ZA 18.07

16U00

Oefenwedstrijd

KMSK Deinze - Zulte-Waregem

Logo Dessel Sport

Dessel Sport

Stamnummer
606
Clubkleuren
groen - wit
Website
http://www.kfcdesselsport.be
Trainer
Benny Lunenburg
Stadion
Armand Melis Stadion
Adres
Sportpark 10, 2480 Dessel
Telefoon
014/37.81.81

Nicknames

De inwoners van Dessel hebben er zelfs een drietal. Er zijn de “wolspinners” en ook de “heikneuters”, die kan gelinkt worden aan de ligging van de gemeente in de Antwerpse Kempen. In alle geval is de Pezeriken de meest courante. Er zijn twee definities van ... het zou daarbij kunnen gaan om de “thymus” of zwezerik, een klier die bij kinderen en jonge zoogdieren te vinden is tussen het borstbeen en de luchtpijp. Zo is de “kalfszwezerik” één van de fijnste stukjes orgaanvlees, waarbij wordt verwezen naar de Pezerik” bij de omschrijving van de “nickname”. Misschien niet helemaal correct, want de Pezerik is ook de penis van een stier of van een varken. Er wordt daarbij ook gesproken van een “bullenpees”. En wat deed men in Dessel? In de Kempen werd de uitgesneden roede van een varken gebruikt om de zaag en de schoenen er mee in te vetten. Maar in Dessel hingen ze de Pezerik” ook wel aan de haak in de haard, boven de soepketel. De warme damp van de kokende ketel deed het vet van de Pezerik smelten en zo in de soep druipen ... smakelijk! 

 

Van Alberta tot F.C. Desschel Sport

De club uit de Antwerpse Kempen werd op 9 januari 1925 gesticht en op de A.V. van 4 juli 1926 door de K.B.V.B. als beginnende club aanvaard onder de naam Desschel Sport F.C.. Kreeg op 26 december 1926 het stamboeknummer 606 mee. Het was echter onder de naam “Alberta” dat er tijdens W.O.I te Dessel gevoetbald werd, zelfs met twee ploegen. Die vereniging zou de basis vormen van de huidige club, maar bij de officiële oprichting en de aansluiting bij de K.B.V.B. liet men de naam “Alberta” vallen en werd er gekozen voor de huidige clubnaam  F.C. Desschel Sport” ; d.d. 25 maart 1954 werd de “Koninklijke” titel er aan toegevoegd en werd het bijgevolg Koninklijk Football Club Dessel Sport.

 

Van provinciaal naar nationaal

Tot het midden der jaren zestig speelden de groen-witten in de provinciale reeksen van Antwerpen. In 3de en 2de Gewestelijk, maar ook in 2de Provinciaal, want er waren toen afzonderlijke afdelingen en zo kon men van 'gewestelijk' naar 'provinciaal' promoveren. In het midden van de jaren '50 werden er drie seizoenen in 1ste provinciaal afgewerkt, na een titel in 2de provinciaal 'A' in 1953-1954. In 1957 degradeerde men opnieuw naar 2de provinciaal, voor een periode van negen seizoenen. Op het einde van het seizoen 1965-66 werd K.F.C. Dessel Sport kampioen in 2de provinciaal A ; een jaar later (seizoen 1966-67) werd er opnieuw gevierd in 1ste provinciaal. Sinds 1967 zijn de Pezeriken steeds actief geweest in het nationale voetbal en degradeerde men in al die jaren slechts tweemaal. In bevordering B werd op het einde van het seizoen 1969-70 de titel behaald, waarop groen-wit tot in 1984 in de derde nationale afdeling uitkwam, viermaal in reeks "A” en tienmaal in “B” reeks.

Op het einde van het seizoen 1983-1984 degradatie naar bevordering, voor elf opeenvolgende seizoenen ... 2x maal in reeks “B” en 9x in reeks “C”, waar men in 1994-1995 ook kampioen speelde.

 

Tien seizoenen tweede afdeling

In 1995 kon een nieuwe titel gevierd worden in bevordering C. K.F.C. Dessel Sport deed maar twee seizoenen over het nieuwe verblijf in de derde nationale afdeling, want met een titel in 1996-1997 in “3deB” ging het naar de tweede nationale afdeling! Men bracht daar welgeteld 10 seizoenen in door, met wisselend succes. De hoogste klassering die behaald werd was een zesde plaats in het seizoen 1999-2000. De laatste drie seizoenen ging het moeizaam, waarbij in 2004-2005 op een vijftiende plaats werd geëindigd (39 pnt.) ... amper twee puntjes meer dan 'barragist' R.C.S. Visétois en degradant K. Patro Maasmechelen. Daar ging wel een zeer bijzondere laatste speeldag aan vooraf, op zondag 8 mei 2005. R. Union Saint-Gilloise (14de/39 pnt/10x winst) kon wel niet niet meer rechtstreeks degraderen, maar “barrages” waren nog mogelijk. De sleutel-match was R.C.S. Visétois (15de/37 pnt./10x winst) versus K.F.C. Dessel Sport (17de/36 pnt./8x winst), dat moèst winnen om een directe degradatie af te wenden ... én dan moest de uitslag van K. Patro Maasmechelen - K.M.S.K. Deinze nog afgewacht worden ... om de “barrages” te ontlopen.

DPezeriken klaarden de klus (0 - 1), waardoor de club uit het Dudenpark, 'Union', ineens “safe” was. In het knappe Patro stadion, in het Limburgse Maasmechelen/in Eisden feitelijk, speelde zich echter een echt drama af voor de plaatselijke club ... want het verloor met 0 - 1 van K.M.S.K. Deinze, doelpunt van Jan De Langhe tien minuten voor tijd! K.F.C. Dessel Sport dus gered ; R.C.S. Visétois naar de barrages en “Patro” naar ... bevordering, met een niet correcte overdracht van patrimonium. Ineens meegeven dat R.C.S. Visétois tot in de finale doordrong van die “play-offs” met de derde klassers, maar in Hasselt door O.H. Leuven geklopt werd (4 - 2) nà verlengingen, met twee doelpunten daarin van de betreurde François Sterchele. Een heel verhaal dus, net zoals in het seizoen 2005-2006.

Nadat in extremis de eerste periodetitel gemist werd (K.V.S.K. United Overpelt-Lommel) met 21 punten,  sprokkelde K.F.C. Dessel Sport, daarnà in de resterende 22 wedstrijden, nog slechts 10 schamele puntjes! Daardoor eindigden de groen-witten op een zestiende plaats wat een “barrageplaats” voor het behoud betekende  dit door het verdwijnen van K. Beringen Heusden-Zolder, in de loop van het seizoen. In die eerste periode gingen aan de Lorzestraat trouwens zowel R. Antwerp F.C. (2 - 1), als K.F.C. Verbroedering Geel (4 - 1), als K.F.C. V.W. Hamme (5 - 2), als Y.R.K.V. Mechelen (1 - 0) “voor de bijl”. Alleen K.M.S.K. Deinze (2 - 4) bleef er toen aan de winnende hand! De Oost-Vlamingen sprokkelden aan het einde van de rit slechts ... 23 punten, eindigden als zeventiende en moesten dus degraderen ... nadat K.F.C. Verbroedering Geel uiteindelijk toch aan de promotie-eindronde mocht deelnemen voor promotie naar de eerste nationale afdeling. Er hing hen nochtans wél een degradatie boven het hoofd, ingevolge een mogelijke poging tot omkoperij in de eindronde ... van het vorig seizoen. Het werd voor Verbroedering Geel dus, ofwel 2de afdeling (in geval van winst van de eindronde) ... ofwel 3de afdeling (in het andere geval).

Mede door de zaak “Verbroedering Geel” werden de spelers van K.F.C. Dessel Sport uit vakantie teruggeroepen, want zij moesten nu aan de “barrages” voor het behoud deelnemen. Begonnen er aan, als tweedeklasser, in de tweede ronde tegen K.R.C. Waregem (eerste periode kampioen “3deA”). De Pezeriken verwierven zich in de heenwedstrijd in het Mirakel-stadion een goede uitgangspositie ... 1 - 1. Aan de Lorzestraat, in Dessel, werd de terugwedstrijd eveneens op een 1 - 1 afgesloten. Verlengingen en strafschoppen en 2 - 3 winst voor de “Rassing”. De degradatie dreigde dus voor K.F.C. Dessel Sport! De “troosting” ... voor “in case” ... werd door het stamboeknummer 606 bij R. Cappellen F.C. met 1 - 3 gewonnen. De finale voor promotie naar de tweede klasse had plaats in Nieuwkerken-Waas. In het stadion aan de Meesterstraat, de laatste maal dat het een wedstrijd gold op neutraal terrein, haalde K.R.C. Waregem het van R. Olympic Club de Charleroi Marchienne met 1 - 0 en promoveerde zo dus naar de tweede nationale afdeling! En wat met K.F.C. Dessel Sport? Daarvoor moest de ontknoping afgewacht worden van de eindronde in de tweede nationale afdeling ... en die was nog maar halfweg! K.F.C. Verbroedering Geel verloor zijn drie laatste wedstrijden en degradeerde daarmee naar de derde nationale afdeling.

Dat betekende meteen het behoud voor de Pezeriken ... hoewel de definitieve uitspraak nog moest vallen! Het werd toen voor K.F.C. Dessel Sport nog even bang afwachten.

Net als voor K.M.S.K. Deinze trouwens. Uiteindelijk mochten de beide clubs in de tweede nationale afdeling blijven, want op zaterdag 16 juni 2006 werden zowel Verbroedering Geel -wegens vermeende poging toch omkoperij- als R.A.A. La Louvière -geen licentie- met de degradatie naar de derde afdeling bestraft. Een “happy end” dus! Het seizoen 2006-2007 werd voor K.M.S.K. Deinze een meevaller, want 6de plaats, maar voor K.F.C. Dessel Sport een afknapper. Na een, alweer, denderende start verging het de groen-witten daarna minder goed. Stelselmatig zakte het in de algemene rangschikking naar de onderste regionen met een 16de plaats tot gevolg en een deelname aan de barrages. Op de voorlaatste speeldag zag men aan de Lorzestraat F.C.V. Dender E.H. Kampioen spelen (0 - 2) ; op de laatste speeldag won groen-wit dan wel bij K. Red Star Waasland (3 - 4), maar directe concurrent K.V.S.K. Overpelt-Lommel won eveneens (4 - 2) van R. Excelsior Virton. In de “barrages” werd K.F.C. Dessel Sport uitgeloot tegen K.F.C. Verbroedering Geel  een regelrechte regionale derby dus in de tweede ronde. “Geel” won tweemaal met 2 - 1  waardoor Dessel Sport naar de derde afdeling diende te degraderen. Dat was meteen ook het begin van de “affaire” Geel - Namen, die elkaar in de finale partij gaven ... wat zou uitmonden in een regelrechte, wansmakelijke, “soap”!

 

Kampioen in gloednieuw stadion !

K.F.C. Dessel Sport werd voor het seizoen 2007-2008 ondergebracht in derde “B”, bij de Limburgse en de Luikse clubs. Het had er daar moeilijk, maar kon toch een nieuwe degradatie vermijden door op een tiende plaats te eindigen. In 2008-2009 werd in de laatste vier wedstrijden slechts één schamel puntje behaald. Dertiende met eenzelfde aantal punten als R.R.C. Hamoir (30), maar 3 wedstrijden méér gewonnen (9 <-> 6). In 2009-2010 ging het beter, want de derde plaats gaf recht op een “play-off” plaats. In de eerste ronde moest het aantreden tegen K.S.K. Beveren, dat zich terugtrok. In de tweede ronde dan uitgeschakeld door U.R.S. Du Centre ... 2 - 1 away en 3 - 3 at home ... na een knotsgekke wedstrijd, waarbij een vroege 2 - 0 voorsprong verloren ging. Seizoen 2010-2011, vijfde plaats met 57 punten in “3deA”. Op zondag 8 mei 2011 werd afscheid genomen van het legendarisch stadion aan de Lorzestraat, dit voor een grote opkomst die nostalgische herinneringen ophaalden. Er werd echter met 0 - 2 van K.V.V. Coxyde verloren dat daarmee over Dessel Sport naar de vierde plaats sprong. Een seizoen later, 2011 - 2012, terug naar “3deB”.

Bijzondere reeks trouwens met slechts één Franstalige club (R.F.C. Union La Calamine), drie teams uit Limburg, vijf uit de provincie Brabant, twee uit Oost-Vlaanderen en zeven uit de provincie Antwerpen. De Pezeriken gingen van start in het nieuwe Armand Melis stadion, ten Westen van het centrum van de Gemeente gelegen. En men speelde er direct kampioen, 69 punten en vier punten voorsprong op K. Hoogstraten V.V. en K. Bocholter V.V.. Promotie naar de tweede nationale afdeling, voor vier seizoenen. In 2012-2013 eindigde groen-wit twaalfde, maar kwam nooit in degradatie gevaar ; noch in 2013-2014, met een veertiende plaats, en zelfs niet in 2014-2015 als men vijftiende eindigde. Drie seizoenen trouwens met allemaal een merkwaardige ontknoping omdat er telkens clubs waren die geen licentie kregen of zelfs ophielden te bestaan!

Eerste Afdeling Amateurs

Nog vooraleer het seizoen 2015-2016 van start ging, wisten de “Pezeriken” waaraan en waaraf. Immers een plaats bij de 8 profploegen zou te hoog gegrepen zijn. Dit dan vooral om de zéér strenge licentie voorwaarden die niet gehaald konden worden. In principe zou men dus ontspannen aan het seizoen moeten beginnen, maar dat was niet het geval. Integendeel! Na een 2 op 24 werd na acht wedstrijden trainer Bart Wilmssen bedankt voor de bewezen diensten. Hij was sinds 2014 aan de slag bij K.F.C. Dessel Sport. Onmiddellijk werd met Regi Van Acker een opvolger gevonden ... die op zaterdag 10 oktober 2015 al direct met een eerste overwinning uitpakt ... 1 - 2 bij K. Patro Eisden M.M..

Daarna volgde een merkwaardige wederopstanding. Vooral op verplaatsing lieten de groen-witten zich gelden. Ze zouden dan ook als de derde beste “away” ploeg eindigen, ondanks die zwakke start. Met Regi Van Acker werd zelfs maar éénmaal op verplaatsing verloren (R.W.S. Bruxelles 1 - 0). Uiteindelijk eindigde K.F.C. Dessel Sport op een fraaie tiende plaats ... zelfs een plaats tussen de “top 8” zat er even in, maar door een 0 - 1 verlies tegen K.S.V. Roeselare, in de laatste home wedstrijd, kon die niet 'gepakt' worden. Uiteindelijk sloot de ploeg uit de Antwerpse Kempen het seizoen af met 48 punten ; bijeengesprokkeld met veertien overwinningen, zes gelijke spelen en twaalf nederlagen.

Doelpunten verhouding ... 38 - 40 ... of net negatief. Onder Regi Van Acker waren dat 24 wedstrijden, 14x winst, 4x draw en 6x verlies voor +34 – -19 doelpunten ... een merkwaardig resultaat! In de 1ste Afdeling Amateurs zal K.F.C. Dessel Sport er vooral op gebrand zijn om een rustig seizoen te beleven.

Het seizoen 2016 - 2017

Voor K.F.C. Dessel Sport werd het seizoen 2016 - 2017 méér dan rustig. In de aanloop naar het vorig seizoen toe bedoelden we daarmede een plaats boven de degradatiezone. Nochtans verraste groen-wit vriend en tegenstrever en men veroverde uiteindelijk een zeer knappe tweede plaats. Gedurende 41 dagen voerde de club uit de Kempen zelfs de algemene rangschikking aan! Na een zeer knappe start werd eerst op de twaalfde speeldag de eerste nederlaag geïncasseerd. Uiteindelijk verloor men ook maar viermaal in het seizoen, waarvan éénmaal 'at home' tegen K.F.C. Olympia Beerschot Wilrijk (1 - 2). We hebben het hier over de reguliere competitie. De ongenaakbare kampioen van de “Eerste Klasse Amateurs” won dan wel driemaal van “Dessel Sport”, maar werd in het Stedelijk Olympisch stadion van Antwerpen in de reguliere competitie wel met 1 - 3 verslagen, d.d. 22/10/2016. Iets wat de Antwerpenaars nog éénmaal zou overkomen ... op 11/03/2017 tegen K.M.S.K. Deinze 0 - 1.

In de reguliere competitie eindigde K.F.C. Dessel Sport op een tweede stek en werd dus Vice-Kampioen ... 30 - 20 - 6 - 4 - 68 - 28 - 66 pnt.. In de “play off” werd men, uiteindelijk, slechts derde of ... 6 - 2 - 2 - 2 - 8 - 11 - 8 pnt.. Dat was feitelijk niet meer van belang, want “K.F.C.O. Beerschot Wilrijk” was de enige club die een licentie voor “1B” had aangevraagd. De Kempenaars mogen terugblikken op een schitterend seizoen. In 2017-2018 zal men zeker rekening moeten houden met het stamboeknummer 606, indien ze de licentie aanvragen uiteraard, wat van veel zaken afhangt!

Het seizoen 2017 - 2018

We beginnen met dat laatste. De licentie voor “1B” werd aangevraagd, maar in het begin van de maand april geweigerd door de licentie commissie. Vermits K.F.C. Dessel Sport niet bij het B.A.S. in beroep ging, stond het dus vast dat de club uit de Kempen in het seizoen 2018-2019 opnieuw zou uitkomen in de 1ste Klasse Amateurs, waarin ze in 2017-2018 een zeer opmerkelijke rol zouden spelen. Na de reguliere competitie zou blijken dat het de beste “home” club was, met op vijftien wedstrijden dertien overwinningen en twee 1 - 1 draws (Lommel S.K. en R. Châtelet-Farciennes S.C.). Vooral de eind-rush van de Desselaars mag indrukwekkend genoemd worden, met negen wedstrijden zonder verlies en een 23 op 27 punten! Dat was net niet genoeg om op de tweede plaats te eindigen, uiteindelijk … 3de – 30 – 18 – 6 – 6 -53 – 29 – 60 punten. De promotie mocht dan wel een utopie blijken, Lommel S.K. was de enige club met een licentie, de titel behalen zou wel een mooi orgelpunt betekend hebben op een mooi seizoen. Het zat er even in, na de eerste speeldag van de “play offs”, ook al omdat de kalender mee zat en de Limburgers aan de Kust hun eerste wedstrijd zwaar verloren. Maar op de volgende speeldag leed K.F.C. Dessel Sport zijn enige thuisnederlaag van heel het seizoen, uitgerekend tegen datzelfde R. Knokke F.C. (1 - 2). Op de derde speeldag hielp men de Kustploeg zelfs mee aan de leiding door een 2 - 1 winst tegen Lommel S.K.. Veel meer zat er echter niet meer in, ten slotte 3de – 6 – 1 – 2 – 3 – 5 – 9 - 5 punten. Ook in het seizoen 2018-2019 zal er rekening moeten gehouden worden met K.F.C. Dessel Sport, waarbij we in het midden laten of ze de stap naar “1B” kunnen of willen zetten. 

Het seizoen 2018 - 2019

Het werd een heel moeilijk seizoen voor K.F.C. Dessel Sport, dat heel het seizoen tegen de
degradatie moest vechten of tegen het vermijden van die afschuwelijke barrages. Die leken in de
maanden februari / maart onafwendbaar na een magere 2 op 21 ! In de laatste vier wedstrijden werd
de scheve situatie als-dan-nog rechtgezet, ondanks een 1 - 0 nederlaag bij K.S.K. Heist.
Desalniettemin dienden de twee laatste wedstrijden toch nog tot een goed einde gebracht te worden.
In het André Melis stadion ging K. Rupel-Boom F.C. voor de bijl (3 - 2) en bij S.C. Eendracht Aalst
werd gewonnen met 0 - 2. Het betekende de degradatie voor de Ajuinen en het behoud, zonder
barrage, voor de club uit de Antwerpse Kempen … 12de – 30 – 9 – 8 – 13 – 30 – 39 – 35 punten.

 

 

Marcel Dingemans

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed MIG Motors Declercq Delikip Johan Desmet Versele-Laga AB Inbev Messer Rabotvins