De officiële clubsite

Schoon Matchke: De nicht uit Banneux

Na de denderende overwinning van SK Deinze in Hasselt leeft Gerard eindelijk nog eens op een oranje wolkje. Al de ganse week schreeuwt hij het van de daken: Deinze kampioen! Deinze kampioen! Straks komt Sprimont naar Deinze en die staan voorlaatste, weet Van Steenpuiste. Francine houdt haar knappe beentjes netjes op de grond en maakt glimlachend in de keuken de heerlijkste chocolademousse. Straks komt immers een verre nicht helemaal uit Banneux, een deelgemeente van Sprimont. Ze heet Mariette, destijds genoemd naar het meisje dat in de jaren dertig enkele verschijningen kreeg van de Maagd Maria. Mariette komt supporteren voor haar ploeg en ze mag mee naar de footlunch met haar Vlaamse nicht. Gerard is niet meteen enthousiast …

Ja wijveken, sebiet is de rust hier gedaan! Mariette de mitrailette! Da zwijgt geene minuut, die nichte van u. Ze zal were een Mariabeeldeke meehebben. La vierge des pauvres, zegt ze, en ze hangt zelve vol van de juwelen! Onze zolder sta al vol mee van die postuurkes … Un porte bonheur, zal ze were zeggen. ’t Is t’ hopen da die verschijninge gelijk krijgt! En da Deinze wint mee viere-nul!

Gerard, ge moogt daar nie mee lachen. De paus heeft die mirakels van Banneux erkend en mijn nichte is vree gelovig. Een beetje respect veur een godvruchtig madammeke da toch wel zot is van de voetbal, hé! Ik heb ik haar ginviteerd , en ik wil haar verwennen straks mee mijn delicieuze chocomoeskes. T’ Akkoord, schat van mij?

Maar zoeteke toch, ik ben de verdraagzaamheid zelve! Den diner is op mijn kosten, zolange dat Marietteke maar geen handoplegginge doe veur mijn prostaatje te genezen, is ’t goe, haha! Ik ben een non-believer, geen spiritueel gezever bij Gerard! Wat yoe see is wat yoe get, zegt Gerard de filosoof …

Onnozel manneke! Die vrouw is eigentlijk vree eenzaam. Zij heeft nooit het geluk gevonden, gelijk wij. Geen liefde gekregen, genen droom zien uitkommen, altijd tussen die vier koude muren in Banneux. Eén uitlaatkleppe, de voetbalploeg van Sprimont …. Daar komt ze, Gerard!

Ok, wijveke, ik laat ze binnen. Een knalgeel keverke, mooi! Kijk, ze heeft een kadootje mee … (ra)

website door GRAMMA