ZO 28.11

20U00

Competitie

RWDM - KMSK Deinze

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

Debuut op Le Canonnier

Nieuws Bericht geplaatst op donderdag 04 november 2021

Voor het eerst sinds lang trekt Oranje-Zwart terug naar het Stade du Canonnier. Morgen trekken de Tigers voor de elfde wedstrijd van het seizoen richting les Hurlus. Moeskroen en KMSK Deinze troffen elkaar al verschillende malen in de recente voetbalgeschiedenis, zelfs al in de jaren '50 speelden beide ploegen al tegen elkaar. Toen was er nog sprake van Stade Moeskroen. De laatste confrontatie tussen beide teams was op de vierde speeldag van de huidige voetbalcompetitie. In twee maanden kan er veel en al zeker in het voetbal. Van de gebroeders Mpenza en trainer Enzo Scifo is er geen sprake meer bij Moeskroen. Met José Jeunechamps staat er een nieuwe man aan het roer en pakt Moeskroen in zijn laatste twee wedstrijden een 4 op 6.

KMSK Deinze heeft de ongeslagen reeks van KVC Westerlo een halt toegeroepen. In eigen huis klommen onze Tigers al snel op voorsprong na een doelpunt van Lennart Mertens. De Cuyper prikte al snel tegen voor de Kemphanen, maar in het slot van de wedstrijd zorgde Denis Prychynenko met een afgeweken bal voor het winnende doelpunt. De Kemphanen zien hun ongeslagen reeks gestopt, maar behouden wel hun voorsprong van zeven punten in het klassement. In de strijd om de tweede plaats is het opnieuw razend spannend. Lierse Kempenzonen wonnen afgelopen weekend voor het eerst op verplaatsing in het Freethiel en komen zo tot op één punt van de tweede in de stand, Waasland-Beveren. RWDM ging dan weer winnen op het veld van Lommel met dank aan drie kopbaldoelpunten van Togui en zo komt de ploeg uit het Brusselse dan weer tot op een punt van Lommel. Eindelijk is het zover voor Moeskroen. Vorige week pakten les Hurlus hun eerste zege van het seizoen op bezoek bij Virton. Dankzij de zege verdubbelden de troepen van Jeunechamps hun puntentotaal en pakten ze in hun laatste twee wedstrijden 4 op 6.

Onderlinge confrontaties

KMSK Deinze en Royal Excel Moeskroen speelden in de recente voetbalgeschiedenis al verschillende keren tegen elkaar. Twee maanden geleden trok Deinze aan het langste eind, voor die andere confrontatie moeten we al zes jaar terug in de tijd. Toen won Moeskroen in de zestiende finales van de beker. Daarnaast speelden beide ploegen ook tegen elkaar in de tweede klasse en zelfs nog in de nationale afdelingen.

Op de vierde speeldag speelden KMSK Deinze en Moeskroen al eens tegen elkaar. Na een dramatische start voor Deinze, kwam Moeskroen al na twee minuten op voorsprong via Chevalier. Deinze nam daarna de scepter over en ging erop en erover. Zowel Mertens, De Belder en Dansoko zagen na afloop van de wedstrijd hun naam op het scorebord staan.

Statistiekenrankings in de D1B Pro League

Geen autoritaire leiders in de individuele rankings, zowel bij de topschutters en de koningen van de assists is er amper afscheiding. Enkel David Jensen is autoritair leider bij de ‘clean sheets’. In het topschuttersklassement wist leider Maderner (Waasland-Beveren) geen extra doelpuntje meepikken tegen Lierse Kempenzonen. Kenneth ‘De Schuur’ Schuermans (Lierse Kempenzonen) deed wel opnieuw de netten trillen en blijft daarmee in het kielzog van de Oostenrijkse spits. Ook Yvan Yagan (Lierse K.) en onze Lennart Mertens wisten afgelopen weekend een doelpunt aan hun conto toe te voegen en vervoegen zo De Belder op plek drie.

In de assistenranking weet niemand zich te onderscheiden. De speeldag werd ingezet met vijf koplopers en werd op zondagavond afgesloten met negen leiders. Bij die leiders zitten er ook twee spelers van KMSK Deinze, namelijk De Belder en Challouk.

Afgelopen speeldag wist enkel Moeskroen zijn netten schoon te houden. Bovenin de ranking verandert er helemaal niets en blijft Jensen autoritair leider met vijf ‘clean sheets’ dit seizoen.

Het ‘Statistiekenboekje’

Met 6 op 30 is Moeskroen nog altijd laatste in de stand van de D1B Pro League. In de laatste twee weken hebben ze hun puntentotaal wel meer dan verdubbeld. De donkere wolken boven Le Canonnier hebben plaatsgemaakt voor een kleine roze wolk met dank aan hun nieuwe trainer José Jeunechamps. De achterstand van Moeskroen op de voorlaatste, Virton, bedraagt nu slechts drie punten meer.

Moeskroen verloor dit seizoen al zes keer, speelde drie keer gelijk en boekte vorig weekend voor het eerst in tien speeldagen de overwinning. Daarnaast hield hun doelman Nick Gillekens voor het eerst dit seizoen de netten schoon. In tien wedstrijden vonden Les Hurlus negen keer de weg naar doel. Toch is er niemand die er echt bovenuit steekt en zijn het meerdere spelers die hun doelpunten meepikken. Joachim Carcela-Gonzalez en Lucas Ribeiro Costa hebben wel elk twee doelpunten achter hun naam staan.

Op basis van de statistieken scoren ze gemiddeld 0,9 doelpunten per wedstrijd. Deinze heeft een gemiddelde van 1,6 doelpunten per match. Bovendien slikt de Henegouwse defensie gemiddeld twee doelpunten per wedstrijd. Bij Deinze ligt dat aantal beduidend lager, namelijk 1,2.

De assists in het kamp van Moeskroen worden dan weer voorzien door de Franse spits Teddy Chevalier. Hij leverde al twee assists af dit seizoen. Ook Lepoint, Lucas Ribeiro Costa en Clément Tainmont hebben er ook eentje achter hun naam staan.

Voorbeschouwen met Lennart Mertens en Wim De Decker

Voor de wedstrijd tegen Moeskroen kan onze coach Wim De Decker niet rekenen op de geschorste Bizimana. Hij mist twee speeldagen voor zijn rode kaart in de bekerwedstrijd tegen Club Brugge. Toch blikt hij met vertrouwen vooruit naar Moeskroen: “Het was een speciale week voor mij met de geboorte van mijn dochtertje, maar ik heb het geluk dat ik blind kan terugvallen op mijn technische staff die het werk van mij overnemen. De staff is de kracht achter iedere trainer en ik kan zeggen dat dit de meest aangename is waar ik ooit al mee heb gewerkt. De neuzen staan in dezelfde richting en we hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen. De overwinning tegen Westerlo heeft ook bijzonder veel deugd gedaan. De manier van werken blijft krak dezelfde, maar een overwinning doet veel. Alles verandert: het gevoel, de mindset en de drive. Maar de drie punten van Westerlo zijn pas waardevol als je ook op Moeskroen punten kan pakken.”

Lennart Mertens was afgelopen wedstrijd tegen Westerlo opnieuw trefzeker na enkele wedstrijden droog te hebben gestaan: “Het deed deugd om nog eens te scoren en hopelijk zijn we ook weer vertrokken voor een reeks. Ik wil er zeker eentje aan toevoegen morgen, alhoewel ik een moeilijke wedstrijd verwacht. Moeskroen zit op een kantelpunt na het ontslag van Scifo. Ze zullen ongetwijfeld vertrouwen hebben getankt in hun laatste wedstrijden, maar ook wij gaan met een goed gevoel naar Le Canonnier.”

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq