VR 19.08

20U00

Competitie

KMSK Deinze - Jong Genk

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

Einde van het jaar in schoonheid afsluiten.

Nieuws Bericht geplaatst op vrijdag 18 december 2020

De winterstop en de feestdagen komen er bijna aan. Toch blijft ook voetbal de klok slaan in tijden waar het coronavirus nog altijd geweldig om zich heen slaat. Voor de allerlaatste keer dit jaar maakt KMSK Deinze zich op voor een wedstrijd in het Burgemeester Van de Wielestadion. ‘The Tigers’ nemen het zondagavond 20 december op tegen RFC Seraing. Krijgen we een herhaling van de 3-0 zege begin november?

Zeven is een geluksgetal, of dat wordt algemeen zo aangenomen. Hetzelfde aantal goals viel er ook in de match van KMSK Deinze vorig weekend tegen Lierse Kempenzonen. De veertiende speeldag in de 1B Pro League was een nagelbijter en dat geldt voor alle clubs. KMSK Deinze maakte er voor de eerste keer vier dit seizoen in dezelfde match. En zo sluipen de ‘Tigers’ dichter bij RFC Seraing. Zij verloren dan weer met het kleinste verschil van RWDM. Ook Union Saint-Gilloise, de leider in de 1B Pro League had afgelopen weekend de nodige moeite met Lommel United. Tot slot geraakt ook de Westelse trein meer en meer op dreef. De beloften van Club Brugge hielden Westerlo goed in bedwang, maar uiteindelijk won KVC Westerlo met 2-1. Het zorgt ervoor dat het klassement er spannender uitziet dan ooit tevoren met drie ploegen die strijden voor de tweede plaats. Die plaats geeft recht op barragematchen en zo zit promotie er nog altijd in.

Statistieken 14de speeldag

Lennart Mertens sluipt dichter en dichter in het topschuttersklassement van de 1B Pro League. Dankzij zijn twee kopbaldoelpunten tegen Lierse Kempenzonen dikte hij zijn doelpuntentotaal aan tot negen. Zo komt hij in het klassement op een eenzame derde plaats terecht. Georges Mikautadze blijft de topschutter van dienst met 16 doelpunten in 14 wedstrijden. Ook Dante Vanzeir moet Mertens nog voor zich dulden. De spits van Union zit momenteel aan 12 goals in 14 wedstrijden.

In de assistenranking waren er dan weer weinig veranderingen te bespeuren na afgelopen speeldag. Christian Brüls, de aanvallende middenvelder van Westerlo, blijft zijn eerste plaats behouden met zeven uitgedeelde assists. Hij behoudt zijn voorsprong van twee assists op Ablie Jallow, Youssef Challouk en Antoine Bernier. Die drie spelers hebben elk vijf assists achter hun naam staan. Opvallend: Jallow en Bernier zijn twee spelers van RFC Seraing.

Schlemiel van de week: Georges Mikautadze

Bijzondere categorie die in het leven is geroepen voor speeldag 15 in de 1B Pro League, is die van ‘schlemiel van de week’. Met dank aan Georges Mikautadze, de topschutter in 1B en spits bij RFC Seraing.

Mikautadze pakte vorig weekend een rode kaart in de met 0-1 verloren thuiswedstrijd tegen RWDM. In de slotminuten voorkwam Ruyssen een hoekschop voor Seraing met een glijdende tackle. De Franse spits sprong nog over de RWDM-verdediger, maar landde met zijn studs op de ribben van Ruyssen. Scheidsrechter Toeback was van mening dat dit opzettelijk natrappen was en ook het Bondsparket had daarover dezelfde mening. Seraing zal het daardoor zonder hun topspits moeten doen tegen KMSK Deinze.

“Les Métallos” om in de gaten te houden

Na 14 speeldagen heeft iedereen al minstens twee keer tegen elkaar gespeeld. De statistieken van de heenronde zijn geteld en beklonken. Bij de beste passeurs van de heenronde vinden we twee spelers van RFC Seraing terug. Met Sami Lahssaini en Brahim Sabaouni zitten twee Luikse spelers in de top vijf van meest succesvolle passers in de heenronde van de 1B Pro League.

Bovendien vallen ook de sterke verdedigende stats van Gérald Kilota op. Kilota zit dit seizoen al aan 29 geslaagde onderscheppingen en heeft bovendien ook al honderd gewonnen luchtduels op zijn naam staan.

Ook Benjamin Boulenger is een naam om in het oog te houden bij les Métallos. De Franse verdediger slaagde dit seizoen al in 428 terugspeelballen, heeft ook het meeste aantal gewonnen luchtduels op zijn naam staan bij de Luikenaars en ook op vlak van uitverdedigende acties steekt de Fransman er met kop en schouders bovenuit. Boulenger heeft met 65 uitverdedigende acties het dubbele van de tweede in de stand en dat is doelman Guillaume Dietsch.

Tot slot houden de Tigers ook maar beter mannen als Antoine Bernier en Abdoulie Jallow in het oog. Beide spelers zitten dit seizoen aan vijf assists. Mede dankzij het torinstinct van Mikautadze liggen de aantallen zo hoog.

Statistieken

De wedstrijd tussen KMSK Deinze en RFC Seraing wordt een duel tussen de vierde en de tweede in het klassement. Deinze is in zijn laatste vier wedstrijden ongeslagen gebleven. Coach David Gevaert pakte een 8 op 12 in die matchen. RFC Seraing daarentegen speelt de laatste weken wisselvallend. In zijn laatste zes wedstrijden verloor de Luikse club drie keer, trokken ze twee keer aan het langste eind en speelden ze een keer gelijk.

Toch blijft het opletten voor de Luikse machine onder leiding van coach Emilio Ferrera. Hij berust ongetwijfeld op revanche na het verlies van de laatste thuiswedstrijd tegen KMSK Deinze. Het werd toen 3-0.

Uitgelicht: Jannes Vansteenkiste

Op de vijftiende speeldag van het seizoen pikken we opnieuw een onmisbare schakel eruit in de selectie van KMSK Deinze. Jannes Vansteenkiste speelt op de positie van linksachter in de Deinse formatie. En bovendien heeft hij al het meeste aantal speelminuten op zijn naam staan in de Deinse ploeg. Hij miste dit seizoen slechts 47 minuten.

Vansteenkiste doet meer dan zijn werk in de verdediging en zorgt met aanvallende impulsen ook daar voor heel wat creativiteit. Zo leverde hij dit seizoen al twee assists af en daarmee staat op een gedeelde tweede plaats in de assistenranking van de Tigers.

En ook op verdedigend vlak staat onze linksachter meer dan zijn mannetje. Vansteenkiste zit al aan zeventien onderscheppingen dit seizoen, slaagde al in meer dan 22 uitverdedigende acties en ook met zeventien geslaagde tackles blijft hij meer dan zijn werk doen.

Voorbeschouwing door Emile Wallays

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq