ZA 30.03

20U00

Competitie

KMSK Deinze - Zulte Waregem

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

TICKETS

Bestel hier jouw tickets

Voorbeschouwing KMSK Deinze – RSCA Futures: ‘The Last Dance’ in de reguliere competitie

Nieuws Bericht geplaatst op vrijdag 10 februari 2023

All or nothing. De Challenger Pro League heeft gedroomd van dit scenario, want de reguliere competitie kan niet spannender eindigen dan hoe de kaarten op dit moment op tafel liggen. Op de slotspeeldag zijn er namelijk nog twee tickets te verdelen voor een plek in de Promotie Play-Offs, de andere twee ploegen worden verwezen naar de Play-Downs. Voor Lommel SK, Lierse Kempenzonen, RSCA Futures en ons Deinze staat er dan ook heel wat op het spel. Onze Tigers zitten met een 6 op 6 in de positieve flow en hopen zich van kwalificatie te verzekeren in een rechtstreekse confrontatie tegen concurrent RSCA Futures.

Op de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie werden de kaarten andermaal door elkaar geschud en blijft het spannend in de Challenger Pro League.

 

Terugblik naar de 21ste speeldag

 

RWDM blijft leider in de Challenger Pro League. Ze wonnen eenvoudig met 3-1 van SL16FC en boekten zo hun vijfde opeenvolgende zege. De Brusselaars profiteerden van nieuw puntenverlies van SK Beveren. De Leeuwen kwamen nochtans op voorsprong tegen Jong Genk, maar de Limburgers draaiden de achterstand helemaal om en kwamen na de rust op 2-1. In het slot wist invaller Ribeiro Costa de scheve situatie recht te zetten met een fraaie trap in de linkerbovenhoek. En ook de derde in de stand, Beerschot, maakte een uitschuiver. Lierse Kempenzonen had het geluk aan zijn kant, want een buitenspeldoelpunt bezorgde hen de overwinning. De Pallieters boekten een belangrijke overwinning in de strijd voor de eerste zes plaatsen in het klassement.

Lommel kon zich vorig weekend verzekeren van een plaats in de Promotie Play-Offs maar RSCA Futures zorgde er met een doelpunt in de slotminuten voor dat de Lommelse droom (nog even?) een droom bleef. Nochtans stonden de Limburgers al snel 0-2 voor na twee doelpunten van Martínez. De Costa Ricaan verschalkte de doelman van paars-wit met een binnentikker en een uitgespeelde actie. Toch boden de jonge Mauves hun weerwerk en met een knappe trap in de toegevoegde tijd bezorgde de 20-jarige Abdulrazak, met zijn tweede doelpunt van de avond, paars-wit toch nog een gelijkspel.

Wat Lommel niet deed, deed Club NXT wel. De jonge Bruggelingen zijn na een 1-0 overwinning zeker van de Promotie Play-Offs. Blauw-Zwart won met het kleinste verschil van Virton en dankte daarvoor hun verdediger Ordoñez die zijn eerste maakte in de kleuren van blauw-zwart. Onze Tigers moesten in de slotwedstrijd van de 21ste speeldag winnen van Dender om nog aanspraak te maken op de top zes. Dender hield zijn rangen gedurende de hele wedstrijd goed gesloten en teerde op een sterke organisatie, maar in het slot van de partij zorgde kapitein Hendrickx toch voor dat broodnodige doelpunt en dé belangrijke drie punten.

 

‘Het Statistiekenboekje’

 

Net als in het algemene klassement blijft het ook razend spannend in de verschillende statistiekenrankings die de CPL-competitie rijk is. Op de voorlaatste speeldag slaagde zelfs niemand van de koplopers erin om zijn statistieken uit te breiden.

In het klassement van de beste schutters kwamen zowel Barry (SK Beveren), Stassin (RSCA Futures) en Baeten (Beerschot) niet tot scoren. Mickaël Biron (RWD Molenbeek) scoorde wel en komt met zijn elfde van het seizoen tot op drie doelpunten van leider Barry. De spits van Molenbeek staat nu gedeeld vierde.

Ook bij de assists slaagde koploper Guillaume De Schryver (Lierse) er niet in om een extra streepje achter zijn naam te plaatsen. Uittredend assistenkoning Youssef Challouk (RWDM) deed dat wel, tot twee keer toe, en komt daardoor op vijf assists te staan. Op die manier komt hij opnieuw in beeld om zichzelf op te volgen en zijn seizoen van vorig jaar bij Deinze te evenaren.

Tot slot vielen er ook in de ‘clean sheets’-ranking amper wijzigingen te noteren. Beau Reus (SK Beveren) blijft op zeven staan, maar ook zijn eerste achtervolger Théo Defourny (RWDM) kon zijn netten niet proper houden. Onze Spaanse doelman Nacho Miras deed dat wel en komt op die manier op een gedeelde derde plaats te staan in het klassement. Bovendien leverde zijn sterke prestatie tegen Dender hem een tweede opeenvolgende plaats in het ‘Team of The Week’ op.

 

Mogelijke scenario’s

 

Enkele maanden geleden stond oranje-zwart nog op de laatste plaats in het klassement. Sinds de komst van Marc Grosjean onderging onze ploeg een volledige metamorfose en doen de Tigers tot op de slotspeeldag mee voor een plek in de top zes én eventueel nog promotie. Toch moet er, zoals dat soms gaat in de Belgische competitie, opnieuw gerekend worden. Want de vier teams die in aanmerking komen voor de laatste twee tickets voor de Promotie Play-Offs staan lijnrecht tegenover elkaar.

 

Lierse Kempenzonen

 

De Pallieters hebben genoeg aan een gelijkspel om zich te kwalificeren. Als Lierse verliest van Lommel SK, dan moet het hopen op een gelijkspel tussen Deinze en RSCA Futures, want als één van beide ploegen wint, dan is het lot van Lierse geschreven. Bij een overwinning van RSCA Futures springen de jonge Mauves rechtstreeks over de Pallieters en valt Lierse uit de top 6.

Als Deinze wint van RSCA Futures, dan is er een gelijke stand in het eindklassement. In dat geval zouden de teams evenveel matchen gewonnen hebben, waardoor het doelsaldo belangrijk wordt. Momenteel hebben Lierse en Deinze een negatief doelpuntensaldo, respectievelijk -2 en -3. Toch is Lierse bij een gelijke stand de pineut. Als Lierse verliest, wordt hun doelpuntensaldo nog negatiever, terwijl de Tigers hun saldo verbeteren door de overwinning. Hierdoor zou Deinze altijd een beter doelsaldo hebben dan Lierse.

 

Lommel SK

 

De Limburgers moeten winnen als het hun lot in eigen handen willen houden. Als Lommel gelijkspeelt tegen Lierse en Deinze wint van RSCA Futures, dan zouden beide teams evenveel gewonnen hebben en wordt er opnieuw naar het doelpuntensaldo gekeken. Het doelpuntensaldo van Lommel blijft bij zo’n gelijkspel op -1 staan, waardoor de uitslag van Deinze belangrijk wordt. Als oranje-zwart met één doelpunt verschil wint van RSCA Futures, dan blijft Lommel boven Deinze. Als de Tigers met twee goals verschil winnen, dan wordt het doelsaldo opnieuw gelijk én wordt er gekeken naar het meeste aantal gemaakte goals. Daarin staat Lommel op +33 en Deinze op +27. Deinze zal dus met minstens drie doelpunten (of meer) verschil moeten winnen om over Lommel te gaan bij een gelijke stand.

RSCA Futures kan bij een gelijkspel wél nog naast Lommel komen (als de Limburgers verliezen), maar aangezien Lommel sowieso meer matchen heeft gewonnen, zullen zij volgens de reglementen van de Belgische voetbalvond, altijd boven de Brusselaars eindigen.

 

RSCA Futures en KMSK Deinze

 

Beide ploegen moeten winnen om kans te maken op de top zes. Bij winst is RSCA Futures verzekerd van Promotie Play-Offs. Bij winst van onze Tigers, hangen we nog altijd af van het resultaat tussen Lommel SK - Lierse Kempenzonen. Bij een gelijkspel ‘verliezen’ de ploegen allebei en worden ze rechtstreeks verwezen naar de Play-Downs.

 

Zo was het op de openingsspeeldag

 

14 Augustus 2022 was de start van ons nieuwe seizoen in de Challenger Pro League. We namen het toen op tegen RSCA Futures, jawel, onze tegenstander op de laatste speeldag van de reguliere competitie.

Ondertussen zijn er bij beide ploegen al heel wat wijzigingen doorgevoerd, want zo hebben beide ploegen al afscheid genomen van hun coach van dat moment. Robin Veldman werd na het ontslag van Felice Mazzu gebombardeerd tot hoofdtrainer van Anderlecht, waarna Guillaume Gillet het roer overnam bij de RSCA Futures. Ook de Tigers ondergingen twee trainerswissels sinds de openingsspeeldag. Bovendien onderging ook de basiself bij beide teams enkele wijzigingen.

Zo verdedigt de 19-jarige Timon Vanhoutte sinds kort het doel bij Anderlecht, aangezien hun eerste doelman Bart Verbruggen momenteel als eerste keeper fungeert bij de A-kern. In de verdediging vinden we enkel nog Lucas Lissens terug, net als Alonzo Engwanda die aan het begin van het seizoen als verdedigende middenvelder speelde.

Daarnaast lijkt ook het middenveld niet meer op dat van de openingsspeeldag. Heel wat beloftenspelers hebben ondertussen de oversteek gemaakt naar de A-kern, waardoor nieuwe jongens tegenwoordig hun kans krijgen. Daarnaast namen de Futures ook afscheid van hun spits Antoine Colassin, die naar Nederland verkaste. De jonge Mauves trokken daarom tijdens de wintertransferperiode Henrik Bellman aan, maar ook hij staat ondertussen al op de Europese lijst voor de Conference League. Het wordt dus afwachten of hoofdcoach Brian Riemer Bellman voor de eerste keer zal opnemen in de selectie voor de wedstrijd van Anderlecht zondagmiddag.

 

 

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services StarCasino Playsia TV Tachikawa house JAKO