ZA 29.01

20U45

Competitie

KMSK Deinze - RE Virton

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

DR. PIERRE DE WITTE: VAN VOETBALLER TOT CLUBARTS

«Corona zorgt voor zwaarste periode in mijn carrière»

Nieuws Bericht geplaatst op dinsdag 02 maart 2021

Clubarts Dr. Pierre De Witte heeft een grote staat van verdiensten bij oranje-zwart. Hij was zelf ooit voetballer bij Deinze en na zijn actieve voetballoopbaan werd hij er clubarts. Dat dr. De Witte in al die jaren het een en ander meemaakte zal je niet verbazen. Daarom graven we graag even in zijn voetbalgeheugen naar zíjn momenten in het voetbal, zowel goede als minder goede. De laatste periode, die van corona, beukte zwaar in op zijn normaal levensritme als arts. Hij werd 60 en nooit eerder heeft hij zo hard moeten werken. Naast zijn drukke praktijk als huisarts, zijn zware taak als clubarts, is hij ook de verantwoordelijke dokter van het WZC Sint-Vincentius Ten Bosse. Bijna één jaar geleden, bij de uitbraak van de pandemie, lag hij mee aan de basis met de Huisartsenkring Schelde Leie aan de oprichting van één centraal triagecentrum in Deinze, in sportcomplex Palaestra. Zelf bleef hij gelukkig al die tijd gespaard van COVID – 19.

“Dokters zijn ook maar mensen. Ik probeer iedereen al van minuut één aan te sporen om zich zo strikt mogelijk aan de veiligheidsmaatregelen te houden. Dat doe ik ook voor mezelf al blijft het opletten geblazen. Het virus is niet verdwenen, integendeel er zijn de gevaarlijke varianten die nu opduiken”, zegt dr. Pierre.  “Elke week word ik net zoals de spelers van SK Deinze getest. Dit is ook nodig. Voetballers in de Pro League mogen van geluk spreken te kunnen blijven voetballen. Het vraagt wel veel discipline en niet iedereen gaat er even voorzichtig mee om. De constante opvolging, spelers wijzen op hun plichten, het vergt heel veel energie. We kenden binnen de club ook een corona-uitbraak en gingen toen zelfs twee weken in quarantaine om van het virus af te geraken. Ik was toen ook fel ontgoocheld in de houding van de Belgische voetbalbond en de Pro League toen we, ondanks wetenschappelijke argumentatie, kort daarop verplicht een competitiewedstrijd moesten spelen. Zo iets is onverantwoord en zelfs levensgevaarlijk ook voor getrainde spelers die besmet geraakt waren. Het virus ondermijnt uw lichaam en spelen op dat niveau is zwaar belastend voor het hart en de longen. Sommige beleidsmensen binnen de voetbalbond beseffen niet de impact ervan”, weet de dokter. “Gelukkig komt de vaccinatie stilaan op gang. We hebben iets om naar uit te kijken want zeg nu zelf aan voetballen zonder publiek wen je nooit !”, aldus De Witte. 

Pierre De Witte maakte de jeugdrangen door bij KMSK Deinze en wist zich begin jaren 80 in het eerste elftal te knokken. “Ik was een spits, rechterflank en vrij snel maar de combinatie met mijn studies geneeskunde was moeilijk om aan de top te blijven meedraaien”, verduidelijkt hij.  “Toch kon ik het voetbal nooit loslaten. Na mijn studies kwam de functie van clubarts vacant. Toen Marc Hoste, de toenmalige voorzitter, me vroeg twijfelde ik niet. En zie, nu 33 jaar later sta ik hier nog. Wat we nu meemaken is allesbehalve leuk. Maar ik maakte ook heel veel mooie en aangename periodes mee. De kampioentitels  in 1992 met de promotie naar 3de klasse en het jaar daarop een nieuwe titel met overgang naar 2de klasse zijn onvergetelijke momenten. Als dokter beleef je het nog anders: je staat dicht bij de spelers met allemaal verschillende karakters. De ene speler gaat anders om met een kwetsuur dan de ander. Er waren ook ernstige kwetsuren zoals bv. de armbreuk van keeper Mario David in de belangrijke wedstrijd op Kapellen in het seizoen 1996-97”, herinnert Doc zich nog levendig.

“In mijn hele carrière als clubarts maakte ik 3 voorzitters, 4 secretarissen, en een dozijn trainers mee, die elk op hun manier een kijk hadden en hebben op het belang van de medische staf. Een ding is zeker, de medische begeleiding is enorm geëvolueerd, in positieve zin. Maar dit is ook nodig want het hedendaags voetbal vraagt steeds meer fysische inspanningen en loopvermogen” gaat Pierre verder.

Een kleedkamer zit vol geheimen. De dokter kan natuurlijk heel veel vertellen maar is gebonden aan zijn beroepsgeheim. Maar je weet maar nooit, misschien schrijft hij ooit nog een boek. “Hoelang ik nog als clubarts wil doorgaan hangt af van hoelang mijn gezondheid het toelaat en hoelang de goesting er is. Maar voorlopig is die er nog”, besluit dokter Pierre De Witte.

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq