De officiële clubsite

Voorbeschouwing wedstrijd K.S.V. Oudenaarde - KMSK Deinze (07.10.2017)

Naar het Burgemeester Thienpontstadion te Oudenaarde

K.M.S.K. Deinze trekt voor de derde verplaatsing van het seizoen 2017 – 2018 opnieuw naar de provincie Oost-Vlaanderen en meer bepaald naar “De Parel van de Vlaamse Ardennen”. Meer bepaald naar K.S.V. Oudenaarde dat een beetje het “zwart beest” is geworden van oranje zwart. Vorig seizoen immers won het stamboeknummer 81 tweemaal met het kleinste verschil 1 – 0 en 0 - 1. 

De wedstrijd in het Burgemeester Thienpont stadion heeft plaats op zaterdag 7 oktober 2017 a.s. en vangt aan om 20.00 uur.

 

Wegwijzer

Die is niet eenvoudig, dus voor diegene die over een G.P.S. Beschikken, kunnen het vragen aan de Madameke in haar “spoetnik”. Op papier zagen we hetgeen volgt. De Gaverse steenweg ; of via Kruishoutem maar in elk geval naar de N60. Richting Oudenaarde en N60 volgen tot aan het grote verkeersknooppunt met de N459 (baan naar Kruishoutem). N60 verlaten en linksaf via de Deinze-straat richting Oudenaarde. Volgen tot onder de spoorweg en dan onmiddellijk linksaf, de Jozef Braetstraat. Volgen tot voor het station van Oudenaarde, dan linksaf. Niet de helemaal schuin lopende straat nemen, wel de meer rechte Jacob Lacopsstraat. Die even volgen en dan links houden en rechtdoor de Dijkstraat in. Blijven volgen tot net voorbij park (aan uw linkerzijde) en dan aan # linksaf, Prins Leopoldstraat. Wat verder treft u het stadion op uw rechterzijde aan.

 

Situatieschets “ OUDENAARDE ”

Geografisch bevindt de Stad Oudenaarde zich in het zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen, aan de Boven-Schelde. Door de annexatie van elf gemeenten, de laatste in 1970, werd Oudenaarde fel uitgebreid. Langs de weg is Oudenaarde even gemakkelijk te bereiken vanuit het noorden (Gent) als het zuiden (Leuze en Ronse). Langs de westelijke en oostelijke kant gaat het veeleer om provincie-wegen. De binnenscheepvaart kan, vanuit Doornik en Gent, Oudenaarde bereiken via de Schelde. Oudenaarde is per spoor aan te doen vanuit Kortrijk en Brussel en ligt ook op het traject Gent-Ronse. Toeristisch moeten we zeker het Stadhuis vermelden, alsmede de Sint-Walburgakerk, het Begijnhof en het Huis van Parma. Dat laatste brengt ons bij de Geschiedenis.

Oudenaarde, wellicht vroeger bekend als de Romeinse vestiging “Aldenardia”, is gesticht aan de linkeroever van de Schelde, die jarenlang de grens vormde tussen het Heilige Roomse Rijk en Frankrijk. In 1030 liet Boudewijn IV van Vlaanderen er een burcht bouwen maar ook aan de andere kant was een nederzetting ontstaan. Rond 974 liet de Duitse Keizer Otto II in Ename, op de rechteroever, immers een vestiging bouwen. Al in 1033 stak ‘Boudewijn met de Baard’ de Schelde over om Ename te veroveren. In 1150 kreeg Oudenaarde de “stadskeure” toegekend door Filips van de Elzas, Graaf van Vlaanderen.

Hij is de man die Vlaanderen zijn huidig wapenschild bezorgde (met de rode tong en de rode nagels), en ook het Gravensteen in Gent liet optrekken (1180).

Oudenaarde is ook zeer bekend om de verhouding die Keizer Karel (° 1500) er had met de wevers-dochter Johanna van der Gheynst. Wij kunnen moeilijk van een “buiten echtelijke” verhouding spreken, want Keizer Karel was toen nog vrijgezel. In alle geval verbleef de vorst tijdens het Beleg van Doornik, in 1521, geregeld in Oudenaarde. Hij leerde daar de eerder genoemde Johanna kennen. Eerst “blabla” en dan “boemboem”. Op 28 december 1522 zag in Oudenaarde hun dochter het levenslicht, die de naam “Margaretha van Parma” meekreeg. Nadat Filips II (zoon van Keizer Karel) naar Spanje vertrokken was werd zij landvoogdes van de Nederlanden (1559 tot 1567) om daarna plaats te ruimen voor de vreselijke Hertog van Alva. In 1555 deed Keizer Karel troonsafstand voor zijn zoon Filips II.

Onder diens terreurregime viel de wandtapijten-industrie in Oudenaarde nagenoeg stil en waren er in 1556 ongeveer 8.000 werklozen in Oudenaarde. De Stad Oudenaarde was trouwens daarvoor in heel Europa bekend om haar wandtapijten-productie, nijverheid die haar bloeiperiode meemaakte in de zestiende eeuw (de Gouden Eeuw, toch zeker de eerste helft ervan) en bleef, met een onderbreking, voortduren tot in de achttiende eeuw. In de daarop volgende eeuwen werd de Stad nog dikwijls door het oorlog geweld geteisterd, te veel om er verder over uit te weiden.

 

Situatieschets Burgemeester Thienpontstadion

Het stadion ligt in het noord-oosten van de Stadskern en werd opgetrokken tijdens het Burgemeesterschap van Leon Thienpont (1879-1959), die burgervader was van 1922 t/m 1959. In de beginperiode, in 1919, speelde S.V. Audenaerde eerst op het terrein “ ’t Eiland ”, te Edelare, om in het begin van de jaren dertig naar het “Stadsplein” op de Eindries te verhuizen, die parallel loopt met de Prins Leopoldstraat. Onder impuls van Burgemeester Leon Thienpont en Voorzitter Dr. J. Deweer werd, vlak daarnaast in die Prins Leopoldstraat, een nieuw stadion gebouwd, dat op 28 augustus 1949 werd ingehuldigd.

In de voorwedstrijd haalde S.V. Oudenaarde het van A.A. La Louvière (1 - 0) en daarna volgde de 'kraker' tussen A.R.A. La Gantoise (met Mance Seghers) en K. Beerschot A.C. (met de jonge Rik Coppens) uitslag 3 - 2. Het stadion is uitgerust met een atletiek-piste, waarvan de hernieuwing dateert van 1997. In 2002 werd de oude zittribune, die plaats biedt aan 900 toeschouwers, vernieuwd. In 2003 werden het sanitair en de kleedkamers onder de tribune ook hernieuwd. Het stadion beschikt ook over overdekte laterale staanplaatsen en een nieuwe kantine en ontvangst-complex. En niet vergeten een licht installatie! Die werd ingehuldigd op 27 maart 1982 tegen de latere kampioen R.F.C. Séresien (0 - 2).

 

Sportief

Voor de sportieve geschiedenis van K.S.V. Oudenaarde verwijzen we naar de officiële website van K.M.S.K. Deinze en “Tegenstrevers 1718”.

 

Onderlinge confrontaties

Merkwaardig genoeg zijn er niet zo veel, ofschoon de beide steden op nog geen 20 km. van elkaar liggen.

Uiteraard heeft dat er niets mee te maken en is het louter toeval we hebben het hier dan wél over de confrontaties die op het nationale niveau werden betwist, ofschoon ze op provinciaal niveau ook wel niet zo talrijk zijn. De laatste keer was wellicht in het seizoen 1959-1960. Op nationaal vlak dateren de confrontaties al van in het midden der jaren '50, in de seizoenen 1954-55-56-57 in de nationale bevordering. Daar hebben we geen uitslagen van terug gevonden, feit is dat K.M.S.K. Deinze het steeds moeilijk heeft gehad daar aan de linker oever van de Schelde. In 1965-1966 werd het 4 - 1, in bevordering 'C' ; een seizoen later, 1966–1967, 4 - 0 in bevordering 'B'. Op het einde van dat seizoen werd K.S.V. Oudenaarde kampioen, promoveerde naar de 3de nationale afdeling en moest er ruim 20 jaar gewacht worden op een nieuwe confrontatie.

Op zondag 16 oktober 1988 trok K.M.S.K. Deinze naar het Burgemeester Thienpontstadion en zou er zijn enigste overwinning ooit, in competitie, boeken. Het werd 1 - 2, twee vroege goals van Thierry Lootens. We geven u de samenstelling van oranje-zwart toch even mee : Franky Carron, Hans De Groote, Wim Delbaere, Johan Demeurisse, Peter Devos, Yves Faelens, Guy Herman, Thierry Lootens, Yves Maesele, Tony Maesele, Frank Piessens. Kurt Mertens en Frank Van Maldeghem vielen in. Op het einde van dat seizoen 1988-1989 degradeerde K.S.V. Oudenaarde terug naar 1ste provinciaal Oost-Vlaanderen, dat het in 1965 had verlaten als kampioen.

Het zou terug 20 jaar duren eer beide clubs opnieuw tegenover elkaar stonden, meer bepaald op zaterdag 24 oktober 2009, seizoen 2009-2010, nu in de derde nationale afdeling reeks 'A'. Alhoewel op voorsprong gekomen, vlak nà de rust, via Patrick Kabeya-Mbaya (48e) werd het een 2 - 1 nederlaag met doelpunten van Joris Brewaeys (60e) en Jesse Martens (70e). Het was de eerste van vier opeenvolgende nederlagen 2010-2011 ... 2 - 1 ; 2011-2012 5 - 0 ; 2013-2014 2 - 0, twee penalty goals van Jérôme Mezine. Die laatste wedstrijd werd betwist op woensdag 28 augustus 2013. Op zaterdag 20 september 2014, seizoen 2014-2015, verliet men, eindelijk, nog eens Oudenaarde met puntenwinst een 2 - 2 gelijk spel waarbij alle doelpunten door K.M.S.K. Deinze werden gescoord. Twee own goals en twee doelpunten van Mathias Schamp (19e en 25e). Daarna scheidden de wegen opnieuw voor één seizoen, want K.M.S.K. Deinze gepromoveerd naar de tweede nationale afdeling.

Beide clubs kwamen elkaar opnieuw tegen in de 1ste Klasse Amateurs in het seizoen 2016-2017. Bijna 1 jaar geleden, op zaterdag 5 november 2016 -de dag van de première van “The Night of the Proms” in het Sportpaleis te Antwerpen-, scoorde Demsey Vervaecke al vroeg in de wedstrijd (11e) het enige doelpunt van de partij. 1 - 0 nederlaag dus. Tot slot een merkwaardige vaststelling, en ook een correctie ... de partij in het Burgemeester Thienpont stadion heeft altijd plaats gehad in de heenronde van het kampioenschap!

 

Marcel Dingemans

website door GRAMMA