ZO 28.11

20U00

Competitie

RWDM - KMSK Deinze

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

Clash Der Belgenteams: Voorbeschouwing Lierse Kempenzonen - KMSK Deinze

Voorbeschouwing Lierse Kempenzonen – KMSK Deinze

Nieuws Bericht geplaatst op vrijdag 22 oktober 2021

In de eerste wedstrijd van de terugronde in de D1B Pro League kwam Deinze niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen Waasland-Beveren. De gesloten pot tegen de Wase Leeuwen doet de honger naar een derde competitiezege in negen wedstrijden alleen maar toenemen. Op zaterdagavond trekken de Tigers voor het eerst dit seizoen naar het Lisp. Het Herman Vanderpoortenstadion in Lier is dit seizoen voorlopig een onneembare vesting, maar de Deinse ambitie is groot.

KVC Westerlo blijft na acht speeldagen nog altijd ongeslagen in de D1B Pro League. Het record van Beerschot in het seizoen 2017-2018 ligt dan ook binnen handbereik. De Mannekes bleven toen negen matchen ongeslagen. Een prestatie waar de Kemphanen dit weekend in kunnen slagen. Na een nieuwe overwinning, met wat meeval, lopen ze tot zeven punten uit. In de wedstrijd tegen RWDM opende De Cuyper de score, al stond hij bij die fase wel licht buitenspel. Enkele minuten later bediende hij ook Daci, die de 0-2 alleen maar hoefde binnen te tikken. Uiteindelijk scoorde Rommens de aansluitingstreffer vanop de stip, maar de zesde competitiezege van Westerlo kwam niet meer in gevaar.

Waasland-Beveren en Deinze lieten het na om de kloof met Westerlo te verkleinen vorige week vrijdag. Onze Tigers misten scherpte in de box en moesten optornen tegen een verdedigend Waasland-Beveren. In het slot van de wedstrijd kwam Oranje-Zwart nog dicht bij de winning goal. Mertens kopte de voorzet van Challouk vanop korte afstand op doelman Jackers en even later werd ook een doelpunt van Mertens nog afgekeurd wegens een duwfout.

Ook Lierse Kempenzonen liet een overwinning door de vingers glippen. De Pallieters domineerden het begin van de partij tegen Virton, maar stonden na een halfuur toch twee doelpunten in het krijt. De Mauritaniër Anne kwam, tot twee keer toe, oog in oog te staan met de Lierse doelman en maakte zijn twee treffers beheerst af. Lierse knokte zich nog voor de rust via Hendrickx, broer van onze centrale middenvelder Gaëtan, terug in de wedstrijd, maar verder kwamen de Pallieters niet meer. Lierse Kempenzonen wacht zo al bijna een jaar op een nieuwe uitzege.

Tot slot blijft ook Moeskroen in puntennood. Deze week bedankte de Henegouwse club Enzo Scifo en de gebroeders Mpenza voor hun bewezen diensten na de tegenvallende resultaten. De druppel die de emmer deed overlopen was het 3-0 verlies bij Lommel. Door de overwinning schuiven de Limburgers op naar een gedeelde tweede plaats in de D1B Pro League.

‘Last Team Standing’ & ‘Belgenklassement’

Na acht wedstrijden kan Lierse zich nog altijd vasthouden aan een knappe statistiek. Ondanks het verlies bij Excelsior Virton, zijn de Pallieters de enige ploeg die in elke wedstrijd wist te scoren. Voor de achtste speeldag moesten de Pallieters de titel nog delen met onze Tigers, maar door het scoreloos gelijkspel tegen Waasland-Beveren is Lierse nu het ‘last team standing’.

Het feit dat de Pallieters dit seizoen elke wedstrijd tot scoren komen, staat bovendien in contrast met vorig seizoen. Toen kwam Lierse in vijftien duels niet tot scoren, dat is een schril contrast met dit seizoen.

Ondanks dat Lierse elke wedstrijd tot scoren komt, hield de Antwerpse defensie nog maar één keer de nul dit seizoen en kregen ze al dertien goals binnen. Daarmee hebben de Pallieters de op een na meest gepasseerde verdediging van de reeks. Deinze kreeg in acht wedstrijden slechts negen doelpunten tegen.

Lierse Kempenzonen draagt bovendien al enkele jaren een jonge Belgische visie naar buiten. Dat resulteert ook in een eerste plaats in de tussenstand met de meest ingezette Belgische spelers binnen de beide Pro Leagues. In het klassement vinden we ook verschillende 1A-clubs terug. De Pallieters prijken op eenzame hoogte bovenaan met meer dan 6000 speelminuten voor Belgen dit seizoen. De tweede plaats wordt door KV Mechelen bekleed, gevolgd door KMSK Deinze. Club Brugge en Zulte Waregem vervolledigen de top vijf.

Statistiekenrankings in de D1B Pro League

De achtste speeldag in de D1B Pro League leverde slechts negen goals op in vier wedstrijden. De strijd der titanen tussen Dylan De Belder en Daniel Maderner (Waasland-Beveren) in het topschuttersklasssement bleef uit want beide spelers kwamen niet tot scoren in de onderlinge confrontatie. Maderner blijft zo alleen topschutter in de D1B Pro League. Onze flankaanvaller, Dylan De Belder, blijft gedeeld tweede met vier doelpunten in acht wedstrijden. Hij deelt de tweede plaats met Lierse-verdediger Kenneth Schuermans. De Pallieter is een ferm wapen in de lucht en zorgt dan ook voor het nodige gevaar op de corners. De derde plaats in het klassement wordt gedeeld door heel wat verschillende spelers, waaronder ook onze spits Lennart Mertens. 

In de assistenranking blijven Dierckx, Limbombe en Maes aan de leiding staan. Vorige week vrijdag scheurde de 26-jarige aanvaller op training de voorste kruisband van zijn rechterknie. De smaakmaker bij Westerlo is maanden out en deelde het slechte nieuws zelf via Instagram.

Afgelopen speeldag wisten enkel Tom Vandenberghe en Nordin Jackers (Waasland-Beveren) hun netten schoon te houden. Voor beide keepers was dat voor de tweede keer dit seizoen het geval en zo lopen ze in op de ‘clean sheet’-koning David Jensen (Westerlo).

Onderlinge confrontaties

Lierse Kempenzonen is voor onze Tigers geen vreemde ploeg. Aan onderlinge confrontaties uit de eerste amateurklasse en 1B Pro League geen gebrek.

Afgelopen seizoen speelden Deinze en Lierse vier keer tegen elkaar, waarbij Deinze twee keer aan het langste eind trok en twee keer gelijk speelde tegen de Pallieters. Maar de wedstrijd die bij iedereen op het netvlies gegrift staat, was de onderlinge confrontatie op de veertiende speeldag. In de eerste terugronde trakteerden beide ploegen de (neutrale) voetbalsupporter op spektakel. Een terugblik.

Voetbal is een simpel spel, wie het meest scoort trekt aan het langste eind. Die avond namen Lierse en Deinze dat best letterlijk. Lierse liep tot twee keer toe met twee doelpunten uit, maar Deinze stond op uit de doden. In een knotsgekke partij werd het uiteindelijk 3-4 in het voordeel van Oranje-Zwart.

Op de openingsspeeldag van het seizoen troffen Deinze en Lierse elkaar in het Burgemeester Van De Wielestadion. De Tigers mochten een dan ‘onbekend’ Lierse Kempenzonen verwelkomen. De Pallieters hadden namelijk vijftien nieuwe spelers aan hun kern toegevoegd en stonden dan ook met heel wat nieuwe namen aan de aftrap. Na twintig minuten kwam Oranje-Zwart op voorsprong dankzij een pegel van Alessio Staelens. Nog geen twee minuten later hingen de bordjes wel alweer gelijk dankzij een snelle uitbraak van Lierse met Yagan als afwerken van dienst. Een puntendeling was het resultaat.

Wim De Decker kan ook rekenen op zijn voltallige selectie tegen Lierse Kempenzonen. Mertens viel aan het begin van de week uit met buikgriep, maar de laatste dagen kon hij alweer aansluiten en met de groep meetrainen.

De Lierse selectie doorgelicht: ‘Het statistiekenboekje’

Met elf op vierentwintig staat Lierse Kempenzonen momenteel op een gedeelde vierde plek geparkeerd in het klassement van de D1B Pro League. De Pallieters delen die vierde plaats met onze Tigers. Samen volgen we op twee punten van de gedeelde tweede plaats, die wordt dan weer bekleed door Lommel SK en Waasland-Beveren. De achterstand op leider Westerlo is dan weer vergroot tot zeven punten.

De Pallieters vinden dit seizoen bovendien ook goed de weg naar doel. Ze scoorden dit seizoen al vijftien keer in acht wedstrijden, wat hen een gemiddelde van bijna twee doelpunten per wedstrijd oplevert. Die doelpunten hebben ze vooral te danken aan hun bonkige verdediger Kenneth Schuermans. Hij ontpopt zich ook tot topschutter in de Lierse rangen en zorgt naast zijn sterke overzicht en verdedigende acties ook voor een offensieve impuls. Ook de transfer van Yvan Yagan (ex-RWDM) werpt zijn vruchten af. De Armeens-Belgische middenvelder is dit seizoen ook al goed voor drie doelpunten.

Alexander Maes en Stallone Limbombe zorgen dan weer voor de assists bij de Pallieters. Allebei zijn ze goed voor drie assists dit seizoen. Bovendien heeft Limbombe ook een connectie met Wim De Decker. Zo hebben ze allebei nog samen gespeeld bij Royal Antwerp en bovendien was onze coach ook nog trainer van Limbombe.

Daarnaast is het ook nog uitkijken voor de bonkige spits Hakim Abdallah. De Malagassische spits is dit seizoen goed voor twee doelpunten, is een gesel in de lucht en miste dit seizoen amper twintig minuten. Tot slot wordt het ook uitkijken voor Jonathan Hendrickx, broer van Gaëtan. Jonathan ontbond afgelopen seizoen in onderling overleg zijn contract bij Lommel. Hij ging aan de slag bij het IJslandse KA Akureyri, maar keerde in de zomer terug naar België, meer bepaald naar Lierse Kempenzonen. Hendrickx verdient zeker zijn plaats in het elftal, want voorlopig heeft hij het meeste aantal gewonnen duels en succesvolle tackles op zijn naam staan van de complete Lierse selectie. Vorig weekend maakte hij zelfs zijn eerste in het shirt van de Pallieters.

Vooruitblikken met Wim De Decker en Gaëtan Hendrickx: ‘Broederliefde’

Het wordt voor Gaëtan en Jonathan ongetwijfeld een bijzondere wedstrijd, want voor het eerst in hun profcarrière staan beide broers tegenover elkaar. Wat ongetwijfeld ook voor een extra prikkel zal zorgen, is dat ook de familie erbij zal zijn in het Herman Vanderpoortenstadion: “We verwachten een gelijkaardige wedstrijd als tegen Waasland-Beveren. Door de langere trainingsweek hebben we ons goed kunnen voorbereiden en hebben we ook goed kunnen werken. We spelen bovendien goed voetbal. Het is jammer dat die overwinning uitblijft en we op een gelijkspel blijven steken.”

Ook onze coach Wim De Decker verwacht een stugge wedstrijd tegen Lierse Kempenzonen: “De tegenstanders lijken zich aan te passen aan ons. Het is een teken van respect, maar dat betekent ook dat wij een versnelling hoger moeten schakelen om daar iets tegenover te zetten. Lierse K. is een ploeg die goed is in de omschakeling en teert op de fouten van de tegenstrever. Dat betekent dat ze in een paar seconden tijd voor het doel van de tegenstander kunnen staan en die kansen ook weten te benutten. Ze weten perfect hun kwaliteiten te benutten en dat zien we ook in het klassement. Bovendien kijk ik ook uit naar de wedstrijd. Het is een aantrekkelijke club met een aanzienlijke achterban, dus ik kijk wel uit naar de verplaatsing richting het Lisp.”

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq