VR 19.08

20U00

Competitie

KMSK Deinze - Jong Genk

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

Duel der Katachtigen: Voorbeschouwing KMSK Deinze - Waasland-Beveren

Voorbeschouwing KMSK Deinze – Waasland Beveren

Nieuws Bericht geplaatst op donderdag 14 oktober 2021

De eerste heenronde in de D1B Pro League behoort nu tot de annalen van het Belgische voetbal. KMSK Deinze staat na zeven speeldagen op een gedeelde vierde plaats in het klassement op zeven punten van leider KVC Westerlo. Waasland-Beveren, een van de twee degradanten van vorig seizoen, staat tweede op vijf punten van de Kemphanen. Op de achtste speeldag van het seizoen, komen de Leeuwen richting het Burgemeester Van De Wielestadion voor een ‘Duel der Katachtigen’.

Na zeven speeldagen in de competitie blijft Westerlo nog altijd ongeslagen en daarmee maken ze nog altijd aanspraak op het record van Beerschot in het seizoen 2017-2018. De Mannekes bleven toen maar liefst negen matchen ongeslagen. Na een nieuwe overwinning voor Westerlo op de zevende speeldag lopen ze maar liefst vijf punten uit. De Kemphanen behaalden zo hun vijfde overwinning van het seizoen. In vier dolle minuten zorgden Daci en Van Eenoo voor de twee doelpunten en de overwinning.

In de eerste heenronde wist Moeskroen geen enkele keer te winnen. Nochtans zag het er goed uit tegen Lierse, want na een minuut kwamen de Henegouwers op voorsprong via Carcela Gonzalez. Yagan wiste de vroege openingstreffer uit en in de tweede helft gingen de Pallieters erop en erover. Abdallah bracht Lierse op voorsprong via de stip, maar enkele minuten later was hij ook de schlemiel aangezien hij zijn doelpunten meteen uitwiste met een owngoal.

Sudderen en beven voor de Leeuwen op de zevende speeldag. Virton stond na 22 minuten 0-3 voor op het veld van Waasland-Beveren, maar de Luxemburgers slaagden er niet in om te winnen. Maderner scoorde al snel de 1-3 en in een perfect slotoffensief trokken de Waaslanders de overwinning toch naar zich toe. Een bewijs dat je met Waasland-Beveren nooit klaar bent…

KMSK Deinze kon voorafgaand aan de wedstrijd tegen RWDM uitstekende statistieken voorschrijven. RWDM wist, sinds de fusie, nog nooit te winnen in het Burgemeester Van de Wielestadion. Een vertimmerd Deinze kwam na tien minuten op voorsprong via een ontketende Dylan De Belder. Na de rust groeiden de Brusselaars in de wedstrijd en in het slot boog RWDM de achterstand om in een zege. De Tigers verloren zo voor het eerst dit seizoen, terwijl RWDM zijn eerste zege boekte sinds de openingsspeeldag.

Stats in 1B: Duel in de topschutterstop & assistenranking

De zevende speeldag in de D1B Pro League leverde zestien goals op waardoor er heel wat verschuivingen waren in de topschuttersranking. Maderner, spits bij Waasland-Beveren, pikte opnieuw zijn doelpunt mee en tipt nu de top van de rangschikking met vijf doelpunten. Onze flankaanvaller, Dylan De Belder, scoorde op de zevende speeldag ook en staat nu op een gedeelde tweede plaats in het klassement samen met Lierse-verdediger Kenneth Schuermans. In de topschuttersranking vinden we ook nog Lennart Mertens en Youssef Challouk terug. Zij hebben respectievelijk drie en twee goals achter hun naam staan.

In de assistenranking gebeurden er amper wijzigingen op het hoogste niveau. Dierckx wist geen assist toe te voegen achter zijn naam, ook Maes van Lierse slaagde daar niet in. Zijn teamgenoot Stallone Limbombe kon dat wel en zo hijst de Belg zich naast het topduo in het klassement.

Afgelopen speeldag slaagde enkel David Jensen erin om zijn netten schoon te houden in de wedstrijd tegen Lommel. Dat was al voor de vierde keer dit seizoen het geval en daarmee loopt hij verder uit op de tegenstand.

Onderlinge confrontaties

Voorafgaand aan dit seizoen dateerden onze laatste wedstrijden tegen het oorspronkelijke SK Beveren van het seizoen 2008-2009.

Op zaterdag 22 augustus 2021 speelden Deinze en de Leeuwen voor het eerst in dertien jaar opnieuw tegen elkaar en die ontmoeting is er eentje geweest die ons nog lang zal bijblijven. De Tigers stonden bij de rust 0-1 voor en ook in de tweede helft pikte KMSK Deinze nog zijn doelpuntje mee. Dylan De Belder kroonde zich tot matchwinnaar met een doelpunt en een assist en ook Lennart Mertens pikte zijn doelpuntje mee.

Bovendien kan Wim De Decker in de wedstrijd tegen Waasland-Beveren opnieuw beschikken over zijn voltallige selectie. Iedereen testte negatief en kon de training opnieuw hervatten. Een opsteker na het verlies tegen RWDM twee weken geleden. Ook onze kapitein, Denis Prychynenko, keert terug uit schorsing. Abrahams is dan weer hersteld van zijn lichte blessure aan de knie die hij had opgelopen in de wedstrijd tegen Virton.

De Waaslandse selectie doorgelicht: ‘Het statistiekenboekje’

Met twaalf op eenentwintig staat Waasland-Beveren momenteel op een tweede plek geparkeerd in het klassement van de D1B Pro League. Daarmee zijn de Waaslanders met voorsprong de degradant die de beste start nam in de vreemde reeks die 1B is.

Die prestaties hebben de Leeuwen vooral te danken aan de doelpunten van Daniel Maderner. De 25-jarige Oostenrijkse spits werd afgelopen zomer weggehaald bij de Oostenrijkse eersteklasser SCR Altach. In zeven wedstrijden is de bonkige spits van 1,90 meter goed voor vijf doelpunten. Met zijn vijf doelpunten is de Oostenrijker meteen ook goed voor een derde van het totaal aantal gescoorde doelpunten van Waasland-Beveren dit seizoen. Ook de transfer van Kevin Hoggas (ex-Cercle) pakte goed uit voor de Waaslanders. Hoggas zit dit seizoen ook al aan drie doelpunten.

Leonarde Bertone en Jóan Símun Edmundsson nemen dan weer de assists voor hun rekening bij Waasland. Allebei zijn ze goed voor twee assists dit seizoen. Bertone kwam in de zomer over van het Zwitserse FC Thun en speelde al elke minuut van het seizoen. De Zwitser is dan ook een onbetwistbare titularis samen met doelman Nordin Jackers.

Dries Wuytens (afgelopen zomer overgekomen van Ness Ziona), Brendan Schoonbaert (ex-Deinze) en Chris Kablan vormen dan weer het hart van de defensie bij Waasland-Beveren. De 26-jarige Kablan blinkt uit op gewonnen duels, succesvolle tackles en uitverdedigende acties. Schoonbaert neemt dan weer het meeste aantal luchtduels, passnauwkeurigheid en succesvolle terugspeelballen voor zijn rekening.

Weetje van de week: Duelkoningen Challouk en Mertens

Na de heenronde heeft elk team zich al eens met elk ander team gemeten. In een tabelletje van de duelkoningen blijkt dat alle koplopers Belgen blijken te zijn en dat Deinze meerdere keren hofleverancier is met een aantal spelers.

In de top vijf bij de ‘gewone’ duels staan er zelfs twee Tigers in de top drie. Toch is de eer voor de eerste plaats weggelegd voor Gilles Ruyssen van RWDM met 53 gewonnen duels. Op de tweede en derde plaats staan respectievelijk Lennart Mertens en Youssef Challouk met 51 en 49 gewonnen duels. Opvallend is wel dat Deinze als team slechts op een voorlaatste plaats staat als het gaat om gewonnen duels per team. Met 343 gewonnen duels hebben de Tigers er ongeveer 40 minder dan koplopers RWDM en Virton.

Koning van de luchtduels in 1B is onze spits Lennart Mertens. Onze Tiger won dit seizoen al 35 duels en speelde overigens een wedstrijd minder. Hij sprong dit seizoen het hoogste van alle andere spelers in 1B en heeft een voorsprong van vijf duels op Gilles Ruyssen (RWDM) en Pietro Perdichizzi (KVC Westerlo). Mertens heeft overigens een groot aandeel in het gewonnen aantal luchtduels bij Deinze, hij neemt een derde voor zijn rekening. Waasland-Beveren won dit seizoen dan weer het meeste luchtgevechten van de hele reeks. Het mag dan misschien niet verwonderen dat het duel van aanstaande vrijdag in de lucht zal uitgevochten worden…

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq