ZA 29.01

20U45

Competitie

KMSK Deinze - RE Virton

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

Voorbeschouwing RWD Molenbeek – KMSK Deinze

“Het ijzer smeden als het heet is”

Nieuws Bericht geplaatst op vrijdag 04 december 2020

KMSK Deinze speelt zondagavond 6 december zijn dertiende competitiewedstrijd van het seizoen. Op Sinterklaas maken de ‘Tigers’ de verplaatsing naar het Edmond Machtensstadion voor de wedstrijd tegen Racing White Daring Molenbeek. Vorige week kreeg de fusieclub een zware pandoering tegen Lommel te verwerken. De Brusselaars verloren de wedstrijd met 4-0 en dat zorgde voor hun tweede verlies op rij. In voetbaltermen wordt er dan een gezegde naar boven gehaald: “De ‘Tigers’ zullen het ijzer moeten smeden, want het is heet.’

De twaalfde speeldag in de 1B Pro League was er een om duimen en vingers van af te likken. De autoritaire leider, Union Saint-Gilloise, blijkt dus toch te kloppen. Seraing, de tweede in de stand, won thuis met het kleinste verschil. De voorsprong van zeven punten werd zo herleid tot vier. Seraing heeft nu 22 punten, Union heeft er 26. KMSK Deinze, Westerlo en Lommel lieten dan weer RWDM achter zich dankzij hun overwinningen afgelopen weekend. Zij bekleden de gedeelde derde plaats met elk achttien punten. RWDM volgt op de zesde plaats met vijftien punten en Lierse Kempenzonen staat zevende met tien punten. De beloften van Club Brugge blijven laatste met zeven punten. Toch kan in 1B iedereen winnen van iedereen en juist dat zorgt ervoor dat je nooit klaar bent met een bepaalde ploeg. Dus ook niet met RWDM.

Zware pandoering voor RWDM & statistieken speeldag 12

Een zware namiddag, zoveel is veel gezegd na het verlies van RWDM afgelopen zondag tegen Lommel. Beide ploegen stonden voor de wedstrijd op een gedeelde derde plaats met elk vijftien punten. Maar op het veld was er weinig te merken van die gelijkwaardigheid tussen beide teams. Lommel won uiteindelijk met 4-0 na doelpunten van Zaroury, Moreno en twee goals van topschutter Ugalde. De Limburgse dominantie was voortdurend aanwezig en dankzij gestuntel bij de Brusselaars kon de score diep worden uitgebreid.

De twee goals van Lommelspits Ugalde zorgen er ook voor dat de Costa Ricaan dichter bij Mikautadze in het topschuttersklassement komt. De spits uit Midden-Amerika dikte zijn totaal aan tot zeven en komt zo op de derde plaats te staan in het klassement. Ook Deinzespits Lennart Mertens kon dankzij zijn goal tegen Club NXT oprukken in het klassement. De goalgetter heeft er nu zes op zijn conto staan en staat vierde in de tussenstand. Toch blijft het verschil met Vanzeir (de tweede in de stand met 11 goals) en Mikautadze (15 goals) enorm groot.

Bovendien konden maar liefst vier doelmannen hun netten schoonhouden afgelopen speeldag. In elke match werd er voor een ploeg geen tegentreffer genoteerd en dat was al geleden van de eerste speeldag van vorig seizoen.

Sterspelers van Molenbeek

Een taaie klant voor het komende seizoen in 1B, zo werd RWDM vooraf getipt. En die voorspelling komt voorlopig goed uit.

Vorig seizoen, in de eerste amateurklasse, lag het pijnpunt in het offensieve compartiment. Juist daar werd er goed in geïnvesteerd. Yvan Yagan is dit seizoen goed voor vier goals in 12 wedstrijden. De Armeniër is een van de beste schutters uit de 1B-geschiedenis en maakt jacht op all-time recordhouder Thomas Henry. Yagan verdedigde eerder ook al de kleuren van Cercle Brugge en Lierse.

Bovendien is het ook opletten voor de Portugees Leonardo Miramar Rocha. Hij kwam aan het einde van vorig seizoen over van KAS Eupen via een vrije transfer en verdedigt nu de kleuren van RWDM. De 23-jarige aanvaller van 2 meter speelde nog maar vijf wedstrijden in het shirt van de Brusselaars, maar is ondertussen wel al goed voor vier goals en twee assists. Leonardo Rocha topt niet alleen het topschuttersklassement van RWDM, bovendien is de Portugees met Braziliaanse roots ook assistenkoning bij de Brusselaars. Ongetwijfeld de man om in het oog te houden nu zondag.

Nog een andere speler die via een vrije transfer bij de Brusselaars terechtkwam, was Florian Le Joncour. De Franse verdediger speelde twee jaar voor de Franse tweedeklasser Concarneau en maakte afgelopen zomer de oversteek naar Brussel. Ook hij is een van de uitblinkers dit seizoen bij RWDM. Zo speelde hij al alle twaalf matchen in de 1B Pro League en heeft hij nog geen enkele minuut gemist. De Fransman is de centrale pion in het spel van RWDM want zo ligt zijn passnauwkeurigheid dicht bij de 78% aan.

Samen met Gilles Ruyssen vormt Le Joncour de as van de verdediging. Ondertussen speelt diezelfde Ruyssen al bijna twee jaar in het shirt van RWDM en is hij een niet te missen speler. Net als Le Joncour miste Ruyssen nog geen enkele minuut dit seizoen. En ook in andere statistieken blinkt de Belgische verdediger uit. Ruyssen deed zo al de meest succesvolle tackles en onderscheppingen, heeft bovendien ook de meest uitverdedigende acties achter zijn naam staan en hij won samen met Le Joncour al het meeste luchtduels van het volledige Brusselse team.

Statistieken

De wedstrijd tussen RWDM en KMSK Deinze wordt een duel tussen de zesde en de derde in het klassement. KMSK Deinze pakte in zijn laatste vier wedstrijden 7 op 12, RWDM pakte daarentegen slechts 3 op 12. Bovendien verloren de Brusselaars hun laatste twee matchen, terwijl Deinze in hun laatste twee matchen ongeslagen is. Ook in de heenmatch won Deinze al van RWDM met het kleinste verschil.

Uitgelicht: Lennart Mertens

Lennart Mertens toonde zich afgelopen week opnieuw belangrijk voor de ‘Tigers’. De goalgetter kopte een kwartier voor tijd het leer voorbij Shinton en zo bezorgde hij Deinze de drie punten. Van de zes goals die Mertens scoorde dit seizoen, leverden er vijf daarvan extra punten op. Zo is Mertens de meest beslissende spelers uit 1B, aangezien de 28-jarige goalgetter scoort op belangrijke momenten die invloed hebben op het resultaat.

Mertens zit aan zes goals in 12 matchen en scoort zo een keer om de twee matchen. Elke 162 minuten weet Mertens de netten te doen trillen. Ook vorig seizoen was Mertens van groot belang voor KMSK Deinze. In totaal maakte hij er 28, wat hem de titel van topschutter in de eerste nationale opleverde. Van die 28 doelpunten leverden er 22 extra punten op voor KMSK Deinze.

Voorbeschouwing door Emile Wallays.

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq