ZA 02.03

20U00

Competitie

KMSK Deinze - RSCA Futures

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

TICKETS

Bestel hier jouw tickets

FLASH ON RAPHAËL LECOMTE

ALS SENIOR NOOIT IN FRANKRIJK GEVOETBALD EN DOOR HET TOEVAL IN BELGIE TERECHTGEKOMEN.

Sportje Bericht geplaatst op donderdag 17 december 2020

Voor de 2de maal op een rij werd het terug een coronaproof interview. Nu had ik een zeer vlotte en aangename babbel met de Franse middenvelder van oranje-zwart Raphaël Lecomte.

Waar ergens in Frankrijk ben je geboren?

Ik ben in Rouen (Normandië) geboren in tegenstelling tot sommige bronvermeldingen alsof ik in Guingamp (Bretagne) zou zijn geboren.

Hoezo?

Mijn ouders zijn regelmatig verhuisd in de streek van Normandië en Bretagne vandaar dat ik telkens ging voetballen bij de clubs die in of dicht bij mijn woonplaats gevestigd waren. Zo ben ik op 9-jarige leeftijd bij EA Guingamp terechtgekomen en later, toen ik ongeveer 14 à 15 jaar was,  bij Stade Rennes.

Ben je altijd middenvelder geweest?

Nee Jan, in het begin was ik aanvaller en nadien ben ik eerder linker flankspeler geworden. Het is pas veel later dat ik als middenvelder, zoals nu nog altijd, beginnen spelen ben.

Het is altijd voetbal geweest bij jou?

Ja, voetbal is altijd mijn favoriete sport geweest en toen ik 16 – 17 jaar was ben ik bij AS Saint-Etienne gaan voetballen.  Dat betekende een stap voor mij want ik voetbalde nu heel wat verder van huis.

Heb je als senior ook in een Franse ploeg gespeeld?

Nee, helemaal niet. Vanuit de jeugd van het Spaanse Real Zaragoza ben ik aangesloten geweest bij het Spaanse CDA  Navalcarnero in de regio Madrid. Deze  club komt uit in de Spaanse 3de klasse.  Bij beide clubs ben ik telkenmale 6 maand gebleven op uitleenbasis.

Hoe ben je dan in België terechtgekomen?

Dat is een beetje toevallig gebeurd.  Voormalig voetballer en voetbalmanager José Riga, van Spaanse origine trouwens, had goede voetbalconnecties in Franstalig België.  Door zijn bemiddeling ben ik bij de toenmalige 2 klasser Visé gekomen.

Hoe is het daar voor je verlopen?

Ik heb er 2 seizoenen en een half gespeeld. Het leek in het begin vrij goed te gaan, maar toen financiële perikelen de kop begonnen op te steken, heb ik 6 maand voor het officiële faillissement de club kunnen verlaten om over te gaan naar reeksgenoot KVC Westerlo.

En wat is het daar geworden?

Wel het 1ste jaar speelden we de eindronde, die echter verloren werd. Het jaar nadien speelden we kampioen en konden we promoveren naar de hoogste voetbalklasse.   Ons 1ste seizoen in 1ste klasse behaalden we een fraaie 10de plaats.

Er zijn er allicht namen bijgebleven?

Ja ik heb o.a. samen gespeeld met Bart Deelkens, Birger Maertens en Leandro Trossard.  En ik heb er ook kunnen werken onder de trainers Dennis Van Wijk, hier in Deinze geen onbekende,  Bob Peeters en Harm Van Veldhoven.

Je hebt Westerlo verlaten voor KVC Roeselare?

Ik wou veranderen van lucht en de West-Vlamingen leken een mooi project op stapel hebben staan. De club werd overgenomen door Chinezen.  Het ging goed -het 1ste jaar toch in elk geval- en we konden de eindronde spelen, die echter verloren werd tegen RFC Antwerp.  Het 2de seizoen verliep duidelijk minder en ik kon naar RE Virton waar ik 2 seizoenen heb volgemaakt.

Kan je het Belgisch voetbal met het Franse vergelijken?

Wel dat is enigszins moeilijk voor mij vermits ik als senior nooit in Frankrijk heb gevoetbald.  Maar ik heb hier in België altijd goede herinneringen over gehouden en de mentaliteit hier is zeer goed.  Dat heb ik zowel bij mijn Waalse als Vlaamse ploegen mogen ondervinden.  Hier in Vlaanderen merk ik dat er goede waarden worden gehanteerd en de vriendelijkheid en gastvrijheid van de bevolking valt op.

Lees het volledige interview verder in de nieuwste editie van het Sportje!

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services StarCasino Playsia TV Tachikawa house JAKO