De officiële clubsite

Wedstrijdverslag KMSK Deinze - Sp. Hasselt (11.02.2017)

Wedstrijddatum: 
11.02.2017
Scheidsrechter: 
Istvan Lagaert bijgestaan door Toon Bonduel en Maxime Borremans
Invallers: 
SpelerGele kaart?Rode kaart?DoelpuntenGewisseld?
0
0
0
89'
0
50'

Pinantie ... is Pinatie !

Mogen we nog eens aandraven met die geweldige en simpele uitdrukking van de Nederlander Wim Reijers van zo'n kleine kwart eeuw geleden. Werd, later, opgenomen in de voetbal-praat-show “Studio 1 op zondag”. Dat is al een hele tijd geleden, en we gaan er dan ook niet verder op in. De wedstrijd K.M.S.K. Deinze – K. Sporting Hasselt werd beslist met een strafschop. Dit na een redelijke eerste helft, maar een weinig begeesterende tweede “time”. Op basis van de kansen die de Limburgers in de wedstrijd afdwongen, mochten zij zeker aanspraak maken op een punt. Thuis doelman Tom Vandenberghe moest op het einde van de wedstrijd zelfs met een sublieme redding nog alle uit de kast halen om de drie punten aan het Kanaal van Schipdonk te houden. Destijds, ergens in het midden van de jaren dertig en wellicht nà de 2 - 0 zege op 10 februari 1935 tegen “Union '60, moet er bij K. Daring C.B. ook gezongen zijn geweest “en als we winnen ... winnen we zonder penalty!”, wat ook een voorgeschiedenis had. K.M.S.K. Deinze haalde het met een “Pinantie”. Hoe die zege tot stand kwam vertellen we u in het wedstrijd verslag onder de hoofding ... “An der Schönen Blauen Donau”!

 

“An der Schönen Blauen Donau”

Einführing

Op 13 februari 2017 is het precies 150 jaar geleden dat voor de eerste maal de beroemdste wals van Johann Strauss Jr. in première ging ... “An der Schönen Blauen Donau”. Het was een zgn. 'koorwals', waarvan de tekst niet direct insloeg. Dermate zelfs dat het uitgejouwd werd. Had niets met de melodie zelf te maken maar alles met de “lyrics”. Naar aanleiding van een concert op de “Champs-de-Mars” in Parijs, had zijn echtgenote Henrietta de partituur tussen de andere composities “gefoefeld”. En zie ... Johann Jr. pakte tijdens dat concert ook uit met “An der Schönen Blauen Donau”. Het werd een weergaloos succes, dat op 28 mei 1867 tot 20x toe diende herhaald te worden. Tegenwoordig pakt André Rieu tijdens àl zijn optredens uit met “de Blauwe Donau” ... iets wat ook steevast op het repertoire staat tijdens het gekende Nieuwsjaars-concert te Wenen. Dat laatste bestaat al sinds 1939 en werd geïnitieerd door ... Adolf Hitler, die van die soort muziek hield! Is trouwens ook een Oostenrijker van geboorte, en Strauss zou van Joodse afkomst zijn geweest?

U zult zich ongetwijfeld afvragen wat dat met het voetbal te maken heeft. Feitelijk niets, alleen dat er bepaalde wedstrijden zijn die een dergelijk hoog technisch niveau halen dat er van een echte “wals” kan gewaagd worden. Dat zat er in de confrontatie tussen K.M.S.K. Deinze en K. Sporting Hasselt feitelijk niet in. Ineens meegeven dat wat vooraf gaat we weerhouden hebben uit de zondag editie van “La Dernière Heure”. We vonden het interessant genoeg om er mee uit te pakken, in een wedstrijd die alleen in de eerste helft een beetje kon boeien ... ondanks de bereidheid en de goede wil van de beide teams. Maar de inzet was dan ook groot. K. Sporting Hasselt speelt immers om de rechtstreekse degradatie te ontlopen en ook die verraderlijke “barrages” tegen de clubs uit de 2de Klasse Amateurs ... K.M.S.K. Deinze zit vooraan dan weer met die plaats in de top vier in het achterhoofd. Het heeft bovendien ook af te rekenen met enkele afwezigen ... net zoals K. Sporting Hasselt trouwens, want drie geschorsten.

Die Manschaften

Met de tussentitels gaan we ook voort in de taal van Goethe. Regi Van Acker kon nog altijd niet beschikken over de gekwetsten Lennart Mertens en Arnaud De Greef en diende ook in de vervanging te voorzien van de geschorste Gauthier Libbrecht. Nieuweling Michiel Jaeken kreeg een plaatsje op de bank, maar viel niet. K.M.S.K. Deinze : Tom Vandenberghe/23 ; Hans Cornelis/4, Benjamin Delacourt/22 , Matthias Lievens/3, Jarric Buysse/20 ; Gianni De Never/7, Jasper Sols/27 ; Philippe Janssens/10 (89e Robbe Van Steenkiste/17), Jérôme Mezine/21, Gert Van Walle/12 ; Steve Bael/8 (50e Christophe Martin Suarez/90). Niet gebezigd : Kevin Frans/1, 91e Michiel Jaeken/11.

Stijn Stijnen moest twee geschorste spelers missen, die er in de heenwedstrijd wel bij waren ... David Vandecauter en Francesco Carratta. Deze laatste maakte in die wedstrijd trouwens de negentig minuten niet vol, want werd met een rode kaart uitgesloten. In de selectie nu ook weer enkele spelers met een serieus 'sportief verleden', die u wellicht niet onbekend voorkomen. Recupereerde intussen wel Jeffrey Rentmeister, die er vorige keer niet bij was ingevolge de “Antwerp affaire” ... K. Sporting Hasselt : Glenn Daniels/1 ; David Iboma/7 (76e Danny Schreurs/11), Jeffrey Rentmeister/4, Ruben Corstjens/3, Jo Nymo Matland/18 ; Anthony Di Lallo/10 (90e Enes Ozturk/8), Ferhat Teker/5 ; Alfred Quedraogo Toundasida/9, Mustapha Kabba Jarju/17, Huseyin Bilican/32 (59e Levent Sagiam/61) ; Ibrahima Sidibe/20. Niet gebezigd : Dylan Swinnen/26 .

A l l e g r o

Zo mogen we het begin van de wedstrijd omschrijven. Nadat Mateo oordeelkundig de aftrap had gegeven, de oma had immers de matchbal geschonken, was het K.M.S.K. Deinze dat de aftrap van de wedstrijd nam. Richting Kanaal van Schipdonk! Was zo uitgekiend door K. Sporting Hasselt, dat de “toss” had gewonnen en dus mocht kiezen. In tegenstelling tot “An der Schönen Blauen Donau”, die toch wel 'piano piano' begint, gaan de Limburgers er direct snel tegen aan. Dat levert al vroeg twee hoekschoppen op. Op de eerste kan Tom Vandenberghe voor de neus van Mustapha Kabba Jarju/17 ingrijpen. De bal gaat de hoogte in en er ontstaat een kopbal scrimmage. Eerst werkt Benjamin Delacourt het leder weg met het hoofd, op de doellijn maar links aan de kleine rechthoek kopt Huseyin Bilican terug voor. Jarju zit er opnieuw tussen, Mathias Lievens kopt nog eens weg, Ruben Corstjens kan er met de hiel niet bij en uiteindelijk gaat de poging van Jeffrey Rentmeister opnieuwe in hoekschop (1e). Die corner wordt opnieuw voorgebracht door Jo Nymo Matland, Tom Vandenberghe gaat opnieuw 'omhoog' met Jarju voor hem uiteindelijk kent referee Istvan Lagaert een vrijschop toe aan K.M.S.K. Deinze.

Oranje-zwart “walst” direct naar de overzijde, knappe aanval met Gert Van Walle en mooie actie van Jérôme Mezine op links met schot naar de eerste paal, doelman Glenn Daniels keert de poging naar de eerste paal (3e). Daarna wordt het allemaal wat minder vlug. Op hoekschop van rechts van Gert Van Walle kopt Benjamin Delacourt over het doel (12e). In de tegenactie kan Mustapha Kabba Jarju van dichtbij, in een centrale positie, op doel geven, Tom Vandenberghe pakt aan kleine rechthoek (13e). Een verre poging van Philippe Janssens gaat nog links naast (17e), daarna 'verwatert 'alles toch wat. ”Der Schönen Blauen Donau” verliest wat van zijn kleur en wordt grijs, ook al door de opkomende mist. Goede poging van Gianni De Neve, zijn schot gaat maar net naast de linker doelpaal (23e). Sporting duikt intussen nog nauwelijks voor het doel van Tom Vandenbergh op. Er is wel veel midden-veldspel en een hoekschop van Gert Van Walle van links, Benjamin Delacourt kopt over (30e). Een vrijschop van Philippe Janssens wordt afgeweerd, Philippe trapt opnieuw in de vlucht op doel, doelman Glenn Daniels keert in hoekschop (33e).

Op slag van rust speelt Ibrahima Sidibe diep op Alfred Quedraogo Toundasida, die schuin rechts alleen voor Tom Vandenberghe verschijnt die de poging keert (44e).

E l f m e t e r  !

Geen An geen soep! Toch wordt het gebak, de koffie -die wij altijd met goesting en 'liefde' klaarmaken- en de Filliers gesmaakt. Dat liet ons toe om met volle overtuiging aan de tweede helft beginnen maar van ”Der Schönen Blauen Donau” geen spoor meer. Of toch even misschien, na de aftrap als Anthony Di Lallo zich tegen de zijlijn mooi vrij kapt en op links Huseyin Bilican lanceert. Die verschijnt links aan de hoek van de grote rechthoek voor de uitgekomen Tom Vandenberghe en omspeelt die ook maar tikt de bal gewoon te ver die over het verlengde van de doellijn rolt (46e). In die tweede speelhelft gebeurt verder niet veel meer. Sporting Hasselt, dat dus nu richting Kanaal van Schipdonk acteert, organiseert zich derwijze dat het op het middenveld goed op de bal zit, om te proberen de oranje-zwarte combinaties te storen. En dat lukt wel want de doelpogingen zijn schaars. Op verre voorzet van links kopt rechts aan de 16-meter Gert Van Walle terug op Jasper Sols die in de vlucht op doel trapt, recht in de armen van Glenn Daniels (56e). Na een goedz aanval van oranje zwart kan Hans Cornelis van op rechts ver inwerpen. De bal komt opnieuw bij hem terecht, waarna hij voor doel geeft. Op links wordt de bal met het hoofd voorgebracht, Jérôme Mezine mist feitelijk zijn halve omhaal, waardoor Jo NymoMatland kan wegwerken (65e).

Hoekschop van op links voor K.M.S.K. Deinze. Een ietwat mistige situatie. Gert Van Walle brengt voor, het leder wordt door de verdediging van Sporting Hasselt weggewerkt en terug voorgebracht. Benjamin Delacourt en Ruben Corstjens gaan samen in een duel naar de bal waarna laatstgenoemde valt. Referee Istvan Lagaert wijst op aangeven van Toon Bonduel naar de stip “Elfmeter”! Protest van de Limburgers Jérôme MEZINE zet de strafschop feilloos, op halve hoogte, in de rechter hoek om 70e 1 - 0. In de laatste twintig minuten gebeurt er feitelijk niets meer, behoudens een vijftal gele kaarten. Sporting Hasselt dringt wel aan, K.M.S.K. Deinze verdedigt zijn voorsprong. Een tegenaanval op links van oranje-zwart draagt niet ver genoeg de benzine is op! Vrijschop nog voor de Hasselaren. Rechts op een meter van de hoek van de grote rechthoek. Jo Nymo Matland borstelt de bal in de rechter kruising, Tom Vandenberghe keert met een prachtige redding in hoekschop (88e). Het laatste wapenfeit van een wedstrijd die voor K.M.S.K. Deinze een mooie driepunter oplevert aan het Kanaal van Schipdonk, want “Der Schönen Blauen Donau” is ver van hier!

Schiedrichters

Istvan LAGAERT (° 31 augustus 1977). Het was zijn zevende wedstrijd met K.M.S.K. Deinze, allemaal als referee. Die eerste zes op een rijtje ... 14/09/2008 tegen de toen-malige leider K.V.K. Tienen (4 - 2), dat was daags na het optreden van André Rieu in het Koning Boudewijn stadion te Brussel (met kasteel !) dat we bijgewoond hebben. Verder d.d. 21/02/2010 bij toekomstig kampioen K.S.K. Heist (1 - 2) ; 02/05/2010 away R. Cappellen F.C. (3 - 2) ;  21/08/2013 at home R. Géants Athois (1 - 4) ; 10/01/2005 at home K.V.C. Sint-Eloois-Winkel (3 - 0) eerste wedstrijd Jan Ceulemans en 22/10/2016 away A.S.V. Geel (5 - 1). Met K. Sporting Hasselt ook al zes wedstrijden in het verleden. De eerste als grensrechter d.d. 16/09/2016 away R. Olympic Club de Charleroi Marchienne (2 - 1) ; de laatste 21/03/2015 als referee at home K.S.C. Grimbergen (2 - 2). Globaal 1x away en 5x at home voor éénmaal winst, tweemaal verlies en driemaal gelijk.

Is aangesloten bij het Oost-Vlaamse K.F.C. Sp. St.Gilles-Waas, stamboeknummer 4385,

dat nu uitkomt in de 3de Klasse Amateur VF.V. 'A'. Ligt uiteraard in het Waasland. Woonachtig echter in Vrasene en lid van de K. Wase Algemene Scheidsrechters Overeenkomst.

Was “on the day” toe aan 357 wedstrijden, 269 als referee, 23 als grensrechter en 65 als 4de official. Debuteerde in het seizoen 2004-2005 in de hogere afdelingen, met op 08/08/2004 de bekerwedstrijd Eendracht Meldert - Verbroedering Meerhout (2 - 0), als scheidsrechter. Debuut in de derde afdeling als a.r. in '3deA' op 12/09/04 F.C. Denderleeuw - Racing Waregem (1 - 0) en als referee in “3deB” d.d. 20/01/07 met White Star Woluwe - R.F.C. Sérésien (2 - 2). Daarna ging het naar de tweede afdeling, met op 01/09/2007 grensrechter bij K.V. Oostende - R.Exc. Virton (1 - 2) en dan naar eerste, als vierde official, op 15/09/2007 bij Y.R.K.V. Mechelen - R. Exc. Moeskroen (2 - 2). Zijn eerste optreden als referee in de tweede afdeling was op 13/08/2008, alweer in de Stad aan Zee, met K.V. Oostende - R.F.C. Tournai (3 - 3). Floot nog niet in de eerste nationale afdeling ; voor twee seizoenen nog in de tweede nationale afdeling maar vorig seizoen alleen in de derde afdeling en nu in de 1ste Klasse Amateurs.

Toon Bonduel (° 20 juni 1986) is aangesloten bij Storm Vogels Loppem, stamboeknummer 6136, dat net ten Westen van Brugge is gelegen en uitkomt in 3de provinciaal B West-Vlaanderen. Is daar wellicht ook woonachtig, op basis van zijn aantal blokken. Is Bestuurslid van de K. Vriendenkring Brugse Scheidsrechters, als verantwoordelijke voor de kandidaat referees. Debuteerde in het seizoen 2015-2016 op 02/08/2015 met een wedstrijd in de 2de ronde van de Beker van België K.V.C. Wingene - K.S.W. Harelbeke (1 - 2), als grensrechter. Was daarna actief in nog enkele bekerwedstrijden en in 3de 'A' en 'B'. Eén wedstrijd, als referee, in de nationale bevordering 'C' op 05/03/2016 K. Lyra T.S.V. - K.V.V. Vosselaar (0 - 2).

Was nu toe aan 64 wedstrijden, 1 als referee en 63 als grensrechter. Met K.M.S.K. Deinze vier wedstrijden. 13/08/2016 in het kader van de derde ronde van de Beker van België, F.C. United Richelle (2 - 0) : 03/09/2016 de seizoen-opener tegen K.F.C. V.W. Hamme (1 - 1) ; 05/11/2016 away K.S.V. Oudenaarde (1 - 0) en 10/12/2016 at home R. Excelsior Virton (2 - 1). Met K. Sporting Hasselt eerder al twee wedstrijden als referee en away. 28/08/2016 vijfde ronde Beker van België away S.K. Sint-Niklaas (0 - 1) en 18/12/2016 away K.V.V. Coxyde (2 – 1).

Maxime Borremans (° 15 mei 1984). Debuteerde op nationaal niveau op 14/02/2008 met V. Geel-Meerhout - K.O.S.C. Wijgmaal (0 - 1) als referee in bevordering 'C'. In de seizoenen 2008-09, 2009-10, 2011-12 referee in bevordering en a.r. in de derde afdeling. Debuut in de derde nationale afdeling d.d. 30/01/2010 met R.Cappellen F.C. - K.S.K.L. Ternat (0 - 1), als grensrechter. In het seizoen 2010-11 niet op nationaal niveau geacteerd ; in 2012-13 alleen referee in bevordering. Floot nooit in de derde afdeling en sinds 2013 - 2014 nog alleen maar grensrechter in de beide reeksen van “3de” en sporadisch in de nationale bevordering. In 2016-2017 debuut in de 1ste Klasse Amateurs met d.d. 03/09/2016 K.S.V. Oudenaarde – R.W.S. Bruxelles (1 - 1).

“On the day” toe aan 165 wedstrijden, 56 als referee en 109 als grensrechter. Met K.M.S.K. Deinze drie wedstrijden ... d.d.  20/10/2013 away K. Olsa Brakel (1 - 2) ; 13/09/2014 home F.C.V. Dender E.H. (2 - 0) en 31/01/2015 home K. Rupel Boom F.C. (2 - 2). Met K. Sporting Hasselt vier wedstrijden. 11/01/2014 away K. Patro Eisden M.M. (3 - 0) ; 23/11/204 K. Berchem Sport (1 - 7) ; 21/03/2015 at home K.S.C. Grimbergen (2 - 2) en 08/10/2016 away K.S.V. Oudenaarde (1 - 1). Is aangesloten bij F.C. Schepdaal, stamboeknummer 8005, dat uitkomt in 3de provinciaal D V.F.V. Brabant. Is gelegen ten Westen van Brussel, op de Ninoofse steenweg, tussen Dilbeek en Ninove. Is waarschijnlijk in de buurt woonachtig.

Auswertung

In een feitelijk faire wedstrijd vielen toch nog vijf gele kaarten. Voor Jérôme Mezine (83e) en Mathias Lievens (87e) hebben die geen gevolgen. Bij K. Sporting Hasselt mag Ruben Corstjens (70e) een gele strafdag gaan uitzitten, is het de tweede voor Alfred Quedraogo Toun Dasida (78e) en de eerste voor Anthony Di Lallo (80e). Het was een wedstrijd met weinig hoekschoppen, Slechts drie voor K.M.S.K. Deinze (2 / 1) en drie voor K. Sporting Hasselt (2 / 1). Altijd met het nodige voorbehoud ! Het enigste waar een groot vraagteken kan achter geplaatst worden is de strafschop die over het resultaat van de wedstrijd heeft beslist. Op de beelden is het niet te zien, ook al wegens de mistige omstandigheden. Laten we Luc Varenne er nog eens bijhalen ... “faisons confiance à l'arbitre”, hoewel nu de grensrechter zou kunnen geweest zijn. Voor de rest feitelijk een degelijke leiding!

Pressekonferenz

Die kan dus opnieuw aanschouwd worden op de website van K.M.S.K. Deinze. Onder leiding van moderator Raf De pestel staken wij er het volgende van op. Stijn STIJNEN vond dat zijn ploeg goed aan de wedstrijd was begonnen, maar niet kon scoren. Schril contrast met de heenwedstrijd, die hij nog in gedachten had en waarvoor hij zijn spelers verwittigd had. Hadden dus vroeg kunnen scoren, maar niet efficiënt genoeg in de 16-meter. In de tweede helft was de partij meer in evenwicht. Aan die ontbrekende efficiëntie zal ongetwijfeld moeten gewerkt worden. En dan achteraan oppassen, zeker in de grote rechthoek. Voor veertien dagen, bij A.S.V. Geel, kregen de Hasselaren twee zéér discutabele strafschoppen tegen en aan die in het Burgemeester Van de Wiele stadion hing toch ook wel een “reukje”. Stijn gaf dan wel toe dat er wel degelijk een 'handje' aan te pas was gekomen, maar dit na een duwfout. Nadat de strafschop was omgezet probeerde zijn team om toch nog een punt uit de brand te slepen, maar de ultieme en goed gegeven vrijschop van Jo Matland werd door de thuisdoelman uit het doel geranseld. Al bij al tevreden met wat gebracht worden, niet met de arbitrage en de uitslag. Bevestigt dat het met voorbedachte rade was dat na de toss van kant werd gewisseld. Het is trouwens bij bijna alle clubs zo dat ze voor de tweede helft een bepaalde 'kant' op willen ... en bij K.M.S.K. Deinze is dat dus richting Kanaal van Schipdonk. Het was trouwens de eerste maal in het seizoen 2016-2017 dat oranje-zwart eerst naar het Kanaal trok!

Regi VAN ACKER vond het een moeilijke match. Sporting Hasselt had zeker de kansen om al vroeg op voorsprong te komen. Wat zijn eigen ploeg betreft, die had het moeilijk om openingen te vinden, vooral met die twee sterke centrale verdedigers van de Limburgers. Mist dan ook een Lennart Mertens, die toch aan een terugkeer aan 't werken is, en Arnaud De Greef, die aan een sterk seizoen bezig was.. Kan niet beoordelen of de strafschop al dan niet terecht was. Onderstreepte de puike wedstrijd van doelman Tom Vandenberghe, die met een knappe redding de drie punten 'thuis' hield. Die heeft trouwens bijgetekend. Stelt dat de wedstrijd werd gewonnen op 'standaard' situaties. Er was voor het nemen van een strafschop afgesproken ... Steve Bael, Philippe Janssens of Jérôme Mezine. Eerst genoemde was intussen al vervangen, dan was het aan diegene die zich het best in de match voelde ... uiteindelijk bleek dat Mezine te zijn. Tevreden met de overwinning, hoe dan ook.

K a i s e r

We sluiten dit wedstrijdverslag af met een ode aan diegene die ons al bijna het hele seizoen heeft teruggevoerd naar Blankenberge, nà een thuiswedstrijd. Koppelt dat aan een verplaatsing naar een wedstrijd die hij voor K.M.S.K. Deinze is gaan “scouten”. Gewoonlijk geldt dat een van de eerstvolgende tegenstrevers. Vorige week nog trok hij naar het verre Virton! Ronny De Keyser, want daar gaat het om, zou een uiterst interessante gesprekspartner zijn om in het “Flash On” van Sportje te verschijnen. Kan uiteraard nog altijd! In Sportje 15 van het vorige seizoen hebben we “der Kaiser” nog voorgesteld naar aanleiding van de wedstrijd tegen K.V.V. Coxyde, alwaar hij voor tien seizoenen ook aan de slag was als “T2” van trainer Hugo Vandenheede. Daar gaan we hier nu niet verder op in, want kunnen we niet het hele C.V. van Ronny doornemen. We concentreren ons even op zijn werk bij K.M.S.K. Deinze. Zijn uitgebreide digitale verslagen, met wedstrijd-beelden en gedetailleerde ontleding van de eerstvolgende tegenstrever, worden heel hard gewaardeerd en door trainer Regi Van Acker gebezigd bij de wedstrijd-bespreking. Er mag gesteld worden dat Ronny De Keyser een echte “Kaiser” in zijn vak is. En bedankt voor telkens de lift naar de Kust!

 

Marcel Dingemans

website door GRAMMA