VR 19.08

20U00

Competitie

KMSK Deinze - Jong Genk

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

Naar ‘t Kuipke in Westerlo

Nieuws Bericht geplaatst op dinsdag 17 november 2020

Woensdag 18 november trekt K.M.S.K. Deinze naar de Antwerpse Kempen, meer bepaald naar Westerlo. Oranje-zwart was er al vijfmaal te gast, telkens ook in de tweede nationale afdeling. De wedstrijd was eerder dit seizoen geprogrammeerd, maar werd tot driemaal toe uitgesteld wegens het covid-19. Aanvang van de partij om 18u30.

Westerlo

Het is een gemeente in de provincie Antwerpen en telt zo’n 25.000 inwoners. Het bekleedt zo’n 56,4 km2, waarvan 15,83 % bewoond is en 66,93% onbebouwd. Wat die 17,24% ‘andere betreft, daar zijn wellicht de sportaccommodaties en de industrieterreinen in vervat. Westerlo is gelegen in de Antwerpse Zuiderkempen en telt, naast Westerlo zelf, nog drie andere deelgemeenten Oevel, Tongerlo en Zoerle-Parwijs. Er stromen, of is het “kabbelen” twee rivieren door het grondgebied. Ten zuiden van Tongerlo is er ‘de Wimp’ een zijriviertje van de Grote Nete die ten zuiden van Westerlo stroomt en in Lier het gezelschap krijgt van de Kleine Nete. Mobiel is Westerlo gemakkelijk te bereiken via de E17 (uitrit Geel West) en de N19, de staatsbaan die Turnhout met Leuven verbindt.

Sportieve gemeente

Dat is Westerlo alleszins, want naast K.V.C. Westerlo zijn er nog verschillende andere clubs actief in de diverse deelgemeenten en dorpen. De meest gekende club is ongetwijfeld K.F.C. Oosterzonen Oosterwijk. “Was” moeten we feitelijk stellen, want  hun ziel gegeven aan het failliete Lierse. Het is een deelgemeente van Tongerlo, dat zelf  een knap Sportcentrum op zijn grondgebied heeft waar K.F.C. Tongerlo, stamboeknummer 2040, actief is in 4de provinciaal Antwerpen. K. Blauwvoet Oevel, stamboeknummer 2223, is gepromoveerd en komt uit in 3de provinciaal C. En dan zijn er nog de twee dorpen van Westerlo zelf. In de eerste plaats is er K.F.C. Heultje, stamboeknummer 459, dat op het einde van de jaren ‘80/ begin ‘90 gedurende negen seizoenen actief was in de derde nationale afdeling ‘B’ maar nu uitkomt in 4de provinciaal E.

 

Het merkwaardigste verhaal hebben we voor het laatst gehouden, dat van het dorp Voortkapel. Als F.C. Immer Voort, stamboeknummer 2508, kwam men drie seizoenen (1937 t/m 1942) uit in het Antwerpse provinciaal voetbal. Verdween in 1946 en werd terug opgericht in 1950 onder de benaming Immer Voort F.C. Voortkapel met stamboeknummer 5394. Sinds 1981 was men gehuisvest in de Hoevestraat in Voortkapel. De erfgenamen van de eigenaar echter willen het 2ha groot perceel verkopen. In 2019 werd de huur zelfs opgezegd. Men diende uit te wijken naar een ander stadion, dat in Oosterwijk werd gevonden. Men komt sinds de aanvang van het seizoen 2020-2021 uit op het schitterende speelveld van Oosterzonen Oosterwijk ! Dit onder een nieuwe benaming, Immer Oost Oosterwijk V.C. en een nieuw stamboeknummer 9738. Uiteraard begon men terug van helemaal onderaan in 4de provinciaal ‘E’ Antwerpen.

‘t Kuipke

‘t Kuipke

Uiteraard moeten we ook een woordje uitleg hebben over K.V.C. Westerlo, dat onder het stamboeknummer 2024 uitkomt. Het komt sinds 1942, na de fusie, uit in het stadion aan “de Merodelaan”, of langst de N19 naar Aarschot. Dat kan men in zekere zin de “ring” van Westerlo noemen. Gedurende zo’n vijftigtal jaren werd er gespeeld in het stadionnetje dat net naast “de Merodedreef” is gelegen.

In het begin der jaren ‘90 werd naast het oude stadion een nieuw opgetrokken, dat vanaf het seizoen 1993-1994 in gebruik werd genomen. Dit al direct met een laterale zittribune met een grote business-zaal en overdekte staanplaatsen. Later werden die van zitjes voorzien en werd het stadion nog uitgerust met een zittribune achter het Westelijk doel.  Het ‘t Kuipke is vanuit Deinze te bereiken via de E17, daarna de E313 in Antwerpen en aan uitrit 23 (Geel-West) de autostrade verlaten. Richting Westerlo aanhouden en aan rond punt tweede afslag nemen richting Westerlo. Voor kruispunt met verkeerslichten rechts houden, richting Westerlo (aan wit huis). Blijven volgen en na zo’n kleine tweetal kilometer stadion op uw rechter zijde.

                                                                                                                                Marcel Dingemans

 

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq