Flash on: Kyeran Zahmoul
Vorige week leken de hemelsluizen wagenwijd open te staan, maar de liefde voor oranje-zwart weerhield me niet om toch naar het Burgemeester Van De Wielestadion te fietsen. Ik had er immers een afspraak met kiné Kyeran Zahmoul, die bij de aanvang van het huidig seizoen de paramedische staf van SK. Deinze is komen vervoegen.
Hoe het voetbal iemand tot een mooi beroep leidt.
Kyeran, wanneer ben je tot voetballen gekomen?
Jan, ik ben beginnen voetballen bij Sparta Petegem toen ik ongeveer 5 of 6 jaar was.
Ben je er lang gebleven?
Wel ik ben er zowat 6 of 7 jaar gebleven tot mijn 12de of 13de. Dan heb ik mijn jeugdopleiding verder gekregen bij Cercle Brugge.
Hoe is het je daar vergaan?
Ik ben er gebleven tot en met de beloften, ik was toen 18 jaar. Ik heb er zelfs een aantal wedstrijden met de beloften mogen en kunnen meespelen, maar ben er niet gebleven.
En waar ben je dan terecht gekomen?
Ik ben dan naar SK. Deinze gekomen om er 1 jaar bij de beloften te spelen en heb dan nog 2 jaar deel uitgemaakt van de A-kern. Ik heb in die periode nog gewerkt onder trainer Nico Vanderdonck, en toen die ontslagen werd, heb ik Yves Van Borm als trainer boven mij gehad.
En dan Kyeran?
Dan ben ik terug naar Sparta Petegem getrokken en heb er de overgang van 1ste provinciale naar 4de en verder ook naar 3de nationale mee gemaakt. Bij Petegem had ik Wim Van Acker als trainer, die er nu trouwens nog altijd de sportieve touwtjes in handen heeft. Ik ben lange tijd, zelfs meer dan 6 maanden, gekwetst geweest en dan leek mijn voetballoopbaan naar z’n einde te lopen.
Is Sparta jouw laatste club geweest?
Neen, ik ben dan bij KWIK Eine gaan voetballen en dat betekende werkelijk het einde van mijn voetbalcarrière.
Waarom ben je dan definitief gestopt?
Wel er zijn daar zeker 2 redenen voor. De 1ste is wel de meest belangrijkste, want ik wou voorrang geven aan mijn studies Kiné op universitair niveau. En de 2de reden kan ik bij mezelf zoeken.
Hoezo dan wel Kyeran?
Wel ik was een klein beetje teleurgesteld in mezelf en ook ergens wel in mijn voetbalomgeving. Ik had verwachtingen gesteld die ik echter niet vervuld heb gezien. Ik heb bij SK. Deinze een vrij professionele omgeving gekend en naderhand ook wel ergens bij Sparta, maar bij mijn laatste club voelde ik dat niet zo aan. En dus heb ik mij me maar op mijn studies gefocust.
Vanwaar je keuze voor Kiné?
Je kan wel ergens zeggen dat mijn keuze voor kiné geïnspireerd werd door het voetbal. Door mijn talrijke kwetsuren en de daardoor noodzakelijke bezoeken aan een kinesist heb ik dat beroep beter leren kennen.
Heb je daar diverse takken of specialisaties in?
Ik ben gespecialiseerd in sportkiné en feitelijk kan men diverse richtingen in mijn beroep onderscheiden. Eerst en vooral is er de sportkiné. Je hebt ook nog geriatrische kiné en pediatrische kiné; het 1ste gaat voor ouderlingenzorg en het 2de is uiteraard voor kinderen. Naast deze 3 takken hebben we ook nog de inwendige kiné, voor inwendige ziektes en neuro kiné voor alles wat met neurologische aandoeningen te maken heeft.
Zijn er zaken waar in sportkiné rekening moet mee gehouden worden?
Dat is heel zeker. Elke sport moet anders benaderd worden en er moet dan ook met heel specifieke zaken rekening gehouden worden in elke tak van de sport.
Is dat in het voetbal ook van belang?
Heel zeker. Een kiné moet weten en er rekening mee houden wat een keeper, een aanvaller en een verdediger moet kunnen. Elkeen heeft een aparte benadering nodig. Wat ook belangrijk is, is het feit dat een kiné revalidatieschema’s moet opstellen voor geblesseerde spelers.
Zie je verschillen tussen jouw 1ste periode bij SK. en nu?
Absoluut. Ik ken nog wel enkele mensen van vroeger w.o. de voorzitter, de clubdokter, Dirk Thierie en Eddy Haes, de man van het materiaal. Nieuwe mensen waarmee ik nu werk zijn de technische staf en de hoofdcoach.
Hoe merk je die verschillen op?
Jan, dat merk je duidelijk op aan de manier van spelen en werken. Iedereen heeft zijn manier van werken, van benaderen en zijn eigen insteek.
Hoe evalueer jij het niveau van de ploeg?
Je voelt heel duidelijk dat het niveau van de ploeg duidelijk hoger is dan een 7-tal jaar geleden. Je merkt het zowel tijdens de trainingen als de wedstrijden zelf. De trainingsintensiteit is heel wat hoger en de ploeg komt ook professioneler over tijdens de matchen.
En hoe plaats je SK. Deinze in de reeks 1 Amateur?
Oranje-zwart onderscheidt zich van de andere ploegen in de reeks door een sterke mentaliteit, door een aantal automatismen en door heel veel enthousiasme waar de matchen worden mee aangevangen.
Vind je SK. Deinze een terechte leider?
Er is naar mijn mening geen enkele discussie daaromtrent. De manier waarop en het niveau dat tot nog toe werd gebracht spreekt boekdelen.
Wat denk je van het systeem van de play-offs?
Ik besef dat dit voor discussie vatbaar is, maar ik zie liever het systeem van vroeger. De 1ste is kampioen en is rechtstreekse stijger en de laatste of eventueel de laatste 2 degraderen.
Zijn rust en voeding van belang voor een sporter?
Voeding en voldoende rust zijn enorm belangrijke zaken voor een sporter. Alles vertrekt van uit de hersenen en maakt dat een sporter zich goed kan focussen op de trainingen en wedstrijden. Gepaste voeding en rust dagen ook bij voor recuperatie en revalidatie na kwetsuren.
Heb je nog andere hobby’s buiten het voetbal?
Ik heb na het stoppen met voetballen 3 jaar aan recreatief boksen gedaan. Ik wou een andere uitdaging en nu geef ik 3 maal per week bokstrainingen in het fitnesscentrum waar SK. Deinze ook gebruik van maakt. Deze trainingen zijn louter recreatief en het gaat hem hier over boksen zonder contact en het oefenen van coördinatievermogen.
Verdient SK. Deinze een plaats in 1B?
Of Deinze het verdient om een plaats te hebben in 1B? Zeker, zonder enige twijfel. Ik denk zelfs dat SK. Deinze nu er op z’n minst even goed, zo niet beter voor de dag zou komen dan in 1 Amateur.
Clubblad, website en facebookpagina?
Wel SK. Deinze moet ook met de tijd meegaan en het brengt heel wat mensen dichterbij.
Een persoonlijke vraag: ‘Biefsteak met frieten of een lekkere pizza’?
Jan, ik heb een Italiaanse vriendin, dus wat denk je wat ik zou antwoorden?
Durf je je te wagen aan een pronostiek voor de match van deze avond?
De wedstrijd tegen Olympic Charleroi – Farciennes wordt zeker geen gemakkelijke match maar als het dan toch cijfermatig moet zeg ik: ‘ 2-0’.
Dit zeer aangename gesprek had voor de gelegenheid plaats gevonden in de kiné-ruimte van het stadion en toen de spelers binnen kwamen van de trainingen begon mijn joviale gesprekspartner meteen aan de verzorging. En ikzelf fietste met een goed gevoel terug naar huis.
Jan De Waele.