De officiële clubsite

Voorbeschouwing wedstrijd U.C.E. Liège - K.M.S.K Deinze (11.08.2019)

Naar “ La Plaine des Manoeuvres”

Inleiding

Deze locatie die gevestigd is in Grivegnée, was destijds wellicht militair gebied. We verwijzen daarbij naar de gemeente Etterbeek in het Brusselse, waar aan de ene kant van de grote laan, “boulevard Général Jacques”, zich  ook zo’n militair gebied bevond en langs de andere kant tal van kazernes. In Grivegnée zal dat ook het geval zijn geweest. We mogen daarbij zelfs de link leggen naar de kazerne van Bressoux, gebouwd in rode baksteen en vergelijkbaar aan die van Turnhout en van de Luchtbal in Antwerpen.  Vermits dergelijke kazernes over een “Plaine des Manoeuvres” beschikten, zal die van Bressoux zich wel in het aanpalende Grivegnée bevonden hebben.  In de buurt is trouwens ook nog een belangrijke Militaire begraafplaats ; “le Cimetière de Robertmont”. Voor de geschiedenis zie “Wikipedia”.

Grivegnée

Het is sinds 1977 een deelgemeente van de stad Luik en maakt volledig deel uit van de stedelijke kern. In 1871 scheidde het zich af van Bressoux en was dus bijna 100 jaar lang een autonome gemeente. Met zijn 20.000 inwoners is het de grootste deelgemeente van de stad Luik.  Het bevindt zich op de rechteroever van de Maas en van de Ourthe. Op economisch vlak kan Grivegnée gelinkt worden aan de staalindustrie (algemene omschrijving) in het Luikse, maar daar kwam in 1914 een einde aan.

Wegwijzer

Het terrein van U.C.E. de Liège is gevestigd in de ‘rue de Herve 142’ te Grivegnée. Een geschikte wegwijzer ligt niet direct voor de hand. Normaliter zou het in Luik via de E25 kunnen, maar de Google maps dateert van 2018 en mogelijk is de uitrit ‘Grivegnée’ nu afgesloten. We hebben ruim twee uur naar een oplossing gezocht, maar die zal u aan uw gps moeten toevertrouwen. Normaliter ging het nà die uitrit “Grivegnée” tot aan het tweede rondpunt, waar de wegwijzer gewoonweg diende gevolgd te worden. Door het centrum van de gemeente en zo naar de “rue de Herve”. Wij wensen u een goede reis !

Sportief

Union des Clubs Espagnols de Liège is een nog jonge club. Ging onder die benaming van start op 1 juli 2006, na een fusie of naamswijziging met Athletico Iberia Deportivo. Er wordt gespeeld met het stamboeknummer 8422. Het eerste elftal komt in het seizoen 2019-2020 uit in 1ste provinciaal Luik, dit voor de derde opeenvolgende keer na de promotie als kampioen uit 2de provinciaal ‘B’ (2016-2017). Tweemaal eindigde men op een derde plaats.  Het afgelopen seizoen kon men zich niet kwalificeren voor de interprovinciale eindronde. De eerste wedstrijd tegen F.C. Ster-Francorchamps eindigde op 2 - 2, maar met de strafschoppen werd verloren (3 - 4). De tweede wedstrijd werd met 1 - 2 verloren van Jeunesse Sportive Fizoise. Ineens meegeven dat U.C.E. Liège gestart is in vierde provinciaal Luik  en stelselmatig opklom. Twee titels, 2014-2015 in derde provinciaal ‘B’ en 2016-2017 in tweede provinciaal ‘B’ zorgden ervoor dat men in eerste provinciaal Luik kon aantreden.

Er wordt ook een ‘B’ elftal in lijn gebra cht. We hebben niet kunnen achterhalen sinds wanneer. Het komt nu uit in 3de provinciaal ‘C’, dit sinds de promotie uit 4de provinciaal in het seizoen 2014-2015.
 
Voor het tweede seizoen op rij presteert het stamboeknummer 8422 zeer degelijk in de Beker van België. In 2018-2019 werd de derde ronde gehaald.
Na eerst F.C. United Richelle uitgeschakeld te hebben (1 - 1 en 2 - 3 strafschoppen), zakte K.S.A.V. Sint-Dimpna Geel af naar Grivégnée en verloor er met 2 - 0. In de derde ronde werd met 2 - 0 verloren bij K.R.C. Gent. Dit seizoen begon men overtuigend met in de eerste ronde een 2 - 7 zege bij F.C. Horion, een club uit 4de provinciaal ‘A’ Luik. Daarna volgende een verplaatsing naar West-Vlaanderen. In het Forestierstadion werd K.R.C. Harelbeke in bedwang gehouden (0 - 0), met de penalty’s werd gewonnen 4 - 5. Voor de wedstrijd tegen K.M.S.K. Deinze verkoos men op de eigen bescheiden accommodaties uit te komen. 

Als afsluiter nog meegeven dat aan de andere kant van de “rue de Herve” Juventus Academie Grivegnée uitkomt. Een club die opgericht werd in 2018 en een voetbalschool is van het grote Juventus. Het komt uit in vierde provinciaal ‘E’ Luik. Vergis u dus niet van terrein, dat van Union des Clubs Espagnols de Liège bevindt zich achter de supermarkt “Lidl” !

                                                                                                                                        Marcel Dingemans.

website door GRAMMA