VR 19.08

20U00

Competitie

KMSK Deinze - Jong Genk

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

Maren en Mathieu maken het extra-sportieve team compleet !

Nieuws Bericht geplaatst op vrijdag 31 juli 2020

Mathieu Lootens kwam halverwege juni het extra-sportieve team vervoegen en Maren Vanmullem startte deze week. Beiden zijn stagiair. Ze genoten het voorbije jaar een exclusieve opleiding aan de International Football Business Institute school, kortweg IFBI in Brussel. Het betreft een vrij nieuwe postgraduaat opleiding, verbonden aan de universiteit van Brussel (VUB). We polsen even bij deze twee jonge enthousiaste medewerkers naar het hoe en waarom van deze opleiding.

Maren Vanmullem & Mathieu Lootens

Vanwaar de keuze van de opleiding?

Maren: Ondanks dat het nog steeds als een mannenwereld beschouwd wordt – al is dit toch aan het veranderen! – heeft het voetbal mij wel altijd aangesproken. Ik ben opgegroeid in een voetbalfamilie en ging ook bijna wekelijks mee naar de provinciale voetbalmatchen van mijn papa die vroeger speler was en daarna hulp- en hoofdtrainer bij verschillende West-Vlaamse provinciale clubs. Ik ben steeds  geïnteresseerd geweest in wat er precies achter de schermen gebeurt van een voetbalploeg, dus begon ik op te zoeken of er hiervoor specifieke opleidingen waren. Toen ik weet kreeg van de IFBI - opleiding en ook een studiebeurs aangeboden kreeg van de KBVB heb ik niet lang getwijfeld.  

Mathieu: Na het behalen van mijn bachelor Hotelmanagement aan de VIVES te Brugge stond ik reeds enkele malen in contact met IFBI om de opleiding te beginnen. Helaas was de opleidingsfee samen met de garanties op werk te duur en kreeg ik het niet door de ouderraad. Hierna begon ik dan ook met werken in driesterrenzaak Hertog Jan en kreeg daarna de kans om de leiding te nemen over het hotel gedeelte van Hotel- Restaurant Weinebrugge, de plaats waar Club Brugge, Trek - Segafredo en vele andere sportploegen verblijven. Het leek me de perfecte volgende stap in mijn carrière. Deze volgende stap bleek een te kleine challenge voor mijn ambities. Ik kwam toen terug in contact met IFBI. Er werd een scholarship gelanceerd in samenwerking met de KBVB. Voor mij was het een droom die in vervulling ging om een jaar fulltime in de football business wereld terecht te komen. 

 

Zijn jullie zelf sportief?

Maren: Ik heb zelf nooit gevoetbald, maar ben wel al jarenlang voetbalfan. Andere sporten deed ik  ook nooit echt, maar ik probeer toch wel vaak naar de fitness te gaan.

Mathieu: Van kinds af aan heb ik altijd voetbal gespeeld in de lagere reeksen. Ik was keeper bij KEG Gistel & SK Snaaskerke. Beide ploegen kwamen toen uit in tweede en derde provinciale. Wegens studies en werk heb ik dan ook vrij snel besloten om een punt te zetten achter mijn voetbalcarrière om zo de focus te leggen op het werkleven. 

Wat hield de opleiding in? 

Maren en Mathieu: De opleiding bestond uit gastcolleges van verschillende grote namen uit de voetbal- en sportindustrie (Manchester City, Paris Saint-Germain, Adidas, Puma…) en behandelde verschillende non-sportieve aspecten van de voetbalindustrie (marketing, communicatie, sponsoring, business development, voetbalrecht/makelaars, community & social responsibility, stadionmanagement…).

Ook bezochten we enkele ploegen ter plaatse om zo hun commerciële werking te zien. Mensen denken vaak dat een voetbalploeg enkel draait rond de 11 spelers op het veld, maar ze vergeten de hele werking behind the scenes. IFBI maakte het voor ons mogelijk om met zoveel mensen in contact te komen uit de internationale voetbalwereld

 

Wat waren jullie specifieke interesses?

Maren: Mijn interesse ging vooral uit naar voetbalmarketing, sponsoring en communicatie.

Mathieu: De persoonlijke voorkeur ging natuurlijk direct naar het hospitality gegeven uit. De dag van vandaag is het zo belangrijk geworden dat een stadion 365 dagen in gebruik is en zo geen extra kost, maar een bron van opbrengsten is voor de club. Hier creatieve manieren voor ontwikkelingen sprak mij persoonlijk zeer aan. Bovendien was het belangrijk om elke tak van de industrie eens van dichtbij te zien om zo te bepalen wat ik wel en niet graag deed. 

 

Wat is jullie persoonlijke ambitie?

Maren: : Momenteel wil ik zoveel mogelijk bijleren want ook al kunnen we al persoonlijke interessegebieden hebben, er zijn altijd aspecten waar je weinig van kent en die uiteindelijk leuker of interessanter blijken te zijn. Ik sta open voor alles, en #DeinzeGoesPro is dan ook de ideale situatie om 100% kennis op te bouwen en de werking van alle departementen op een voetbalclub te leren kennen. Ik ben zelf wel een grote fan van de Spaanse competitie (La Liga) dus met tijd zou ik zeker geen nee zeggen tegen een job bij een Spaanse voetbalclub.

Mathieu: Zoveel mogelijk nieuwe aspecten ontdekken van de industrie. Het is belangrijk om jezelf flexibel op te stellen tegenover alles om zo ook van alles een beetje op de hoogte te zijn. Momenteel ben ik tevreden om deel uit te kunnen maken van het ambitieuze project dat KMSK heeft. Wat de toekomst brengt weet niemand maar een avontuur in het buitenland sluit ik nooit uit. 

 

Jullie gaan door als stagiair.  Als buitenstaander komt het over alsof je na de opleiding nog een verplichte stage moeten doen?

Maren: Er was contact tussen de COO Kenny Victoor en het IFBI, waardoor het IFBI dan tijdens het laatste evaluatiegesprek een stage voorstelde. Een stage is niet verplicht bij IFBI, maar ik ben toch wel een grote voorstander hiervan omdat je op die manier veel kan bijleren. De ambitieuze plannen van KMSK Deinze zijn dan ook ideaal hiervoor.

Mathieu: Een stage is inderdaad niet verplicht van IFBI uit. Ik kende KMSK Deinze al langer aangezien mijn familie afkomstig is van Gottem. Gezien de hele corona kwam Deinze met een mooi project op de proppen en kon ik dan ook geen nee zeggen op deze mooi kans. #DEINZEGOESPRO

 

 

Maren en Mathieu, bedankt voor dit gesprek.  Welkom bij de club !

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq