ZA 18.07

16U00

Oefenwedstrijd

KMSK Deinze - Zulte-Waregem

Logo Patro Eisden MM

Patro Eisden MM

Stamnummer
3 434
Clubkleuren
paars - wit
Website
http://www.patromaasmechelen.be
Trainer
Stijn Stijnen
Stadion
Sportpark
Adres
Kolenmijn Limburg Maaslaan 2, 3630 Eisden-Maasmechelen
Telefoon
089/38.68.12

P a t r o n a a t

Dat was een instituut voor vorming en scholing van Rooms-katholieke jeugd in de XIXde en de XXste eeuw. De opzet van het instituut was afgeleid van het patronage-systeem. Daar verder op ingaan zou ons te ver leiden, toch meegeven dat het patronaat de rol van de beschuttende patroon op zich nam. De jeugdige leden werden de beschermelingen genoemd. Er bestonden, uiteraard, aparte patronaten voor jongens en meisjes. Het oprichten van patronaten zou een reactie geweest zijn op de sociale problematiek die ontstaan was door de toenemende industrialisatie in België. Als gevolg daarvan werden de traditionele sociale en culturele structuren doorbroken en ontstond in de steden de arbeidersklasse. De katholieke elite beantwoordde de gepercipieerde armoede, sociale ellende en morele nood van de arbeidende bevolking met liefdadigheidswerk, volks-onderwijs en patronaten. Een wezenlijke verandering van de situatie streefde zij niet na.

Aan het begin van de twintigste eeuw kende het “patronaat” een geweldige bloei in België, en ook in onze buurlanden. Na een drietal decennia werd het einde van de patronaten ingeleid door de oprichting van de koepel organisatie “Jeugdverbond voor Katholieke Actie”. Er ontstonden bepaalde meningsverschillen tussen de beiden, waarbij de patronaten danig beperkt werden in bepaalde zaken. Ze reageerden daarop met een ingrijpende vernieuwings-actie, die uitmondde in een nieuwe beweging ... de Chirojeugd. Ze hadden ook het Christusmonogram als uithangbord. Moet in 1934 geweest zijn, jaar waarin de Kapelaan E.H.M. Van Schoenbeek zijn Jongens Patronaat in Eisden zou gesticht hebben.

 

P a t r o  E i s d e n

Aansluiting bij de K.B.V.B.

Kapelaan E.H.M. Van Schoenbeek betrok zijn jongens in de sport en hij begon er mee te voetballen. Na een tijdje werd er tegen andere patronaats- en college-ploegen gespeeld, maar men werd regelmatig van de beste elementen beroofd ... door andere clubs bij hen weggehaald. Dat was de reden om aan te sluiten bij de K.B.V.B.. De aansluitings-datum bij “de Bond” zou 10 juli 1942 kunnen geweest zijn, onder de benaming V.V. Patro Eisden. Er werd geopteerd voor de paars-witte kleuren en het gekende PX-embleem werd in de shirts verwerkt. Is trouwens nog steeds in het wapenschild opgenomen. Onder het stamboeknummer 3434 werd van start gegaan in de laagste afdeling van de provincie Limburg in de K.B.V.B., seizoen 1942-1943, dat toen 'gewestelijke' werd genoemd.

Eén seizoen eerste afdeling

Op het einde van het seizoen 1946-1947 werd men kampioen in de Gewestelijke reeks 'B' en klom men op naar ... tweede provinciaal Limburg (toen de hoogste provinciale reeks). Daarin bracht “Patro” drie jaar in door om op het einde van het seizoen 1949-1950 een nieuwe titel te behalen en een promotie naar het nationale voetbal te versieren ... waaruit men nooit meer zou uit verdwijnen! Men begon eraan in bevordering 'C', seizoen 1950-1951, en bij de grote hervorming in 1952 kon men via een derde plaats in reeks 'D' naar de nieuwe ingevoerde derde nationale afdeling opklimmen. Na vier seizoenen (A/B/A/B/) nieuwe titel in 1956 in “3deB” ... en Patro Eisden naar de tweede nationale afdeling. De 'algemene titel' van de derde afdeling ging naar “Cercle” (1 - 0), maar dat deed er niet toe.

Na gedurende drie seizoenen een bescheiden rol te hebben gespeeld in die tweede afdeling, eindigde men op het einde van het seizoen 1959-1960 op een tweede plaats, na kampioen “Eendracht Aalst”. Voor die tweede plaatst werd hard gestreden. Ook K. Olsé Merksem S.C., met Jef Mermans in de rangen, deed lang mee vooraan maar werd op de voorlaatste speeldag aan de Kastanjelaan met 2 - 0 terug naar het Gemeentepark gestuurd ... en verloor zijn laatste thuiswedstrijd zelfs met 0 - 5 van Racing Mechelen! Daardoor eindigde het op een vierde stek op drie punten van plaats drie en twee. Door het verlies van V.V. Patro Eisden bij R.A.C. White Star (2 - 1) op de laatste speeldag kwam R. Cercle Sportif Brugeois (dat zijn benaming nog niet had aangepast) op gelijke hoogte, na een 5 - 0 zege tegen R.F.C. Sérésien. De Limburgers en de West-Vlamingen eindigden met 39 punten en een gelijk aantal verloren wedstrijden (5). Het doelpunten-saldo werd nog niet in aanmerking genomen ... testwedstrijd die 'Achter de Kazerne' te Mechelen betwist werd. Door een 2 - 1 winst tegen groen-zwart kon Patro Eisden naar de eerste nationale afdeling promoveren!

Voor één seizoen slechts. Het stadion aan de Kastanjelaan, in een mijnwerkers-wijk gelegen en naast de grote en imposante Sint-Barbara kerk, trok zéér véél toeschouwers. Tegen de latere kampioen R. Standard C.L. (0 – 3) zelfs 9.000. Dat was al op de vierde speeldag, eind september 1960! Ook tegen R. Beerschot A.C. kwam er zeer veel volk opdagen (0 - 1) ... maar daar was natuurlijk Rik Coppens bij, zijn laatste seizoen trouwens in het paars-witte shirt. Er waren ook de Limburgse provinciale derby's, tegen K. Sint-Truidense V.V. en T.H.O.R. Waterschei. Merkwaardig genoeg kwam Patro als winnaar uit deze confrontatie. Het haalde 5 punten, t.o.v. van Sint-Truiden 4 en Waterschei 3 ... dat trouwens tweemaal geklopt werd (2 - 1 en 0 - 2). De Patronaats-ploeg zou zelf de titel-ambities van kleurgenoot R.S.C. Anderlechtois fnuiken, door een 0 - 1 in het Astridpark op drie speeldagen voor het einde. Die competitie werd trouwens geteisterd door de algemene staking van eind december '60 – begin januari '61. Die was gericht tegen Gaston Eyskens en zijn eenheidswet ... de socialisten zaten toen ook niet in de regering! Op het einde van dat seizoen 1960-1961 eindigde Patro Eisden eindigde zonder pardon allerlaatste en degradeerde voor de eerste maal uit zijn geschiedenis. Op 30 wedstrijden won met 6x, verloor men 18x en speelde men 6x gelijk ... goed voor 18 punten ; goal-average 26 – 54. Ook R.C.S. Verviétois degradeerde naar de tweede nationale afdeling. Geen van de beide clubs zou trouwens nog ooit op het hoogste niveau terugkeren.

Vaste waarde in “2de” en “3de”

Van 1961-1962 t/m 1969-1970, dus heel de jaren '60 of 9 seizoenen, kwam men uit in de tweede nationale afdeling, zonder daarin een echte hoofdrol te spelen. Dat was anders in de daaropvolgende vijf seizoenen, na de degradatie (1970) naar de derde nationale afdeling. Steeds vooraan te vinden en in 1974-1975 kampioen in “3deB”, voor Overpelt Fabriek V.V.. In de nieuwe opwachting in de tweede nationale afdeling werd in het tweede seizoen daarin (1976-1977) de eindronde bereikt, na een tweede plaats in de reguliere competitie. De andere clubs waren R.A.A. La Louvière, K. Thor Waterschei S.V. en Royale Union. Les “Loups” eindigden als eerste en promoveerden, Patro eindigde als laatste en bleef in de tweede afdeling waaruit het een jaar later (1977-1978) als vijftiende uit zou degraderen.

In derde “B” deed men weer mee voor de prijzen! Na een zevende plaats in 1979, tweemaal na elkaar tweede. In 1980 weliswaar 10 punten achter kampioen R.F.C. Seraing. In 1981 werd het een duel tussen Patro Eisden en Witgoor Dessel. Op de allerlaatste speeldag stonden de beide clubs tegenover elkaar in het Jef Luyten stadion te Dessel, met de titel als inzet. Onder leiding van referee Marcel Van Langenhove werd het 2 - 2, waardoor Witgoor Sport naar de tweede afdeling promoveerde, weliswaar met gelijke punten maar één wedstrijd méér gewonnen. Maar er moet voordien “iets” gebeurd zijn, want F.C. Witgoor Sport Dessel had al een klacht ingediend bij de K.B.V.B., gesteund door K.F.C. Turnhout, wegens poging tot omkoperij. De bal was aan 't rollen gegaan en uiteindelijk werd Patro Eisden naar de nationale bevordering verwezen wegens poging tot omkoperij.

Na één seizoen (1981-1982) bevordering 'C', met 7 clubs uit de provincie Limburg en zelfs 9 uit Antwerpen, werd al direct een titel in de wacht gesleept net voor K.F.C. Zwarte Leeuw Rijkevorsel. Na twee seizoen “derde B”, nieuwe titel in 1983-1984 met één puntje voorsprong op K. Hoeselt V.V.... en dus promotie naar de tweede nationale afdeling. Er volgden acht seizoenen “2de” afdeling, waarbij alleen in 1987-1988 een zeer degelijk resultaat werd neergezet met een derde plaats en een kwalificatie voor de eindronde. Het was de fameuze eindronde met K. Lierse S.K., K. S.C. Eendracht Aalst en K.R.C. Harelbeke. Patro eindigde als derde, de Pallieters promoveerden naar de eerste nationale afdeling. Op het einde van het seizoen 1991-1992 degradeerde K. Patro Eisden als voorlaatste terug naar de derde nationale afdeling. De “Koninklijke” titel werd op 8 januari 1992 verkregen.

Na een vierde plaats in “3deB” (1992-1993) volgde een titel in dezelfde reeks het jaar daarop (1993-1994). Dit net voor R. Cappellen F.C., dat voor de derde keer op rij op de tweede plaats sneuvelde. Een jaar later, in “3deA”, lukte het voor “Cappellen” dan wel. In de tweede nationale afdeling kwam het daarna, uiteraard, opnieuw K. Patro Eisden tegen. Er volgden elf opeenvolgende seizoenen in de tweede nationale afdeling voor de club met het stamboeknummer 3434, waarvan zeven onder een andere benaming.

Naamswisselingen

Inderdaad, want d.d. 1 juli 1998 wordt een naamswijziging doorgevoerd, met een duidelijk doel ... de voetbal-krachten in het Maasland proberen te bundelen in een goede liga ploeg. Mag er gesteld worden dat Koninklijk Maasland Maasmechelen daar feitelijk niet in lukte? Immers ... er sprongen geen andere clubs op de 'boot', of op de 'trein'. Die bleven hun eigen identiteit behouden, zoals C.S. Mechelen aan de Maas, stamboeknummer 5864, en K.V.V. Verbroedering Maasmechelen, stamboeknummer 5384. Die twee clubs fuseerden in 2013 tot Eendracht Mechelen-aan-de-Maas. Laatstgenoemde club komt nu uit in tweede provinciaal 'A' Limburg en mag niet verward worden met K.S.C. Mechelen, club uit de regio van de Stad Mechelen dat in derde provinciaal 'B' Antwerpen uitkomt met het stamboeknummer 5483! Al na drie seizoenen, 1998-99-2000-01, met resultaten in het tweede deel van de rangschikking, werd opnieuw een naamswijziging doorgevoerd.

Koninklijke Patro Maasmechelen, sinds 1 juli 2001, begint er niet goed aan met direct een achttiende plaats en dus degradatie. In principe althans, want in de eerste afdeling kregen K.S.C. Eendracht Aalst en R.W.D.M. geen licentie en degradeerden naar de derde afdeling. In tweede was dat K.R.C. Zuid-West-Vlaanderen. Er waren dus geen sportieve dalers, zowel K.M.S.K. Deinze (16de) als K.V.K. Tienen (17de) als “Patro” bleven in de tweede nationale afdeling actief. Ineens meegeven dat “den Iendracht”, uit Aalst, verder deed met een licht gewijzigde benaming én ... stamboeknummer “90”. Zowel R.W.D.M., stamboeknummer 47, als K.R.C. Z-W-Vlaanderen, stamboeknummer 1615, hielden op te bestaan ; hun stamboeknummer werd van de bondslijsten geschrapt! De Limburgers, van hun kant, namen afscheid van het verouderde (wel aangepaste) stadion aan de Kastanjelaan en namen hun intrek in het gloednieuwe “Patro stadion”, daar niet zo ver vandaan. Op sportief vlak “Rebelote”, op het einde van het seizoen 2002-2003. Opnieuw eindigt K. Patro Maasmechelen op een laatste plaats.

Het neemt, net als vorig seizoen, ook deel aan de “barrages” met de derde klassers ... verliest die nu ook weer, maar mag er opnieuw “inblijven”. Net als K.F.C. Dessel Sport en K.S.V. Roeselare. De ongelukkigen die geen licentie krijgen zijn K.V. Mechelen en K.F.C. Lommelse S.K. (uit eerste) en R.F.C. Liège uit tweede. “Lommel” houdt gewoonweg op te bestaan (Overpelt Fabriek V.V. werpt dan de reddingsboei) ... maar “Malinwa” en “Club Luik” doen gewoonweg verder met hun respectievelijk stamboeknummer “25” en “4”. In 2003-2004 wordt een verdienstelijke achtste plaats behaald ... maar 2004-05 wordt een drama! In maart 2005 'boeken toe' voor Patro Maasmechelen, want men gaat in vereffening! Dàn al weet men dat het seizoen erop een afdeling lager zal moeten spelen. Toch strijden de paars-witten verder om op sportief vlak het behoud te kunnen verzekeren! Mits winst in de laatste wedstrijd van het seizoen zou het behoud verzekerd zijn geweest ... maar K.M.S.K. Deinze stak daar een stokje voor en won (0 - 1) met een doelpunt van Jan De Langhe tien minuten voor tijd! Dat betekende dus ... nationale bevordering!

Het seizoen 2005-2006 wordt aangevangen in reeks 'C' ... met een aftrek van -9 punten, want niet correcte overdracht van patrimonium! Het stamboeknummer 3434 bleef nochtans behouden, de benaming werd gewijzigd in ... Koninklijke Patro Eisden Maasmechelen, benaming die vanaf 1 juli 2005 gebezigd werd. Men kwam zes opeenvolgende jaren uit in bevordering 'C' ... met in 2007-2008 een tweede plaats en een deelname aan de “play-offs”, wat niet altijd evident is, maar kampioen K. Hoogstraten V.V. had de eerste periode gewonnen en vandaar. Er volgde echter al vlug een uitschakeling, want in het “Patro stadion” bleef K. Rupel Boom F.C. aan de winnende hand (0 - 2) en zou ook promoveren! Na twee matige jaren volgde in het seizoen 2010-2011 een vlotte titel winst met 14 punten voorsprong op Excelsior Veldwezelt! Men komt daarna drie seizoenen uit in de derde nationale afdeling 'C'. In 2011-2012 wordt het toch wel even spannend op het laatst van de competitie, maar ook de concurrentie onderaan laat van zijn pluimen en uiteindelijk gered met een veertiende plaats. 2012-2013 is veel beter, want een derde stek verleent Patro een deelname aan de play-offs. In een Limburgs onderonsje halen de “bosbeiren” het van K. Bocholter V.V. (dat toen wél een licentie kreeg) ... 0 - 2 away en 2 - 1 at home. In de tweede ronde moest men uitkomen tegen K.R.C. Mechelen, dat K.M.S.K. Deinze had uitgeschakeld (2 - 1 en 1 - 1). In Eisden werd het 1 - 1, in het Oscar Vankesbeeckstadion in Mechelen 1 - 0 ... en Patro nog een jaartje in “3deB”!

Seizoen 2013-2014, de Limburgers eindigen op een derde plaats en winnen ook de derde periode. Ze krijgen hun licentie en kunnen aan de “play-offs” deelnemen! Net als K.M.S.K. Deinze worden ze in de eerste ronde “vrij” geloot. In de tweede ronde wordt de deelnemer uit de tweede nationale afdeling, K. Hoogstraten V.V., uitgeschakeld (3 - 0 home en 1 - 2 away). In de finale moest R. Union Saint-Gilloise bekampt worden! Dat had eerst K.V. Turnhout uitgeschakeld (0 - 3 home en 1 - 4 away) ... en vervolgens K.M.S.K. Deinze (2 - 0 home en 1 - 0 away). In het Dudenpark won “Union” met 2 - 1. In een volgepakt Patro stadion (4.500 toeschouwers) werd de uiteindelijke promotie verworven na een 2 - 0 overwinning. Opnieuw in de tweede nationale afdeling, maar een zeer moeizaam sportief seizoen 2014-2015.

Men eindigt zestiende, dus op een “barrage-plaats”! Het is dan al lang duidelijk dat die niet hoeft gespeeld te worden, want R.A.E.C. Mons gaat in de loop van het seizoen in faling ... doet nog wel de competitie uit ... maar verdwijnt! Koninklijk Patro Eisden Maasmechelen dus klaar voor een tweede opeenvolgend seizoen tweede nationale afdeling, want ook nu wordt de licentie bekomen. Maar wat met 2015-2016? De competitie hervorming stond al vast en “Patro” ging aan de competitie met gematigde ambities beginnen om, eventueel, in de “top 8” te eindigen. Na een zwak begin stond het al vlug vast dat die doelstelling niet gehaald zou worden. Op dertien wedstrijden sprokkelde men maar 6 puntjes. De eerste zege werd op zaterdag 14 november 2015, at home, opgetekend tegen K.S.V. Heist 3 - 0. De enigste uitzege werd ook in Heist-op-den-Berg geboekt (1 - 4), waarmee de Heistenaren de enigste ploeg waren die op verplaatsing niet konden winnen! In alle geval verzoende men zich uiteindelijk met de 1ste Klasse Amateurs. Ook hier waren de ambities ... een kommerloos seizoen!

In het eerste seizoen 1ste Klasse Amateurs, 2016-2017, kon men zonder veel zorgen het behoud veilig stellen met een tiende plaats. In 2017-2018 echter eindigde Patro Eisden helemaal onderaan, als laatste, met slechts veertien punten. Dat betekende dus degradatie. Het werd een “aller-retour”, want in 2018-2019 overtuigend kampioen in de 2de Klasse Amateurs ‘B’ Voetbal Vlaanderen. De paars-witten verloren slechts twee wedstrijden en lieten daarna 26 wedstrijden zonder nederlaag optekenen. Concurrent K. Sporting Hasselt, met wie coach Stijn Stijnen nog een eitje te pellen had sloot minder goed de competitie af, waarin ze lang op de eerste plaats vertoefden, maar uiteindelijk op zes punten van Patro Eisden eindigden, dat KAMPIOEN werd met … 1ste - 30 - 19 - 9 - 2- 59 - 26 - 66 punten. Wat de ambities betreft in het seizoen 2019-2020 tasten we een beetje in het duister. Licentie aanvragen of niet ? De toekomst zal het uitwijzen !

Marcel Dingemans

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed MIG Motors Declercq Delikip Johan Desmet Versele-Laga AB Inbev Messer Rabotvins