VR 29.07

19U00

Oefenwedstrijd

KMSK Deinze - Sparta Petegem

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

Naar het Armand Melis stadion in Dessel

Nieuws Bericht geplaatst op maandag 02 maart 2020

K.M.S.K. Deinze trekt voor de laatste maal in het reguliere seizoen 2019-2020 naar de provincie Antwerpen en de Antwerpse Kempen. Het is één jaar en veertien dagen geleden dat het gezellige Armand Melis stadion een laatste maal werd aangedaan.

Situatieschets " D E S S E L "

 

Geografisch ligt het in het Oostelijk gedeelte van de Antwerpse Kempen, op zo’n  6 km. van Mol en van Retie en op + 15 km. van Turnhout en van de “parel” van de Antwerpse Kempen Kasterlee, waarmee Dessel parallel ligt. Een rechtstreekse verbinding langs de weg is er tussen deze twee gemeenten niet, want ten oosten van Kasterlee strekt zich een groot natuurgebied uit, waar het “Prinsenbos” deel van uitmaakt. Dessel grenst in het Noorden en het Westen aan Retie, in het Oosten en het Zuiden aan Mol en bevindt zich wel degelijk in de provincie Antwerpen. Belgisch Limburg en Nederland liggen nochtans niet ver af. Dessel wordt bevloeid door de kanalen Bocholt <–> Herentals (het Kempisch Kanaal) en Schoten<->Turnhout<->Kwaadmechelen. Die twee kanalen monden beiden in het Albertkanaal uit.

 

Toeristisch

Voor een toeristisch weekend moet u het in Dessel vooral van de natuur hebben en de natuurlijke aantrekkingspolen, zoals de talrijke bossen -ruim 290 ha is eigendom van de gemeente- en de vele waterplassen in de buurt. Die vonden hun oorsprong bij het aanleggen van de kanalen die Dessel doorsnijden. Het graven van die waterwegen ligt aan de grondslag van de witzand-ontginning, zand van een uitzonderlijk goede kwaliteit. Dat bleek na de ontleding van een staal dat in 1850 door een schipper werd genomen. Door die ontginning ontstonden die “plassen”, die in een later stadium werden uitgebouwd tot natuur- en recreatie-gebieden. Er leiden ook verschillende aantrekkelijke fiets-routes langst en door Dessel. In de gemeente zélf kan men de gerestaureerde gotische St. Niklaaskerk (1486) en de O.L.Vrouwkapel (17de eeuw) bezoeken.

Dessel ontstond, geschiedkundig, allicht in de centrale middeleeuwen. Toen sprak men, ca. 1481, over “Desgele”. Later (1658) werd dat omvormd tot “Desschel”, een benaming die lang stand hield. Bij de vereenvoudiging (?) der Nederlandse taal werd het daarna “Dessel”. De gemeente bestaat uit vier gehuchten : Centrum, Brasel, Heide en het gekende Witgoor. “Witgoor Dessel” speelde in het seizoen 1981-82 nog in de tweede nationale afdeling. Door de industrialisering -o.a., de landbouw, de witzand-groeven, de kern-energiebedrijven, de brouwerij, het sigarenfabriek, e.a.- in de jaren ‘70, kenden zowel de gemeente Dessel, als het naburige Mol, een inwoners-expansie.

 

Situatieschets Armand Melis stadion

 

Sinds zijn aansluiting bij de K.B.V.B. in 1926 kwam K.F.C. Dessel Sport uit in het stadion aan de Lorzestraat. Daar nam het in 2012 afscheid van met een titel in de derde nationale afdeling 'B'. In de tweede afdeling, seizoen 2012-2013, kon van start worden gegaan in het nieuwe Armand Melis stadion ... toen de licentie voorwaarden nog niet zo streng waren. Het sportcomplex, want dat is het, met naast het 'A' terrein nog verschillende andere voetbalvelden, beschikt in totaal over slechts 4284 plaatsen, waarvan 764 zitplaatsen. De capaciteit daarvan werd voor een tweetal jaar nog aangepast ; een deel bevindt zich aan de overzijde van de hoofdtribune. Het stadion werd helemaal opgebouwd met “eigen volk” !

Naast de hoofdtribune, met 'seats' allerlei, beschikt men nog over overdekte staan-plaatsen, lateraal en achter één van de doelen ; de rest zijn uiteraard niet-overdekte staanplaatsen. Het stadion ligt ten Westen van het centrum in de wijk 'Brasel' en kan op twee verschillende manieren bereikt worden.    

 

Wegwijzer

 

E17 Gent-Antwerpen  >  Kennedytunnel en Ring (R1>  E34 Turnhout/Eindhoven  >  Uitrit 25 (Oud-Turnhout, Mol, Retie)  >  Rechts N18  >  Richting Retie. En dan zijn er twee mogelijkheden.

 

Alternatief 1 : N18 volgen tot aan rotonde. Rechtsaf en even richting Kasterlee, maar aan # met de N123 rechtdoor tot aan de N118. Rechtsaf richting Geel. Geelse baan enkele kilometers blijven volgen. Dan ofwel tweede straat links (Avoortstraat) tot aan T-kruispunt en dan links Brasel en in de dubbele bocht rechtsaf 'Kleine Boeretang' tot aan het stadion. Ofwel de volgende straat links nemen (Brasel) en zo naar het stadion.

 

Alternatief 2 : N18 volgen door het centrum van Retie, richting Dessel en Mol (Turnhoutsebaan). Bij het binnenrijden van Dessel Centrum, net voor de Kerk, rechtsaf (Hofstraat) en na ongeveer 1,5 km. stadion op uw linkerzijde, wellicht doorrijden tot aan de “Kleine Boeretang” en zo naar het stadion.  

 

Sportief   

 

Het hele sportieve overzicht van K.F.C. Dessel Sport vindt U op de website van K.M.S.K. Deinze onder “seizoen” en “tegenstanders”. We houden het hier dus bij de onderlinge confrontaties waarvan de meeste plaatsvonden in het stadion aan De Lorzestraat. De Kempische club was net gepromoveerd als kampioen uit de derde nationale afdeling reeks 'B' en trad in het seizoen 1997-1998 voor het eerst aan in de tweede nationale afdeling. K.M.S.K. Deinze was feitelijk nog niet van de “kater” bekomen door het mislopen van de titel, eerder dat jaar, en het verloor op zaterdag 18 oktober 1997 in Dessel met 2 - 1.

 

Een jaar later K.M.S.K. Deinze opnieuw naar de Lorzestraat. Op zaterdag 11 november 1998  scoorde Joris Brewaeys vroeg in de wedstrijd (12e) ; Stevan Venetiaan stelde laat gelijk (79e) 1 - 1. Seizoen 1999-2000 ... op zaterdag 28 augustus 1999, in de vijfde ronde van de Beker van België, werd K.M.S.K. Deinze uitgeschakeld 2 – 0. In het laatste duel in de XXste eeuw, een dikke maand later op zaterdag 2 oktober 1999 bleef eenzelfde 2 - 0 eindscore op het scorebord staan, waarbij beide teams in ongeveer dezelfde opstelling uitkwamen.

 

Bij het ingaan van de XXIste eeuw, op zaterdag 3 maart 2001, sprokkelde oranje-zwart opnieuw een puntje 0 - 0 ; maar op het einde van dat jaar, zaterdag 15 december 2001, nieuwe nederlaag met 3 - 2. De eerste overwinning kwam er op zaterdag 2 november 2002. Kristof Arys zorgde voor de enige treffer van de wedstrijd (36e) 0 - 1. Opvallend dat we toch regelmatig, bij de beide clubs, dezelfde spelers terugvinden, op het einde van de vorige eeuw en het begin van de eenentwintigste. Op tweede Paasdag, op maandag 12 april 2004 was K.M.S.K. Deinze in de running voor winst in de derde periode. Het had er net 12 wedstrijden zonder nederlaag opzitten, een 30 op 36 waaronder zeven overwinningen op rij. De wedstrijd werd live op Radio Tequila uitgezonden. Gerd Heylen scoorde in de eerste helft voor K.F.C. Dessel Sport (26e). In de tweede helft drukte oranje-zwart lang, maar tevergeefs 1 - 0 en terug met de beide voetjes op de grond.

 

Uiteindelijk eindigde K.M.S.K. Deinze tweede in die derde periode met gelijke punten dan F.C. Brussels Strombeek (kampioen ook) maar met een minder doelpunten saldo. Samen met K.F.C. V.W. Hamme was K.F.C. Dessel Sport de enige ploeg die oranje-zwart tweemaal kon verslaan in dat seizoen ! In 2004-2005 trok K.M.S.K. Deinze putteke winter naar de Antwerpse Kempen. Op zaterdag 26 februari 2005 sprokkelde het opnieuw een puntje 1 - 1. In datzelfde jaar liet oranje-zwart een tweede zege optekenen, in de tuin van Patrick Goots (die er nu al wel verhuist is). Dessel Sport prijkte met een 6/6 mee aan de leiding, maar K.M.S.K. Deinze zou een knappe zege behalen ! Via Stefan Van Dender (23e) en Mathieu De Jonckheere (24e) liep oranje-zwart uit, maar de groen-witten stelden orde op zaken en kwamen op gelijke hoogte via Gideon Imagbudu (28e) en Georgica Vamesu (50e). In het slot van de wedstrijd ontbond Elimane Coulibaly zijn duivels en scoorde twee fenomenale doelpunten (86e en 88e) 2 - 4 …. We geraakten op die zaterdag 10 september 2005, persoonlijk, terug aan de Kust dank zij Edith Delaere !

 

In het begin van dat seizoen 2005-2006 mocht K.M.S.K. Deinze daarna drie opeenvolgende “home wedstrijden” afwerken, met de nieuwe tribune. Na een nieuwe zege tegen R. Antwerp F.C. (3 - 2) leed K.M.S.K. Deinze twee opeenvolgende nederlagen, Y.R.K.V. Mechelen 0 - 3 en A.F.C. Tubize 0 - 2. In die laatste wedstrijd kwetste Elimane Coulibaly zich en was out voor de rest van het seizoen ! Eerst op zaterdag 28 april 2007 ondernam K.M.S.K. Deinze een nieuwe trip naar Dessel. Na een vroege achterstand (Gabriel Persa 10e) sloeg het in de tweede helft terug via Ernest Webnje Nfor (54e) en Sebastian Hermans (61e) 1 - 2. Bij oranje-zwart ook Elimane Coulibaly in de ploeg. Het was de laatste overwinning van dat seizoen, want daarna volgden drie nederlagen op rij. Op het einde van dat seizoen 2006-2007 degradeerde K.F.C. Dessel Sport terug naar de derde nationale afdeling, via de barrages. Het zou bijna drie jaar duren eer beide clubs elkaar terug vonden aan de Lorzestraat. Seizoen 2010-2011 in de derde nationale afdeling 'A', op zaterdag 11 september 2010. Na vier opeenvolgende nederlagen sprokkelde K.M.S.K. Deinze zijn eerste puntje 0 - 0 ! Daarna werden periode 2 en 3 gewonnen het vervolg kent u wel.

 

Het zou opnieuw lang duren, méér dan vijf jaar, eer K.M.S.K. Deinze terug naar De Antwerpse Kempen trok, nu in de tweede nationale afdeling. Dat kwam omdat eerst (2011-2012) Dessel Sport naar “3deB” was overgeheveld, daarin kampioen speelde en naar de tweede afdeling ging.  K.M.S.K. Deinze vervoegde hen daar in 2015, maar trok eerst laat in dat seizoen 2015-2016 naar “Brasel”. Onder leiding van een Hollands scheidsrechters-trio, op zaterdag 9 april 2016, ging oranje-zwart kansloos onderuit in het Armand Melis stadion (2 - 0) ... met bij K.F.C. Dessel Sport Regi Van Acker, Benny Polfliet, Jasper Sols, Michiel Jaeken en Seppe Brulmans.

 

Een jaar later, op één dag nà, waren de vier eerstgenoemden in het seizoen 2016-2017 bij K.M.S.K. Deinze aan de slag. Op zaterdag 8 april 2017 onderging oranje-zwart de wedstrijd, op een ogenblik dat de gedachten toch wel ergens anders zaten. We hoeven ook daar niet op terug te komen. Via doelpunten van Ruben Tilburgs (31e) en Kevin Janssens op strafschop (49e) was Dessel Sport uitgelopen, maar in het slot van de wedstrijd reduceerde Jérôme Mezine de score (88e) en kwam K.M.S.K. Deinze nog erg dicht bij de gelijkmaker. Uiteindelijk werd het dus 2 - 1.

 

In het seizoen 2017-2018 blijkt K.F.C. Dessel Sport het beste “home” team te zijn, met 41 punten ... of 18 punten méér dan K.M.S.K. Deinze, dat dan weer “away” het derde beste team was met 27 punten. Alleen Lommel S.K. en R. Châtelet-Farciennes S.C. pikten toen een puntje mee in “Brasel” (1 - 1). K.M.S.K. Deinze kon dat niet en verloor op zaterdag 21 april 2018 met 3 - 1. Tegen de gewoonte in ving die wedstrijd aan om 20 uur.

Dat kwam omdat het de voorlaatste speeldag gold van dat seizoen 2017-2018 en dat alle wedstrijden op hetzelfde uur dienden aangevat te worden. Beide teams kwamen elkaar opnieuw tegen in de “play-off” op zondag 20 mei 2018, aanvang 16 uur. Beide clubs hielden elkaar opnieuw in bedwang, want na de 0 - 0 in de openingsmatch aan het Kanaal van Schipdonk eindigde de partij in het Armand Melis stadion op 1 - 1, goals van Youssef Challouk (18e) en de onvermijdelijke Ratko Vansimpsen (23e). In het seizoen 2018-2019 ten slotte draaide. K.F.C. Dessel Sport was in de strijd om het behoud gewikkeld en op zaterdag 23 februari 2019 kwam K.M.S.K. Deinze er met 0 - 1 winnen ; Youssef Challouk scoorde na 24 minuten en oranje-zwart hield daarna die voorsprong vast. Uiteindelijk kon K.F.C. Dessel Sport zich nog handhaven door een 0 - 2 zege op de laatste speeldag bij S.C. Eendracht Aalst … waardoor de “Ajuinen” degradeerden.

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq