ZA 22.01

20U45

Competitie

KVC Westerlo - KMSK Deinze

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

Voorbeschouwing Waasland-Beveren – KMSK Deinze: Strijd om de tweede plaats

Voorbeschouwing Waasland-Beveren – KMSK Deinze

Nieuws Bericht geplaatst op zaterdag 11 december 2021

De eindsprint richting de eindejaarsperiode is ingezet met nog twee matchen te gaan voor het ingaan van de winterstop. Oranje-Zwart trekt zondagnamiddag richting het Freethielstadion voor de vijftiende speeldag in de 1B Pro League. De competitiewedstrijd tegen de Wase Leeuwen is meteen ook de eerste speeldag van de terugronde. In de voorbije twee matchen tegen Waasland-Beveren bleken de Leeuwen een ploeg te zijn die de Tigers goed ligt, want Oranje-Zwart pakte 4 op 6 tegen de ploeg uit het Waasland

De competitie in de 1B Pro League is halfweg, dat wil zeggen dat alle teams al twee keer tegen elkaar hebben gespeeld, waardoor de onderliggende krachtverhoudingen al wat duidelijker zijn geworden. KVC Westerlo steekt er met kop en schouders bovenuit en dat bewezen ze ook afgelopen speeldag tegen Moeskroen. De Kemphanen zetten vorige speeldag een scheve situatie volledig recht tegen Les Hurlus en stopten zo de zegereeks van de Henegouwers. Waasland-Beveren liet dan weer dure punten liggen tegen RWDM. De Wase Leeuwen blijven zo achter met een magere 6 op 21 en een doelsaldo van -7 in eigen huis. KMSK Deinze profiteerde van het puntenverlies van Beveren en schaarde zich net als RWDM op gelijke voet met Waasland-Beveren op een tweede plaats in het klassement. De andere concurrenten om de tweede plaats, namelijk Lierse Kempenzonen en Lommel SK, lieten punten liggen. In het onderlinge duel bleven beide ploegen steken op een 2-2 gelijkspel. Uiteindelijk ging de 14de speeldag ei zo na de geschiedenisboeken in als meest doelpuntenrijke speeldag sinds de oprichting van de 1B competitie. In totaal werd er afgelopen speeldag negentien keer gescoord, maar vorig seizoen vielen er op de 16de speeldag nog meer goals. Toen deden de 1B-spelers maar liefst 22 keer de netten trillen.

Statistiekenrankings in de 1B Pro League

Lennart Mertens heeft afgelopen speeldag opnieuw een goaltje aan zijn totaal toegevoegd. Maar onze topschutter krijgt toch concurrentie voor de titel van topschutter in 1B. Erdon Daci wist in de wedstrijd van Westerlo tegen Moeskroen twee keer de weg naar doel te vinden en bracht zo zijn totaal op acht doelpunten dit seizoen.

Toch bewijst Mertens in een absolute hoogvorm te zitten want met zes goals in twee wedstrijden bewijst hij een van de beste afwerkers in de reeks te zijn. Ook De Belder was afgelopen wedstrijd tegen Virton opnieuw trefzeker na enkele speeldagen droogte. Hij beende het Beverse duo Maderner en Hoggas bij. Ook Sales was in de wedstrijd tegen Lierse Kempenzonen trefzeker voor Lommel en zit ondertussen ook al aan zes doelpunten dit seizoen.

Belgen boven in de assistenranking: Rommens (RWDM) leverde tegen Waasland-Beveren twee assists af voor zijn ploeggenoten en pakt zo de scepter over van Alexander Maes (Lierse K.). Naast Maes zit ook Youssef Challouk aan vijf assists dit seizoen, maar onze aanvallende middenvelder moet nog een speeldag schorsing uitzitten na het akkefietje met Bakic in de wedstrijd tegen Moeskroen.

In de clean sheet ranking veranderde er afgelopen speeldag bijzonder weinig. Enkel onze goalie Dutoit wist zijn netten schoon te houden. Hij pakte zo zijn eerste ‘clean sheet’ van het seizoen, voor Deinze was het zijn derde.

‘Het Statistiekenboekje’

Met twintig punten op tweeënveertig staat Waasland-Beveren momenteel op een gedeelde tweede plaats geparkeerd in het klassement van de 1B Pro League. De Wase Leeuwen delen die plaats met KMSK Deinze en Racing White Daring Molenbeek.

Waasland-Beveren is een team dat vooral zijn punten gaat sprokkelen buitenshuis. In het eigen Freethielstadion wil het voorlopig moeilijk lukken bij de Waaslanders. In zeven thuiswedstrijden pakten de streekgenoten 6 op 21. Bovendien zit Beveren ondertussen aan vier thuisnederlagen. Toch is er bij de Tigers geen sprake van onderschatting, want Waasland-Beveren staat nog altijd op de tweede plaats in de 1B Pro League. Dat Waasland-Beveren zijn zeges vooral buitenshuis pakt, blijkt ook uit de statistieken. De Leeuwen wonnen dit seizoen al zes keer en behaalden twee van die overwinningen in het eigen Freethielstadion. Beveren verloor ook al zes keer dit seizoen en speelde twee keer gelijk. Dat staat in schril contrast met onze Tigers. KMSK Deinze verloor dit seizoen slechts twee keer, maar speelde wel al acht keer gelijk. In veertien competitiewedstrijden vond Waasland-Beveren 24 keer de weg naar doel, even veel als Oranje-Zwart. KMSK Deinze zit wel aan minder tegentreffers dan de Leeuwen. Zo kregen onze Tigers 19 tegendoelpunten, terwijl Beveren aan 22 tegendoelpunten zit. Dat brengt het gemiddelde van de Waaslanders op 1,7 doelpunten per wedstrijd en gemiddeld 1,6 tegendoelpunten bij wedstrijd. Bij Oranje-Zwart oogt die balans positiever met een doelpuntensaldo van 1,7 per wedstrijd en slechts 1,4 tegendoelpunten per wedstrijd.

Lang leek het ernaar uit te zien dat Daniel Maderner de man was om in de gaten te houden bovenaan het topschuttersklassement. Maar de laatste wedstrijden is de motor van de Oostenrijkse wat beginnen sputteren. Zijn ploeggenoot Hoggas heeft hem intussen bijgebeend en beide spelers zitten nu aan zes doelpunten dit seizoen. De assists worden dan weer afgeleverd door Jóan Edmundsson. Hij zit ondertussen aan drie belangrijke key passes dit seizoen. Bovendien wordt het ook opletten voor de snelle en vinnige spits Joseph Efford. De Amerikaanse spits zit aan twee doelpunten in de kleuren van Beveren, maar leverde ook al twee assists af.

Daarnaast is het ook uitkijken voor de centrale verdedigers Dries Wuytens en Chris Kablan. Beide spelers blinken op vele statistieken uit en steken de rest van hun team bijvoorbeeld de loef af op vlak van succesvolle tackles, passnauwkeurigheid, gewonnen duels, uitverdedigende acties en succesvolle terugspeelballen.

Voorbeschouwen met Djihad Bizimana en Wim De Decker

De wedstrijd tegen Waasland-Beveren belooft een enorm interessante affiche te worden. Wie de wedstrijd wint, zal met een goed gevoel naar de laatste wedstrijd voor de winterstop kunnen trekken en dat bevestigde ook coach Wim De Decker:  “Het wordt een geladen wedstrijd, want iedere club die van 1A naar 1B komt, daar kijkt iedereen met verwachtingen naar uit hoe die verder gaan presteren. Het is nu de derde keer dat we de Leeuwen confronteren. Dat is helemaal niet evident om vier keer tegen elkaar te spelen; op den duur ken je elkaar zo goed dat je hier en daar iets extra moet kunnen toevoegen aan het systeem waarin je speelt en dat kunnen we nu wel de laatste weken.” De Decker benadrukte dan ook hoe belangrijk het is om de goede lijn na de overwinning tegen Virton door te trekken: “De twee wedstrijden voor de winterstop zijn enorm belangrijke wedstrijden, want als je goed presteert zal dat resulteren in een sterke uitgangspositie na de winterstop. De heenronde was vooral een studieronde, maar nu komen we terecht in de terugronde. Nu is het moment waar je echt punten kan winnen en waarbij je enkele mentale tikken kan uitdelen aan je concurrenten. Als we afgaan op de eerste twee rondes dan staat Deinze terecht op de tweede plaats na de eerste veertien wedstrijden.”

Ook Bizimana kijkt ernaar uit om opnieuw tegen zijn ex-club te spelen: “De wedstrijd tegen Waasland-Beveren geeft me extra veel motivatie. Bovendien is het ook mijn verjaardag, dus ik hoop dat de ploegmaats nog een extra effort inzetten om de zege naar de Dakota Arena te brengen. Bovendien heeft de wedstrijd tegen Virton ons heel wat vertrouwen gegeven en ook voor de supporters was het een mooi cadeau aangezien zij elke wedstrijd voor ons klaarstaan. Vooral zij verdienden die overwinning tegen Virton. De steun die ik krijg uit mijn thuisland Rwanda geeft me ook een enorm speciaal gevoel. Als ik op het veld sta, dan speel ik niet enkel voor Oranje-Zwart, maar ook voor de thuissupporters uit Rwanda.”

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq