VR 29.07

19U00

Oefenwedstrijd

KMSK Deinze - Sparta Petegem

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

‘Route du Sud’ richting het vreemde eendje in de bijt

Voorbeschouwing Royal Excelsior Virton – KMSK Deinze

Nieuws Bericht geplaatst op zaterdag 25 september 2021

De weg naar het meest zuidelijke stadje in België ligt weer open voor de 1B-teams. Aanstaande zondag 26 september is het de beurt aan onze Tigers om de verplaatsing te maken richting de hoofdstad van de Gaumestreek. Terwijl KMSK Deinze meedraait om de leidersplaats in de D1B Pro League, komt de motor van Virton ook stillaan op gang. In hun laatste twee wedstrijden pakte de Luxemburgse club een 4 op 6 en bovendien zijn Les Gaumais al drie wedstrijden ongeslagen. De lange verplaatsing richting Virton valt dus zeker niet te onderschatten voor Oranje-Zwart.

Het voetbal in de D1B Pro League heeft rake klappen gekregen vorig weekend. Dan denken we meteen terug aan de discutabele fases in de wedstrijd tussen KVC Westerlo en KMSK Deinze. Momenteel is er van een Video Assistant Referee in 1B geen sprake, daarom deden Jonas De Roeck (coach bij KVC Westerlo) en Wim De Decker (coach bij KMSK Deinze) een oproep: “De VAR kan het spel alleen maar ten goede komen. Het kan ook de competitie alleen maar ten goede komen. Op sommige momenten zal de Video Assistant Referee uitdraaien in ons voordeel, dan eens in ons nadeel. Maar na afloop heb je wel het gevoel dat het ergens toch ‘eerlijker’ is.” Voorlopig is er nog geen sprake van een VAR in onze competitie en zo eindigde de wedstrijd tussen KVC Westerlo en KMSK Deinze op 2-2. In het duel der ‘ongeslagenen’ gaven onze Tigers een bonus van twee doelpunten uit handen, al had de stand er op het eind compleet anders kunnen uitzien. Daardoor blijft Westerlo de ongenaakbare leider na vijf speeldagen en staat KMSK Deinze momenteel op een gedeelde tweede plaats op twee punten van de Kemphanen.

Waasland-Beveren pakte zijn derde zege van het seizoen op het veld van Racing White Daring Molenbeek. De degradant pakte dankzij drie wisselspelers de volle buit mee uit Brussel. Op zaterdag pakte Moeskroen dan weer zijn eerste puntje van het seizoen tegen onze tegenstander van morgen. De Henegouwers slaagden erin om met zijn tienen Virton onder de knoet te houden. De vijfde speeldag in de D1B Pro League werd afgesloten met een duel tussen Lommel SK en Lierse Kempenzonen. In eigen huis was Lommel een maatje te groot voor de troepen van Tom Van Imschoot. Lommel komt daardoor naast Lierse te staan op een gedeelde derde plaats in het klassement op vier punten van leider KVC Westerlo.

14 dagen voor de start van de competitie was er nog geen sprake van Virton

Excelsior Virton keerde na een jaartje afwezigheid terug naar 1B. De Luxemburgers kregen vorig jaar geen proflicentie en die beslissing vocht de club maandenlang aan. En met succes. De Belgische mededingingsautoriteit gaf Virton zijn gelijk en zo tekenen Les Gaumais opnieuw present in de D1B Pro League na een jaartje afwezigheid.

Eind juli werd er voor het eerst toekomstgericht gecommuniceerd vanuit de meest zuidelijke stad van ons land. Met Christophe Gregoire kondigde Virton zijn T1 aan. Het enige probleem was dat er op dat moment nauwelijks spelers onder contract lagen bij de Luxemburgers. Veertien dagen later had de club achttien spelers onder contract waarbij de helft uit het buitenland kwam en een ander deel een verleden had in onze vaderlandse competitie. Uiteindelijk versterkten de Luxemburgers zich nog met heel wat andere spelers, waardoor Virton nu de op een na grootste selectie in 1B telt.

Virton trok de transfermarkt op en focuste zich daarbij vooral op jonge talentvolle spelers uit de Italiaanse competitie. Zo is de selectie van Les Gaumais gestoffeerd met maar liefst 22 spelers onder de 25 jaar. Die spelers werden gehaald bij clubs als Parma, Torino, Genua, Hamburger SV en enkele andere Franse Ligue 1-clubs. Heel wat van die spelers hebben nauwelijks ervaring op het hoogste niveau, maar vanzelfsprekend zijn zij daardoor extra gemotiveerd om hun kans te grijpen in het profvoetbal.

Jongens als Sadin (ex-Union en RWDM), Aabbou (ex-Lommel en Lierse), Allach (ex-Lierse), Hamzaoui (ex-Union), Sula (ex-OHL, Waasland Beveren en Lommel) en Vinck (ex-Lierse) kregen een nieuwe kans in het profvoetbal nadat hun contract was afgelopen bij hun vorige club. Heel wat van die spelers kwamen onze Tigers vorig jaar nog tegen op het veld.

‘Statistiekenboekje’

In het statistiekenboekje worden wekelijks alle feitjes en weetjes over de selectie van de tegenstanders gebundeld en dat is deze week ook niet anders. Virton weet pas sinds twee weken geleden wat scoren is in de D1B Pro League. Toen behaalden de Luxemburgers meteen ook hun eerste drie punten op het veld van Lommel. Ook vorig weekend kwamen Les Gaumais opnieuw tot scoren, wat hun doelpuntentotaal op drie doelpunten brengt in vijf matchen. De drie doelpunten kwamen ook van drie verschillende spelers, niet uitzonderlijk drie spelers met ervaring in de hoogste gelederen van het Belgische profvoetbal: Jamal Aabbou, Ayyoub Allach en Din Sula. Ook de assisten komen telkens van verschillende bedieners. Zo voorzagen Jamal Aabbou, Hugo Colella en Valentin Guillaume hun ploeggenoten al van die ene beslissende pass.

KMSK Deinze kwam in de afgelopen vijf competitiespeeldagen al tien keer tot scoren wat hun gemiddeld aantal doelpunten per match op twee brengt. Afgelopen speeldag was Challouk de uitblinker van dienst met twee doelpunten, ook De Belder wist dit seizoen al twee keer de netten te doen trillen. Lennart Mertens blijft dan weer onze topschutter met drie doelpunten in de competitie.

Virton begon moeizaam aan hun rentree met een 0 op 6 op de eerste twee speeldagen van het seizoen. Ondertussen zijn de Luxemburgers al drie matchen op rij ongeslagen. Daarnaast kunnen Les Gaumais ook rekenen op een solide defensie met dank aan Marc-Olivier Doué, Jonas Vinck en Anas Hamzaoui. De Luxemburgers krijgen gemiddeld 1,2 doelpunten per wedstrijd tegen en dat gemiddelde ligt even hoog als dat van onze Tigers.

Marc-Olivier Doué is trouwens echt een man om in de gaten te houden. Vorig jaar speelde hij zes wedstrijden bij de Nederlandse Eredivisieclub PEC Zwolle mee. En ook dit seizoen laat de 20-jarige Fransman meteen zijn waarde zien bij Virton. De verdediger is de centrale as in de defensie en blinkt uit in zijn tackles, uitverdedigende acties en passnauwkeurigheid. Wie de netten wil laten trillen, moet voorbij de 20-jarige Fransman. Aan jong talent ongetwijfeld geen gebrek in de Luxemburgse selectie.

Muzikaal talent bij Les Gaumais

Het Eurovisiesongfestival is een jaarlijkse competitie van liedjes en wordt uitgezonden door heel Europa. Daarnaast wordt het festival ook in landen buiten Europa uitgezonden en is het ook op internet te volgen. Dit jaar stuurde België Hooverphonic naar het Eurovisiesongfestival, maar een echt succes werd dat niet.

Misschien komt daar volgend jaar wel verandering in en dat dankzij een speler die momenteel onder contract ligt bij Royal Excelsior Virton. De Luxemburgse club heeft namelijk Jérémie Makiese onder contract liggen en hij is de Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival in 2022. De Congolese Belg won eerder ook al The Voice Belgique en speelt momenteel als doelman bij de beloften van de Les Gaumais. De kans is wel klein dat de doelman aanstaande zondag onder de lat zal staan bij Virton. Momenteel is Anthony Sadin daar de onbetwistbare nummer één.

Weetje van de week: Aventuras españolas en terug naar de ex-club

Raphaël Lecomte is bezig aan zijn tweede seizoen bij KMSK Deinze. De in Rouen geboren (Frankrijk), middenvelder doorliep zijn jeugd bij Franse ploegen als EA Guingamp en Stade Rennes. Op zijn zeventiende maakte hij de overstap naar AS Saint-Etienne. Van daaruit werd hij verhuurd aan Spaanse ploegen als Zaragoza en CDA Navalcarnero. In totaal kwam hij veertien keer in actie in de Spaanse derde klasse en wist hij één keer te scoren.

Vanuit de Spaanse derde klasse kwam hij per toeval in België terecht. Zijn voetbalmanager José Riga had connecties in Franstalig-België en door zijn toedoen kwam Lecomte terecht bij de toenmalige tweedeklasser CS Visé. Nadien verdedigde Lecomte ook de kleuren van KVC Westerlo en KSV Roeselare. In 2016 schonk Lecomte die laatstgenoemde West-Vlaamse ploeg zelfs nog de periodetitel dankzij een doelpunt in de slotminuten. Na zijn passage bij Roeselare verhuisde onze middenvelder naar Virton. Uiteindelijk kwam Lecomte 64 wedstrijden in actie voor Les Gaumais waarin hij acht keer tot scoren kwam. Lecomte is en blijft nog altijd een graag geziene speler op de Luxemburgse velden en ongetwijfeld wacht hem een warme terugkeer naar Virton.

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq