ZA 22.01

20U45

Competitie

KVC Westerlo - KMSK Deinze

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

Voorbeschouwing KMSK Deinze – R.E. Virton: “Het niveau in 1B is hoger dan ooit”

Voorbeschouwing KMSK Deinze – R.E. Virton

Nieuws Bericht geplaatst op donderdag 02 december 2021

KMSK Deinze opent de veertiende speeldag van de D1B Pro League tegen de rode lantaarn, Royal Excelsior Virton. De Gaumais maken hun op een na verste verplaatsing van het seizoen en trekken richting de Leiestreek voor de tweede thuiswedstrijd in de vernieuwde Dakota Arena.

Na dertien speeldagen blijft KVC Westerlo het klassement in de D1B Pro League aanvoeren en bouwen de Kemphanen een stevige voorsprong uit op zijn achtervolgers. Lange tijd leken ze vorige week wel op weg naar puntenverlies op het veld van Lommel, maar diep in de toegevoegde tijd kopte Daci de Kemphanen toch richting de overwinning. Waasland-Beveren wist de kloof met Westerlo wel op tien punten te houden na hun overwinning tegen Virton. Een zuivere hattrick van Hoggas zorgde nog voor de rust voor de drie punten in het Wase kamp. Ook Moeskroen heeft zijn aansluiting bij de middenmoot gevonden. Les Hurlus pakten na hun zege tegen Lierse Kempenzonen twaalf op twaalf en zo klimmen de Henegouwers naar een zesde plaats in het klassement. KMSK Deinze en RWDM sloten de dertiende speeldag af met een gelijkspel. De Brusselaars pakten al snel een dubbele voorsprong, maar in de laatste drie minuten ontbond het duo Challouk-Mertens hun duivels en sleepte Oranje-Zwart er een achtste gelijkspel uit.

Onderlinge confrontaties

Excelsior Virton keerde dit seizoen na een jaartje afwezigheid terug naar 1B. De Luxemburgers kregen vorig seizoen geen proflicentie, maar dit jaar tekenen Les Gaumais opnieuw present in de D1B Pro League. De Luxemburgse club begon als grote onbekende aan het nieuwe voetbalseizoen, want pas enkele weken voor de start van de competitie was de selectie compleet. Les Verts de Gaume hadden enkele weken geleden een sterke reeks neergezet waarbij ze vier matchen ongeslagen bleven, dus van een zwak broertje in de reeks wordt niet meer gesproken. De ploeg verwelkomde een hoop nieuwe spelers en speelde dit seizoen al vaak met een ploeg met een transferwaarde van 0 euro. Zo werd er nogmaals bewezen dat in voetbal alles mogelijk is…

Beide ploegen speelden dit seizoen al tegen elkaar op 26 september. Toen speelde KMSK Deinze voor de vierde keer gelijk. Oranje-Zwart kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong via Dylan De Belder, maar daarna lieten de Tigers het afweten om de wedstrijd in een definitieve plooi te laten vallen. Virton maakte via Souleymane Anne gelijk en zo bleef Deinze steken op een 1-1 gelijkspel in het Stade Yvan Georges.

Statistiekenrankings in de D1B Pro League

Lennart Mertens heeft zijn voorsprong nog extra weten uit te breiden in de topschuttersranking in de D1B Pro League. Ondertussen heeft onze ‘Gouden Lenny’ negen doelpunten op zijn naam staan na zijn achtste en negende goal tegen RWDM. In zijn 150ste wedstrijd voor onze club scoorde hij bovendien zijn 79ste en 80ste goal in onze clubkleuren. Ter vergelijking, vorig seizoen scoorde Mertens elf keer in het shirt van Deinze. Mertens krijgt in de ranking concurrentie van drie achtervolgers die allebei zes doelpunten achter hun naam hebben staan. Maderner (Waasland-Beveren), Hoggas (Waasland-Beveren) en Daci (Westerlo) bedreigen momenteel de eerste plek vanop een afstand.

In de strijd om de titel van ‘koning der assists’ heerst momenteel Alexander Maes (Lierse Kempenzonen). Hij wist tegen Moeskroen opnieuw een assist achter zijn naam te zetten. Maes wordt wel op de hielen gezeten door Nicolas Rommens (RWDM), Arno Verschueren (Lommel SK) en Youssef Challouk, de vorige koning van de assists.

In de strijd om de clean sheets spant David Jensen momenteel de kroon. De doelman van Westerlo wist in zes wedstrijden van de dertien speeldagen zijn netten schoon te houden. Hij breidde afgelopen speeldag ook zijn voorsprong uit tot drie clean sheets op eerste achtervolgers Gillekens (R.E. Mouscron), Jackers (Waasland-Beveren) en Defourny (RWDM).

‘Het Statistiekenboekje’

Met twaalf op zesendertig staat Royal Excelsior Virton momenteel op de laatste plaats in het klassement van de D1B Pro League. Hun laatste overwinning dateert van drie weken geleden, toen de Luxemburgers met 1-3 gingen winnen in het Joseph Mariënstadion. Toch wist Virton in hun laatste vijf wedstrijden slechts drie keer te scoren. Bovendien vielen die drie doelpunten allemaal in de wedstrijd tegen Lommel SK. Het brengt hun gemiddelde van aantal doelpunten per wedstrijden op 0,9. Dat wil zeggen dat ze in dertien wedstrijden slechts twaalf keer wisten te scoren en 22 tegengoals hadden. KMSK Deinze scoorde op zijn beurt dan weer 22 keer dit seizoen en kreeg negentien tegengoals.

Les Gaumais verloren dit seizoen ondertussen zeven keer, speelden drie keer gelijk en trokken ook al drie keer aan het langste eind. Hun doelman Anthony Sadin wist in dertien wedstrijden ook nog maar een keer zijn netten schoon te houden. Virton is een ploeg die graag voetbalt en ook de acties zal opzoeken. Toch kijken les Verts de Gaume niet op een gele kaart meer of minder. In dertien wedstrijden pakten de Luxemburgers al eenenveertig gele kaarten en vorige week kwam er daar ook nog een rode kaart bij op naam van Altin Kryeziu. Hij mist zo de wedstrijd tegen Deinze.

Een derde van de twaalf goals van Virton dit seizoen komen op naam van goalgetter Souleymane Anne. De Mauritaans-Franse aanvaller maakte dit seizoen al vier doelpunten en is te vergelijken met een type Lukaku. Bovendien is de spits ook enorm sterk in de lucht en won hij dit seizoen al het meeste aantal luchtduels van het gehele team. Daarnaast rekent Virton ook op de diensten van Ayyoub Allach en Din Sula als het gaat over doelpunten. Beide spelers scoorden respectievelijk drie en twee doelpunten in het shirt van Virton.

De assists worden dan weer gegeven door Valentin Guillaume en Jamal Aabbou. Zij krijgen met twee assists achter hun naam allebei het label koning der assisten in het Luxemburgse team. Virton rekent daarnaast op een bijzonder jonge en getalenteerde ploeg dit seizoen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld rekenen op de diensten van Marc Olivier Doué, Nicholas Rizzo en Ruben Droehnlé als sterkhouders in de defensie.

Voorbeschouwen met Wim De Decker

Op de laatste speeldag van de eerste ronde van de D1B Pro League kan Deinze niet rekenen op twee geschorste spelers. Viktor Boone kreeg vorige week tegen RWDM zijn vijfde gele kaart van het seizoen en zo zit hij op de strafbank tegen Virton. Ook Youssef Challouk is er niet bij. Onze aanvallende middenvelder begint aan zijn eerste speeldag schorsing na zijn doorverwijzing van de Reviewcommissie. Volgens Wim De Decker een aderlating voor hen en het team: “Het is altijd jammer dat jongens die bijna elke minuut van het seizoen gespeeld hebben wegvallen. Maar je merkt aan dat soort situaties dat 1B een andere reeks is dan vorig jaar en dat ploegen meer aan elkaar gewaagd zijn en dat het niveau ook hoger ligt. Bepaalde jongens uit 1A zijn afgezakt en brengen bepaalde métier met zich mee en daar moeten wij nog bepaalde stappen in zetten en dergelijke schorsingen zijn dan ook vermijdbaar. Het is nu het moment voor andere spelers om deze kans te pakken en te laten zien dat ze hun plaats hier in Deinze waardig zijn.

Daarnaast hoopt Wim De Decker ook dat de groep doorgaat op zijn elan en nu een reeks neerzet voor de winterstop: “De ploeg die er nu in slaagt een reeks neer te zetten, zal heel dicht bij de eerste of tweede plaats eindigen. De wedstrijd tegen Virton zal bovendien een aangename wedstrijd worden, want het is een ploeg die wilt voetballen. Bovendien gaan we fysiek in orde zijn na onze voorbereiding en ten tweede hoop ik dat we de mentale issue van de gelijke spelen en het uit handen geven van onze voorsprong ook van ons af kunnen zetten. En dan zie ik het positief in dat we eindelijk eens een langere reeks kunnen neerzetten. Maar laat ons maar eerst beginnen met de volgende match (lacht)…”

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq