VR 19.08

20U00

Competitie

KMSK Deinze - Jong Genk

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

Op zoek naar de eerste driepunter van 2021

Voorbeschouwing KMSK Deinze – Racing White Daring Molenbeek

Nieuws Bericht geplaatst op zaterdag 06 februari 2021

De start van 2021 is een start in mineur geworden voor KMSK Deinze. Vorige week verloren ‘The Tigers’ met zware 4-2 cijfers van Lommel en ook de week daarvoor ging Deinze de boot in met 2-4, die wedstrijd verloren we van leider Union Saint-Gilloise. Zondagavond 7 februari komt RWD Molenbeek op bezoek in het Burgemeester Van de Wielestadion voor de achttiende speeldag in de D1B Pro League. Deinze gaat in eigen huis op zoek naar de eerste drie punten van 2021.

Na zeventien competitiewedstrijden in de D1B Pro League komt er stilaan meer en meer afscheiding in het klassement. Toch kan in 1B elke week iets veranderen en kan er zomaar een omwenteling komen. Vanaf het begin van het seizoen was het duidelijk dat Union de grootste titelkandidaat was. Die favorietenrol maken ze elke week meer en meer waar, met ook vorige week een 0-2 overwinning in de Zwanze Derby tegen Molenbeek. Ook in de strijd om de tweede plaats is er nog niets beslist. Westerlo, Lommel en Seraing lieten geen steek vallen en blijven zo in elkaars kielzog. Al heeft Westerlo momenteel de beste papieren met 30 punten. Op zeven punten van Westerlo staat KMSK Deinze, gevolgd door RWD Molenbeek. Lierse Kempenzonen en Club NXT blijven de laatste plaatsen in het klassement bekleden. Vooral Lierse moet volop aan de bak voor behoud in de D1B Pro League.

Statistieken zeventiende speeldag

In het topschuttersklassement is het na zeventien speeldagen spannender dan ooit. Door de schorsing van Georges Mikautadze (RFC Seraing) had de concurrentie alle mogelijkheden om te profiteren. En daar maakten ze optimaal gebruik van. Zowel Vanzeir, Ugalde en Mertens pikten hun doelpuntje(s) mee. De riante voorsprong van Mikautadze is geslonken tot twee doelpunten. De Franse aanvaller van Seraing heeft nog altijd het meeste aantal doelpunten gescoord in 1B. In totaal heeft hij er zestien op zijn naam staan. Toch blijft Vanzeir (Union) knabbelen aan de voorsprong, want in de laatste twee matchen wist Vanzeir telkens te scoren. Hij heeft er veertien op zijn naam staan. Ook Mertens (Deinze) en Ugalde (Lommel) pikten hun doelpunten mee in de wedstrijd tussen Lommel en Deinze. Ugalde scoorde zelfs drie keer en springt zo naar de derde plaats in het topschuttersklassement met elf doelpunten. Mertens heeft er tien op zijn naam staan.

 

En ook in de strijd om de titel van assistenkoning van de reeks gebeurden er dit weekend heel wat wijzigingen. Onze aanvallende middenvelder, Youssef Challouk, mag zich voortaan assistenkoning noemen van 1B. In de voorbije weken gaf hij drie assists en zo springt hij over Christian Brüls naar de leiding. Brüls verliet Westerlo trouwens voor een avontuur bij Sint-Truiden in 1A. Challouk heeft zeven assists op zijn naam staan, Vanzeir en Brüls volgen op een tweede plaats met evenveel assists in meer wedstrijden.

 

In het klassement van de clean sheets staat Moris van Union Saint-Gilloise nog altijd aan de leiding. De doelman van de leider in de competitie hield al acht keer zijn netten schoon dit seizoen. Op de tweede plaats in dat klassement staat Özer van Westerlo. En de overige podiumplaats is voor Sadin, de keeper van RWDM en dus onze tegenstander van zondagavond.

RWDM slaat toe op de transfermarkt

In de maand januari gebeuren er altijd heel wat transfers. En dat was bij RWD Molenbeek niet anders. Zij stelden afgelopen maand vier transfers voor. De eerste speler die ze aantrokken afgelopen winterperiode is Cédric Yambéré. Hij werd meteen gebombardeerd tot meest waardevolle speler in 1B. De verdediger uit de Centraal-Afrikaanse Republiek heeft een verleden in de Franse eerste en tweede klasse en is volgens transfermarkt.be ongeveer 1,6 miljoen euro waard. De speler zat wel al van oktober 2020 zonder club, toen liep zijn contract af bij het Saoudische Al-Ettifaq.

 

Nog een voetballer die RWDM toevoegde aan hun selectie was Jonathan De Bie. De Belgische jeugdinternational van amper 20 jaar heeft een verleden bij de Engelse topclub Tottenham Hotspur. De doelman maakte deel uit van de beloftenselectie van de Engelse club, maar aan spelen kwam hij niet toe. De Bie moet de concurrentie aangaan met Anthony Sadin.

 

Bovendien voegde Molenbeek ook de 22-jarige Braziliaan Lucas Ribeiro Costa toe aan hun selectie. De aanvaller wordt geleend van Sporting Charleroi. Vorig seizoen verdedigde de Braziliaan de kleuren van Virton. Tot slot vonden de Brusselaars ook nog versterking bij KVC Westerlo. Thomas Ephestion wordt ook gehuurd tot het einde van het seizoen. De international van Martinique kwam dit seizoen slechts één keer in actie bij Westerlo. De middenvelder van 25 jaar speelde onder meer nog voor Béziers, Lens en US Orléans. Nu mag hij de kleuren van RWDM verdedigen tot het einde van het seizoen.

Spelers om in de gaten te houden

Buiten de nieuwe spelers die afgelopen transferperiode zijn aangetrokken, kijken “the Tigers” ook best uit voor het verdedigende compartiment van RWDM. Met Anthony Sadin hebben ze een keeper in huis die al vijf matchen zijn netten kon schoonhouden in 1B. Toch krijgt RWDM makkelijk doelpunten tegen. Zowel de coëfficiënt bij Deinze, als bij RWDM ligt hoog. Deinze slikt 1.7 doelpunten per match, RWDM doet het met 1.6 tegendoelpunten per match niet veel beter.

 

De Brusselaars bouwen op van achteruit met Florian Le Joncour en Gilles Ruyssen, de twee centrale verdedigers, in een centrale rol. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat beide spelers al het meeste speelminuten op hun naam hebben staan bij de Brusselse club. Bovendien blinken beide spelers ook uit op heel wat andere onderdelen. Op vlak van onderscheppingen en passnauwkeurigheid doet niemand beter dan Florian Le Joncour. Gilles Ruyssen is dan weer een toren in de lucht met meer 45 gewonnen luchtduels. Het zal voor hem zaak worden Lennart Mertens zoveel mogelijk af te stoppen in de lucht. Bovendien kan Ruyssen ook enkele straffe statistieken voorschotelen met succesvolle tackles, uitverdedigende acties en gewonnen duels.

 

De topschutter bij Molenbeek is Nicolas Rommens. Met vijf doelpunten dit seizoen is de middenvelder absoluut al van goudwaarde geweest. De Belg toont zich bovendien ook sterk in verdedigend opzicht met achttien geslaagde tackles en meer dan 83 gewonnen duels. In de aanval rekent Vincent Euvrard, trainer van RWDM, vooral op Yvan Yagan, Leonardo Miramar Rocha en Kévin Nzuzi Mata. Zij hebben allebei vier doelpunten achter hun naam staan. In zeventien matchen kwam RWDM 23 keer tot scoren. Deinze scoorde er 24 in 17 competitiewedstrijden.

Onderlinge confrontaties

De wedstrijd tussen KMSK Deinze en Racing White Daring Molenbeek wordt een duel tussen de vijfde en de zesde in het klassement. Net als KMSK Deinze is ook Molenbeek nog op zoek naar zijn eerste drie punten van 2021. Afgelopen week verloren ze van KV Mechelen in de Crocky Cup. En ook tegen Lommel en Union ging Molenbeek de boot in.

 

KMSK Deinze slikte in zijn afgelopen twee duels acht doelpunten en blijft achter met een 0 op 6. De wedstrijd tussen Molenbeek wordt een belangrijk treffen tussen twee clubs die naar hun vorm van voor de winterstop zoeken.

 

Molenbeek kon dit seizoen overigens nog niet winnen van KMSK Deinze. Op de derde speeldag van het voetbalseizoen 2020-2021 verloor Molenbeek met het kleinste verschil. Twee maanden geleden speelden beide ploegen 1-1 gelijk.

Uitgelicht: Youssef Challouk

Vorig seizoen was Youssef Challouk een belangrijke sleutelfiguur in de weg naar het kampioenschap in de eerste amateurklasse. En ook dit seizoen bewijst de aanvallende middenvelder zijn waarde in de D1B Pro League. De 25-jarige Belg is de voorlopige assistenkoning in 1B en bovendien deed hij ook al vier keer zelf de netten trillen in zeventien gespeelde wedstrijden.

 

Challouk kwam in het seizoen 2017-2018 over van KSK Heist. Hij was in 143 wedstrijden in zijn carrière goed voor 53 doelpunten en tien assists. Afgelopen week was hij tegen Lommel een van de gevaarlijkste Deinse spelers. Challouk kwam in totaal 55 keer aan de bal en slaagde in 3 kansen. Bovendien leverde hij de assists af voor de twee goals van Deinze. En ongetwijfeld wil hij daar tegen RWDM nog een aantal assists en goals aan toevoegen.

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq