ZA 18.07

16U00

Oefenwedstrijd

KMSK Deinze - Zulte-Waregem

Logo FCV Dender EH

FCV Dender EH

Stamnummer
3 900
Clubkleuren
zwart - blauw - rood
Website
http://www.fcvdendereh.be
Trainer
Regi Van Acker
Stadion
Van Roystadion
Adres
Stadionlaan 5, 9470 Denderleeuw
Telefoon
053/66.91.92

Van achter naar voren !

Daar kozen we voor om u Football Club Verbroedering Dender Eendracht Hekelgem voor te stellen. De club ging officieel van start op 1 juli 2005 en is een fusie tussen drie clubs ... Verbroedering DenderhoutemF.C. Denderleeuw en F.C. Eendracht Hekelgem. In 2001 kwam de eerste fusie tot stand als F.C. Denderleeuw en F.C. Eendracht Hekelgem samen gingen, onder de benaming F.C. Denderleeuw E.H.. In 2005 volgt dan de fusie met Verbroedering Denderleeuw om tot de eerder vernoemde benaming te komen ... kortweg ... F. C. V. Dender E. H..

 

Van derde naar eerste . . .

De “nieuwe” club gaat in het seizoen 2005 - 2006 van start in de derde klasse 'A', met het stamboeknummer 3900 van Verbroedering Denderhoutem en met de gemengde zwart-blauw-rode kleuren. Het wordt direct overtuigend kampioen met zes punten voorsprong op R. Cappellen F.C.. Verrassing in het volgende seizoen (2006-2007), als in de tweede nationale afdeling F.C.V. Dender E.H. opnieuw overtuigend kampioen speelt, met zeven punten voorsprong op Y.R.K.V. Mechelen -dat zelf via de eindronde naar de eerste afdeling zou promoveren-. De fusie club ging dus naar de eerste nationale afdeling ; misschien wel een vergiftigd geschenk want er moesten geweldige financiële inspanningen gedaan worden om het Florent Beeckman stadion in orde te maken. Op sportief vlak eindigde “Dender” tweemaal op een vijftiende plaats, een veilige plaats dus met achttien ploegen ... mààr ... op het einde van het seizoen 2008-2009 werd de eerste nationale afdeling herleidt van 18 ... naar 16 clubs! Competitie hervorming dus.

 

Twee clubs degradeerden rechtstreeks uit de eerste nationale afdeling (A.F.C. Tubize en R.A.E.C. Mons). F.C.V. Dender E.H. en K.S.V. Roeselare moesten de eindronde betwisten, dit met de uiteindelijk gekwalificeerde clubs (na een voorronde) uit de tweede nationale afdeling ... K. Lierse S.K. en R. Antwerp F.C.. De West-Vlamingen haalden het pleit en bleven in de eerste afdeling, waar kampioen K. Sint-Truidense V.V. hen vervoegde. F.C.V. Dender E.H. degradeerde naar de tweede afdeling en moest in het seizoen 2009-2010 met lede ogen toezien hoe R. Excelsior Moeskroen in de loop van het seizoen van de bondslijsten werd geschrapt. De hen toegekende licentie voor dat seizoen had, feitelijk, dus niet uitgereikt mogen worden!

 

... en terug

De fusieclub legde geen 'denderend' parkoers af in “2de”. Na een 13de en een 7de plaats volgde in 2011-2012 een zeventiende stek en dus rechtstreekse degradatie! In het seizoen 2012-13 werd F.C.V. Dender E.H. ook niet gespaard, want als enige Oost-Vlaamse club ondergebracht in “3deB”. Men diende de volgende reizen te ondernemen ... Brabant 6 met R. Union Saint-Gilloise (10), K.V.K. Tienen (132), K.S.C. Grimbergen (1021), K.V. Woluwe-Zaventem (3197), K. Diegem Sport (3887) en F.C. Bleid Gaume (9026) -dat daarna van naam veranderde en Brussels BX is geworden-Henegouwen telde 4 clubs ... R.F.C. Tournai (26) -dat na de 'affaire' van het seizoen ervoor via de Burgerlijke Rechtbank heropgevist werd-, Union R. La Louvière Centre (213), R. Géants Athois (2899) en R.J.S. Heppignies-Lambusart-Fleurus (5192). Limburg was vertegenwoordigd door 2 clubs, K. Bocholter V.V. (595) en K. Patro Eisden Maasmechelen (3434). De provincie Luik had 3 clubs, R.C.S. Verviers (8), R.F.C. Huy (76) en R.F.C. Union La Calamine (526). Ten slotte moest men ook 2 maal naar de provincie Luxemburg ... R. Excelsior Virton (200) en R. Entente Bertrigeoise (4167). Namen, ten slotte, telde 1 club R.U.W. Ciney.

Ondanks het feit dat F.C.V. Dender E.H. moest opboksen tegen Brusselse, Limburgse en Waalse clubs, eindigde men toch nog op een degelijke negende plaats. Voor het seizoen 2013 - 2014 werd “Dender” naar reeks 'A' overgeheveld. Men moest daar tot op het einde tegen de degradatie kampen, of toch zeker om een 'barrage' plaats te ontkomen. Dat kwam door het neerzetten van een erbarmelijke reeks van dertien wedstrijden, waarin slechts vier puntjes gesprokkeld werden (4x draw) en men van de 8ste naar de 16ste stek afzakte. In de laatste zeven wedstrijden werd orde op zaken gesteld en eindigde men uiteindelijk nog op een elfde plaats met 40 punten.

 

Doorgaan of niet ?

Even werd er overwogen om er mee te stoppen ... of een nieuwe fusie aan te gaan, dit met S.K. Terjoden-Welle dat ook actief was in de intussen tot Van Roy stadion omgedoopte voetbal arena, want het weze gezegd een schitterend stadion. Dat ging uiteindelijk niet door en laatstgenoemde club stopte zelfs de activiteiten! Het stamboeknummer 4133 bleef nochtans bestaan, want in Schaarbeek had men er interesse voor. Niet “Crossing”, wel Racing Club de Schaerbeek, een club met ambitie ... maar men eindigde op een degradatieplaats in 1ste provinciaal Brabant. In plaats van te degraderen promoveerde men, want de gemakkelijkste weg om vlug hoger op te klimmen ... is de overname van een stamboeknummer! Dat van S.K. Terjoden-Welle was “vrij” en werd overgekocht ... zo kon men ineens in bevordering 'B' van start gaan bij aanvang van het seizoen 2014 - 2015! Wel met een aangepaste benaming ... “Renaissance Club Schaerbeek”, dat op het einde van dat seizoen naar 1ste provinciaal Brabant degradeerde. Was het afgelopen seizoen actief in 1ste provinciaal Brabant A.C.F.F. en degradeert naar tweede provinciaal. 

F.C.V. Dender E.H. deed dus alleen verder, maar kwam in dat seizoen niet zo goed “uit de verf”. Het begon niet slecht, maar daarna tuimelde het van plaats drie, na 3 speeldagen, naar stek 17 na twintig speeldagen. Na de jaarwisseling volgde de wederopstanding. Er gingen twee trainerswissel aan vooraf. Inderdaad, midden oktober 2014 werd Stéphane Demets bedankt voor de bewezen diensten en het duo Gerland Delatte - Tom Hofmans nam de fakkel over. Het versierde direct een overwinning (Torhout 1992 KM 1 - 0) maar daarna kreeg het duo de trein ook niet verder op de rails. Voor aanvang van de terugronde kwam een nieuw sportief duo aan het hoofd van de club ... Emilio Ferrera wordt Technisch Directeur-Coach en Marc Grosjean zijn rechter hand. Die wissel werd een succes, want van de resterende veertien wedstrijden won “Dender” er 11, speelde 2x gelijk en verloor 1x, at home tegen K.S.V. Temse (0 - 1) dat de 'away' kampioen werd. F.C.V. Dender E.H., van zijn kant, werd toch nog negende. Het won daarbij ook de derde periodetitel, waardoor het aan de “play-offs” mocht beginnen voor promotie naar de tweede nationale afdeling, waarvan de trekking toch wel tamelijk zeer vroeg plaats had.

 

Naar de 1ste Klasse Amateurs

Inderdaad, want nog voor er een uitspraak was van het B.A.S. voor de clubs die bij het eerste examen voor de Licentie commissie van de K.B.V.B. 'gebuisd' waren. F.C.V. Dender E.H. was daarbij, maar wist dan al dat het tegen K.M.S.K. Deinze zou uitkomen.

In principe althans ... want de uitspraak van het B.A.S. was uiteindelijk negatief, wat men aan de boorden van de Dender al een beetje zag aankomen, want het mogelijke vertrek van Emilio Ferrera en Marc Grosjean werd aangekondigd. Laatst genoemde tekende trouwens op 29 april 2015 een contract bij R. Union Saint-Gilloise. Die “play-offs” hadden uiteindelijk niet plaats, zodat K.M.S.K. Deinze direct naar de tweede afdeling promoveerde ... bij gebrek aan tegenstrevers. In de derde afdeling 'B' was er uiteindelijk slechts één club met een licentie... R. Union Saint-Gilloise!

F.C.V. Dender E.H. begon aan het seizoen 2015-2016 nochtans wél met Emilio Ferrera als coach. De ambitie van de club was duidelijk ... de 1ste Klasse Amateurs! Halfweg, eind november 2015, prijkte de club nog aan de leiding maar moest het daarna zonder zijn trainer doen die naar O.H. Leuven was overgestapt. Het duo Johan Herveldt en Jacky Munaron nam even over, tot Thierry Pister op maandag 30 november 2015 als nieuwe trainer werd voorgesteld. Begon wel met een verrassende nederlaag bij K.F.C. Izegem (2 - 0), maar zou daarna zeven opeenvolgende speeldagen aan de leiding blijven. Na een 1 op 6 in twee opeenvolgende thuiswedstrijden (K.F.C. V.W. Hamme 0 - 3 en F.C. Gullegem 2 - 2) wordt de samenwerking met Pister stopgezet. Opnieuw pakt het eerder vernoemde duo over, om direct een zware nederlaag te incasseren away bij K.S.V. Bornem (5 - 1). Midden maart 2016 werd dan Jean-Pierre Vande Velde als trainer aangesteld, op een ogenblik dat “Dender” nog altijd op een tweede plaats staat.

Zelfs een derde stek zou goed zijn geweest om direct naar de 1ste Klasse Amateurs te promoveren, omdat K.V.C. Sint-Eloois-Winkel Sport geen licentie zou aanvragen. Die plaats werd echter te grabbel gegooid op de laatste speeldag bij Torhout 1992 K.M. door een 1 - 0 nederlaag. Barrages dus! In de eerste ronde wordt bij K.S.K. Londerzeel gewonnen (1 - 2), maar de terugwedstrijd wordt een thriller. Na 0 - 1 verlies toch verder door de “away goals rule”. In de tweede ronde staat een confrontatie met Union Royale La Louvière Centre op het programma, waarvan in competitie met 3 - 0 verloren werd en dat een 0 - 0 bewerkstelligde in het Van Roy stadion. In Tivoli wordt het 1 - 1 ... in Denderleeuw wordt met 2 - 0 gewonnen, waardoor de promotie een feit was ! F.C.V. Dender E.H. kon zich opmaken voor de 1ste Klasse Amateurs. In cijfers in 2015 - 2016 in de 3de nationale afdeling 'A' ... 3de - 34 - 16 - 11 - 7 - 69 - 43 - 60 ptn.

 

Seizoen 2016 - 2017

Een interessante reeks die de “springplank” betekent naar het “prof voetbal”. Of men in het André Van Roy stadion ambities had om een rol van betekenis te spelen laten we in het midden. Feit is dat met trainer Jean-Pierre Vande Velde iemand werd binnengehaald met heel wat ervaring, die er feitelijk al was en ook de strijd om de promotie (2015-2016) tot een goed einde wist te brengen. Was er trouwens ook al in het verleden aan de slag. Het werd uiteindelijk een wisselvallig seizoen, met een degelijke start, een slechte vier weken en daarna de beste periode met een 19 op 21. Die werd dan wel gevolgd met drie nederlagen op rij ; maar daarna een opmerkelijke reeks van 10 wedstrijden en een 22 op 30. De nederlagen bij K. Sporting Hasselt (2 - 0) en K.V.V. Coxyde (2 - 1) en de 0 - 0 bij K.M.S.K. Deinze waren de enige smet op die reeks. De vierde plaats, die recht gaf op een deelname aan de “play off”, waarvoor geen licentie “1B” voor nodig was en die ook niet werd aangevraagd, leek voor het grijpen. Ondanks de 1 / 9 in de laatste 3 wedstrijden leek de deelname aan de “play offs” een feit. Nadat de competitie was afgelopen kreeg K.M.S.K. Deinze “zijn” onterecht afgenomen 39 punten echter terug. Geen play off voor F.C.V. Dender E.H. ... waar men zich sportief bij neerlegde. Uiteindelijk werd de competitie 2016 - 2017 als volgt afgesloten ... 1ste Klasse Amateurs ... 5de - 30 - 15 - 5 - 10 - 53 - 43 - 50 pnt..

 

Seizoen 2017 - 2018

Had F.C.V. Dender E.H. de ambitie om mee te dingen naar een plaatsje in de play off? Zou goed meegenomen zijn, maar zou de licentie aangevraagd worden?  en was “1B” eventueel niet te hoog gegrepen? De fusieclub begon een week later aan de competitie, wegens het feit dat de “derby” bij S.C. Eendracht Aalst al direct verdaagd werd omdat het Pierre Cornelis stadion nog niet aan de vereisten voldeed. De start op zichzelf was nog niet zo slecht, met drie overwinningen, twee draws en twee nederlagen. Daarna echter volgden 12 wedstrijden met slechts één overwinning, 5 draws en zes nederlagen. Het werd intussen al duidelijk dat plaats vier niet meer kon en kort voor het einde, na de zware 5 - 0 nederlaag bij R. Knokke F.C., volgde een trainerswissel.

Chris Janssens werd vervangen door zijn “T2” Peter Mommaert  die de laatste twee wedstrijden met winst wist af te sluiten. Daardoor werd een eventuele “barrage-plaats” afgeweerd en treed men terug aan in de 1ste Klasse Amateurs. De cijfers ... 11de – 30 – 9 – 9 – 12 -39 – 52 – 36 pnt.

Seizoen 2018 - 2019

Na een zeer moeilijk seizoensdebuut werkte F.C.V. Dender zich op en zette in het midden van de competitie een knappe reeks neer. Even leek het er op dat het zou kunnen meedingen naar een plaatsje in de “play offs”, maar dat lukte uiteindelijk niet … 9de - 30 - 10 - 10 - 10 - 42 - 40 - 40 pnt.

Maar hoe kwam men nu tot Football Club Verbroedering DENDER Eendracht Hekelgem?

 

Verbroedering Denderhoutem

Is de oudste club van het drietal. Werd gesticht op 9 maart 1943 om d.d. 20 augustus 1943 aan te sluiten bij de K.B.V.B. onder stamboeknummer 3900. Er werd geopteerd voor rood-zwart als club-kleuren, wellicht ook die van de gemeente. Men startte in de laagste provinciale afdeling van Oost-Vlaanderen (derde) en bleef daar ook tot in 1969-70 in actief, als de vierde provinciale afdeling in 1970 werd ingevoerd in Oost-Vlaanderen. Op het einde van het seizoen 1975-1976 degradeerde Verbroedering Denderhoutem naar 4de provinciaal, het enigste jaar dat het er in doorbracht, want directe promotie als kampioen van reeks F. Het werd een indrukwekkend opklimmen naar het nationale voetbal, met eerst titels in 3de provinciaal C (1977-1978) en 2de provinciaal B (1978 - 1979). Nieuwe titel in 1979-1980 in eerste provinciaal, die moest worden ingeleverd wegens een poging tot omkoperij. In plaats van een promotie volgde een degradatie ... maar 'Verbroedering' vocht terug! In 1982-1983 werd de titel in eerste provinciaal Oost-Vlaanderen behaald. Het werd een aller-retour naar bevordering 'A' en terug, om direct opnieuw op te klimmen (1984-1985). De club verbleef daarna 8 seizoenen in bevordering. Vijf opeenvolgende seizoenen in 'A' en daarna drie in 'B'. Op zichzelf maakte dat niet zoveel uit, gezien de ligging van Denderhoutem op de grens met de provincie Vlaams-Brabant. Na de degradatie in 1992-1993, opnieuw 3 seizoenen eerste provinciaal. We zitten al in het seizoen 1995-96 en nieuwe promotie naar de nationale bevordering. Eerst in 'A' (1996-1997), waarin men tiende eindigde ; daarna in 'B' (1997-1998) met slechts één club uit het voorgaande seizoen ... Eendracht Meldert.

Die bevordering 'B' was samengesteld uit clubs van drie provincies ... Antwerpen 5 : K. Berchem Sport (28), K.F.C. Olympia Wilrijk (155), K.V. Hemiksem (360), K. Lyra T.S.V. (7776) en K. Tubantia Borgerhout V.K. (64). Brabant 4 : F.C. Eendracht Hekelgem (6826), K.S.C. Grimbergen (1021), S.C. Lombeek (6431) en K.F.C. Liedekerke (3007). Oost-Vlaanderen ten slotte telde 7 clubs : Rapide Club Lebbeke (8601), Verbroedering Denderhoutem (3900), Eendracht Meldert (6367), T.K. Meldert (8126), K.A.V. Dendermonde (57), K.V.K. Ninove (2373), K.F.C. Eendracht Zele (1064). De clubs werden telkens gezet in de orde van de eindstand in de algemene rangschikking. Van de clubs uit Brabant bestaat er nog slechts één autonoom, K.S.C. Grimbergen.

Hoewel Verbroedering Denderhoutem in 1997-1998 slechts op een 5de plaats eindigde, ging het toch de “play-offs” in ... door winst in de derde periode. Die “play-offs” werden volgens het gekende scenario betwist ... in één wedstrijd op het terrein van de club die als eerste uit de urne kwam. In de eerste ronde twaalf clubs uit de nationale bevordering ; in principe de periode kampioenen of de 'remplaçanten'. In de 2de ronde voegden de twee 14de geklasseerden uit “3de A & B” zich erbij, waarna de vier winnaars de finale betwistten ... en de twee winnaars promoveerden. Verbroedering Denderhoutem trad eerst 'at home' aan en schakelde K.V.V. Dilsen uit (5 - 1). Daarna gold het een provinciale derby bij Eendracht Meldert (0 - 3). Door een 2 - 0 zege tegen F.C. Eendracht Hekelgem kon de promotie naar de derde nationale afdeling gevierd worden.

Na vijf seizoenen derde afdeling 'A', veertiende plaats in 2002-2003 en dus “barrages”. Daarin werd men in het park “de Breeven” uitgeschakeld door K.S.V. Bornem (3 - 2 na verlengingen). De Klein-Brabanders zouden ook promoveren! Voor Denderhoutem werd het een “retour-aller” want titel in bevordering 'B' (2003-2004). Het seizoen 2004-2005 was het laatste van Verbroedering Denderhoutem als zelfstandige club. Het eindigde in “3deA” op een vierde plaats na kampioen Y.R.K.V. Mechelen, R. Cappellen F.C. en Torhout 1992 K.M.. Wat niet genoeg was voor een “play-off” ticket! Dat houdt een heel verhaal in! We houden dat zo kort mogelijk. Toch meegeven dat de “Maneblussers” op de allerlaatste speeldag kampioen werden, omdat koploper R. Cappellen F.C. op een 0 - 0 werd gehouden door en bij ... F.C. Denderleeuw E.H.. Desalniettemin had dat geen invloed op de plaatsjes in de “play offs”, want F.C. Denderleeuw E.H. had de tweede periode gewonnen en was dus toen al verzekerd van dat “play-off” plaatsje.

Verbroedering Denderhoutem liet het dus ontglippen. Min of meer althans, want toch ook nog betrokken in de titelstrijd tot op vijf wedstrijden van het einde. Hoe dan ook, op dat ogenblik wist men al dat Torhout 1992 K.M. de eerste periode had gewonnen en de buren uit Denderleeuw de tweede. Met eenzelfde aantal punten en gewonnen wedstrijden dan Denderhoutem zelf ... maar de goal-average was beslissend met één doelpunt. Dat was op de tiende wedstrijd van de tweede periode, in een rechtstreeks duel won Verbroedering Denderhoutem dan wel van F.C. Denderleeuw E.H. met 3 - 0 ... of twee goals te weinig. M.a.w. ... een tweede plaats zou noodzakelijk geweest zijn voor de “play offs”, die toch bekleed werd tot op die vijf wedstrijden voor het einde. Lukte dus niet en zo kon Verbroedering Denderhoutem niet deelnemen aan die “play-offs”. Dat mocht spijtig genoemd worden, want de fusie tussen F.C. Denderleeuw E.H. en Verbroedering Denderhoutem was dan blijkbaar al een feit en ... met twee in de play-offs zou er dus meer kans geweest zijn om naar de tweede nationale afdeling door te stoten. Niet dus en daarmee hield Verbroedering Denderhoutem op te bestaan en ging het helemaal op in de grote fusie met F.C. Denderleeuw E.H. ... weliswaar met hùn stamboeknummer 3900!

 

F. C. Denderleeuw

Werd in 1952 opgericht en sloot bij de K.B.V.B. aan op 30 juli 1953. Het stamboek-nummer 5647 werd hen toegekend en er werd geopteerd voor blauw-zwart als club-kleuren. Het klom stelselmatig op uit derde provinciaal Oost-Vlaanderen en vertoefde in het seizoen 1966-67 in eerste provinciaal. Klom aan het einde van het seizoen 1969-70 op als kampioen naar de nationale bevordering. Na drie seizoenen (D/A/D) werd in 1972-73 de titel behaald in reeks 'D' en ging het naar de derde klasse 'B', waarin het zesde eindigde (1973-74). Een jaar later degradatie uit “3deB”, gevolgd door een nieuwe degradatie uit bevordering 'B'. Men vertoefde daarna van 1976 t/m 1981 in de provinciale reeksen. Na drie seizoenen nationale bevordering 'A' (1981-82-83-84) werd het terug provinciaal voetbal, voor acht seizoenen. Daarna promotie (titel ?) vanuit 1ste provinciaal O.Vl. (1992) en in bevordering 'B' werd een nieuwe titel behaald (1992-93). In “3deA” werden drie jaar na elkaar uitstekende resultaten behaald, want telkens 2de/2de/3de. Goed voor deelname aan de play-offs, waarbij slechts in 1996 de promotie werd versierd.

Die play-offs dus. In het seizoen 1993-1994 in de eerste ronde uitgeschakeld door K. Hoogstraten V.V. (2 - 1) ; een jaar later, 1994-1995, werd de eerste ronde overleefd tegen R. Olympic Club de Charleroi (6 - 1), maar eveneens at home er dan uit tegen K.F.C. Turnhout (2 - 3), de latere promovendus. In 1995-1996 gelukte het dan wél. Aan de Lorzestraat werd K.F.C. Dessel Sport geklopt (0 - 2), at home volgde een 4 - 0 tegen K.S.K. Sint Niklase Excelsior, waardoor het al zeker was van promotie naar de tweede nationale afdeling. Net als R. Union Saint-Gilloise trouwens dat bij K.F.C. Herentals met 1 - 2 won. In het Dudenpark werd dan nog wel een wedstrijd tussen 'Union' en 'Denderleeuw' gespeeld (1 - 4) ; zonder belang echter want er was nog een plaats vacant doordat in de eerste afdeling R.F.C. Seraing verdween en opging in R. Standard C.L..

In de tweede nationale afdeling startte F.C. Denderleeuw met de volgende clubs ... West-Vlaanderen 3 ... K.V. Kortrijk (19), K.V. Oostende (31) en K.S.V. Waregem (4451) ; Oost-Vlaanderen 3 ... K.M.S.K. Deinze (818), K.S.K. Beveren (2300) en F.C. Denderleeuw (5647) ; Antwerpen 6 ... K. Beerschot V.A.C. (13), R. Cappellen F.C. (43), K.F.C. Turnhout (148), K.F.C. Verbroedering Geel (395), V.C. Westerlo (2024) en K.F.C. Tielen (2216) ; Limburg 2 ... K. Overpelt Fabriek V.V. (2554) en K. Patro Eisden (3434) ; Brabant 1 ... Royale Union (10) ; Henegouwen 2 ... R.A.A. La Louvièroise (93) en R. Olympic Club de Charleroi (246) ; Luik 1 ... R.Tilleur F.C. Liégeois (4). F.C. Denderleeuw begon op merkwaardige wijze aan dat seizoen 1996-1997, in het kleine maar gezellige stadion aan de “Kiekenborrestraat”, naast de spoorwegberm van de treinen Denderleeuw-Brussel. 

Men eindigde op een zesde plaats, maar door verrassende winst van de eerste periodetitel ten koste van R. Tilleur F.C. Liégeois, op 'goal-difference', kon deelgenomen worden aan de eindronde voor promotie naar de eerste nationale afdeling. Tegenstanders daarin waren V.C. Westerlo, K.S.V. Waregem en K.M.S.K. Deinze. De ploeg uit de Antwerpse Kempen promoveerde uiteindelijk naar de eerste nationale afdeling door een 2 - 3 winst op de laatste speeldag in het Regenboogstadion. F.C. Denderleeuw eindigde op de derde plaats.

Een jaar later (1997-98) vierde en opnieuw eindronde! Een merkwaardige, met K.V. Mechelen, K.F.C. Turnhout en K.V. Kortrijk als tegenstrevers. Er werd bijna gestunt in een vol (7.000 toeschouwers) Florent Beeckman stadion, want op de laatste speeldag stonden F.C. Denderleeuw en K.V. Kortrijk daar tegenover elkaar om uit te maken wie naar de eerste afdeling zou promoveren. Voor de thuisploeg volstond zelfs een gelijkspel! De sluwe “Kerels” haalden het pleit (0 - 2) en 'Denderleeuw' bleef in de tweede afdeling. Het zou daar nog vijf seizoenen in vertoeven ; vanaf 2001 dan wel onder de noemer F.C. Denderleeuw E.H., want er werd een overeenkomst gesloten met het naburige F.C. Eendracht Hekelgem ... niet ver van Denderleeuw gelegen, in de provincie Vlaams Brabant. In dat seizoen 2002-2003 was de samenstelling van de tweede nationale afdeling danig veranderd ... met zelfs 13 andere clubs!

Via een vijfde plaats werd opnieuw een plaats in de eindronde versierd. Tegenstanders waren Kgl. A.S. Eupen, S.V. Zulte-Waregem en K. Heusden-Zolder S.K.. De Limburgers haalden het pleit op de laatste speeldag in het Regenboogstadion aan de Gaverbeek tegen K.S.V. Waregem (0 - 1) en promoveerden naar de eerste nationale afdeling. F.C. Denderleeuw E.H. eindigde op een vierde plaats met evenveel punten (7) en gewonnen wedstrijden (2) als Kgl. A.S. Eupen (2de) en S.V. Zulte-Waregem (3de) ... waardoor het eindklassement de doorslag gaf. Men zakte het volgende seizoen (2003-04), als allerlaatste, naar de derde afdeling.

In dat laatste seizoen (2004-2005) van het autonoom bestaan werd men negende in reeks 'A'. Goed voor deelname aan de “play-offs”, door winst van de tweede periode. De heen- en terugwedstrijden bij de voorronden waren al van toepassing, de finale werd nog steeds op een neutraal terrein gespeeld. In die eerste ronde schakelde F.C. Denderleeuw E.H. ... K.S.K. Tongeren uit op basis van het principe van de “away goals rule” ... 2 - 2 away en 1 - 1 'at home'. In de tweede ronde moest O.H. Leuven bekampt worden. Aan “den Dreef” werd het 1 - 0, aan de oevers van de Dender 2 - 2. Winst in de 'herkansing' tegen R. Sprimont-Comblain Sport (voor het geval er nog op de ene of andere manier een plaatsje vrij zou komen) met 5 - 1 ... maar dat was voor een keer niet het geval. O.H. Leuven won in Hasselt de finale tegen R.C.S. Visétois, 4 - 2 na verlengingen. De Leuvenaars naar de tweede afdeling ... F.C. Denderleeuw E.H. van zijn kant hield op te bestaan. Het stamboeknummer 5647 werd geschrapt en men ging een tweede fusie aan, waarbij Verbroedering Denderhoutem 'aan boord' werd gehaald om, met ambitie, verder te gaan onder de noemer F.C.V. Dender E.H..

 

F. C. Eendracht Hekelgem

Was de jongste telg van het drietal. Gesticht in 1963 sloot het eerst in 1965 aan bij de K.B.V.B. en kreeg het stamboeknummer 6826 toegewezen. Was actief in rood en wit, op een terrein dat net naast de E40 Brussel - Gent is gelegen, en dat er nog altijd ligt! Eendracht begon in vierde provinciaal Brabant en bleef tot in 1991 in die provinciale afdelingen spelen ... 2 seizoenen 4de, 18 seizoenen 3de, 5 seizoenen 2de en slechts één seizoen in eerste provinciaal (1990-91) ... toen men er ook kampioen speelde. Was de tweede titel op rij ... de derde zelfs in vier seizoenen! Daarna volgden zeven seizoenen bevordering, waarvan ééntje in de 'A' reeks (1993-1994).

In het eerste seizoen in reeks 'B' (1991-1992) eindigde men op een knappe tweede plaats in een reeks die samengesteld was uit ... Oost-Vlaanderen 4 ... K.F.C. V.W. Hamme (211), K.V.K. Ninove (2373), Verbroedering Denderhoutem (3900) en K.A.V. Dendermonde (57) ; Brabant 7 ... F.C. Eendracht Hekelgem (6826), K.F.C. Strombeek (1936), K. Londerzeel S.K. (3630), R.C.S. Brainois (75), Scup Jette (474), K. Diegem Sport (3887) en R.C.S. La Forestoise (51) ; Antwerpen 5 ... K.S.V. Bornem (342), K.S.V. Schriek (4892), K.F.C. Duffel (284), K.F.C. Rita Berlaar (2693) en K.F.C. Putte (1874). 

Opnieuw tweede in 1996-1997 en ook play-off. In de eerste ronde winst tegen K.F.C. Wezel Sport (3 - 2), maar daarna 1 - 1 bij K.V.O. Aarschot en verlies met de penalty's (6 - 5). Een jaar later (1997-1998) opnieuw tweede en nieuwe “play-offs”. Windt bij K.S.K. De Jeugd Lovendegem (0 - 4) en in de tweede ronde bij K.F.C. Eeklo (0 - 2). De finale werd betwist bij Verbroedering Denderhoutem, dat met 2 - 0 won. In de herkansing werd met 6 - 1 gewonnen van K. Stade Leuven, waardoor toch een plaatsje in de derde nationale afdeling kon worden versierd.

Kwam door het verdwijnen van K.F.C. Tielen, degradant uit de tweede afdeling dat vanuit vierde provinciaal Antwerpen zou herstarten. In 1999 derde plaats in “3deA” en door winst in de derde periode opnieuw “play-offs”. Die werden met heen- en terugwedstrijden betwist, alleen de finale niet. F.C. Eendracht Hekelgem schakelde eerst S.K. Heusden uit (0 - 0 at home en 0 - 5 away), daarna volgde Kgl. A.S. Eupen (2 - 2 at home en 0 - 5 away). De finale werd in het Emmanuel Hiel stadion te Gentbrugge gespeeld, de thuisbasis van Racing Gent. De tegenstrever was K.M.S.K. Deinze, dat R.A.E.C. Mons had uitgeschakeld (3 - 0 at home en 0 - 1 away). Oranje-zwart won met 3 - 0 en bleef in de tweede nationale afdeling, waar F.C. Eendracht Hekelgem ook naartoe mocht, ingevolge de opslorping van K.F.C. Herentals (schrapping stamboeknummer) door K.F.C. Verbroedering Geel en ook K. Beerschot V.A.C. en het stamboeknummer 13 verdween. K.F.C. Eendracht Hekelgem kon aan de slag in de tweede nationale afdeling. Het eerste seizoen eindigde men op een 12de plaats, een jaar later (2000-2001) 17de en dus op een degradatieplaats. Meteen het einde voor het stamboeknummer 6826, de toen opging in de fusie met F.C. Denderleeuw om tot Football Club Denderleeuw Eendracht Hekelgem te komen.

 

Marcel Dingemans

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed MIG Motors Declercq Delikip Johan Desmet Versele-Laga AB Inbev Messer Rabotvins