ZA 18.07

16U00

Oefenwedstrijd

KMSK Deinze - Zulte-Waregem

Logo La Louviere Centre

La Louviere Centre

Stamnummer
213
Clubkleuren
groen-wit
Website
http://www.urlc.be
Trainer
Xavier Robert
Stadion
Stade Communal du Tivoli
Adres
Boulevard du Tivoli 80, 7100 La Louvière
Telefoon
064 605143

Pierre et le Loup ...

 

Dit muzikaal sprookje van Sergej Prokofjev ging in 1936 in Moskou in première en is wereldwijd zeer succesvol geworden. Het werd op toneel opgevoerd en Walt Disney maakte er in 1946 een animatiefilm van. “Peter en de Wolf” verwierf door de jaren heen de status van 'klassieker voor jong en oud'. Hoewel we, toegegeven, de inhoud van het verhaal een beetje vergeten waren en nu herontdekken ... wisten we, uiteraard, wel dat de personages, en de vier dieren, allemaal door een ander instrument uit het orkest worden voorgesteld. “Peter”, b.v., door het strijkorkest en de “Wolf” door de hoorns. Met “Pierre et le Loup” zitten we meteen bij het voetbal ! ... Union Royale La Louvière Centre, de bezoeker van de dag aan het Burgemeester Van de Wiele stadion, heeft immers met beide iets gemeen, namelijk de 'nickname' ... de bijnaam dus !

 

Union Royale Sportive du Centre mag als de ruggengraat van de club bestempeld worden. Het werd gesticht in 1922 en kreeg op 26 december 1926 het stamboeknummer 213 mee. De Koninklijke titel volgde op 12/11/1975. De club is afkomstig uit Haine-Saint-Pierre, deelgemeente van bezuiden La Louvière en zelfstandig tot in 1977. De lokaliteit heeft zijn naam te danken aan het riviertje de 'Haine' (dat er dwars doorheen kabbelt) en aan 'Saint-Pierre', naar wie destijds de kerk werd opgedragen. De bijnaam van de club luidt “les Pierrots”, waarbij niet verwezen wordt naar die van de “maneschijn”-'au clair de la lune, mon ami Pierrot'- maar wel naar een ... “mus”... die trouwens in het oude wapenschild terug te vinden is ! De sportieve geschiedenis van “les Pierrots” is er een van up and downs, want gekenmerkt door vele promoties maar ook vele degradaties. Bij de start, in het seizoen 1922-23, begon men in de laagste regionale reeks (Afdeling III B), of tweede provinciaal, ... waarin men terug voor één seizoen (1997-98) in verzeild geraakte. “Les Pierrots” waren bijna 90 jaar lang een zelfstandige club, waarbij 36x werd uitgekomen in de regionale/provinciale afdelingen ; 33x in de nationale bevordering ; 5x in de derde nationale afdeling en 15x in de tweede hoogste nationale reeks !

 

U.R.S. du Centre heeft altijd in de schaduw moeten leven van de “grote” club uit de stad zelf Royale Association Athlétique La Louviéroise. Die Koninklijke titel werd in 1937 verkregen ; de club werd immers gesticht op 26 december 1912 en kreeg, op dezelfde dag in 1926, stamboeknummer '93' mee. De club dankt haar bijnaam ...”Les Loups” uiteraard aan de stad. Uit handvesten van het begin van de XIIde eeuw zou gebleken zijn dat er zich in de omliggende bezittingen, landerijen en bossen veel wolven schuil hielden ... waaruit dan, door de jaren heen, de naam “La Louvière” zou ontstaan zijn. Op sportief gebied waren er voorlopers, zoals Union Sportive Louvièroise (12/07/1908) en Central Club Sportif de la Louvière (25/07/1909), die beiden spoedig uit de circulatie verdwenen. Op 30 maart 1913 sloot A.A. La Louvéroise als beginnende club aan bij de U.R.B.S.F.A. en werd op 21 februari 1920 erkend als 'werkend'.

 

De eerste decennia van het bestaan werden doorgebracht in de 'provinciale' reeksen, maar enkele jaren nà de streekgenoot (U.R.S. du Centre) drong men door tot de nationale bevordering, in 1937. Het zou daarna nooit meer uit de nationale afdelingen verdwijnen ! Desalniettemin toch ook wel ettelijke serieuze op-en-neer gaande tendensen ... in 69 seizoenen. Vanaf 1937-38 noteerden we 17x bevordering ; 27x derde ; 16x tweede en 9x eerste nationale afdeling. Na de winst in de finale van de Beker van België (2003 3-1 versus K. Sint-Truidense V.V.) volgden de financieel precaire jaren. In het midden van het jaar 2009 werd het dan ook van de bondslijsten geschrapt. We hoeven daarvoor niet meer op de “zaak Wielsbeke” terug te komen. Nochtans bleef men voetballen in het “Tivoli-stadion”, want “les Loups” gingen een samenwerking aan met A.C. Couillet (uit de buurt van Charleroi), dat (toevallig) het stamboeknummer 94 had.

Er kon moeilijk van een fusie gesproken worden, in alle geval ging Football Couillet La Louvière in het seizoen 2009-2010 van start in “bevordering A” ! Na twee seizoenen zat er de mot echter in en trok 'Couillet' terug naar Charleroi om met datzelfde stamboeknummer verder te gaan als F.C. Charleroi, op “La Neuville”, in bevordering. Via een paar omwegen behoort dat stamboeknummer 94 sinds 1 juli 2017 nu toe aan R.A.A.L. La Louvière, dat in de 2de Klasse Amateurs A.C.F.F. uitkomt en eveneens het “Stade du Tivoli” als thuisbasis heeft. Het oorspronkelijke “R.A.A. La Louviéroise” zocht en vond een andere gegadigde, die ook al regelmatig op “Tivoli” actief was “Union Royal Sportive du Centre”. “ Les Loups ” gingen samenwerken met “les Pierrots” ... of …, zoals we in de aanhef reeds stelden, “ Pierre et le Loup” !          

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed MIG Motors Declercq Delikip Johan Desmet Versele-Laga AB Inbev Messer Rabotvins