagd zijn. De Greef en Boone zijn er sowieso nog steeds niet bij alsook keeper Tom Vandenberghe die vorige week zondag geblesseerd uitviel. Verder zal coach David Gevaert – die wel terug op de bank kan plaatsnemen – pas vóór de match beslissen wie voldoende fit is voor een basisplaats. We wensen hem en de spelers veel succes en duimen voor een overwinning !

Een “teut” was destijds een rondreizende handelaar of ambachtsman die vanuit zijn thuisbasis (Westfalen en/of de Kempen) met zijn koopwaar op de rug naar de ons omliggende landen trok. De “teuten” vertrokken in de lente naar andere streken om daar rond te venten of zelfs een winkel open te houden. In de winter keerden ze terug naar huis om te “overwinteren”. Het ontstaan ervan zou uit de 17de eeuw dateren, als het ene of andere gevolg van de tachtigjarige oorlog. Ook in Lommel was een “teuten” gemeenschap. Op het marktplein bevindt zich trouwens een klein beeldje van een “teut”. Er bestaan meerdere omschrijvingen van “teuten”. Het zou kunnen gaan om iets langzaam doen, wat ook sneller kan. Maar omdat het hier gaat om rondtrekkende kooplieden, soort van marktkramers dus, houden we het bij “babbelen”, “kletsen”, “wauwelen” wat dus inderdaad nodig was/is om hun koopwaar aan de man te brengen.

In Lommel, waar trouwens vele “teuten” woonden, is uitgebreid onderzoek naar deze handelaars gedaan. Ze organiseerden zich in kleine gezelschappen/gemeenschappen. Die kenden een complexe organisatie. In de meeste gevallen werkten ze in vennoot-schappen om handelsrisico’s te beperken. De toelatingsvoorwaarden waren meestal scherp omschreven en schriftelijk vastgesteld. Van belang was dat de ‘deelnemers’ van goed gedrag waren. Het woord “teut” komt waarschijnlijk van het Duitse “teutoons”. Dat kan dan weer verwijzen naar een Germaanse stam “de Teutonen” die uit het Deense Wadden gebied, Jutland of zelfs zuidelijk Scandinavië afkomstig waren aan het einde van de IIde eeuw voor J.C.. Volgens een andere etymologische verklaring zou de benaming “teut” voortkomen van het Duitse “tüte” een tas of een zak. We zouden nog veel verder over de “teuten” kunnen uitweiden, maar laten we er ook stukje voetbalhistoriek bijhalen.  

 

Inderdaad want er zal wellicht heel wat “geteut” aan te pas zijn gekomen, als in de lente van 2003 K.F.C. Lommelse S.K.., stamboeknummer 1986, de geest gaf. Inderdaad, wegens financiële problemen in faling gegaan nog in de loop van het voetbalseizoen 2002-2003. Alle behaalde uitslagen werden dan geschrapt en de club werd als laatste geplaatst, zoals het reglement van de K.B.V.B. dat voorschrijft. Als er geen oplossing zou gevonden worden dreigde het “Stedelijk Sportstadion” aan de Gestelse dijk zonder voetbal te vallen ! Enkele overgebleven bestuursleden, en misschien ook wel iemand van uit het Stadsbestuur (?), gingen de “teuten” toer op. Ze reisden niet ver, naar het + 10 kilometer westelijker gelegen Overpelt waar ze gingen aankloppen bij K.V.V. Overpelt-Fabriek. Een gezonde 3de klasser die in het midden van de jaren ‘90 nog drie seizoenen in de tweede nationale afdeling was uitgekomen. Onder de benaming K. United Overpelt-Lommel werd in het seizoen 2003-2004 in de derde nationale afdeling ‘B’ gestart, onder het stamboeknummer 2554 van de club uit Overpelt met het mooie stadion “De Leukens”.

 

Onder die benaming kwam men ook tegen K.M.S.K. Deinze uit in de tweede nationale afdeling, na de titel in het seizoen 2004-2005. Onder de hoofding “United” maakten we ook enkele bijdragen voor “Sportje”, maar dat behoort tot het verleden. Het “United” is uit de benaming verdwenen, net zoals “Overpelt” en de blauw-rode kleuren. Alleen het stamboeknummer verwijst nog naar de reddende club, engel zeg maar. Nochtans is die typisch Engelse benaming de ideale omschrijving voor een verbondheid. Ineens meegeven dat men van bij de start aan de “Gestelse dijk” ging spelen. Daarna vloeide er veel water door het nabij gelegen Kanaal Bocholt-Herentals en stoof er veel zand op uit de aangrezende “Lommelse Sahara”. Steeds hoopte men terug naar de eerste nationale afdeling terug te keren, maar dat ging telkens mis. Ook onder de nieuwe benamingen Lommel United en daarna Lommel S.K..

Recent doken er ook opnieuw financiële problemen op, waardoor de club opnieuw moest gaan “teuteren” om te overleven. Dat gebeurde midden mei 2020, in volle coroana-crisis, uiteindelijk toch waardoor Lommel S.K. nu een onderdeel is geworden van de City Football Group, waarvan ook Manchester City deel uit maakt. Er mag gesteld worden dat, door de jaren heen, “ de Teuten ” hun “nickname” alle eer hebben aangedaan !

                                                                                                                              Marcel Dingemans.

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq