VR 19.08

20U00

Competitie

KMSK Deinze - Jong Genk

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

Voorbeschouwing RFC Luik - KMSK Deinze

Nieuws Bericht geplaatst op woensdag 29 januari 2020

K.M.S.K. Deinze trekt oostwaarts voor de verplaatsing naar het Franstalige landsgedeelte. Het gaat naar één van de meest prestigieuze clubs uit ons vaderlands voetbal, die destijds de eerste landskampioen werd.

Situatieschets "Stade de Rocourt"

Het stadion ligt op het grondgebied van Rocourt, tegen de grens met de gemeente Ans. Het is gevestigd in de “rue de la Tonne 80” en werd in de zomer van 2015 officieel ingehuldigd met een wedstrijd tegen R. Union Saint-Gilloise (3 - 4). Er waren 3.000 toeschouwers aanwezig, want de band met “Rocourt” is groot voor de echte “Liégeois” ! Hun club was immers op de dool geweest sinds de sluiting van het “Stade Vélodrome Oscar Flesch”” in 1994, voorheen “Stade Jules Georges”. De laatste wedstrijd die er betwist werd was op 26 november 1994 tegen Cercle Brugge K.SV (0 - 0). In 1995 wordt het stadion als niet meer bruikbaar beschouwd en het wordt afgebroken. Het huidige stadion ligt, in vogelvlucht, op ongeveer 1 km. van het vroegere. Vanaf 2015 wordt dus het stadion in de “rue du Tonne, 80” gebruikt. Het werd in 2014 door de stad Luik aangekocht en is gesitueerd op de site van de vroegere kazerne. Uiteraard diende de club zelf het project gedeeltelijk met eigen middelen te financieren maar kreeg ook steun van overheids instanties. Het was de bedoeling om er een oefencomplex voor de jeugd van te maken. Op een viertal maanden tijd gelukte men er in om drie speelvelden aan te leggen met kunstgras. Een daarvan zou door het eerste elftal gebezigd worden. Het stadion werd uitgerust met een laterale zittribune van 700 plaatsen en een overdekte staantribune, achter het westelijk doel, met 1.500 plaatsen. Er is eveneens een gebouw aan de andere laterale kant van het synthetisch terrein, waar de kleedkamers in werden ondergebracht, met een V.I.P. ruimte erboven. De “Ere-tribune” bestaat uit gewone stoelen. De “footlunch” heeft plaats in een grote tent naast dat gebouw. Er zijn plannen om een nieuw stadion te bouwen maar voor wanneer ?

Wegwijzer

Het “Stade de Rocourt ” bevindt zich in het noorden van de Stad Luik, net voor de grote ring rond Luik. We veronderstellen dat iedereen de weg via de E40 zal kiezen dus E17 Gent, E40 Brussel, Ring R0 rond Brussel en E40 Leuven/Luik. Bij het naderen van het grote verkeersknooppunt van Loncin, richting Aachen (E40), Verviers (E42) en Maastricht (E25). De autostrade, ook de A3 genoemd, verlaten aan de eerste uitrit “Sortie 32 ALLEUR”. Beneden aan het rond punt 3de afslag nemen, richting “ROCOURT”. Het is de ‘rue Haie Leruth’. Gewoon blijven volgen en meedraaien, ‘rue du Vicinal’ die overgaat in ‘rue de l’Arbre Courte Joie’. Deze straat lange tijd volgen, die ook door een industriepark loopt, met daarna weer gewone huizen. Richtlijn, na soort van verkeers-remmer komt u op uw linkerzijde een bord tegen met vermelding “Delhaize Rocourt”. Wat verder, op uw rechterzijde, werkplaats van de verlichtingen voor de weg. Aan volgend kruispunt rechtsaf, tegenover u ziet u een wit appartementsgebouw. Rechtsaf dus, ‘rue des Quatorze Verges’ en dan aan tweespalt rechts houden dat is de ‘rue de la Tonne’. Eerst door woongebied, daarna op uw rechterzijde alleen maar velden volgens “Google Maps”, dateert al van 2013 ! Gewoon volgen tot aan ingang stadion, links.

Sportief

De hele sportieve geschiedenis van R.F.C. de Liège is terug te vinden op de website van K.M.S.K. Deinze bij seizoen en tegenstanders. Toch meegeven dat. Football Club Liégeois is ontsproten uit het wielermilieu. Op 12 juli 1891 werd in het “Parc de la Boverie” één van de eerste wieler-velodrooms van België geopend, een piste waarop de latere wereldkampioen snelheid (1895) zijn debuut maakte Robert PROTIN (° 10/11/1872 - + 04/11/1953).

In het midden van die “piste” was er een groot grasplein, waarop in de “stille” periode van het wielrennen (van oktober tot maart) andere sporten op konden beoefend worden. Voor de hand liggend het voetbalspel, dat tot dan toe enkel een tijdverdrijf was voor de Engelse werknemers van het staalbedrijf Cockerill. Op een vergadering, in de herfst van 1892, stelde de eerder genoemde Robert PROTIN voor om het midden van die velodroom optimaal te benutten na heel wat discussies zag uiteindelijk “Liége Football-Club” het levenslicht. Op 1 september 1895 was de Luikse club één van de negen stichters van de “Union Belge des Sociétés de Sports Athlétiques”. Uiteraard kwamen daar nog andere sporttakken bij als hockey, tennis, atletiek en ook rugby die er nog allemaal beoefend worden ! Op voetbalniveau zou de club uitgroeien tot één der smaakmakers van het Belgisch voetbal., zeker in die aanvangsjaren.

Op 17 februari 1920 krijgt de Luikse club de titel “Royal” toegekend en gaat verder door het voetballeven als “Royal Football Club Liégeois”. D.d. 26 december 1926 krijgt men het stamboeknummer “4” toegekend. Dat zal talrijke stormen doorstaan en bestaat nog altijd. De Luikse “Great Old” versierde vijf nationale titels in 1896, 1898, 1899, 1952 en 1953. In de Eeuwige rangschikking van de hoogste nationale afdeling 1895-2018 staat de club nog altijd op een tiende plaats. Men speelde 67 seizoenen in de hoogste afdeling. In 1995 verdween het uit de eerste nationale afdeling. Daarin speelde het 1857 wedstrijden ; goed voor 704 overwinningen, 714 verliesmatchen en 439 draws goed voor 1847 punten, berekend op het 2 puntensysteem. Er werden 2817 doelpunten gescoord en 2928 goals geïncasseerd. R.F.C. Liégeois won ook éénmaal de Beker van België, als het op zaterdag 19 mei 1990 in het Heizelstadion te Brussel K.F.C. Germinal Ekeren met 2 - 1 versloeg.

Naamsveranderingen

Maar het was niet allemaal “rozengeur en maneschijn” voor de Marijntjes. Het veranderde ook enkele malen van benaming. Opgericht in 1892 als Liége Football Club werd het in 1895 Football Club Liégeois. In 1920, met de Koninklijke titel er bij, dus Royal F.C. Liégeois. In 1989 koos men voor Royal F.C. de Liège om in 1991 Royal Club Liègeois aan te nemen. Na de faling in 1995 werd de benaming Royal Tilleur F.C. Liègeois om in 2000 Royal Football Club de Liège te worden. Op te merken dat voor 1949 de spelling Liége was, daarna Liège. Het accent werd dus veranderd.

Verhuizen

Door de jaren heen is men ook regelmatig verhuisd. In 1882-1883 was men er aan begonnen in de “Vélodrome” du Parc de la Boverie, zowat in het midden van de Maas gelegen. Van 1893 tot 1896 trok men naar les “Jardins du Château de Sclessin”, dat niet ver gelegen was van het huidige stadion van R. Standard C.L.. Van 1897 t/m 1915 speelde men op de Plaine du Champ d’Oiseux te Cointe, dat ergens op een hoogte lag niet ver van het huidige treinstation “Guillemins”. Van 1915 tot 1921 kwam men uit op een speelveld, “Renory” genaamd, te Angleur, dat ten oosten van datzelfde station is gelegen. In 1921 trok men dan in in het “Stade Vélodrome” te Rocourt, op de gelijknamige hoogvlakte. Men speelde daar tot in 1994. Daarna ging men op de sukkel. In de loop van het seizoen 1994-1995 diende men zelfs uit te wijken naar de “Kehrweg” in Eupen en naar “Sclessin” het stadion van concurrent “Standard. Van 1995 tot 1999 vond men als R. Tilleur F.C. Liègeois een onderkomen op Bureaufosse om nà de scheiding naar “Le Stade du Pairay” te trekken in Seraing. Men verbleef er tot 2004, waarna het naar Ans ging, naar het sportcomplex aan de rue Gilles Magnée, dat dicht bij de rue de la Tonne is gelegen er is maar één straat tussen. Men verbleef er tot 2008 en ging dan in Verviers aan de slag in het “Stade de Bielmont” om in 2010 terug naar Seraing en het “Stade du Pairay” te gaan, dit tot 2015. Om dan naar de huidige locatie te trekken waar ook een nieuw stadion zal worden opgetrokken. 

Onderlinge confrontaties

K.M.S.K. Deinze bezocht nooit het “Stade Vélodrome” te Rocourt en ontmoette ook nooit het stamboeknummer 4 te Ans. Viermaal werd de verplaatsing naar Tilleur gemaakt, naar “Bureaufosse”, dit in de tweede nationale afdeling. In 1996-1997 op zondag 16  maart 1997 won K.M.S.K. Deinze (in volle titelstrijd) er met 1 - 3 voor 4.000 toeschouwers !

Een seizoen later, 1997-1998, op woensdag 27 augustus 1997 werd het een zware 7 - 1 nederlaag. 1998-1999 dan, zondag 13 december 1998 2 - 1 verlies en ten slotte in 1999-2000 op zondag 12 maart 2000 een 0 - 3 winst. Nog altijd in de tweede nationale afdeling trok oranje-zwart in drie opeenvolgende seizoenen naar het “Stade du Pairay” om er R.F.C. de Liège partij te geven het werden drie nederlagen, op zaterdag 2 december 2000 werd het 3 - 1 (2000-2001) ; op woensdag 28 augustus 2001 (2001-2002) 2 - 1 en zaterdag 7 december 2002 (2002-2003) 1 - 0. Daarna zakte de fiere Luikse club weg tot in de nationale bevordering, om dan weer op te klimmen tot in de tweede afdeling. Openingswedstrijd in het seizoen 2008-2009 op woensdag 13 augustus 2008 (om 19 uur) in het Stade de Bielmont te Verviers. De beginscore bleef op het scorebord 0 - 0, we maakten toen de verplaatsing en keerden terug met de ouders van Aaron Bruning naar de Kust ! Op het einde van dat seizoen degradeerde K.M.S.K. Deinze naar de derde afdeling ‘A’ een seizoen later overkwam R.F.C. de Liège hetzelfde, maar werd dan ondergedeeld in reeks ‘B’. Nu trekt K.M.S.K. Deinze dus voor de tweede maal naar het “Stade de Rocourt”, waar het vorig seizoen op zaterdag 9 februari 2019 (2018-2019) met 3 - 0 ten onder ging !

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq