VR 12.05

20U00

Competitie

KMSK Deinze - Dender EH

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

TICKETS

Bestel hier jouw tickets

Op de koffie met…Marc Grosjean

Nieuws Bericht geplaatst op dinsdag 16 mei 2023

Hij ademt voetbal. Een man met passie voor voetbal. Gedreven, met een eigen voetbalfilosofie en visie. Tonnen ervaring in het professioneel voetbal. «Ik voel me hier goed. De club heeft potentieel en ambitie. Samen willen we hogerop!»

Marc Grosjean heeft als trainer een grote staat van verdiensten. En dat heeft SK Deinze geweten. Eind oktober werd hij door de nieuwe eigenaars van KMSK Deinze,  de ACA Football Partners -groep, binnengehaald met als één doel: de club uit het slop halen! SK stond immers na 10 wedstrijden troosteloos laatste in het klassement met 8 punten. Marc betekende de laatste strohalm voor het ambitieuze Deinze om ze terug op de goede rails te krijgen. Na een ongelooflijke remonte tellen de Tigers 30 punten bij het afsluiten van de reguliere competitie na 22 wedstrijden. Bijna slaagde de coach er zelfs in om de top zes te behalen. Enkel het spijtige verlies tegen RSCA Futures in de laatste onderlinge confrontatie hield ons uit die felbegeerde Promotion Play-Offs. Het werd net niet. Ook de pijnlijke uitschakeling in de Croky Cup tegen buur Zulte Waregem bleef nog even nazinderen. Maar niet lang want  de ervaren Grosjean kan relativeren. “Iedere nadeel hebt zijn voordeel”. Hij wist zijn spelers ook in de Relegation Play-Offs te motiveren. Aan de vooravond van het afsluiten van het seizoen vonden we het belangrijk om even bij de aimabele coach op de koffie te gaan voor een korte evaluatie van zijn fenomenaal parcours in Deinze en een vooruitblik op de nabije toekomst.

 

SK Deinze moest ingrijpen nadat ze na 10 wedstrijden helemaal laatste stonden met slechts 8 punten. Een nieuwe coach zat er aan te komen. Het was nog enkel de vraag wie en wanneer. Er circuleerden toen heel wat bekende namen. Toch viel enigszins verrassend  je naam. Was het voor jou ook een verrassing? Heb je onmiddellijk ja gezegd? 

Voor mij was de verrassing even groot. Na mijn vertrek in januari 2022 bij Seraing dacht ik dat mijn professionele carrière voorbij was. Ik had me daar min of meer mee verzoend en had ook geen contacten meer in het professionele voetbal.  Ook een buitenlands avontuur had ik uitgesloten. Dat was zo met mijn echtgenote besproken en beslist. Ik was helemaal voorbereid op het einde van mijn professionele carrière. Ik werkte intussen als technisch directeur voor de Waalse amateurclub Stockay, een vriendendienst en ook op vraag van Emilio Ferrera als directeur van zijn Jeugd Academy in Flémalle. Kortom,  een terugkeer naar het professionele voetbal leek niet meer aan mij besteed. Tot plots heel verrassend ik een telefoontje kreeg van Deinze.  Ik volgde wel nog het voetbal maar niet meer zo intensief. Ik was bijvoorbeeld wel op de hoogte van de overname. Maar waarom zou ik niet rond de tafel zitten met Deinze en luisteren. We zullen zien, dacht ik. Ik nam eerder een afwachtende houding aan. Zelf nam ik dus geen initiatief en toch volgden verschillende contacten met sportief directeur Adrián Espárraga. De gesprekken evolueerden goed. Tenslotte kwam er een afspraak met de  hele directie van de club. Ik bleef rustig in de situatie: het zou alles of niks worden. Het werd dus een heel mooie verrassing want voor mij werd het een hernemen van een job die ik altijd het liefste heb gedaan. Ze hadden duidelijk de keuze gemaakt voor mij als ervaren coach. Ik durf zeggen dat ik doorheen de jaren mee ben blijven evolueren met het hedendaagse voetbal. En wonderwel klikte het en voelden we mekaar goed aan. Mijn voetbalfilosofie komt overeen met de visie en de strategie van de club. Stilaan kwamen we tot een vergelijk en die werd vastgelegd in een overeenkomst. Het vraagt veel inspanning want ik woon eigenlijk in Luik maar verblijf hier op een appartement. Af en toe rijd ik voor een paar dagen naar huis. Mijn vrouw kan en wil niet mee verhuizen omwille van de kinderen en kleinkinderen. Maar het lukt zeer goed en gelukkig doe ik de job nog altijd zeer graag.

Marc, je kan terugkijken op een rijkgevulde trainerscarrière. In welke clubs was je eerder werkzaam?

Ik startte mijn carrière als speler-trainer bij het Luxemburgse FC Wiltz 71. Nadien trainde ik ploegen op verschillende niveaus: Namen, La Louvière, Club Luik, Bergen, Antwerp, Eupen, Seraing, FC Brussels, Dudelange, Visé, Al Shabab FC (Saoedi-Arabië) Dender, Union, Virton, nogmaals Luik en tenslotte nog eens Seraing waar ik samenwerkte met Emilio Ferrera. Begin vorig jaar werden we er ontslagen.

Maar ik wil nog even terugkomen op je aanstelling als coach in Deinze. Waarom koos Deinze precies jou als coach?

Deinze heeft zijn huiswerk grondig gemaakt. Vandaar dat het ook een tijdje heeft geduurd. Er waren  heel veel kandidaten. Maar Adriàn vertelde me dat hij bijna alle wedstrijden van Union heeft bekeken en geanalyseerd van toen ik er trainer was. En na vele gesprekken kwam hij tot het besluit dat ik de coach was die ze wilden. Dat deed me een heel groot plezier want ik had het gevoel dat het voor mij een zeldzame keer betekende in mijn carrière dat de keuze voor mij gemaakt werd op basis van mijn werk en hoe ik functioneer binnen een club.

«Voor een zeldzame keer in mijn trainerscarrière werd ik door een club als coach aangesteld op basis van mijn werk en  mijn functioneren binnen een club!»

Welke opdracht kreeg je mee van je nieuwe werkgever KMSK Deinze?

Mijn eerste opdracht die ik van de club kreeg was Deinze in 1B houden. Alsnog de top zes halen leek in eerste instantie weinig realistisch. Het verschil bedroeg na 10 wedstrijden al acht punten. Om daarin te slagen, had ik een reeks overwinningen nodig. Drie- of viermaal op rij winnen blijkt in 1B allesbehalve eenvoudig te zijn. Na 10 matchen had Deinze 8 punten, in mijn eerste 10 wedstrijden sprokkelden we 19 punten, wat een schitterend resultaat is. Jammer genoeg lieten we het afweten tegen Jong Anderlecht. Tot aan de rust zag alles er nog goed uit maar de tweede helft gingen we onderuit, deels door pech na onterechte uitsluiting van Gonzalo Almenaro. Maar ik ben al bij al zeer tevreden met wat we bereikt hebben. Ik bekijk het positief want zo konden we ons voorbereiden op volgend seizoen en enkele andere spelsystemen uit proberen.  

Je slaagde er in om van het zwalpende Deinze terug een stabiele club te maken. Wat is je geheim?

Zoals gezegd, ik heb een welomschreven voetbalfilosofie en passie. Die wil ik aan de spelers meegeven. Er worden  duidelijke afspraken gemaakt. Iedereen weet perfect wat ik van hen verwacht. Er is een evolutie in het voetbal maar er zijn regels van spelen, zowel offensief als defensief. Samen met mijn assistent Fred werken we daar dagelijks aan. Alle matchen worden in detail bekeken en besproken met de spelers. Ik communiceer klaar en duidelijk. Zo weet elke speler wat van hen verwacht wordt. Ik geef vertrouwen. En ik geloof in aanvallend voetbal. De aanval is de beste verdediging!

«Ik communiceer klaar en duidelijk met mijn spelers en geef vertrouwen.  Ik geloof in aanvallend voetbal. De aanval is de beste verdediging! »

 

Hoe sta je tegenover het systeem Promotion Play-Offs en Relegation Play-Offs in de Challenger Pro League?

Ik ben geen fan. Het was voor ons zeker niet interessant. Het systeem van het komende seizoen is veel beter en spannender. Wij hebben gezien de situatie van de competitie met de Relegation Play-Offs de tijd gehad om de ploeg extra te kunnen evalueren en analyseren. We hebben zo 3 maanden en 6 weken voorsprong. De kern moet afgeslankt worden en daar bovenop is een kwaliteitsinjectie van 3 tot 5 extra spelers nodig om komend seizoen de top te spelen.

Hoe zie je de nabije toekomst?

We willen volgend seizoen een  rol van betekenis spelen. Eerst en vooral de eerste zes halen en dan proberen de top 3. KMSK Deinze heeft alles om hogerop te geraken: infrastructuur, werkomstandigheden, personeel en spelers mits de noodzakelijke aanvulling. Ik heb een overeenkomst met KMSK Deinze tot juni 2024 met een optie voor een extra jaar. Veel zal dus afhangen van de resultaten en  waar we staan eind volgend seizoen. Maar ik voel me hier super gelukkig en mijn passie en ambitie was nooit groter.  

Marc, je wil tenslotte nog een iets zeggen tot de supporters?   

Inderdaad, ik wil onze supporters bedanken voor hun welkom, hun steun zodra ik hier aankwam. Ik wens ze een fijne vakantie. Maar meer dan ooit reken ik op hun massale en onvoorwaardelijke steun komend seizoen. Samen zullen we er alles aan doen om onze doelen te bereiken. Ik beloof namens mijn staf en de spelers dat we tot het einde zullen vechten met al onze energie, kracht en enthousiasme! Vele sportgroeten, lang leve SK DEINZE!!!

Marc, ook ik wens je nog heel veel succes met KMSK Deinze en bedankt voor deze aangename babbel.

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens GGG DEA MGG