De officiële clubsite

Wedstrijdverslag KFC Oosterzonen - KMSK Deinze (29.04.2017)

Wedstrijddatum: 
29.04.2017
Scheidsrechter: 
Quentin Pirard bijgestaan door Gary Christien en Alexandre Minnoy
Invallers: 
SpelerGele kaart?Rode kaart?DoelpuntenGewisseld?
0
0
76'
0
0
86'

Kempische gastvrijheid

Voor de laatste maal in de reguliere competitie 2016-2017 trok K.M.S.K. Deinze op verplaatsing naar ... “De Stille Kempen“. Al voor de vierde maal, ook al omdat die dit seizoen het best vertegenwoordigd was/waren in de “1ste Klasse Amateurs”. De sportieve resultaten waren niet goed ... met drie nederlagen en één gelijk spel ... de herinneringen aan de ontvangsten in de respectievelijke stadions waren dat des te meer. Wij mogen dus best gewagen van de “Kempische gastvrijheid” ... ook al omdat wij telkenmale vroeg, tot zéér vroeg, ter plaatse waren. Dat komt ook omdat we daar voor kiezen, maar al-bij-al mag toch gesteld worden dat de trip naar Oosterwijk zeer degelijk meeviel. Door die “Kempische gastvrijheid” konden, mochten feitelijk, we ook de delegatie van K.M.S.K. Deinze in de grote zaal verwelkomen. Zowel voor de wedstrijd (technische staf) als tijdens de rust (delegatie R.v.B. e.a.). In alle geval hartelijke dank daarvoor! Wat het sportieve gedeelte betreft, kon K.M.S.K. Deinze een nederlaag niet vermijden ... ondanks een, o.i., zéér degelijke tweede helft. Hoe die “één op achttien” tot stand kwam proberen we te omschrijven in het wedstrijd verslag onder de hoofding ... “Interpretatie“.

 

“Interpretatie“

Inleiding

Voor de laatste wedstrijd van het seizoen 2016-2017 laten we alle taal-zinspelingen , e.a., varen. Gewoonweg in de taal van Hendrik Conscience, dit met een verklaring en voorbeelden van de stelling “Interpretatie”. Wat wordt daarover gesteld?

Wij citeren ...

Een 'interpretatie' is een persoonlijk beredeneerd oordeel over de betekenis van een waarneming of een tekst.

We laten 'een stuk muziek' hier bewust achterwege omdat het niets te maken heeft met wat we bedoelen. Op “Wikipedia” gaat men uiteraard nog voluit verder over de ontleding ... maar dat zou ons te ver leiden. Desalniettemin zit er genoeg waarheid in onze korte omschrijving. Het is immers een feit dat het Beroeps Comité van de K.B.V.B. net een gebrek aan “interpretatie” kan verweten worden bij de twee besluiten die ze ten nadele van K.M.S.K. Deinze hebben uitgebracht. Zowel dus die van R.F.C. Seranus als die, daarna, van R. Sprimont Comblain Sport. Uiteraard betreft dit het fameuze artikel 528. Maar er mag, in alle geval, van advocaten gesteld worden -> en dan toch zeker van de Voorzitter van dat Beroeps Comité <- ... dat ze zich niet allen baseren op het reglementen boek van de K.B.V.B. (dat van seizoen per seizoen wordt uitgegeven) en waarvan dus àlle artikelen ook zo dienen beschouwd te worden ... maar zich ook dienen te verdiepen in de eventuele verdere mogelijkheden daarvan. En die zijn er wel degelijk! Voor het ogenblik gaan we daar verder (nog) niet op in, laat ons eerst aandacht besteden aan het voetbal ... waarbij iedere scheidsrechter toch ook, en regelmatig, bepaalde beslissingen moet nemen ... die zeer zeker vatbaar zijn voor een ... “interpretatie”.

Het scheidsrechterstrio

Daar gaan we dan ook mee te beginnen. Een misschien nog al een merkwaardig samengesteld trio, want we hebben wellicht zoiets nog niet gehad in de loop van dit seizoen ... iemand die afkomstig is uit het noord-westen van de provincie Luik, bijgestaan door twee Brabanders ... een uit Vlaamse Brabant en een andere uit Waals Brabant. Vooral de referee wordt geciteerd als een toekomstige kandidaat om wedstrijden te leiden in het “profvoetbal”.

Quentin PIRARD (° 8 december 1991) is een jonge scheidsrechter uit het Waalse gedeelte van Haspengouw. Of hij nu afkomstig is uit Borgworm dan wel uit Wanze heeft weinig belang, maar woont wellicht in de buurt van “Waremme”. Is evenwel aangesloten bij Patro Lensois, stamboeknummer 7446, dat uitkomt in 4de provinciaal 'A' Luik. Het is gelegen ten noord-oosten van Hannut, waar het ook een deelgemeente van is. Hij debuteerde in de nationale afdeling in het seizoen 2012-2013 met op 05/08/2012 in de 2de ronde van de Beker van België Stade Disonais – R.F.C. Aywaille (1 - 1 en 4 - 3 pen.). In competitie debuut d.d. 09/09/2012 in bevordering 'B' met R.E.S. Acrenoise - K. Londerzeel S.K. (1 - 2). Daarna heel het seizoen referee de reeksen 'B', 'C' en 'D' van de nationale bevordering. Ook in het seizoen 2013-2014 meestal in bevordering, maar ook drie wedstrijden als grensrechter in de derde afdeling 'B'. Debuut op 16/02/2014 met R. Charleroi-Fleurus - R.F.C. Union La Calamine (4 - 3).

In 2014-2015 een volledig seizoen referee, in de drie reeksen van bevordering (niet 'A') en de twee van de derde afdeling. Debuut in “3deB” als referee d.d. 27/08/2014 en K. Bocholter V.V. - R.F.C. Union La Calamine (0 - 0). Zelfde scenario in 2015-2016, met één wedstrijd als 'a.r.'. in de play-offs met U.R. La Louvière Centre – F.C.V. Dender E.H. (1 - 1). In 2016-2017 actief in 1ste Klasse, 2de Klasse (C) en 3de Klasse (C/D) Amateurs. Debuut in de 1ste Klasse Amateurs d.d. 03/12/2016 bij R.F.C. Seraing – R. White Star Bruxelles (0 - 0), als grensrechter. Debuut als scheidsrechter in de 1ste Klasse Amateurs op 11/02/2017 met K.S.K. Heist - K.S.V. Oudenaarde (4 - 2). Eind april 2017 toe aan 136 wedstrijden, 129 als referee en 7 als grensrechter. Met K.M.S.K. Deinze nog geen wedstrijden, met K.F.C. Oosterzonen Oosterwijk drie ... 27/09/2014 at home K. Berchem Sport (4 - 1) ; 07/03/2015 at home R. Sprimont Comblain Sport (2 - 0) en 27/03/2016 away tegen diezelfde club (0 - 0).

Gary Christien (° 26 oktober 1988) is een Vlaams-Brabander die aangesloten is bij F.C. Pepingen, stamboeknummer 7741, dat uitkomt in de 3de Klasse Amateurs 'A' Voetbal Vlaanderen waarin het aan de “play offs” kan deelnemen. Is gelegen ten Westen van Halle en net ten noorden van Tubeke. Debuteerde in het seizoen 2015-2016, als referee in bevordering 'B' met R.U.S. Rebecquoise - K.A.C. Betekom (4 - 0). Daarna nog twee wedstrijden in bevordering 'C' en 'D'. Op 04/09/2016 debuut in de 2de Klasse Amateurs 'C' A.C.F.F., als 'a.r.' met R. Entente Acren Lessines - R.E.S. Couvin-Mariembourg (1 - 1). Was ook referee in de 3de Klasse Amateurs 'C' en 'D' A.C.F.F.. Debuut in 1ste Klasse Amateurs 26/03/2017 ; A.S.V. Geel - K.V.V. Coxyde (4 - 1).Eind april 2017 toe aan 32 wedstrijden, 19 als referee en 13 als grensrechter. Met K.M.S.K. Deinze en K.F.C. Oosterzonen Oosterwijk nog geen wedstrijden.

Alexandre Minnoy (° 24 februari 1990) is aangesloten bij R. Union Auderghem, stamboeknummer 2152, dat uitkomt in 3de provinciaal Brabant 'B' A.C.F.F., dat nog uitkomt met een tweede ploeg in 4de provinciaal “B” A.C.F.F.! Zit dus in de Franstalige reeksen, alhoewel het is gelegen net ten zuid-oosten van Brussel en in feite nog in de grote agglomeratie. Debuteerde in het seizoen 2015-2016 op “nationaal” niveau met op 02/04/2016 U.R. La Louvière-Centre - F.C. Gullegem (0 - 0) in “3deA”. Er volgden daarna nog vijf wedstrijden op het laatst van dat seizoen 2015-2016, in de derde afdeling en in bevordering. In het huidige seizoen 2016-2017 actief in de 2de Klasse Amateurs 'C' A.C.F.F. (8x) en in de 3de Klasse Amateurs 'C' A.C.F.F. (6x). Debuut in de 1ste Klasse Amateurs d.d. 04/02/2017 R. Sprimont Comblain Sport - K.M.S.K. Deinze (1 - 1), ook zijn enigste match met oranje-zwart. Nu toe aan 31 wedstrijden als grensrechter, met K.F.C. Oosterzonen Oosterwijk nog geen wedstrijden.

Beoordeling

Feitelijk valt er weinig aan te merken op de leiding. Misschien mocht K.M.S.K. Deinze niet klagen en was, b.v., de toegekende strafschop een geval van “ interpretatie ” ... daar waar er aan de andere kant misschien eveneens zoiets zou kunnen gebeurd zijn? Werd in alle geval goed bijgestaan door zijn grensrechters. De ref was wel tamelijk “gul” met het uitdelen van de gele kaarten. Ineens wel meegeven dat die gele kaarten NIET worden overgedragen naar het volgende seizoen (art.1810.1 van het bonds reglement) Voor K.F.C. Oosterzonen waren dat ... Redouan Benhamou (34e), Olivier Schops (62e), Karel Vanroose (65e) en Prince Rajcomar (85e). K.M.S.K. Deinze kreeg er vier onder de neus geduwd ... Michiel Jaeken (24e), Jasper Sols (74e) en Arnaud De Greef (90e). Als onze notities correct zijn, zeer weinig hoekschoppen ... dus onder alle voorbehoud ... slechts twee voor iedere ploeg. K.F.C. Oosterzonen Oosterwijk in de eerste helft, K.M.S.K. Deinze in de tweede. Globaal gezien mocht oranje-zwart toch niet klagen over de leiding van de Haspengouwse scheidsrechter, zoals reeds gesteld. De strafschop betrof een duwfout ... en dat is altijd voor ”interpretatie” vatbaar. Het trio had de volgende teams onder hun hoede.

De ploegen

Stijn Geys liet twaalf van de vijftien spelers, die bij de heenwedstrijd op het scheidsrechtersblad stonden, aandraven K.F.C. Oosterzonen OosterwijkLadas Panagiotis/33 ; Olivier Schops/2, Jef Van der Veken/7, Wout Bastiaens/3, Ramon Van Veldhoven/5 ; Karel Van Roose/16, Brice Cyril Ntambwe/4 ; Redouan Benhamou/17 (46e Jamie Meseure/13), Toon Janssen/14 (90e Lionard Jordy Ekangamene/11), Joren Dehond/12 ; Prince Rajcomar/10 (86e Fallou Fall/9) . Niet gebezigd : Steven Verheyen/1.

Regi VAN ACKER moest grondig aan zijn elftal sleutelen. Benjamin Delacourt zat een gele strafdag uit ; terwijl skipper Hans Cornelis nog altijd gekwetst was, net als Christophe Martin Suarez en Philippe Janssens. Op de bank, naast 'habitué' Kevin Frans, drie jongelingen. Ineens meegeven dat ze alle vier de dag voordien de 'reserven' wedstrijd hadden betwist die met een 2 - 0 winst werd afgesloten, waardoor 'het tweede' van K.M.S.K. Deinze zich tot KAMPIOEN mocht kronen van de “Reserven 1 Amateurs” ... “tot spijt van wie 't benijdt” (en dat is R.F.C. Seranus). In alle geval traden in Oosterwijk aan voor ... K.M.S.K. Deinze : Tom Vandenberghe/23 ; Arnaud De Greef/15, Matthias Lievens/3, Gauthier Libbrecht/5, Michiel Jaeken/11 ; Gianni De Neve/7, Jasper Sols/27, Gert Van Walle/12 ; Steve Bael/8 (76e Robbe Van Steenkiste/17) , Lennart Mertens/9, Jérôme Mezine/21 (86e Seger Scheyving/20). Niet gebezigd : Kevin Frans/1, Arne Vandecasteele/19.

Aan honderd percent

Nadat K.F.C. Oosterzonen Oosterwijk de bal aan 't rollen had mogen brengen, eiste K.M.S.K. Deinze die op. Het had veel balbezit, maar eens aan de grote rechthoek gekomen deed het er niets mee. Vermits “Oosterzonen” zich beperkt tot het opvangen van die aanvallen gebeurde er in het eerste kwartier van de wedstrijd hoegenaamd niets. Feitelijk in heel die eerste helft niet, waaruit we maar twee echte doelpogingen van K.M.S.K. Deinze onthouden. Een center van Steve Bael van op rechts, de kopbal van Gert Van Walle van links naar de linker benedenhoek wordt door doelman Ladas Panagiotis gepakt (18e). De Griekse doelwachter deed dat nog eens over even na het half uur, op voorzet van rechts (Steve Bael ?) volgt een kopbal van Gauthier Libbrecht die door de doelman onderschept wordt (35e). En wat stelde de thuisploeg daar tegenover? Goals zelfs drie stuks uit evenveel doelpogingen! Bij de eerste wordt op voorzet van rechts de bal door Arnaud De Greef tegen de eigen deklat gekeerd.

Het ronde ding botst aan de rechter paal terug in het veld, in de voeten van Wout BASTIAENS, die maar voor het inleggen heeft 19e 1 - 0. Verrassend ... en oranje-zwart op achtervolgen aangewezen. Met de rust in het zicht zou de toestand er niet op verbeteren. Bij een plotse tegenaanval stoomt Joren DEHOND door, rechts in de grote rechthoek . Hij trapt hard naast de eerste paal de bal voorbij Tom Vandenberghe tegen de touwen 39e 2 - 0. Amper bekomen van de verrassing, of er steekt er nog een in het “mandje”. Knappe aanval van op de rechter flank en voorzet in het pak springt Brice Cyril NTAMBWE het hoogst op en kopt de bal krachtig links binnen 42e 3 - 0. Er mag gesteld worden een verrassende ruststand.

Kempische taart

Die deed ons de 3 - 0 vergeten. Persoonlijk hadden we al lang voor de wedstrijd kennis gemaakt met secretaris Jos Verhelst die ons ook had voorgesteld aan Voorzitter Stefan Van Lommel en vader Herwig Van Lommel. We hadden het al over de “Kempische gastvrijheid” in de aanhef, en die was er ook aan de receptie tafel waar we deden alsof we “thuis” waren door de delegatie van K.M.S.K. Deinze van koffie te bedienen. De Kempische taart was diegene met de witte chocolade schilfers er op. Deed ons denken aan de “Kastelse” taart, want ten slotte schuilt er toch zo'n 20 % Kempenlucht in ons ... want 15 jaar in Kasterlee gewoond! Of de spelers van K.M.S.K. Deinze ook Kempische taart hadden gekregen tijdens de rust laten we in het midden, het zal wel eerder een bolwassing zijn geweest van coach Regi Van Acker!

Mooie afsluiter

Dat was wellicht ook zo. Persoonlijk vonden we trouwens de verrichting in de tweede helft van K.M.S.K. Deinze zeer degelijk. Misschien ook een kwestie van “interpretatie”? Spijtig genoeg kon er niet geprofiteerd worden van de vroege strafschop. In alle geval trok oranje-zwart vol overtuiging richting doel Bovenmansstraat en hoofdingang van het toch wel fraaie Oosterzonen stadion. Er was al direct een doelpoging, als op voorzet van Arnaud De Greef Jérôme Mezine naast de rechter doelpaal mikt (46e). De eerredder viel kort daarna, in hevig S.K. Deinze offensief. Gert Van Walle infiltreert links in de grote rechthoek, maar komt in contact met een verdediger van Oosterzonen ten val. Referee Quentin Pirard wijst naar de stip en Jérôme MEZINE zet mooi in de rechter bovenhoek om 51e 3 - 1.

Oranje-zwart, helemaal in het zwart uitkomend, gaat op zoek naar de aansluitingstreffer, maar doelman Ladas Panagiotis verhindert dat. Na een eerste hoekschop voor de Oost-Vlamingen pakt hij de poging van Lennart Mertens (53e) en na een voorzet van op rechts intercepteert hij voor de opdringere nummer 9 van Deinze. Eerst even na het uur prikken de Oosterzonen even tegen, de poging van Joren Dehond gaat over (61e). Ondanks het overwicht van K.M.S.K. Deinze komen er geen verdere echte doelpogingen, laat staan kansen. Het is integendeel de thuisploeg die bijna terug tot scoren komt, als op voorzet van Karel De Roose Tom Vandenberghe niet bij de bal kan, maar Prince Rajcomar uiteindelijk niet kan binnen trappen (75e). Als er dan toch een knappe poging volgt, van Michiel Jaeken in de linker beneden hoek, keert doelman Ladas Panagiotis de bal in hoekschop (83e). De verdediging van K.F.C. Oosterzonen Oosterwijk houdt daarna stand, ondanks de bijna constante druk. Aan de overzijde echter ontsnapt K.M.S.K. Deinze een paar keer aan een nieuwe doorboring, dit helemaal in het slot van de partij en in de na-speeltijd zelfs via de invallers Fallou Fall en Jordy Ekangamene. Dat zou nochtans van het goede te veel zijn geweest.

Met deze zege is K.F.C. Oosterzonen Oosterwijk helemaal zeker van een verlengd verblijf in de 1ste Klasse Amateurs, want “als” K.M.S.K. Deinze zijn punten zou terugkrijgen via het B.A.S. dan dient K. Sporting Hasselt in de barrage wedstrijd aan te treden.

Die uitspraak, die voor woensdag 3 mei wordt verwacht zal er ook een zijn die, sowieso, voor “interpretatie” mogelijk zal zijn dit naargelang welke partij.

Epiloog

Met het trio Raf De Pestel - Peter De Maertelaere en Dirk De Waele trokken we terug oostwaarts. Waarbij we nog vergaten afscheid te nemen van secretaris Jos Verhelst voor zijn Kempische gastvrijheid! Met deze is dat dan hopelijk recht gezet. De terugreis werd wel op een merkwaardige manier afgesloten. Inderdaad, want eens te meer niemand die inging op ons verzoek … “B L A N K E N B E R G E --->“. Vermits we de trip van, dan nog, 3 km. niet zaten zitten een taxi gebeld om 1 uur ('s nacht). Die liet toch wel op zich wachten. En dan stopt er plots een wagen, niet de taxi maar iemand die ons oppikte en naar Blankenberge bracht. We belden de taxi af … en arriveerden rond 01u20, met de verrassende ontknoping opgepikt zonder autostop te doen!

 

Marcel Dingemans

website door GRAMMA