De officiële clubsite

Wedstrijdverslag K. Berchem Sport - KMSK Deinze (29.10.2017)

Wedstrijddatum: 
29.10.2017
Scheidsrechter: 
Bart Zeebroek bijgestaan door Arno Schepers en Bart Gilen
Invallers: 
SpelerGele kaart?Rode kaart?DoelpuntenGewisseld?
0
0
84'
0
0
0
84'

Dom puntenverlies

K.M.S.K. Deinze leed op de negende speeldag van de competitie 2017-2018 dom puntenverlies, op bezoek bij K. Berchem Sport ... “de sympathiekste ploeg van 't Stad” ... zoals ze zich plegen te noemen. Het is het tweede gelijkspel van oranje-zwart in de lopende competitie, het eerste op verplaatsing. Nadat in september aan het Kanaal van Schipdonk al twee punten in het slot van de wedstrijd werden weggegeven tegen R. Châtelet-Farciennes S.C. (2 - 2), gebeurde op het Rooi in Berchem hetzelfde. Na een vroeg doelpunt in de tweede speelhelft leek K.M.S.K. Deinze, weer in het wit, een nieuwe 0 - 1 zege te gaan optekenen. De thuisploeg knokte zich in het laatste kwartier van de wedstrijd terug in de match en lukte kort voor tijd de gelijkmaker na hoekschop. Helemaal op het einde van de wedstrijd leek K.M.S.K. Deinze dan toch het laken naar zich te gaan toetrekken, nadat het, ook al na hoekschop, een terechte strafschop kreeg toegekend. Die werd echter over de dwarsligger getrapt, waardoor K.M.S.K. Deinze weer “dom puntenverlies” leed. We gaan dat proberen te formuleren in ons wedstrijdverslag onder de hoofding ... “Het Zit vanbinnen“.

 

“Het zit vanbinnen !”

Voorwoord

Het is al een tijdje geleden, maar we halen er nog eens een “song” bij. “Un tube”, zoals men dat in de taal van Molière pleegt te zeggen. Mag een woordje Frans bij, want op het wedstrijdblad van K. Berchem Sport stond de verwelkoming in de twee landstalen vermeld. Om op de broertjes Wauters terug te komen, “Vanbinnen” dateert van 2006. De tekst gaat dan wel over het uiterlijk, maar de rest zit binnenin. Dat omschrijft ook hoe wij, en wij niet alleen, ons voelen na de ontknoping op het einde van de partij in het “Ludo Coeck stadion”. Er zijn zo van die matchen waar men niet alleen na de afloop er van, maar ook dagen erna, en soms maanden of jaren, zich echt “ongemakkelijk” voelt. De partij op het Rooi tegen K. Berchem Sport krijgt van ons een plaatsje in dat rijtje. Trouwens we hebben er daar al een paar van “op den Barchoem” instaan met wijlen het vroegere “Beerschot”. Het zijn zaken die weer oplaaien als men er aan denkt. Men mag daarbij zeker stellen “ Het zit vanbinnen “!

De heenreis

Voor het tweede weekend op rij moest K.M.S.K. Deinze op zondag de “wei” in, bij manier van spreken. Voor ons niet gelaten! Zoals gewoonlijk vertrokken we op tijd. In tegenstelling tot de dag voordien, toen in Brugge de trein naar Luik voor onze neus vertrok, was dat nu niet het geval. Het kan verkeren stelde Bredero in het begin van de 17de eeuw ... en inderdaad want nu “on the day” wél die trein gehaald . Dat resulteerde in een al vroege aankomst in Antwerpen Centraal, want ook in Gent een vroegere trein naar Antwerpen gehaald. Het gaf ons de tijd om via De Keyserlei, Teniersplaats, Leysstraat en de Meir aldaar de Pre-Metro in te duiken, om tram 15 naar Berchem te nemen. We pakten daarbij een stevig stukje nostalgie mee. Na de vriendelijke en sympathieke ontvangst in het stadion voor de wedstrijd, konden we ons opmaken voor een duel waarbij de beide ploegen nood hadden aan een zege ... Berchem Sport achteraan de rangschikking en S.K. Deinze vooraan.

Wedstrijdverslag

Eerste helft

Beide elftallen maken hun intrede op de tonen en de zang van het clublied ... “Leve Berchem Sport”. Daarna volgt een serene minuut van ingetogenheid voor twee personen die K. Berchem Sport ontvielen in de loop van de vorige dagen. K.M.S.K. Deinze mocht dan de bal aan 't rollen brengen. Het werd een tamelijk lange studie-ronde met één doelpoging in het eerste kwartier van Philippe Janssens voor K.M.S.K. Deinze. Haalt van tamelijk ver uit, doelman Bruno Appels pakt (8e). Beide elftallen proberen er voetballend uit te komen, echte kansen komen er niet. Het blijft bij pogingen van op afstand. Steve Bael probeert er eentje, doelman Appels pakt (19e). De eerste echte doelpoging van de thuisploeg noteren we eerst halfweg de eerste helft. Van op afstand mag Dimitri Hairemans (tweelingbroer van Geoffrey die bij R. Antwerp F.C. actief is) centraal links een vrijschop nemen, recht in de armen van Tom Vandenberghe (22e). In de tegenactie zet Seppe Brulmans van op rechts voor doel, aan de tweede paal kopt Olivier Romero Gomez over (23e).

Ook het knappe schot in de draai van Steve Bael van op rechts gaat over de linker kruising naast (27e). Op het half uur recupereert diezelfde Steve Bael een bal op het middenveld en loopt er mee door, om dan centraal links tot bij de goed gevolgde Youssef Challouk te geven, die van net in de grote rechthoek laag en net naast de rechter doelpaal te plaatst (30e). Dan toch nog eens geel-zwart ; op rechts kan Leandro Zorbo ver oprukken en voor doel geven, Tim Verstraeten kopt aan de tweede paal over (32e). Een paar minuten later wordt de vrijschop van Seppe Brulmans afgeweerd door de verdediging van Berchem Sport ; Philippe Janssens waagt daarop een volley naar de rechter benedenhoek, doelman Bruno Appels moet de bal wegduwen (38e). Op slag van rust gaat diezelfde Appels nog eens attent in de voeten van de dreigende Youssef Challouk (45e).

Rust

De Antwerpse pers vond de eerste helft toch niet zo denderend. Het was niet alleen door die 0 – 0, maar ze zijn gewend aan de verrichtingen van de club die in het Stedelijk Olympisch stadion actief is ... vandaar dus, wellicht. Knappe en hartelijke ontvangst trouwens daar in de catacomben van het Ludo Coeck stadion, waar in de smalle gang de nostalgie van de muren druipt aan de hand van foto's en teksten. Spijtig dat dit op termijn allemaal gaat verdwijnen als er een nieuwe tribune zal worden neergezet ... maar dat is nog niet voor morgen. Ze zullen trouwens wel ergens een plaatsje vinden om die herinneringen uit te stallen! Na een klein kwartiertje is het tijd om terug onze plaats in te nemen, op de eerste rij in de comfortabele zetels.

Tweede helft

K. Berchem Sport richting “stad” ; K.M.S.K. Deinze richting de appartements-blokken van de Fruithoflaan. Niet lang na de aanvang van de tweede speelhelft wordt een aanval van Berchem Sport afgestopt. Bart Goossens stuurt een verre bal voorwaarts, Seppe Brulmans kan, met uitgestoken been en top van de voet, Olivier ROMERO GOMEZ bereiken die zijn opponent Thomas Vande Velde uitkapt en dan van net in de 16-meter met links in de linker benedenhoek plaatst ... 53e 0 - 1. Op basis van de eerste helft toch verdiend en daarna zou die voorsprong gewettigd worden, maar niet verhoogd. Dat zou uiteindelijk zuur opbreken. Even voor het uur, voorzet van op links van Gauthier Libbrecht en kopbal van Olivier Romero Gomez, de poging gaat aan de rechter kruising net naast (58e). Van op redelijke afstand, centraal voor doel, trapt Seppe Brulmans een vrijschop rechtstreeks hard op de goal doel, doelman Bram Appels redt met de vuisten in hoekschop (60e).

Even na een uur spel komt het stamboeknummer 28 toch eens opzetten. De volley van Jelle Van Kruijssen belandt in de armen van Tom Vandenberghe (63e). Er komen ook enkele kansjes. Na samenspel met Steve Bael verschijnt Youssef Challouk rechts in de 16-meter schuin voor doel. Bruno Appels moet naar de grond gaan om de poging te pakken (65e). Een minuut later is het Challouk die rechts in de grote rechthoek Steve Bael kan aanspelen ... alleen voor doel trapt hij links naast de kooi (66e). Nadat een vrijschop van Seppe Brulmans, van links, in de armen van Bruno Appels is beland (69e), beginnen de geel-zwarten de wedstrijd meer in handen te nemen ; mede ook door het vele balverlies op het middenveld van K.M.S.K. Deinze. Het gevaar moet nochtans komen van “standaard” situaties. Links op het middenveld geeft Dimitri Hairemans een vrijschop voor doel, Tim Verstraeten kopt rechts naast (72e). Even later geeft diezelfde Hairemans een hoekschop voor doel, Leandro Zorbo trapt over (74e). Op een nieuwe hoekschop van op rechts kopt nu Roy Mauro over de dwarsligger (77e).

Dat is natuurlijk ook wat vragen om moeilijkheden, als men niet meer uit die verdedigende stellingen kan komen. Twee minuten voor tijd nieuwe corner, die van rechts door Leandro Zorbo voor doel wordt gebracht. In een bos van spelers, zowel van Berchem als van Deinze, springt verdediger Matti VAN MINNEBRUGGEN het hoogst en kopt, over het hoofd van de op de doellijn geposteerde Gert Van Walle, hoog in de rechter winkelhaak ... 88e 1 - 1. In minuut negentig dwingt versiert K.M.S.K. Deinze een hoekschop die van op rechts wordt voorgegeven. Lennart Mertens kopt in doel, maar de bal wordt met de arm gekeerd door Jawad Absisan. Rode kaart voor de speler van Berchem Sport en strafschop voor K.M.S.K. Deinze. Jérôme Mezine, die net Steve Bael had vervangen, had nog geen bal geraakt en wilde dat toch eens proberen. Nam daardoor de bal van de aangeduide Philippe Janssens uit diens handen en zal ongetwijfeld gezegd hebben ... “je vais le faire” .... Na nog een minuutje, de bal lag te wachten op de stip, neemt Jérôme Mezine zijn aanloop. Doelman Bruno Appels kiest voor “zijn” linker hoek, maar Jérôme plaats de bal met rechts naar de andere kant ... over de linker kruising (90e). Een zeer “dom puntenverlies”, iets dat blijft steken ... “Vanbinnen”!

De ploegen

Berchem Sport coach Geert EMMERECHTS, die nog voor de aanvang van de competitie de naar S.T.V.V. verkaste Jonas De Roeck opvolgde, was nog onder Regi Van Acker bij Antwerp actief. Moest verschillende gekwetste spelers vervangen waardoor er in de zestienkoppige kern bijna uitsluitend spelers waren opgenomen die vorig seizoen met K. Berchem Sport kampioen speelden ... Bruno Appels/1 ; Boris Kamneng Djoum/6 , Thomas Vande Velde/19 (75e Bas Saillart/21), Matti Van Minnebruggen/4, Light Nwokoro/27 ; Tim Verstraeten/14, Roy Mauro/23 ; Leandro Zorbo/11, Jawad Absisan/8, Dimitri Hairemans/10 (80e Stef Van den Heuvel/17) ; Jelle Van Kruijssen/7. Niet gebezigd : Pierre-Marie Huntz/18, Joachim De Wilde/3, Kevin De Jonge/15.

Regi Van Acker miste de gekwetsten Michaël Lallemand en Arnaud De Greef en eveneens de geschorste Jasper Sols. Recupereerde wel Gauthier Libbrecht in de volgende opstelling ... K.M.S.K. Deinze ... Tom Vandenberghe/23 ; Bart Goossens/2, Matthias Lievens/4, Arne Vandecasteele/18, Gauthier Libbrecht/5 ; Seppe Brulmans/16, Philippe Janssens/10 ; Steve Bael/7 (89e Jérôme Mezine/21), Gert Van Walle/12, Youssef Chalouk/11 (84e Lennart Mertens/9) ; Olivier Romero Gomez/24. Niet gebezigd : Kevin Frans/1, Ken Van den Berghe/14, Robbe Van Steenkiste/17.

Het scheidsrechterstrio

Bart ZEEBROEK (° 11/12/1981). Is nu aangesloten bij K.S.K. Snaaskerke, stamboeknummer 6435, dat uitkomt in 3de provinciaal 'B' West-Vlaanderen en gelegen is ten zuiden van Oostende, net naast het het kanaal Vaartdijk-Noord of het kanaal Plassendale - Nieuwpoort. Is woonachtig in de “Stad aan Zee” en er Voorzitter van de Koninklijke Vriendenkring van Scheidsrechters uit Oostende en Omliggende.

Eind oktober 2017 toe aan 164 wedstrijden, 150 als referee en 14 als grensrechter. Debuteerde in het seizoen 2007-2008 op 01/09/07, als referee, in bevordering B bij F.C. Evergem Center - K.S.K. Heist (0 - 2). Vervolgens in dat seizoen referee in bevordering en 'a.r.' in de derde nationale afdeling. In 2008-09 hetzelfde scenario en ook in 2009-10. Vanaf 2010-2011 alleen nog scheidsrechter in dezelfde afdelingen, met debuut als referee in “3deA” op 18/08/2010 bij K.S.V. Temse - K.S.K. Ronse (2 - 0). In 2011-2012 slechts tien wedstrijden ; komt terug in 2012-13 in dezelfde afdelingen en in seizoen 2013 - 2014, op 01/09/2013, debuut als referee in de 2de nationale afdeling met R. White Star Bruxelles - K.A.S. Eupen 0 - 2. Geen wedstrijden het volgende seizoen ; in 2015-2016 alleen in de derde afdeling en bevordering 'A'. In 2016-2017 debuut in de 1ste Klasse Amateurs 11/09/2016 K.V.V. Coxyde - K.S.K. Heist (0 - 5).

Nu actief in 1ste en 2de Klasse Amateurs. Met K.M.S.K. Deinze vijf wedstrijden. Als 'a.r.'. d.d. 02.01.2010 at home K.V.V. Coxyde (0 - 0) ; als referee 22/09/2012 home K.F.C. Izegem (1 - 3), 09/02/2013 home K. Rupel-Boom F.C. (0 - 3) ; away 28/08/2013 K.S.V. Oudenaarde (2 - 0) en 22/01/2017 away K.V.V. Coxyde (2 - 0). Met K. Berchem Sport vier wedstrijden als referee 04/11/2007 at home F.C. Uccle Léopold (6 - 1) ; 13/04/2008 at home K.S.V. Bornem (2 - 1) ; 13/01/2013 away K.R.C. Waregem (1 - 3) en 08/10/2017 at home F.C.V. Dender E.H. (1 - 2).

Arno Schepers (° 11 oktober 1990) debuteerde nog maar dit seizoen in de 1ste Klasse Amateurs, op 23/09/2017 als grensrechter bij A.S.V. Geel - K.S.K. Heist (1 - 3). Nog geen wedstrijden met K.M.S.K. Deinze op het actief, al wel twee met K. Berchem Sport, op 06/03/2016 in de 3de Klasse 'B' at home R.U.W. Ciney (3 - 1), als “a.r.”. ; op 22/01/2017 in de 2de Klasse Amateurs 'B' V.V. Away K. Bocholter V.V. (1 - 1). Eind oktober 2017 toe aan 108 wedstrijden, 89 als referee en 19 als grensrechter. Is aangesloten bij K. E.S.K. Leopoldsburg, stamboeknummer 3904, uitkomende in de 3de Klasse Amateurs 'B' Voetbal Vlaanderen. Debuteerde in het seizoen 2013-2014 op nationaal niveau. Na twee wedstrijden in het kader van de Beker van België, debuut als referee in de nationale bevordering 'C' op 21/08/2013 met K. Lyra T.S.V. - K.F.C. Zwarte Leeuw (1 - 2). Verder in dat seizoen driemaal “a.r.” in de derde afdeling, de andere matchen als referee in bevordering 'B', 'C' en 'D'. Zelfde scenario in 2014-2015 en 2015-2016. Heel het seizoen 2016-2017 in de 2de en de 3de Klasse Amateurs.

Bart Gilen (° 18 november 1975) begon er als nationaal lid aan in 2009-2010, op 15/08/09 met F.C. La Calamine - R. Excelsior Virton (0 - 2) ; 4de ronde Cofidis Cup. Daarna alleen nog in de derde afdeling en opgerukt tot de 'tweede'. Dit seizoen debuut in de 1ste Klasse Amateurs, d.d. 09/09/2017 met K. Patro Eisden M.M. - Lommel S.K. (1 - 5). Eind oktober 2017 toe aan 230 wedstrijden, allemaal als “a.r.”. Aangesloten bij F.C. Herk-de-Stad, stamboeknummer 5155, in 1ste provinciaal Limburg en niet ver gelegen van Diest en Vlaams-Brabant. Bij vijf wedstrijden van K.M.S.K. Deinze betrokken geweest ... 07/11/2009 away K.S.V. Temse (2 - 3) ; 26/11/2001 home R.F.C. Tournai (0 - 0 omgezet in FF 5 - 0) ; 22/12/2012 at home K.R.C. Waregem (4 - 1) ; 09/02/2014 away K.F.C. V.W. Hamme (2 - 2) en 29/03/2014 away S.K. Sint-Niklaas (1 - 2). Met K. Berchem Sport al acht wedstrijden. De eerste maal d.d. 04/11/2012 K.F.C. V.W. Hamme (2 - 1), de laatste maal op 30/04/2017 at home R. Cappellen F.C. (4 - 1). In totaal viermaal at home en viermaal away voor vijfmaal winst, tweemaal gelijk en éénmaal verlies.

Beoordeling

Er valt niets aan te merken op de leiding van Bart Zeebroek, alleen foutje op het scheidsrechtersblad ; Jérôme Mezine viel in op minuut “89” en niet vijf minuten vroeger.

Beoordeelde ook een kwetsuur van Steve Bael goed, door er zich aan te interesseren. Beperkte de gele kaarten tot drie ... voor K. Berchem Sport Tim Verstraeten (37e) en Boris Kamneng Djoum (68e) en voor K.M.S.K. Deinze Seppe Brulmans (38e). Had de “hands” op het laatst van Jawad Absisan goed gezien en gaf terecht rood en een strafschop. We hbben ergens gelegen dat er een voorstel zou zijn om bij zulke fases het doelpunt te valideren, een beetje dus zoals in het Basket Ball waar dat van toepassing is. De hoekschoppen verhouding was in het voordeel van K. Berchem Sport met zeven stuks (3 / 4), bij K.M.S.K. Deinze vijf, allemaal in de tweede helft.

 

Marcel Dingemans

website door GRAMMA