ZA 22.01

20U45

Competitie

KVC Westerlo - KMSK Deinze

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

S e r a n u s

Nieuws Bericht geplaatst op zaterdag 14 november 2020

“ What's in a name ? ” is een gekend citaat uit William Shakespeares “Romeo and Juliet”. Wordt regelmatig gebruikt en is zeker van toepassing op de bezoeker van vandaag aan het Burgemeester Van de Wiele stadion. Eerst en vooral m.b.t. de “etymologie”. Wat het ontstaan betreft verwijzen sommige bronnen naar de oudheid, anderen situeren het in de Gallo-Romeinse of Frankische periode. Van daar zou de naam «Seranus» ontsproten zijn ; gebonden aan de “keretieten” die deel gemaakt zouden hebben van de legioenen van Julius Caesar. Het cartularium van de Abdij van Sint-Truiden verwijst naar een schenking, (d.d. 9 maart 956), van een boerderij in de «Villa Saran» in het graafschap Hoei (Haspengouw). Zo komen we bij een persoonsnaam ... « Saran » (of Saring) de eigenaar van dit domein. Het grondgebied kwam in handen van de Luikse kerk. Het cantatorium van Saint-Hubert relateert naar het bezoek, in 1082, van Thierry Iste (Abt van Saint-Hubert) aan de Bisschop van Luik, Henri de Verdun, die hem ontving in een gracieuze woonst te “ Seranus ”.

Door de jaren heen vindt men verschillende spellingen terug ; zoals Serang (1147), Serayng (1151), Sereng (1246), Serangne (1298) en Serey (1598). In documenten van de XVIIde en XVIIIde eeuw komt men de benamingen «Seraing» en «Serain» tegen. Tijdens zijn installatie sessie, de 2de nivose van het Jaar IX -volgens de Franse republikeinse kalender-, of op 23 december 1800, besliste de Gemeenteraad van Seraing om de spelling « Seraing », aan te nemen, die nog altijd van toepassing is. De akte werd opnieuw verleden op 29 april 1978, misschien een gevolg van de fusie der gemeenten uit 1977 ? En dan is er nog het wapenschild. Een Koninklijk Besluit, daterend van 21 juli 1923, liet de gemeente Seraing toe om het blazoen te bezigen : « een rood Andreas kruis op een zilveren achtergrond geflankeerd door vier zwarte leeuwen ». Het was het blazoen dat door Ridder Thierry Hustin van Seraing werd gedragen in de XIIIde eeuw.  En het voetbal ?

 

De benaming “Seraing” werd eerst in 1994 aangenomen, want negentig jaar eerder in “Seranus” opgericht als 'F.C. Sérésien'. In 1927 werd men met de titel “Royal” vereerd, om verder te gaan als “Royal Football Club Sérésien”. Onder die benaming slaagde men er in om, als kampioen van de tweede nationale afdeling, in 1982 tot de eerste nationale afdeling door te dringen ; titel die op de laatste speeldag verworven werd in het Stedelijk Olympisch stadion te Antwerpen tegen leider K. Beerschot V.A.V. (0 - 1). Elf jaar later drong men opnieuw door tot de eerste nationale afdeling (1993) ... opnieuw ten koste van “Beerschot” !  “What's in a name” kan ook in 1994 gesteld worden, als de benaming 'R.F.C. Seraing' wordt aangenomen. Daarna ging het bergaf ; in 1995 werd de club opgeslorpt door R. Standard C.L. en verdween het 'stamboeknummer 17' van de bondslijsten. Het voetbal in het stadion “Le Pairay” bleef in “Seranus” wél verzekerd !

 

Eerst onder stamboeknummer 23 van R.F.C. Bressoux, als 'Seraing R.U.L.' ... maar in 2006 werd die benaming gewijzigd in R.F.C. Sérésien. En we zijn nog niet aan het einde van ons verhaal, want nadat men was teruggezakt tot in eerste provinciaal Luik (!) ... kocht men het stamboeknummer 167 van tweede klasser Boussu Dour Borinage op en ging men aan de slag in de tweede nationale afdeling als Seraing United. Die benaming werd dan per 1 juli 2015 aangepast tot 'Royal Football Club Seraing'. Op de bezoeken aan het Burgemeester Van de Wiele stadion komen we de volgende keer terug, want nog dit kalenderjaar komen de “Metallo’s” (de ‘nickname’) terug naar het Kanaal van Schipdonk afgezakt, meer bepaald op zondag 20 december 2020. Uiteraard kunt un de volledige sportieve geschiedenis van de clubs uit “Seranus” raadplegen op de website van K.M.S.K. Deinze bij ‘seizoen”, “competitie” en “tegenstanders”.

                                                                                                                     Marcel Dingemans

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq