ZA 29.01

20U45

Competitie

KMSK Deinze - RE Virton

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

Het Burgemeester Van De Wielestadion is een onneembare vesting

Voorbeschouwing KMSK Deinze – RWDM

Nieuws Bericht geplaatst op maandag 04 oktober 2021

Het Burgemeester Van De Wielestadion vormt aanstaande zondag 3 oktober om 20 uur opnieuw het toneel voor de derde thuiswedstrijd van KMSK Deinze in de D1B Pro League. Op de laatste match van de eerste heenronde komt RWD Molenbeek langs in onze onneembare vesting. KMSK Deinze verloor vorig weekend kostbare punten in het Stade Yvan Georges en ook RWDM kon niet winnen van hun ‘zwarte beest’ Lommel SK. Het Burgemeester Van De Wielestadion was vorig seizoen trouwens een ontembare basis voor de Brusselaars. Terwijl Oranje-Zwart ondertussen al zes speeldagen ongeslagen is in 1B, dateert de laatste overwinning van RWDM al van de openingsspeeldag.

Na zes speeldagen in de D1B Pro League is er voor het eerst sprake van een kloof van betekenis. De leider in het klassement kon zijn voorsprong vergroten door het puntenverlies van onze Tigers op het veld van Virton. Oranje-Zwart krijgt daardoor het gezelschap van Lierse Kempenzonen en Lommel SK op een gedeelde tweede plaats.

Net zoals het Burgemeester Van De Wielestadion al een aantal jaar een onneembare basis is voor Racing White Daring Molenbeek pakken de Pallieters ook uit met een stevige thuisreputatie. Lierse bezorgde Waasland-Beveren een ferme opdoffer en stuurden de Wase Wolven naar huis zonder punten. In het Edmond Machtens Stadion zullen ze dan weer blij zijn dat de maand erop zit. RWD Molenbeek verloor al zijn wedstrijden in de maand september en staan door een 0 op 9 voorlaatste in het klassement. Hun laatste overwinning dateert al van de openingswedstrijd tegen Moeskroen. De Brusselaars hadden nochtans de kansen om het af te maken tegen Lommel, maar werden koud gepakt door een klinisch Lommel. KMSK Deinze begon de maand september dan weer wel goed met een overwinning tegen de laatste in het klassement, Royal Excel Moeskroen. Maar in de laatste twee competitiewedstrijden lieten de Tigers punten liggen op het veld van Virton en Westerlo. De zesde speeldag in de D1B Pro League werd dan weer afgesloten door een duel tussen Moeskroen en Westerlo. Op Le Canonnier leken beide ploegen even op weg naar een gelijkspel, maar in de toegevoegde tijd wist Gouré zich tot matchwinnaar te kronen met het winnende doelpunt. De Kemphanen blijven daardoor op voorsprong en breiden hun voorsprong uit tot vier punten.

Moeilijk seizoensbegin

RWDM kwam vorig seizoen als een van de extrasportieve stijgers naar 1B. In Brussel draaiden ze een degelijk seizoen waarin de club zich op momenten liet gelden en zich kon manifesteren in de middelste regionen van het klassement. Toch moesten ze in Brussel afgelopen zomer afscheid nemen van heel wat vaste waarden. Anthony Sadin, nu doelman bij RE Virton, werd vervangen door Defourny (ex-Eupen). En ook Yvan Yagan, Leonardo Rocha en Lucas Ribeiro Costa namen afscheid van Brussel. Zowel Rocha als Ribeiro Costa waren vorig seizoen erg actief en bedrijvig in het aanvallende compartiment van de Brusselaars en dat laat zich de afgelopen matchen voelen. Het offensieve compartiment lijkt wat van zijn pluimen te hebben verloren, waardoor RWDM dit seizoen niet kan rekenen op een uitgesproken topschutter. Zo scoorden zes verschillende spelers een doelpunt, waardoor RWDM nu een totaal van zes gemaakte doelpunten heeft dit seizoen.

Toch werden ook enkele versterkingen gehaald zowel offensief als defensief. Momenteel blijft het afwachten of nieuwkomers Gonçalves (ex-Chateauroux) en Botella (SC Lyon) de rol van Rocha en Ribeiro Costa kunnen overnemen. Met de komst van William Togui en Aboubakar Keita werden twee ervaren pionnen uit 1A gehuurd. Ook in het defensieve compartiment werd er gevoelig versterkt met de komst van Sankhon (ex-STVV) en middenvelder Gécé (ex-Charleroi).

Het lijkt RWDM dit seizoen wel niet mee te zitten. Hun laatste overwinning dateert van 4 september. Toen speelden de Brusselaars tegen URSL Visé voor een plaats in de zestiende finales van de Beker van België. RWDM won toen slechts met het kleinste verschil. Voor de laatste overwinning in de competitie moet er zelfs teruggegaan worden naar 14 augustus. Toen scoorden de Brusselaars drie doelpunten, evenveel als in de laatste vijf wedstrijden.

Onderlinge uitslagen

KMSK Deinze kent RWDM van vorig seizoen en ook in het verleden speelden beide ploegen al vaker tegen elkaar. Vorig seizoen was het wachten tot de derde speeldag van het seizoen voor de eerste driepunter van het seizoen. Die drie punten behaalden de Tigers toen tegen Racing White Daring Molenbeek. Oranje-Zwart wou duidelijk hun eerste overwinning van het seizoen pakken in eigen huis en dat resulteerde in het openingsdoelpunt van Mertens. Hij passeerde in twee tijden keeper Sadin en scoorde zo al zijn tweede goal van het seizoen. In het resterende verloop van de wedstrijd gaf Deinze de voorsprong niet meer uit handen en zo waren de eerste drie punten van het seizoen een feit.

Een volgende treffen tussen RWDM en KMSK Deinze vond plaats op de dertiende speeldag van het seizoen. In het Edmond Machtens Stadion geraakte KMSK Deinze niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Molenbeek kwam dankzij een pegel van Rommens vroeg op voorsprong. Na de openingstreffer trokken de Brusselaars een muur op waar Deinze amper kon doorbreken. Pas diep in de tweede helft bracht Mertens uiteindelijk de bordjes in evenwicht. Met een rake kopbal schoot hij zijn zevende van het seizoen raak.

In het voorlaatste treffen tussen beide clubs speelden RWDM en Deinze nog eens 1-1 gelijk. Deze keer kwam Oranje-Zwart als eerste op voorsprong via Alessio Staelens. Deinze voetbalde georganiseerd en hield Molenbeek zo goed af, maar twintig minuten voor het einde viel er toch de onvermijdelijke tegentreffer. Thomas Ephestion werkte de bal beheerst voorbij Dutoit en zette de 1-1 op het scorebord.

Dat Deinze en RWDM soms al eens spektakel durven vertonen bleek ook op een inhaalwedstrijd tussen beide ploegen. Slechts veertien dagen na het derde treffen keken beide ploegen elkaar opnieuw in de ogen. RWDM speelde tot dan toe zeven keer eerder tegen Deinze en daarbij wonnen de Brusselaars geen enkele wedstrijd. Deinze trok vijf keer aan het langste eind sinds de herrijzenis van de Brusselse club en speelde twee keer gelijk. Uiteindelijk zou het na die inhaalwedstrijd drie worden. Via Jarno Libert kwamen de Brusselaars als eerste op voorsprong. Gelukkig voor Deinze hing Tarfi de bordjes vlak voor rust opnieuw in evenwicht, maar het spektakel vond plaats in de tweede helft. Rommens, Challouk (2x), Claes Nzuzi en Le Postollec stonden allemaal aan het kanon en maakten er in een waar doelpuntenspektakel nog 4-4 van. Sinds de herrijzenis van RWDM blijft het Burgemeester Van De Wielestadion een plaats waar RWDM nog nooit kon winnen. Bovendien wonnen de Brusselaars nog nooit van Deinze in het algemeen.

‘Statistiekenboekje’

In het statistiekenboekje worden wekelijks alle feitjes en weetjes over de selectie van de tegenstanders gebundeld en dat is deze week ook niet anders. Het duel tussen KMSK Deinze en RWDM is de afsluiter van de zevende speeldag in de D1B Pro League en is een wedstrijd tussen respectievelijk gedeelde tweede in het klassement en de zevende. Deinze kon tot nu toe twee wedstrijden van de zes competitiespeeldagen winnen, maar bleven vooralsnog ongeslagen. Racing White Daring Molenbeek kende een moeilijk seizoensbegin en wonnen slechts een keer. Bovendien verloren ze drie keer en speelden ze al twee keer gelijk dit seizoen.

In zes wedstrijd wist Deinze al tien keer de weg naar de netten te vinden, Molenbeek doet dat slechts een keer per wedstrijd. Bovendien krijgen de Brusselaars beduidend veel meer tegendoelpunten dan Deinze. Elke wedstrijd krijgt Molenbeek gemiddeld 1,7 doelpunten tegen, terwijl het aantal bij Deinze slechts op 1,2 ligt. Tot slot wist de Brusselse goalie Defourny wel al twee keer dit seizoen de 0 te houden, waardoor hij op een tweede plaats staat in het clean sheet klassement.

Weetje van de week: Rwandees international Djihad Bizimana

Wat velen misschien nog niet weten, is dat Deinze een international in de rangen lopen heeft. Djihad Bizimana werd in september opgeroepen voor Rwanda voor de kwalificatiematchen voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. In de kwalificaties begin september speelde hij met Rwanda tegen Mali en Kenia. De Amavubi, zoals het nationale team van Rwanda nog wordt genoemd, kon uiteindelijk geen van beide partijen winnen. Zo speelden ze 1-1 gelijk tegen Kenia en verloren ze met het kleinste verschil van Mali. Bizimana speelde uiteindelijk in beide wedstrijden de volle 90 minuten.

Onze international kwam afgelopen zomer transfervrij over van Waasland-Beveren en is sinds het begin van het seizoen een onmisbare schakel in het systeem van Wim De Decker. Zo heeft ‘Bizi’ dit seizoen al 475 minuten gespeeld in de kleuren van SKD. Hij is goed voor een totaal van 332 passen, waarvan er 307 succesvol zijn aangekomen. Opvallend is ook dat Deinze slechts één doelpunt heeft geïncasseerd als onze Rwandese international op het veld staat.

Volgend weekend is er geen voetbal in de eerste klassen van het Belgische voetbal, want dan staan er weer enkele interlands op het programma. Ook voor Rwanda oogt de kalender druk met op donderdag 7 oktober een thuiswedstrijd tegen Oeganda. De returnwedstrijd volgt op zondag 10 oktober. Wij wensen de Wespen dan ook heel erg veel succes met het verdere verloop van hun kwalificatiewedstrijden!

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq