ZA 01.10

20U00

Competitie

K Beerschot VA - KMSK Deinze

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

TICKETS

Bestel hier jouw tickets

Voorbeschouwing KMSK Deinze – FCV Dender EH: Slag om Oost-Vlaanderen

Nieuws Bericht geplaatst op donderdag 15 september 2022

KMSK Deinze ontvangt voor de tweede week op rij een team uit de Challenger Pro League in eigen huis. De confrontatie tegen FCV Dender EH staat in de jaarboeken ook wel bekend als de Slag om Oost-Vlaanderen. De laatste keer dat Dender en Deinze tegenover elkaar kwamen te staan, dateert nog van het seizoen 2019-2020, toen Oranje-Zwart kampioen speelde in de Eerste Amateurklasse. Dender deed vorig jaar het kunstje van Deinze over en mag dit jaar aantreden in de tweede klasse van het Belgische voetbal. De ‘Slag om Oost-Vlaanderen’ wordt misschien wel de prelude van een wedstrijd waarin er heel veel op het spel staat bij beide ploegen?

Wie alvast zijn start in de Challenger Pro League niet gemist heeft dit seizoen, zijn de Pallieters uit Lierse. De troepen van Tom Van Imschoot pakten afgelopen weekend hun vierde overwinning op rij. Daarmee behoort het tot een van de betere starten van een ploeg in 1B. Met de veertien goals die Rocha en co al scoorden evenaarden ze trouwens bijna een record. Enkel Seraing scoorde in het seizoen 2020-2021 slechts een doelpunt meer in de eerste vijf competitiewedstrijden.

 

Lierse dendert voort in de Challenger Pro League

 

In het klassement heeft Lierse ondertussen een kleine voorsprong opgebouwd met zijn eerste achtervolgers. Na het overwicht van de Pallieters staan er 8 teams op amper vier punten van elkaar. De voorspellingen dat dit seizoen in de Challenger Pro League spannend zal blijven tot de laatste speeldag, lijken bij het begin van het seizoen ook uit te komen.

 

Voor wie dacht dat Lierse de drie punten op bezoek bij Dender al voor het ingaan van de match op zak had, die kwam bedrogen uit. Dender en Lierse maakten er een waar doelpuntenfestijn van. Uiteindelijk waren het toch de Pallieters die in een zwaarbevochten wedstrijd de 2-3 eindstand op het bord konden zetten. Beerschot liep dan weer in eigen huis ‘een blauwtje op’ tegen de bezoekers uit Lommel. De Kielse Ratten verloren hun tweede thuismatch op rij. Lommel profiteerde van de rode kaart van Dante Rigo van Beerschot en pakte uiteindelijk de drie punten mee terug naar het Soevereinstadion.

 

Op de vijfde speeldag van de Challenger Pro League viel er slechts een gelijkspel. De RSCA Futures en Club NXT hielden elkaar in de Classico in het Koning Boudewijnstadion op een 1-1 gelijkspel. Opvallend trouwens: de doelpunten kwamen van twee ouderdomsdekens, namelijk Lennart Mertens en David Hubert. Ondertussen zijn SK Beveren en RWDM na een minder seizoensbegin volledig opgeklommen naar een gedeelde derde plaats in het klassement. Beveren won met 2-1 tegen SL16FC, terwijl RWDM de drie punten meegraaide uit de Dakota Arena.

 

En tot slot kon ook Virton voor de eerste keer winnen dit seizoen. Anne zorgde voor het enige doelpunt van de wedstrijd en zorgde zo voor de eerste driepunter voor de Luxemburgers dit seizoen. In de stand springen de Luxemburgers overigens naar een gedeelde vijfde plaats in het klassement.

 

Alles op een zakdoek van elkaar in de ‘extra rankings’

 

Niet enkel in de competitie is het spannender dan ooit, ook in de nevenklassement wordt hetzelfde elan gevolgd. De verschillende kandidaat-topschutters konden overigens inloper op goalgetter Rocha, terwijl in de andere nevenklassement alles samenkomt.

 

Lierse en Dender maakten er in hun confrontatie, zoals eerder geschreven, een waar doelpuntenspektakel van. Toch kon topschutter Rocha niet profiteren van de bedrijvigheid. Ook zijn eerste achtervolgers konden geen doelpunt aan hun totaal toevoegen. Wie dat wel deden, waren enkele andere kandidaat-topschutters zoals Caue, Anne en voormalig topschutter Maderner. Rocha blijft met zeven doelpunten wel autoritair bovenin staan in het klassement. Zijn eerste achtervolger Diawara (Jong Genk) volgt op drie doelpunten.

 

In de assistenranking is er geen afscheiding te merken. Niemand geraakt voorlopig aan drie assists. Zo hebben maar liefst dertien spelers twee beslissende passes achter hun naam staan. Onder hen staat ook onze middenvelder Achraf El Bouchataoui.

 

Ook de nul houden blijft dit jaar een moeilijke opdracht voor de teams. Afgelopen weekend konden amper twee teams, Virton en Lommel, de nul houden. Daardoor klimt Jari De Busser van Lommel naar de gedeelde leidersplaats. De goalie komt daarmee op gelijke hoogte te staan van Bart Verbruggen van RSCA Futures.

 

Dender doet het op zijn ‘Belgisch’

 

Tijdens de eerste vijf speeldagen van de Challenger Pro League bracht Dender gemiddeld 9,8 Belgen aan de aftrap. Daarmee doet de rode lantaarn en onze tegenstander beduidend beter dan de beloftenteams. Ter vergelijking wij zitten met 6,4 Belgen in de basis ook nog altijd boven het gemiddelde. De slechtste leerling van de klas is dan weer het SK Beveren van Wim De Decker. Onze voormalige trainer doet het met gemiddeld 3,4 Belgen aan de aftrap in de eerste vijf wedstrijden van het seizoen.

 

Dender volgt daarmee hetzelfde beeld als vorig seizoen, toen het kampioen speelde in de Eerste Nationale. En ook de afgelopen zomertransfermarkt kochten ze vooral jong en Belgisch in. Zo plukten ze Lallemand en Rhodes weg bij FC Luik en werd er ook aangekocht in Oekraïne, de Azerbeidzjaanse eerste klasse en bij SK Beveren en Royal Excel Moeskroen. Daarnaast wisten ze ook de beloftevolle spits Tiago Cukur naar Dender te halen. De Turks-Nederlandse spits is amper 19 jaar en wordt geleend van Fenerbahce. En dat hij talentvol is, dat liet hij vorige week al zien met een geweldige pegel vanop afstand. Met coach Regi Van Acker komt Deinze trouwens een oude bekende tegen, want Van Acker was in het verleden ook enkele jaren coach van Oranje-Zwart.

 

De rug rechten na een 0 op 6

 

Dender wist in de laatste weken van de transfermarkt nog heel wat offensief talent aan hun kern toe te voegen en ook Deinze deed dat. De Oost-Vlaamse derby wordt er dan ook een op het scherpst van de snee. Dender behaalde in vijf wedstrijden amper één punt. En ook Oranje-Zwart wil de rug rechten na twee nederlagen op rij.  Beide ploegen kijken dan ook met veel belangstelling uit naar de derby van Oost-Vlaanderen.

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens GGG DEA MGG