ZA 22.01

20U45

Competitie

KVC Westerlo - KMSK Deinze

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

MATCH TEGEN UNION WORDT TOCH GESPEELD AL TEKENT DEINZE VOORBEHOUD AAN !

Nieuws Bericht geplaatst op zaterdag 07 november 2020

Het was wachten tot deze namiddag op de Pro League om uitsluitsel te verkrijgen rond het wel of niet spelen van de wedstrijd morgen tegen Royale Union Saint-Gilloise. Deinze kampte de voorbije weken met een pak besmettingen waardoor men zelfs besliste als eerste club de voorbije week volledig in lockdown te gaan, ook de spelers die negatief testten.

Op vraag van de club - mee ondersteund door clubarts Dr. Pierre De Witte - werd om uitstel gevraagd. De Pro League kan echter niet ingaan op deze vraag conform artikel B4.91 van het bondsreglement aangezien er op heden minder dan 7 spelers positief zijn en bijgevolg niet voldoen aan de voorwaarden. “Onverantwoord” repliceert Deinze en gaat terecht niet akkoord met deze beslissing op basis van medische gronden. Ze gaan wel spelen maar dit “onder voorbehoud”.  “Mochten er zich medische problemen voordoen tijdens de wedstrijd die rechtstreeks of onrechtstreeks gelinkt kunnen worden aan de besmetting van Covid19, dan zullen deze verhaald worden op de Pro League” aldus de club.

Het wordt sowieso lastminute puzzelen voor de trainersstaf want de voorbije twee weken werd er niet getraind. Coach David Gevaert die eveneens COVID-positief testte zal de wedstrijd van thuis uit moeten volgen. De staf zal constant in verbinding blijven met David.

K.M.S.K. Deinze moet dus toch noodgedwongen de eerste verplaatsing van de terugronde maken van de eerste “golf”. Het is een woord dat tegenwoordig “in” is, dit dan wel in andere en meer droevige omstandigheden. Toch mag een seizoen in de tweede afdeling van het “profvoetbal” zo genoemd worden, want twee reeksen van 14 wedstrijden en telkens met heen- en terugwedstrijden. Oranje-zwart trekt naar het Brussels Hoofdstedelijk gewest, meer bepaald naar de Gemeente Vorst, alwaar het Joseph Mariën stadion gevestigd is in het schitterende en magische Dudenpark. Royale Union Saint-Gilloise is dus de gastheer in het Joseph Mariën stadion zondag 8 november 2020 om 16 uur.

Het Joseph Mariën stadion

Dat ligt in het Noorden van de gemeente Vorst en grenst aan de gemeente, Sint-Gilles. Het situeert zich aan de voet van, en in, het immense Dudenpark, een oase van groen die zich uitstrekt links en rechts van het stadion en waarvan het grootste deel op een heuvel ligt ... “La Butte” genaamd. Al dat groen, en de gebouwen aan de bovenkant van het park, beheersen het zuidelijke gedeelte van Brussel, met een panoramisch uitzicht.

Het Joseph Mariën is sinds 1919 de thuishaven van Union. Het stadion in het Dudenpark ligt op grondgebied van de gemeente Vorst en werd officieel ingehuldigd op 14 september 1919 door de jonge Prins Leopold. Union St.Gilles nam het toen op tegen Milan B.F.C. (3 - 2). Het stadion zou gebouwd zijn in het vooruitzicht van de Olympische Spelen 1920 te Antwerpen. Er werden daar voor dat Olympisch voetbaltornooi trouwens ook drie wedstrijden gespeeld. Het nationale Belgische elftal trad maar vier keer aan in het Dudenpark voor een “officiële” interland. Er hadden nochtans ook enkele “niet officiële interlands” plaats ; onder de noemer “Rode Duivels” tussen de twee wereldoorlogen in. Die selecties golden nochtans niet als een officiële “cap”.

De Algemene Nederlandse Voetbalvereniging “De Zwaluwen” (in 1917 opgericht met als doel het voetbal in Nederland te bevorderen) was een regelmatige tegenstrever. Voor “De Zwaluwen” kwamen ook Nederlandse internationals uit, net zoals bij de “Rode Duivels”, dat op 8 februari 1921 in het Dudenpark voor de eerste maal onder die benaming partij gaf aan de Hollanders. Er waren liefst acht spelers bij die vijf maanden eerder met de nationale ploeg “Olympisch kampioen” waren geworden. De partij tegen “De Zwaluwen” werd met 2 - 0 gewonnen voor 23.507 toeschouwers !!! Die ontmoetingen tegen “De Zwaluwen” hadden doorgaans plaats op “vastenavond” (mardi gras).

In het midden der jaren twintig werd het stadion aangepast aan de “noden van de tijd”. Het werd “her”-ingehuldigd op 29 augustus 1926 in aanwezigheid van Prins Karel. Union nam het toen op tegen het Nederlandse F.C. Dordrecht en verloor met 3 - 6. Op zondag 19 februari 1933 werd de toen “grootste” club van Brussel in diepe rouw gedompeld.

Die morgen overleed Joseph Mariën, voorzitter van R. Union St. Gilles sinds 1921 De derby tegen Daring C.B.van ‘s namiddags werd dan ook uitgesteld. Op 2 juni 1933 werd het stadion naar de overleden voorzitter genoemd, hij die bij aanvang der jaren dertig de club terug “groot” maakte. Het stadion onderging nadien nog weinig aanpassingen. De zittribune werd dan wel aangepast, waarin de kleedkamers ook een onderdak kregen. Gedaan dus met de “vooroorlogse” trappen-af/op naar het huisje in het park ... dat daar nog steeds staat, en dat nu ook duidelijk te zien is doordat de bomen hun bladeren verliezen ! Het moet ook gezegd dat de club en het stadion niet te lijden hadden door de consequenties van het “Heizeldrama” (1985), waarbij de strenge veiligheidsmaatregelen een invloed zouden hebben op de stadions van de eerste en tweede afdeling.

Ondertussen werden de verzakte “gradins” achter de doelen gesloten, vergroeid met het park mag wel gesteld worden. Zij werden recent vervangen door zitjes, om te kunnen voldoen aan de voorwaarden voor de licentie wat het aantal zitplaatsen betreft. De “laterale” staanplaatsen werden verstevigd en voorzien van soliede balustrades. Op de zitjes na, en de perstribune die uitgerust werd met de nodige internetaansluitingen, is er aan de tribune niet veel veranderd, behoudens het “couchke” verf. Her en der ziet men, aan de straatkant, nog “ruïnes” die ongetwijfeld de “gouden” jaren van “den Union” hebben meegemaakt, zoals in de catacomben van de tribune “la buvette” waar vergeelde foto’s aan “de tijd van toen” herinneren en waar ook bejaarde en vergrijsde supporters hun nostalgische herinneringen ophalen van vervlogen tijden … !

Nochtans had het allemaal anders kunnen verlopen, want in 1923 hingen er donkere onweerswolken boven het Dudenpark ! De Gemeente Vorst wilde de club onteigenen, om op de plaats van het stadion een nieuw Gemeentehuis neer te planten ! Ze liepen al een tijdje met dat idee rond, maar nu juist op de plaats van het stadion van de meest succesvolle voetbalclub uit het Brusselse !? Daar kwam reactie op, met bondsvoorzitter R.W. Seeldrayers aan het hoofd.  Ook de supporters lieten zich niet onbetuigd tot zelfs de inwoners van de gemeente Vorst zélf ! Uiteindelijk werd het plan afgeblazen en prijkt het gemeentehuis ergens verderop in het centrum. Eind goed, alles goed, maar ‘t was toch even warm geweest in het statische en machtige Dudenpark !

Sportief

Het volledige sportieve verhaal van Royale Union Saint-Gilloise vindt u terug op de website van K.M.S.K. Deinze. Alle andere informatie houden we voor de volgende keer als oranje-zwart zich op de laatste speeldag van de competitie terug naar het Dudenpark zal begeven.

 

Wij willen ook nu al meegeven dat SK Deinze een inhaalwedstrijd zal moeten spelen volgend weekend. Volgens het protocol is dit voortaan immers mogelijk tijdens een interlandbreak.

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq