De officiële clubsite

Voorbeschouwing wedstrijd SC Eendracht Aalst - KMSK Deinze (10.12.2017)

Naar het Pierre Cornelisstadion te Aalst

En dat is blijkbaar al een tijdje geleden, meer bepaald van dat merkwaardige seizoen 2010-2011 in de derde afdeling ‘A’, als K.M.S.K. Deinze als titel kandidaat werd getipt maar uiteindelijk “de Ajuinen” met de oppergaai aan de haal gingen. Ook al omdat oranje-zwart met een zeven punten op dertig van start ging, maar toch nog op de derde plaats zou eindigen. “Eendracht Aalst” werd uiteindelijk kampioen en prijkte 235 dagen aan de leiding. De sportieve geschiedenis van S.C. Eendracht Aalst vindt U uiteraard terug, in het lang en in het breed, op de website van K.M.S.K. Deinze.

K.M.S.K. Deinze trekt naar S.C. Eendracht Aalst op zondag 10 december 2017 a.s.. De wedstrijd in het Pierre Cornelisstadion vangt aan om 14u30!

 

Wegwijzer

E17 richting Gent --> E40 richting Brussel. E40 verlaten te Aalst (Uitrit 19). Ring R41 rond Aalst, richting Dendermonde. Na de brug over de spoorweg rechtdoor en over de Dender. Het stadion ligt in de Bredestraat, links van de H. Hart kerk. U dient dus in die omgeving een parkeerplaats te vinden, bij voorkeur door, b.v., aan het rondpunt linksaf te rijden en in de Verbrandhofstraat parkeer gelegenheid te vinden, die er wellicht is!

 

A a l s t

De Stad Aalst is gesitueerd aan de Dender in, ongeveer, het Oosten van de provincie Oost-Vlaanderen, nabij de provinciegrens met Vlaams-Brabant. Het ligt aan de autoweg E40, waarlangs het best te bereiken is maar het beschikt toch ook over een goed verkeersnet in alle richtingen. De “oude baan” Gent-Brussel (N9) dwarst de stad. Vanaf 1 januari 1977 werd Aalst uitgebreid met de deelgemeenten Baardegem, Erembodegem, Gijzegem, Herdersem, Hofstade, Meldert, Moorsel en Nieuwerkerken. Hierdoor is het inwonersaantal gestegen tot ongeveer 80.000. Aalst is een industriestad geworden, met verschillende industrie-parken. Vroeger was het vooral bekend voor de spinnerijen, weverijen, brouwerijen, zetmeel-fabrieken, de hopteelt en, uiteraard, ook de ajuinen-teelt waar de Aalstenaars hun bijnaam aan te danken hebben “de Ajuinen”!

De naam “Aalst” duikt in 870 voor het eerst in de geschiedenis boeken op. Dit in de polyptiek van de Abdij van Lobbes (Henegouwen). Dat is een register waarin de belang-plechtige boerderijen en personen van de grote middeleeuwse landgoederen zijn beschreven. Wij citeren “Alosto in pago bragbattenis”... komende van”alus-oth” of alus = els en oth = collectief. Het zou dus een plaats zijn geweest waar, destijds, talrijke elzenbosjes werden aangetroffen. Er is ook sprake van “villa Alost”, een landgoed dat gelokaliseerd kan worden op de linkeroever van de Dender, gekend onder “Oude Hospitaal”, in het centrum van de huidige stad. Geleidelijk breidde de “nederzetting” zich uit in de elfde eeuw een uitbreiding van de landbouwproductie en kreeg het handelsleven een nieuwe impuls. U heel de Aalsterse geschiedenis hier uit de doeken gaan doen zou ons te ver leiden gaan, dus wie interesse heeft op Google vindt u wel het een en ander terug. We maken een zeer grote sprong, naar de tweede helft van de 19de eeuw. Aalst bleef als kleine Stad niet gespaard van de arbeiders-ellende en een groeiende ontevredenheid. Het is dan dat priester Adolf Daens zich manifesteert, die het opneemt voor de arbeiders in de textielindustrie. Wij verwijzen naar het boek van Louis-Paul Boon.

Toeristisch is Aalst een bezoekje waard.. Het Aalsterse carnaval is nog niet aan de orde, we stappen daarom over naar de Grote Markt, met het Belfort, door de Aalstenaars “den Tettentoren” genoemd, omdat de cijfers van het uurwerk in 1960 door bollen vervangen werden.

Op dat Belfort, ook wel Schepenhuis genoemd, staat ook de lijfspreuk van Filips II van Spanje (de enige zoon van Keizer Karel) “Nec Spe, Nec Metu” (Noch door Hoop, Noch door Vrees). Niet ver daar vandaan kunt u de Sint-Martinuskerk bezichtigen Sint-Maarten is trouwens de patroonheilige van de Stad Aalst. In de onmiddellijke omgeving het Stedelijk Museum. Als u daar naar binnen gaat, komt u buiten met al wat u over de Stad Aalst moet weten! Wij gaan daar dan ook niet verder op in!

Als afsluiter nog iets over het wapenschild van de Stad Aalst. Het werd in 1394 ontworpen door ene Nicolaas Colijn, als stadszegel voor poorterszaken voor de stad. Het schild heeft een grijze achtergrond met daarboven een kroon. In het midden een rood zwaard dat de autonome rechtsmacht en militaire weerstand van de stad symboliseert. Als symbool voor de horigheid aan de Duitse Keizer en de Graaf van Vlaanderen staan ook, respectievelijk, de Duitse Adelaar en de Vlaamse Leeuw afgebeeld.

 

Het Pierre Cornelis stadion

Het stadion is ten noorden van het stadscentrum gelegen en genoemd naar wijlen Voorzitter Pierre Cornelis, die in 1945 overleed na vijftien jaar voorzitterschap. Eendracht Aalst was daar al sinds 1928 actief. Eerder speelde het aan de Puiteput (nu de St. Annalaan), ten westen van het Stadscentrum ; de Kappellekensbaan -gekend door het boek van L.P. Boon- en in het Stadspark, allebei in het zuiden. In 1928 werd het nieuwe stadion ingehuldigd met een oefenwedstrijd tegen F.C. Malinois (3 - 1). Vijf jaar later werd daar de promotie gevierd naar de nationale afdelingen, waaruit de Ajuinen nooit meer zouden verdwijnen. Het stadion aan de Bredestraat werd stelselmatig uitgebreid. Pech op het einde van de jaren zeventig, toen de overdekte staantribune door een storm tegen de vlakte ging. Burgemeester Annie De Maght moest zelfs het stadion tijdelijk sluiten wegens onveilig.

Daarna werd een nieuwe overdekte staantribune opgetrokken, en ook de zittribune werd helemaal vernieuwd. Er werden ook de nodige ontvangstruimten in aangebracht, en achter het noordelijke doel werd zelfs een heus inside-business-seats complex opgericht. Eens in de eerste afdeling moest men immers met “de tijd” meegaan! Achter het zuidelijke doel staan, zo lang wij ons kunnen herinneren, alleen maar reclameborden. Die laterale overdekte staanplaatsen, of de “K” tribune, zijn intussen verdwenen. In de plaats kwam er een andere constructie die intussen ook al is afgebroken ... om plaats te maken voor een nieuwe. Die werd op zondag 3 december j.l. officieel ingehuldigd naar aanleiding van de wedstrijd tegen R.F.C. Châtelet-Farciennes. Ineens meegeven dat in de eerste nationale afdeling het Pierre Cornelis stadion soms “piekte” met 12.000 toeschouwers, de huidige capaciteit zou nu 6.294 plaatsen bedragen.

 

Sportief

Het stamboeknummer “90”, dat de club steeds wist te behouden, veranderde al wel enkele keren van benaming. De club althans. Die werd gesticht als “Sporting Club Eendracht Aalst”, waar d.d. 15 mei 1951 de “Koninklijke” benaming werd aan toegevoegd. Op het einde van het seizoen 2001-2002 kondigde K.S.C. Eendracht Aalst het faillissement aan. Boven de sportieve degradatie kwam er nog een sanctie bij, waardoor men in het seizoen 2002-2003 in de derde nationale afdeling van start moest gaan dit onder de benaming V.C. Eendracht Aalst 2002. De directe promotie, via de play-offs, bleek een vergiftigd geschenk te zijn.

In 2004-2005 eindigde men zelfs allerlaatste en vermits er in de barrages verloren werd tegen R.R.C. Péruwelz degradatie naar de nationale bevordering. Voor één seizoen slechts, want terug naar de derde afdeling alwaar men in 2010-2011 naar de tweede nationale afdeling promoveerde als kampioen. Op het einde van het seizoen 2014-2015 kreeg “den Iendracht” geen licentie en zakte het terug naar de derde nationale afdeling. Op het einde van het seizoen 2016-2017 winst in de play-offs van de 2de Klasse Amateurs waardoor men promoveerde naar de 1ste Klasse Amateurs.

 

Versus K.M.S.K. Deinze

In het seizoen 1965-1966 ontmoette oranje-zwart K.S.C. Eendracht Aalst in de nationale bevordering 'D', in een reeks waar, o.a., ook K.S.V. Blankenberge was in ondergebracht. Op zondag 14 november 1965 werd het in Aalst 0 – 0, Eendracht trouwens de latere en overtuigende kampioen. In het seizoen 1993-1994, het eerste van K.M.S.K. Deinze in de tweede nationale afdeling, won oranje-zwart op zondag 10 oktober 1993 met 1 - 2 in het Pierre Cornelis stadion. Er waren 4.000 toeschouwers! Eendracht met o.a. Nicky Schippers in het doel (ex-Beerschot), Peter Claessens (ex-Beerschot), Gilles De Bilde, Eduvard Krncevic, Godwin Okpara (ex-Beerschot), Stefan Smet (ex-Beerschot), Leo Van der Elst en Peter Van Wambeke! Via Kurt Mertens kwam K.M.S.K. Deinze op een 0 - 2 voorsprong, Gilles De Bilde maakte in de 90ste minuut de 1 - 2. Ineens meegeven dat “den Iendracht” naar de eerste nationale promoveerde via de eindronde!

Viermaal kwam K.M.S.K. Deinze uit tegen V.C. Eendracht Aalst 2002. Na een 0 - 2 voorsprong in het seizoen 2003-2004, op zondag 12 oktober 2003, kwamen de Ajuinen terug en wonnen uiteindelijk met 3 - 2. Bij Aalst opnieuw twee ex-Beerschotters met Peter Van Cleemput en Abdoulai Demba. Op zaterdag 25 september 2004 winst voor K.M.S.K. Deinze 1 - 2 in het seizoen 2004-2005. De Ajuinen degraderen op het einde van dat seizoen naar de derde nationale afdeling. Als de beide clubs elkaar terugvinden zitten we in het seizoen 2009-2010 in de derde afdeling reeks 'A'.

Op zondag 7 maart 2010 houden de beide ploegen elkaar in bedwang 2 - 2 voor 3.200 toeschouwers, er komt altijd volk naar het Pierre Cornelis stadion! De Aalstenaars waren toen nog in de running voor de titel en eindigden uiteindelijk op de derde plaats, K.M.S.K. Deinze werd vierde en kon deelnemen aan de play-offs. De beide ploegen traden aan in de play-offs, waarin ze allebei in de eerste ronde uitgeschakeld werden. En dan is er nog het seizoen 2010-2011. Op de eerste speeldag op woensdag 18 augustus 2010 werd K.M.S.K. Deinze afgestraft met een 5 - 1! Die dramatische start werd daarna goedgemaakt door periode 2 en 3 te winnen, maar geen “play-offs” om de reden die we allemaal kennen. Eendracht Aalst werd zelf overtuigend kampioen! Daarna geen wedstrijden meer tussen de beide teams!

 

Marcel Dingemans

website door GRAMMA