ZO 11.12

20U30

Competitie

Lommel SK - KMSK Deinze

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

TICKETS

Bestel hier jouw tickets

Voorbeschouwing KMSK Deinze – Lierse Kempenzonen: Winter is coming, het WK staat voor de deur en de Challenger Pro League dendert voort

Nieuws Bericht geplaatst op vrijdag 18 november 2022

De winter is bijna in het land en het WK voetbal staat voor de deur. Een ongebruikelijke periode om het WK voetbal te organiseren, want wie denkt er nu aan een wereldkampioenschap in de winter? Het heeft natuurlijk allemaal te maken met de plaats waar het kampioenenbal georganiseerd wordt. Zondagnamiddag om 17 uur wordt de openingswedstrijd tussen gastland Qatar en Ecuador afgetrapt. De Jupiler Pro League trekt in een winterslaap en ligt een maand stil maar de Challenger Pro League dendert onbesuisd voort. Een uur voor de openingsmatch van het WK is er namelijk de kraker KMSK Deinze – Lierse Kempenzonen.

De laatste rechte lijn richting het WK is ingezet. Afgelopen maandag waren Ghana en Ecuador de laatste landen die hun WK-selectie hebben bekendgemaakt. Deviltime is de slogan die de Rode Duivels in het leven hebben geroepen, want volgens internationale kenners is het voor ons nationaal elftal nu of nooit. Anderen zeggen dan weer dat de pers, de supporters en zelfs de spelers zich vastklampen aan de Gouden Generatie zoals een bejaarde aan zijn laatste haarlokken.

 

Het WK-circus in Qatar met onze Canadese international Liam Fraser

 

Woensdag 23 november beginnen de Rode Duivels aan hun WK-campagne met een wedstrijd tegen Canada. In die Canadese selectie kan je ook de enige speler uit de Challenger Pro League terugvinden, namelijk onze Liam Fraser. Hij is de eerste speler ooit uit de Belgische tweede klasse die aan een WK mag deelnemen.

Fraser werd begin deze maand al opgeroepen voor een oefenkamp in Bahrein. Daar moest hij zich bewijzen tegenover de Canadese bondscoach om zich van een plaatsje in de WK-selectie te verzekeren. Nochtans was onze verdedigende middenvelder lang niet zeker van een selectie, aangezien de concurrentie in Canada moordend is. Fraser zal niet alleen de ervaring van zijn leven meemaken, het was ook altijd zijn doel om te schitteren op het grote wereldtoneel. Voor Fraser is ‘the sky, the limit’. Spelen op het allergrootste toneel van de wereld bracht dan ook heel wat emotie teweeg bij Liam Fraser. Toen hij vernam dat hij geselecteerd was voor het WK kon hij zijn tranen niet bedwingen.

Dromen zijn niet altijd bedrog. Fraser is ondertussen twee jaar actief bij KMSK Deinze. Eerder speelde hij al voor Toronto FC II, Columbus en Toronto FC I. Onze middenvelder wil altijd en overal de beste zijn en straalt een ongelooflijke winnaarsmentaliteit uit.

In totaal vaardigt de Pro League maar liefst 24 spelers af op het WK. Slechts negen competities sturen meer spelers naar het WK dan de Belgsiche competitie. Club Brugge is met acht spelers op het WK hofleverancier. Niet enkel Mignolet en Vanaken trekken naar Qatar, ook Tajon Buchanan en Cyle Larin. Niet toevallig twee Canadezen waar Liam Fraser enkele weken mee samen zal vertoeven.

 

Van het wereldkampioenschap naar de Challenger Pro League

 

In tegenstelling tot de Jupiler Pro League ligt de Challenger Pro League niet stil en blijven de ploegen elkaar nog bekampen tot midden december. In een grote maand voetbal kan er veel gebeuren en kan de competitie nog altijd drastisch wijzigingen ten opzichte van hoe het nu staat.

Toch lijken er op dit moment twee ploegen boven de rest uit te steken. SK Beveren en RWDM blijven heersen over de Challenger Pro League en wisten afgelopen weekend hun voorsprong uit te breiden op de achtervolgers tot vier punten. Lierse Kempenzonen moest in een rechtstreeks duel met SK Beveren de kelk tot op de bodem ledigen en verloor met zware 1-5-cijfers. Nochtans kwam Lierse wel op voorsprong in de partij, maar nadat Tabekou rood pakte gingen de doelpunten er wel vlot in voor de Leeuwen.

Als Beveren uithaalt, dan kan en mag RWD Molenbeek niet achterblijven. De co-leider stuurde Lommel met een forfaitscore terug naar het Soevereinstadion en blijft op gelijke hoogte staan met de Waaslanders. Voor de Brusselaars is het al hun zesde overwinning op rij. Op een gedeelde tweede plaats volgen Beerschot en RSCA Futures. Beerschot pakte pas in de tweede helft ruim afstand van rode lantaarn Virton en stuurde de Luxemburgers uiteindelijk met een 3-0-eindstand terug richting de Gaumestreek. RSCA Futures bleef dan weer steken op een 2-2-gelijkspel in de Classico tegen Club NXT. Club miste wel een penalty, maar Mertens sleepte in de slotminuten toch nog een punt uit de brand voor de jonge Bruggelingen.

In het klassement blijft de middenmoot voorlopig aan elkaar vasthangen. Zo kwamen Dender en SL16FC niet veel verder na een 1-1-gelijkspel in de onderlinge confrontatie. En ook onze Tigers kwamen tegen een goed georganiseerd Jong Genk niet verder dan een gelijkspel. De Limburgers wisten in het duel tegen Deinze wel voor de eerste keer dit seizoen de nul te houden. En de wedstrijd was ook in het opzicht voor Oranje-Zwart voer voor de statistieken. Zo kon Deinze sinds de aanstelling van Marc Grosjean al voor de derde keer de nul houden. Voor Miras was het zijn derde clean sheet van het seizoen.

 

Lierke Plezierke

 

De wedstrijd tegen Lierse wordt er een tegen een van de best scorende teams uit de reeks. In de bekerwedstrijd tegen Anderlecht deden de Pallieters hun slogan ‘Lierke Plezierke’ alle eer aan. Het Lisp was namelijk volgelopen en serveerde de toegestroomde fans op spektakel in de reguliere speeltijd en daarna ook met een indrukwekkende penaltyreeks. Op tien jaar tijd ging de club van meest buitenlandse eersteklasser naar een club die het over een volledig Belgische boeg gooit.

Wie er in de wedstrijd tegen Deinze niet zal bijzijn voor Lierse, is Serge Tabekou. De Kameroener liep in de wedstrijd tegen SK Beveren tegen een rode kaart aan en mist daardoor het duel op Deinze.

 

Alles troept samen in ‘het Statistiekenboekje’

 

De dertiende speeldag van de Challenger Pro League leverde twintig doelpunten op. Hofleveranciers van die doelpunten waren RWDM en SK Beveren dat elk vijf keer scoorde. Dat RWDM en Beveren vijf keer de weg naar de netten wisten te vinden, zorgt er ook voor dat er heel wat wijzigingen zijn in de individuele klassementen.

Zo zijn er op dit moment opnieuw drie leiders in de topschuttersstand. Rocha kon afgelopen weekend zijn doelpuntentotaal niet aandikken en blijft steken op negen doelpunten. Barry (SK Beveren) en Stassin (RSCA Futures) vonden wel de weg naar het net en staan nu op gelijke hoogte met de Portugees.

Bij de assists deed Thibaud Verlinden (Beerschot) de beste zaak. De man-in-vorm van Beerschot leverde tegen Virton zijn vierde assist van het seizoen af en komt zich zo mengen in de bovenste regionen van de assistenranking. De vier spelers die boven hem stonden konden tijdens de dertiende speeldag geen assist aanbrengen. De leider in de rangschikking blijft nog altijd Bryan Smeets van RWD Molenbeek.  

En tot slot vielen er ook wijzigingen te constateren bij de clean sheets. Theo Defourny, vorig jaar al laureaat, staat nu naast Beau Reus met elk vijf clean sheets achter hun naam. Op een gedeelde tweede plaats volgt onze Nacho Miras. Hij hield in de wedstrijd tegen Jong Genk voor de derde keer dit seizoen de 0.

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens GGG DEA MGG