De officiële clubsite

Voorbeschouwing wedstrijd ASV Geel - KMSK Deinze (17.03.2018)

Naar het stadion De Leunen in Geel

K.M.S.K. Deinze trekt terug naar de Antwerpse Kempen, voor de tweede maal van het seizoen 2017-2018 maar niet voor de laatste maal. Er staan er nog twee op het programma, want er zijn vier Kempische clubs aan de slag in “1ste Klasse Amateurs”.

De wedstrijd tegen A.S. Verbroedering Geel heeft plaats in het Stadion De Leunen op zaterdag 17 maart 2018 a.s., aanvang om 20u00.

 

“ G E E L “

Geografisch is de Stad Geel is gelegen in het Zuid-Oosten van de provincie Antwerpen en maakt deel uit van de Antwerpse Kempen. Het heeft geen deelgemeenten, wel een twaalftal wijken, woonkernen, dorpen, gehuchten of parochies. Qua uitgestrektheid -ongeveer 11 ha- is Geel één van de grootste locaties van België. Het telt ruim 38.000 inwoners. Ten noorden van Geel ligt het kanaal Herentals-Bocholt, ook wel het Kempisch Kanaal genoemd, dat in Herentals uitmondt in het Albert-kanaal dat zelf dan weer ten zuiden van het centrum van Geel vloeit. Geel is met de auto gemakkelijk te bereiken via de E313 en de afritten Geel-West (23) en Geel-Oost(24). Het station van Geel ligt aan de Dr. Van de Perrestraat (N19), op de spoorlijn Antwerpen-Neerpelt. 

Geel is vooral bekend geworden door de gezinsverpleging. Geesteszieken, die in gewone gezinnen een onderkomen hebben en ook uit werken gaan, meestal op de landerijen. Uiteraard is er ook een kliniek, waar de 'zwaardere' gevallen verpleegd worden. De basis van het geheel werd in de VIIde eeuw gelegd, toen de ergens in Engeland geboren Sint-Dimpna op de vlucht was voor haar Heidense Ierse vader en zich in de Kempische bossen in de buurt van Geel schuil hield. Hij vond haar uiteindelijk en onthoofde Dimpna in een vlaag van zinsverbijstering omdat ze niet met hem wilde huwen. Later, op haar graf, voltrokken zich genezingen en het werd een pelgrims oord, vooral dan van geesteszieken. Sint-Dimpna is de patroonheilige van Geel, dat eerst in 1985 de waardering “Stad” meekreeg. Archeologische vondsten wijzen op bewoning in de streek tussen 750 en 50 v J.C.. In 57 n. J.C. troffen de Romeinen er een Keltische bevolking aan. Doorheen de verdere eeuwen heeft het zich meer en meer uitgebreid. Ten tijde van Sint-Dimpna zouden er een 15-tal huizen hebben gestaan. De naam “Geel” is volgens taalkundigen van Germaanse oorsprong en samengesteld uit 'gelba' (geel) en 'lo' (hoger gelegen bosje op zandgrond).

Op toeristisch vlak valt in Geel de St. Dimpna kerk te bezoeken en het gelijknamige Gasthuis-museum. Als men door de Stad Geel wandelt komt men “St.Dimpna” overal tegen ; in kerken, kapellen, musea en in het straatbeeld. Verder is er in Geel nog het museum van de Kempische Bakkerskunst, de St. Amandskerk, het gezellige Marktplein met zijn terrasjes (iets voor in de zomermaanden) en ook de omgeving zélf. Vanaf de Grote Markt kunnen er interessante voet-, fiets- en zelfs autotochten worden gemaakt ; die zowel de kunst-, de cultuur- als de natuurvriend kunnen boeien!

 

Wegwijzer

E17 Antwerpen -> Kennedy-tunnel -> Ring (=R1) -> E 313 Hasselt/Luik - Uitrit 23 (Geel-West) - Rechts N19 -> Geel - Over brug E313 en aan rotonde en verkeerslichten rechtdoor. Over brug Albert-kanaal - Opnieuw voorbij verkeerslicht en rechtdoor tot aan rotonde - Links Ring R14/N19 (Turnhout-Kasterlee) - Voorbij verkeerslichten. Nà brug over de spoorweg stadion op uw rechterzijde. Nà de wedstrijd moet u de wegwijzers “Alle richtingen” volgen!

 

Situatieschets Stadion De Leunen

Persoonlijk houden we blijvende (nostalgische) herinneringen over aan het stadion “De Leunen”, eens de thuisbasis van K.F.C. Verbroedering Geel, daarna van Verbroedering Geel-Meerhout en nu van Allemaal Samen Verbroedering Geel. Een nog tamelijk “nieuw” stadion, want daterend van in het begin van de jaren '90. Jarenlang was K.F.C. Verbroedering Geel actief op het kleine maar gezellige stadionnetje aan de Dr. Van de Perrestraat, gelegen op zo’n 100 meter van het station van Geel. Dààr vocht “Verbroedering Geel” menig verbeten duel uit, dààr promoveerde het ook in 1985 naar de tweede nationale afdeling, dààr moest ook menig titelpretendent in “2de” het onderspit delven. Stilaan groeide het stadion echter uit zijn “voegen”. Er werd uitgekeken naar een andere locatie. Die werd gevonden aan de rand van de stad, naast de ring “R14”. Gewoon ten westen van het centrum van de stad.

Het is met de wagen goed te bereiken en er is ruime parkeergelegenheid. Onze persoonlijke band met het stadion ligt hem in het feit dat wij het “steen voor steen” uit de grond hebben zien rijzen ... dagelijks tot en met de sprietjes van het grasveld! We woonden in Kasterlee en moesten er alle dagen langs! Het viel ons op dat men in Geel ook naar andere stadions was gaan kijken en zich, vooral, geïnspireerd had op dat van Racing Harelbeke, met een overdekte staantribune en een dito zittribune, allebei langs de laterale kant van het speelveld. Achter de beide doelen waren er toen, in tegenstelling tot Harelbeke -dat in eerste afdeling aantrad- nog geen “gradins”.

Die kwamen er eerst nà de promotie naar de eerste nationale afdeling in 1999. De uitbreiding van het stadion gold alleen de staanplaatsen achter de beide doelen, die verhoogd werden en ook overdekt. In tegenstelling tot in Harelbeke werd dus de 'andere' tribune niet voorzien van zitplaatsen. “De Leunen” werd officieel in gebruik genomen, en ingehuldigd, op dinsdag 6 augustus 1991, naar aanleiding van een wedstrijd tegen K.F.C. Germinal Ekeren (0 - 1) in het kader van de -intussen lang opgedoekte- Beker Ludo Coeck. Het onderging sinds 1999 nagenoeg geen veranderingen meer, behoudens het nieuwe secretariaat gebouw en langst de zuid-westelijke kant het aanbrengen van bijkomende zitplaatsen. Een verdere uitbouw van de hoofdtribune is ook al uitgevoerd, maar alleen de ruwbouw.

 

Sportief

Voor de sportieve geschiedenis van Allemaal Samen Verbroedering Geel verwijzen we naar de officiële website van K.M.S.K. Deinze en “Tegenstrevers 1718”.

 

Onderlinge confrontaties

Uiteraard betreft het alleen de wedstrijden die in het stadion “De Leunen” werden gespeeld, want K.M.S.K. Deinze kwam nooit tegen Verbroedering Geel uit in de Dr. Van de Perrestraat. Dertien maal bracht oranje-zwart een bezoek aan de Leunen om daar K.F.C. Verbroedering Geel te bekampen, daarvan 12 in opeenvolgende seizoenen! Zesmaal werd er gewonnen, vijfmaal verloren (op rij !) en er werd tweemaal gelijk gespeeld. Vooral de overwinningen op 26/02/1994 (0 - 3) en 18/12/1994 (1 - 3) maakten toen indruk met bij deze laatste een wervelende Nico Vanderdonck! De laatste maal won K.M.S.K. Deinze er op zondag 18 november 2007 met 2 - 4, na een zeer vroege 0 - 2 voorsprong. Na dat seizoen gaf het stamboeknummer 395 de pijp aan maarten. Was trouwens in het seizoen 2007-2008 laatste geëindigd in de tweede nationale afdeling, besloot daarna om niet meer verder te doen en diende het ontslag in bij de K.B.V.B. op 8 augustus 2008 ... inderdaad 08/08/08! Het stamboeknummer 395 werd daarna geschrapt, het voetbal op “De Leunen” bleef echter behouden, met de naam-aanpassing naar Verbroedering Geel-Meerhout en de verhuis van Verbroedering Meerhout naar Geel, dit onder stamboeknummer 2169.

Slechts tweemaal trok K.M.S.K. Deinze naar Geel om er tegenVerbroedering Geel-Meerhout uit te komen, telkens in de 3de nationale afdeling 'A', dit omdat “Verbroedering” vaker in reeks 'B' was ingedeeld en bovendien in 2013 naar de tweede nationale afdeling promoveerde.. Op 13/11/2010 werd het 3 - 0, d.d. 05/05/2013 3 - 2. Dat was een bijzondere wedstrijd, de laatste ook van het seizoen. Voor oranje-zwart hing er niets meer van af, voor “Verbroedering” wel. De winst, na een 1 - 2 achterstand (doelpunten van Jan De Langhe 54e en 64e), werd die op het laatst van de wedstrijd omgebogen in een overwinning. Dat betekende een deelname aan de “play-offs” voor promotie naar de tweede nationale afdeling ... die uiteindelijk werden gewonnen!

K.M.S.K. Deinze vervoegde in 2015 de club uit Geel in de tweede nationale afdeling, die de benaming had veranderd naar Allemaal Samen Verbroedering Geel, nog altijd onder het stamboeknummer 2169. Op zaterdag 3 oktober 2015 werd er een verdienstelijk 2 - 2 gelijk spel behaald, nog met coach Dennis Van Wijk. Het zat daarmee nog goed in de algemene rangschikking, want nog zevende! Aan de rust zag het er nochtans niet goed uit, want 2 - 0 en twee goals tegen in het slot van de eerste helft. Zelfs twee strafschoppen binnen de minuut. De eerste werd gestopt door Brecht Laleman, de tweede ... in de onmiddellijke fase erna gaat binnen. Na de rust komt K.M.S.K. Deinze terug met een vrijschop-doelpunt van Daniel Rodrigo de Oliveira (61e) en eentje van Jérôme Mezine (84e). Dat was op de achtste speeldag. In die kern van toen zitten zijn er nu nog maar twee spelers meer bij, Ken Vandenberghe en Gauthier Libbrecht, die beiden geel de wedstrijd op de bank zaten.

Op zaterdag 22 oktober 2016 trok K.M.S.K. Deinze naar de Leunen, als derde in de algemene rangschikking met zeventien punten, 2 draws en 5 overwinningen. Het werd een pijnlijke afgang( 5 - 1), want bij A.S.V. Geel lukte alles en bij K.M.S.K. Deinze niets. De eer werd gered op strafschop door Daan Debouver (90e). Bij de thuisploeg lukte Lucas Damblon drie doelpunten. Kwam van R. Sprimont Comblain Sport en komt nu uit voor R.W.D.M.!

 

Marcel Dingemans

website door GRAMMA