ZA 22.01

20U45

Competitie

KVC Westerlo - KMSK Deinze

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

Voorbeschouwing Patro Eisden - KMSK Deinze

Nieuws Bericht geplaatst op maandag 10 februari 2020

K.M.S.K. Deinze staat voor de langste verplaatsing van het huidige seizoen. Het trekt voor de eerste maal in deze competitie naar de provincie Limburg. In het aanhangige seizoen 2019-2020 staan er twee op het programma naar de meest Oostelijke Vlaamse provincie. Op twee dagen is het exact twee jaar geleden dat oranje-zwart naar de gemeente Maasmechelen trok. De wedstrijd bij Koninklijk Patro Eisden Maasmechelen is immers geprogrammeerd op zaterdag 15 februari 2020 met aanvang om 20 uur.

Eisden

Is sinds 1971 een deelgemeente van Maasmechelen en is vooral gekend om zijn steenkoolmijn die vanaf 1922 steenkool begon te produceren en in 1987 gesloten werd. De oorzaak lag voor de hand, steenkool werd als brandstof meer en meer vervangen door andere middelen. Bovendien was de exploitatie kost veel te hoog geworden ... en moest men tot op bijna 1 kilometer in het aardoppervlak afdalen om steenkool boven te halen. Het dorpje Eisden, dat het in het begin van de twintigste eeuw was, groeide verder uit en er werden ook nieuwe wijken gebouwd waarvan de “Tuinwijk” wel de bekendste was/is. Is gevestigd aan de Sint-Barbara-kerk, ook wel de Mijn-Kathedraal genoemd, en werd vanaf 1911 gebouwd. Daar lag destijds ook het stadion van K. Patro Eisden, dat in 2002 geruild werd voor het gloednieuwe “Patro stadion”.

 

De benaming zou voortkomen van “Eskede”, dat eerst in 1234 ergens schriftelijk vermeld staat. Nu is de oorsprong van die naam wel niet helemaal duidelijk. Er wordt vermoed dat die 'esk' staat voor gemeenschappelijk bouwland (of een hoog gelegen akker), dan wel voor ‘ee’ (water). 'Skede' zou kunnen staan voor schede (scheiding). Een hele grote geschiedenis heeft Eisden niet, het bleef  feitelijk tot aan het einde van de XVIIIde eeuw een dorpje aan de heirbaan van Maastricht naar Nijmegen. Het ligt eveneens naast de  Zuid-Willemsvaart, één van de zeven Kempische kanalen tussen de Maas en de Schelde en de verbindingsweg over het water, tussen Maastricht en 's Hertogenbosch. Het werd al in 1826 in gebruik genomen.

 

In de gerestaureerde mijngebouwen is intussen het commerciële “Leisure Valley”  verrezen, een winkelcentrum dat ook Maasmechelen Village wordt genoemd en niet ver van het Patro stadion is gelegen. Het werd op 10 oktober 2001 geopend en is intussen uitgegroeid tot een aantrekkingspool ... die nochtans ook met serieuze financiële problemen te kampen heeft. Wie vroeg vertrekt kan er wel eens een kijkje gaan nemen want ligt dus wel zéér dicht bij het stadion !

 

Het Patro stadion

 

Werd dus officieel in gebruik genomen op zondag 15 september 2002 naar aanleiding van de wedstrijd van, toen nog, K. Patro Maasmechelen tegen K.M.S.K. Deinze (1 - 2).  Het stadion is gelegen in het noorden van de gemeente Maasmechelen en in het westelijk gedeelte van de deelgemeente Eisden, net ten oosten van de eerder genoemde 'Tuinwijk'. Het is een modern stadion met een overdekte zittribune, met inside alles er op en eraan en aan de overzijde een overdekte laterale staantribune die, naar we vermoeden, intussen ook met zitjes is uitgerust ... of zouden kunnen aangebracht worden. In alle geval in de optiek om de “1B” licentie te behalen. Achter de beide doelen bevinden zich niet overdekte “gradins”. Er mag gesteld worden dat de hoofdtribune de vergelijking kan doorstaan met die van het Burgemeester Van de Wiele stadion. Het Patro stadion mag in alle geval “gezien” worden.

 

Wegwijzer

 

Er zijn uiteraard twee mogelijkheden, die elk een zeer zeker “zwak” punt hebben. In Antwerpen gaat het om de Kennedy tunnel en de ring R1 ... in Brussel is dat de ring R0.

 

Onmogelijk te bepalen wat ons nu het beste lijkt. Dat laten we aan de gps over. In alle geval zal de weg over Brussel wellicht de kortste zijn ! Dat wordt dus E17 naar Gent en E40 naar Brussel. Aldaar Ring R0 richting Leuven/Luik en de E40. E40 oprijden en in Leuven de E314. Die verlaten aan Uitrit 33 Maasmechelen. Aan rotonde N78 opdraaien richting Maasmechelen en dan wegwijzers richting “Leisure Valley” volgen. Gedurende enkele kilometers die N78 blijven volgen. Door het centrum van Maasmechelen en net voor die naar rechts draait linksaf aan het eethuis “Lalezar”. Er waren daar verkeerslichten. Wegwijzer “Leisure Valley” volgen. De Koninginnenlaan inrijden en aan eerste rontonde rechtsaf tot aan volgende rotonde. Linksaf en naast het Kanaal blijven volgen tot u aan de derde rotonde komt. Het stadion ligt op uw linker zijde.

 

Sportief

 

De hele sportieve geschiedenis van Patro Eisden is terug te vinden op de website van K.M.S.K. Deinze.

 

De confrontaties

 

Dat zijn er al danig veel, we hebben het heel de tijd ook over het stamboeknummer 3434, want de Limburgse club veranderde ettelijke keren van benaming. Eerst nog in het gezellige stadion aan de Kastanjedreef, daarna verderop op zo'n kilometer van het winkel-centrum “Maasmechelen Village”. De eerste confrontatie tussen de beide teams, in de Tuinwijk dan, had plaats op 4 februari 1995. Het was het tweede seizoen, 1994-1995, dat K.M.S.K. Deinze in de tweede nationale afdeling doorbracht ; het werd 1 – 1. Nog in datzelfde jaar, seizoen 1995-1996, werd het opnieuw gelijk d.d. 04/11/1995 ... 0 – 0. In het seizoen 1996-1997 trok K.M.S.K. Deinze eerst op 5 april 1997 naar het stadion aan de kerk, het werd 0 - 2. In datzelfde kalenderjaar, op 01/11/1997 seizoen 1997-1998, nieuwe zege nu met 0 - 1. Er volgden in 1998-1999  en  1999-2000 nog 2 gelijke spelen draws ; 23/01/1999 2 - 2 en 22/01/2000 0 – 0. Op 11/11/2000, seizoen 2000-2001 eerste nederlaag en nog wel een zware, nog steeds aan de Kastanjelaan ... 5 - 1. Werd gevolgd, 2001-2002 d.d. 23/03/2002 door een 1 - 1.

 

Daarna volgt de verhuis naar het nieuwe 'Patro stadion', waar oranje-zwart op 15/09/2002 met 1 - 2 wint (2002-2003). Daarna volgen twee nieuwe overwinningen ... 14/02/2004 (2003-2004) 1 - 3 en de voor Patro dramatische wedstrijd van 08/05/2005 (2004-2005) ... 0 - 1. Die nederlaag op de laatste speeldag van het seizoen betekende voor Patro Eisden de degradatie van de tweede klasse naar de nationale bevordering ! Het zou méér dan tien jaar duren eer de beide clubs elkaar opnieuw tegenkwamen. Op 5 december 2015 werd het, in de tweede nationale afdeling, in het seizoen 2015-2016  2 - 0 ! Iets meer dan een jaar later, op 3 december 2016, veroverde K.M.S.K. Deinze de tweede plaats in de rangschikking van de 1ste Klasse Amateurs, seizoen 2016-2017, dit door een 0 - 2 zege in het verre Limburg via doelpunten van Gianni De Neve (77e) en Steve Bael (88e). Op 17 februari 2018, seizoen 2017-2018, won K.M.S.K. Deinze met 1 - 2 met doelpunten van Lennart Mertens (59e) en Jérôme Mezine (63e). Dat was de laatste confrontatie, want K. Patro Eisden Maasmechelen degradeerde op het einde van dat seizoen naar de 2de Klasse Amateurs ‘B’ Voetbal Vlaanderen maar dat werd dus een aller-retour.

Marcel Dingemans

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq