ZA 22.01

20U45

Competitie

KVC Westerlo - KMSK Deinze

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

Voorbeschouwing Lommel SK – KMSK Deinze: “Onze klauwen in de koppositie zetten”

Nieuws Bericht geplaatst op zaterdag 28 augustus 2021

Op de derde speeldag van het seizoen trekken onze ‘Tigers’ richting het Soevereinstadion voor een confrontatie tegen Lommel SK. De Limburgse club maakt deel uit van de City Football Group, maar verloor in vergelijking met vorig seizoen heel wat van zijn sterkhouders. Onder andere hoofdcoach Liam Manning verliet Lommel voor een avontuur in de Engelse Football League One bij Milton Keynes Dons FC. KMSK Deinze sluit zondag, op 29 augustus om 20 uur, de derde speeldag af. De verplaatsing naar het Soevereinstadion wordt opnieuw een test voor Wim De Decker en zijn troepen, maar vorig seizoen bewees KMSK Deinze al dat Lommel een tegenstander is die hen moet liggen.

De tweede speeldag in de D1B Pro League is er een voor de geschiedenisboeken geworden. In totaal werd er afgelopen weekend slechts vijf keer gescoord en konden vijf van de acht teams de nul houden. Enkel onze ‘Tigers’ en Lierse Kempenzonen waren afgelopen weekend twee keer trefzeker in hun wedstrijd. Toch is de magere oogst geen record in 1B. In de voorgaande jaargangen van de 1B-competitie werd er tot drie keer toe slechts vier keer gescoord op een speeldag.

KVC Westerlo en RWDM openden de tweede speeldag van het seizoen. Westerlo had een overwicht in balbezit, maar dat konden ze niet omzetten in een doelpunt. De wedstrijd eindigde in een scoreloos gelijkspel. Beide ploegen staan zo na twee speeldagen op vier punten op een gedeelde eerste plaats. Op zaterdag speelde onze tegenstander van dit weekend, Lommel SK, tegen degradant Royal Excel Mouscron. Lommel was de gevaarlijkste ploeg en werd op het halfuur beloond met een strafschop. Koki Saito benutte de strafschop en zette het enige doelpunt van de wedstrijd op het bord. Voor Lommel waren het de eerste drie punten van het seizoen. Ook Lierse Kempenzonen kon zijn tweede wedstrijd van het seizoen winnen. Dankzij twee kopbaldoelpunten van Kenneth Schuermans staan de Pallieters gedeeld aan de leiding met vier punten.

Onze ‘Tigers’ sloten de tweede speeldag van het seizoen af in het Freethielstadion tegen Waasland-Beveren. Oranje-Zwart kwamen na vier minuten op voorsprong dankzij Dylan De Belder. Onze spits was later ook beslissend met een assist op Lennart Mertens, die Deinze op 0-2 bracht. Het is voor onze Tigers de eerste driepunter van het seizoen. Bovendien bracht de overwinning ons naar een gedeelde leidersplaats. 

De City Football Group – Lommel SK doorgelicht

Lommel SK moest enkele dagen voor de start van de competitie afscheid nemen van hun T1 Liam Manning. Peter van der Veen, assistent-coach onder Manning, nam het commando over, maar werd anderhalve week geleden officieel aangesteld als nieuwe hoofdcoach. De voorbije jaren was de Nederlander actief bij de nationale jeugdploegen van Oranje. Zijn meest succesvolle resultaat behaalde hij met de U17 van Oranje. Hij haalde met de nationale selectie de halve finale van het WK en werd ook Europees kampioen.

In vergelijking met vorig seizoen heeft Lommel SK vooral aan kwaliteit moeten inboeten. De Limburgers verloren met Ugalde, Vinicius, Moreno en Zaroury vier van hun basispionnen van afgelopen seizoen. Bovendien namen ze bij Lommel ook afscheid van doelwachters Svedkauskas en Grimshaw. De City Football Group zorgde wel voor versterking op de flanken. De Australische winger, Daniel Arzani, mag zijn geluk beproeven in de Belgische 1B-competitie. Eerder speelde de flankaanvaller al voor Celtic, Utrecht en het Deense Aarhus, maar bij geen enkele ploeg brak hij door. Ook werd er gezocht voor versterking op de rechterflank met Aguilar, die ook overkomt van Manchester City. Hun nieuwe goalie, Fiermarin, vond Lommel bij zusterclub Montevideo. Daarnaast versterkten de Limburgers zich ook met de Zweedse verdediger Jesper Tolinsson.

De City Football Group levert heel wat jong talent aan, maar voorlopig ontbreekt het aan Belgische transfers bij Lommel. Met hun Japanse spits Koki Saito lijken ze alvast hun doelpuntenmaker voor volgend seizoen gevonden te hebben. De 20-jarige aanvaller kwam in januari over van Yokohama FC en is ook bij de Japanse nationale jeugdelftallen een vaste waarde. In twee wedstrijden wist hij ook al twee keer de netten te doen trillen.

Onderlinge confrontaties

Vorig jaar behaalde KMSK Deinze tegen Lommel SK zijn tweede driepunter van het seizoen. Op de vierde speeldag trok David Gevaert naar het Soevereinstadion voor de tweede uitwedstrijd van het seizoen. Vlak voor de rust bracht Alessio Staelens Deinze op voorsprong op aangeven van Youssef Challouk. De assistenkoning van vorig seizoen zorgde later die match zelf nog voor de beslissing met de 0-2. In het slot van de wedstrijd maakte Ugalde nog een eretreffer voor Lommel.

Ook in het tweede treffen tussen Lommel en Deinze bleken beide ploegen aan elkaar gewaagd te zijn. Deinze toonde zich dominant in de eerste twintig minuten van de wedstrijd, maar enkele sterke reflexen van de voormalige doelwachter Svedkauskas hielden onze ‘Tigers’ van de 1-0. Uiteindelijk bracht Kevin Kis Lommel op voorsprong via een vrije trap. Lennart Mertens kon pas in de tweede helft de bordjes in evenwicht hangen, maar een tweede doelpunt kwam er niet meer.

De enige nederlaag tegen Lommel volgde op de zeventiende speeldag van vorig seizoen. De kleine Costa Ricaanse spits Manfred Ugalde toonde zich een gesel voor de Deinse defensie en verschalkte Dutoit drie keer met het hoofd. Juan Bautista Cejas zorgde voor de beslissende 4-2. Beide spelers zijn ondertussen vertrokken bij Lommel. Manfred Ugalde verdedigt ondertussen de kleuren van het Nederlandse Twente, terwijl Cejas terugkeerde naar Zuid-Amerika. Daar speelt hij nu in de Primera División de Uruguay bij zusterclub Montevideo City. De doelpunten bij Deinze kwamen van Mertens en Tarfi.

De laatste keer dat Deinze en Lommel elkaar was op maandag 5 april. Dankzij vier dolle minuten in de tweede helft keerden de ‘Tigers’ een ongunstige situatie helemaal om. Tarfi en Mertens wisten het openingsdoelpunt van Kadiri uit en zorgden zo voor een tweede overwinning op vier wedstrijd tegen Lommel SK.

‘Statistiekenboekje’

Als we het statistiekenboekje even opendoen zien we bij Lommel heel wat spelers terugkomen die vorig seizoen ook al de krijtlijnen hebben uitgezet. Glenn Neven verdedigt al sinds 2013 de kleuren van Lommel SK en doet dat met verve. Vorig seizoen was hij al een vaste waarde in de basiself van Liam Manning en ook dit seizoen bewijst hij zijn waarde. Neven neemt zijn team op sleeptouw op vlak van passnauwkeurigheid, succesvolle tackles, uitverdedigende acties en succesvolle terugspeelballen. Bovendien heeft hij met Stijn Wuytens ook heel wat ervaring naast zich. De Lommelse centrale verdedigers stippelen het plan uit en de rest volgt.

Op vlak van aanvallende impulsen moeten de Limburgers het hebben van de aanvalsdriften van hun Japanse topschutter Koki Saito en hun assistenkoning Arno Verschueren. In een interview met Het Laatste Nieuws was Alessio Staelens alvast op zijn hoede voor de aanvalsdrift bij Lommel.

Weetje van de week: Gaëtan Hendrickx

Afgelopen weekend maakte Gaëtan Hendrickx zijn debuut in de kleuren van KMSK Deinze. Daarvoor doorliep hij de jeugdreeksen van Charleroi, Anderlecht en Genk, vooraleer hij aan zijn carrière als profvoetballer bij Sint-Truiden begon. Onze centraal (verdedigende) middenvelder heeft ook een verleden als keeper. Bij Paars-Wit verdedigde hij zijn netten tot hij het voetbal moe was. Daarna stopte hij twee jaar met voetballen en ging hij tennissen. Het is dankzij zijn broer, Jonathan, dat hij opnieuw aan het voetballen is geslagen.

Jonathan en Gaëtan zullen elkaar ongetwijfeld nog tegenkomen op het veld dit seizoen. Jonathan Hendrickx verdedigt namelijk de kleuren van Lierse Kempenzonen. In januari 2021 maakte Jonathan de overstap naar het IJslandse Akureyri, maar nu waagt hij dus opnieuw zijn kans in België en zo zal Gaëtan het dit seizoen nog drie keer tegen zijn broer kunnen opnemen.

Hendrickx is overigens geboren in Eigenbrakel, ook wel bekend voor de Leeuw van Waterloo. Tegenwoordig mag hij zichzelf bewijzen als een ‘Tiger’.

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq