VR 19.08

20U00

Competitie

KMSK Deinze - Jong Genk

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

#IEDEREENSKD: MAAK KENNIS MET GILBERT DEMEYER, EEN ECHTE VOETBALKENNER

«Voetbal en paarden waren steeds een passie voor mij»

Nieuws Bericht geplaatst op dinsdag 16 maart 2021

Ook gezien op TV ? Het productiehuis De Chinezen volgde Gilbert Demeyer en Ronny Van Lanckere een hele dag. Gilbert en Ronny werden vereeuwigd in een prachtige reportage die op Eleven Sports werd uitgezonden het hele weekend van 5 tot 7 maart tijdens de rust van de vier gespeelde wedstrijden in 1B. Tijd om hen op te zoeken. We starten vandaag met Gilbert. Hij heeft de gezegende leeftijd van 86 jaar maar dat is er niet aan te zien. Hij rijdt nog steeds met de auto of de fiets in Deinze rond. Én hij blijft het voetbal volgen, zijn grote passie. Hij behoort tot een van de iconen van SK Deinze uit die tijd samen met onder meer ook Fernand Martens en Michel De Dapper. Gilbert tekende in 1949 een aansluitingskaart bij den SK en speelde er 12 jaar. Hij kwam als 16-jarige in de eerste ploeg en vooral de jaren ’50 waren top. Na zijn actieve voetballoopbaan bleef hij doordrongen van voetbal. Samen met zijn vriend André Van Maldeghem - gewezen ploegmakker in Deinze en later trainer van Waregem – volgde hij honderden wedstrijden als scout in binnen- en buitenland. In 1973 was hij samen met Maurice Cornelis de stichter van liefhebbersvoetbalploeg CORGAS. Hij was er toen speler, trainer en later coach. Tot op de dag van vandaag volgt hij nog steeds zijn Corgas en het voetbalgebeuren in Deinze. Naast voetbal lag ook de paardenkoers hem nauw aan het hart. Niet toevallig baatte hij samen met zijn vrouw Emilienne het café De Jockey in Astene uit. Het was the place to be voor de paarden – en voetballiefhebbers. Ooit had hij zelfs nog een paardenrubriek ‘De Black Horse’ eind jaren ’90 op de lokale radio Tequila. Daar blijven enkel maar mooie herinneringen aan over !

De toenmalige vishandelaar uit Petegem speelde in de jaren ’50, begin ’60 in Deinze. Hij was een talent en kwam zo als 16-jarige middenvelder in het eerste elftal.  Hij speelde ook een paar keer kampioen o.a. met Michel De Dapper in Deinze in 1954 en in 1959. Gilbert tekende in 1949 een aansluitingskaart bij Deinze. “Ik was in het pensionaat in Oostakker en  mocht toen maar om de twee weken naar huis. Als beloftevolle zestienjarige speler kreeg ik de kans de geblesseerde Van Compernolle te vervangen in het eerste elftal, toen als linksbuiten, later op de linksbinnen, mijn favoriete positie. Ik speelde vijf matchen en maakte 3 doelpunten. Maar ik combineerde het toen nog met wedstrijden met de reserven, wat men nu beloften noemt”, vertelt Gilbert. “Het was vooral in die periode dat ik een  goede band schiep met mijn ploeggenoot André Van Maldeghem, een vriendschap die tot op heden altijd gebleven is”.


Toen we Gilbert vroegen naar zijn voetbalkwaliteiten antwoordt hij gedecideerd “Mijn technische begaafdheid, klare kijk op het spel, mijn gerichte doelpogingen en het vermogen om de juiste voorzet te geven, daar was ik sterk in”. Logischerwijze vraag ik me af waarom hij in Deinze bleef. “Dat deed ik niet. Ik kreeg toen wel heel wat aanbiedingen van andere clubs maar mijnheer Georges Torck, de voorzitter, hield me lange tijd aan boord, tot ik uiteindelijk in het seizoen 1962-1963 mijn grote transfer naar VG Oostende kon versieren. Ze kwamen uit in derde klasse en hadden net  Wilfried Puis laten vertrekken naar Anderlecht. Ze zochten daarom naar een vervanger. Hun toenmalige trainer Robert Goethals wou me absoluut. Maar op ’t einde van het seizoen stond ik alweer in Deinze want het werd daar geen groot succes. Halfweg het seizoen sloot ik me aan bij “Garage Ghistelinck” die in het West-Vlaams bedrijfsvoetbal voetbalde”,  aldus Gilbert. “Ik hield wel mooie herinneringen over aan Deinze. De degradatie barragewedstrijd tegen Moeskroen eind seizoen 1955-1956 voor het behoud in vierde klasse dat we wonnen met 1 – 0 . Ook aan de voetballende pastoors Versteyn en Heugens houd ik goede herinneringen over en aan de streekderby’s tegen Oudenaarde, Petegem en Gavere, die waren belangrijk”.  
Gilbert transfereerde in de zomer van 1964 van Deinze naar Dentergem, die in tweede provinciale W-Vlaanderen uitkwam, waar hij 1 jaar verbleef. Na dat seizoen nam hij de functie waar als speler-trainer bij SK Nevele. Hij zou er drie jaar lang een mooie tijd meemaken. Later speelde Gilbert nog bij Las Vegas (Astene) die uitkwam in KVS en bij Corgas.
Het mag gezegd, voetbal is een passie voor Gilbert en speelde en speelt nog steeds een zeer belangrijke rol in zijn leven. Nu corona geen supporters toelaat volgt hij alles op TV. Toch is hij regelmatig aanwezig op de trainingen van SK Deinze. “Ik hoop dat die corona snel voorbij is want ik mis het live gebeuren op de voetbalvelden, en zeker de thuiswedstrijden van SK Deinze. Ook mijn zaterdagnamiddaguitstap naar de Corgas-wedstrijden”, weet Gilbert.

Gilbert merkt nog op dat het voetbal van vandaag niet te vergelijken is met vroeger. “Het voetbal van toen met nu vergelijken is bijna onmogelijk. Er is zoveel geld mee gemoeid, de huidige normen zijn anders, de intensiteit en de activiteit rond het huidig voetbalklimaat.
Weinigen die voetbal meemaakten en nog meemaken zoals Gilbert. Het is bewonderenswaardig hoe actief hij nog is op zijn 86-jarige leeftijd. Sport in het algemeen en voetbal in het bijzonder blijven hem boeien. «Het voetbal is sterk geëvolueerd maar ik ben blij dat ik het nog allemaal van dichtbij kan en mag volgen. Het houdt me jong en ik blijf zo onder de mensen komen» Gilbert was al een BD, een Bekende Deinzenaar vóór de documentaire werd uitgezonden, na de uitzending is hij ongetwijfeld een Bekende Vlaming geworden. Samen met Ronny beroemd !

We wensen Gilbert nog vele jaren voetbalplezier toe bij KMSK Deinze.

Mocht je de reportage over Gilbert en Ronny gemist hebben of je wil deze herbekijken dan kan het op Facebook, via deze link: https://fb.watch/48i8aT86gv/

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq