ZA 29.01

20U45

Competitie

KMSK Deinze - RE Virton

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

FLASH ON ARNAUD DE GREEF

EEN COMPETITIEMATCH ZONDER PUBLIEK IS NET ALS EEN ZOMERSE OEFENWEDSTRIJD

Nieuws Bericht geplaatst op dinsdag 01 december 2020

Een 10-tal dagen geleden, enkele uren voor de inhaalwedstrijd KVC. Westerlo – SK. Deinze, had ik een zeer aangename babbel met iemand die SK. Deinze sedert eind augustus, begin september noodgedwongen moet missen. Het werd een coronaproof gesprek met Arnaud De Greef. Voor de gelegenheid en ook voorzichtigheidshalve werd het bijgevolg een video-call via Whatsapp. Waar moderne communicatiemiddelen niet allemaal goed voor zijn hé?

Arnaud, hoe lang ben je nu al bij SK. Deinze?

Jan, ik ben nu aan mijn 5de seizoen toe bij Oranje-Zwart.

Misschien toch heel kort een overzicht van jouw vorige ploegen?

Ik heb mijn volledige jeugdopleiding bij RSC Anderlecht genoten en heb er zelfs deel uitgemaakt van de A-kern. Vervolgens heb ik 2 seizoenen bij VC. Westerlo gespeeld om dan achtereenvolgens bij zowel Eendracht Aalst als Dordrecht (Nl.) telkens anderhalf seizoen te spelen.

En hoe bevalt het je bij SK. Deinze?

Ik ben bij Deinze, onder Regi Van Acker, gekomen en voel me hier zeer goed en heb de competitiehervorming 1 A – 1 B en Amateur meegemaakt.

Wat ervaar je dan blijkbaar als positief bij oranje-zwart?

Ik ervaar het project van SK. Deinze als zeer positief en het contact met voorzitter Denijs Van De Weghe is navenant.  Er is een gezonde druk om te  presteren, maar het familiale gevoel blijft hier zonder enige twijfel duidelijk merkbaar.

Heb je aan  4 jaar SK. Deinze goede ervaringen onthouden?

Wel ik heb nu zeker 2 zeer aangename ervaringen opgedaan. Een eerste is zonder enige twijfel op 28 september 2018 de uitschakeling van toen regerend landskampioen Club Brugge in de Croky Cup en vorig seizoen het behalen van de kampioenstitel in 1 Amateur toen de promotie naar de profliga 1 B werd gerealiseerd.  Dit laatste droeg weliswaar de stempel van Covid-19 met zich mee, maar na 24 matchen een voorsprong van 20 punten realiseren is toch wel indrukwekkend.

En minder leuke ervaringen?

Ja die zijn er ook geweest en hierbij denk ik vooral aan de problematiek rond Jaric Buysse en de dreigende puntenaftrek van enkele seizoenen geleden.

En welke herinneringen hou je over aan je vorige ploegen?

Ik heb spijtig genoeg een degradatie meegemaakt met Westerlo van 1 A naar 1 B na het spelen van  de toenmalige PO 3.  In onderlinge matchen met Eupen, Oostende en Waasland-Beveren verzekerde deze laatste  ploeg zich van een plaats in 1 A.

Wat betekent Covid-19 voor voetballers en jezelf in het bijzonder?

Ik ben wat Corona betreft gespaard gebleven tot nog toe, maar ik hoor wel commentaren van medespelers.  Corona is een lastig beestje en heeft de mens in zijn greep.  Wijzelf  mogen niet klagen; we worden minstens tweemaal per week getest en mogen onze sport – zij het evenwel onder voorwaarden- blijven beoefenen. Heel wat anderen moeten hun beroepsactiviteit opgeven en vallen terug op al dan niet technische werkloosheid.

Zie je een verschil tussen de 1ste en de 2de periode van Corona-beperkingen?

Wel Jan, de 1ste periode van lockdown viel in de lente en toen was er ook het zogenaamde pollenseizoen.  Nu maken we eveneens een gedeeltelijke lockdown mee, zij het misschien minder restrictief. Maar Covid-19 is en blijft een ambetant beestje. Ik zie trouwens nog niet zo direct verbetering.

Wat denk je van een vaccin?

Ik ben niet  voor, maar ook niet tegen. Als het wordt opgelegd echter, dan wel.

Je bent nu zowat anderhalve maand, bijna 2 maand buiten strijd?

In juni heb in een herniaoperatie ondergaan, maar ik  heb wel in het begin van het seizoen de thuismatch tegen Union en nadien ook de uitwedstrijd op Seraing gespeeld. Maar in de week nadien ben ik verkeerd gevallen en ik hoop  na de winterstop terug optimaal ter beschikking van de ploeg te kunnen zijn.  Misschien is het feit dat ik er wou bij zijn bij het seizoenbegin een hoge prijs die ik nu betaal voor de huidige situatie.

Wat bedoel je hier mee?

Dit is geen hervallen van mijn herniaproblemen.  Het is eerder een ontsteking van de tussenwervelruimtes; de botten botsen als het ware tegen elkaar. De vernauwde zenuwkanalen -bij mij blijkbaar aangeboren- moeten gereinigd worden; dat  kan helend werken voor de discussen en scanning wijst trouwens op verbetering.

Hoe vul je die afwezigheid nu aan?

Wel ik volg vanzelfsprekend de wedstrijden van SK. op TV en volg alle info via de multimedia. Bovendien heb ik nog zeer geregeld contact mijn ploegmaten via video-call.

Hoe evalueer je de eerste tien wedstrijden van oranje-zwart nu in 1 B?

Het is logisch dat in het begin van het seizoen onze ploeg zich diende aan te passen, maar ik merk wat dat  betreft een positieve evolutie.  Details kunnen uiteraard nog beter, maar ik ben dankbaar dat er hier bij SK. Deinze veel wordt gedaan om nog professioneler te werk te gaan. De spelers zijn sedert het seizoenbegin enorm geëvolueerd en ze hebben nog allemaal een grote progressiemarge.  Ik zie de jongeren onder ons echt de kans grijpen die hen geboden wordt

Wat zou je SK. Deinze nu durven aanraden?

Het grootste werk is puur infrastructureel en men moet  stap voor stap te werk gaan en echt geen stap overslaan.  Blijf doen zoals men nu bezig is; zo ziet het er positief uit voor SK. Deinze. Ik zou durven zeggen: ‘Spiegel je als ploeg aan de aanpak van RFC. Antwerp en Beerschot. Grijp wel de kans als die zich voordoet.

Hoe hou jij je nu bezig?

Het zit zo dat ik in de beginperiode altijd op de club aanwezig ben geweest om oefeningen te doen.  Nu zit ik een 3 à 4 weken thuis en eergisteren woensdag 25 november ben ik aan effectieve revalidatie begonnen.  Dat duurt normaliter nog zeker een maand; nadien kan gestart worden met het voetbalgedeelte.

Je had het daarjuist over het structureel aspect bij onze club?

Ja zeker, als speler kan je in een steeds verbeterende structuur beter evolueren.  Het is allicht voor iedereen merkbaar dat de club een zeer gezonde  club is en dat de uitstraling van SK. Deinze groot is.

Hoe zo?

De kern van de ploeg, de uitbreiding van de staff, de bezetting van het administratief kantoor, boarding en TV uitzendingen komen zeer positief over naar sponsors en supporters en het publiek in de ruimste zin van het woord.  Spijtig dat het aantal matchen-zonder-publiek een invloed hebben de inkomsten van de club wat ticketing en horeca-inkomsten betreft.

Wat betekent dat allemaal voor een speler zelf?

Aan heel veel merk je dat hier in Deinze de neuzen in dezelfde richting wijzen en dat he bestuur en uiteraard de ganse spelersgroep zich beginnen aan te passen aan het hoger niveau van 1 B.

Hou jij al rekening met de toekomst na het voetballen?

Sinds enkele maanden ben ik zeer intens bezig met auto’s; trouwens als klein kind was ik reeds gefascineerd door auto’s.  Ik besef immers dat voetballen niet eeuwig kan.

Concrete plannen?

Toch wel en daarin kadert ADG – Cars.  Wij bieden een totaal pakket aan van aankoop en invoer van buitenlandse wagens. Het concept is kleinschalig begonnen en slaat goed aan. Wij staan in voor het zoeken naar geschikte modellen tot en met het bedrijfsklaar afleveren bij de klant.

Had de huidige competitie moeten opgeschort worden?

Het heeft zowel voor- als nadelen. Maar als speler wil je zoveel mogelijk trainen en spelen ook uiteraard.  Het noodgedwongen uitstellen van wedstrijden kan voor de ene ploeg goed uitvallen, voor een andere misschien anders.  Uitstellen van individuele matchen of opschorten van de aan gang zijnde competitie heeft voor de clubs het grote nadeel dat inkomsten wegvallen, terwijl de spelerslonen blijven bestaan.

Mis je de supporters?

Vanzelfsprekend. Je merkt echt het verschil tussen het spelen voor publiek en het spelen zonder publiek.  Supporters geven een schwung aan de spelers. Spelen zonder publiek lijkt soms een oefenpotje in de zomer en is niet altijd concentratie bevorderend. 

Wat vind je van het huidige format van 1 B?

Vroeger moest je 2 maal tegen dezelfde ploeg spelen; nu is het 4 maal.  De kloof tussen de grotere clubs en de kleinere was wel groter en de charme van de 2de klasse toen was van een andere orde.  Ik zou liever een competitie met meer ploegen  verkiezen; in het huidige stelsel met 8 ploegen heb je op de duur geen geheimen meer voor elkaar.

Heb je een pronostiek voor de wedstrijd van deze avond tegen Club Next?

Nee Jan, daar ben ik slecht in, maar ik zie SK. Deinze het wel halen.  Met alle respect voor die jonge bezoekers, met ongetwijfeld veel talent; maar we moeten het thuis toch wel van hen kunnen halen.

Dit zeer boeiend en verhelderend gesprek kende net zoals al de vorige een einde.  Het verliep weliswaar volgens een totaal nieuw concept in het kader van Flash on; maar had een enorm voordeel: niemand van ons beide diende zich te verplaatsen en kon zich van de ene minuut op de andere concentreren op huiselijke taken.

Jan De Waele

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq