VR 19.08

20U00

Competitie

KMSK Deinze - Jong Genk

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

Voorbeschouwing KMSK Deinze-Winkel Sport

Nieuws Bericht geplaatst op maandag 24 februari 2020

K. Voetbal Club Sint-Eloois-Winkel Sport is nog maar voor de tweede maal op bezoek in het Burgemeester Van de Wiele stadion. Deel uitmakend van de Provincie West-Vlaanderen kan het dus nooit oranje-zwart ontmoet hebben in de provinciale reeksen. Op ‘nationaal’ vlak gebeurde het éénmaal. Op zaterdag 10 januari 2015 zorgden Arne Naudts (2x) en Alessio Staelens voor de 3 - 0 overwinning. Het was de eerste wedstrijd onder leiding van coach Jan Ceulemans die een week vroeger, daags na Nieuwjaarsdag, officieel werd voorgesteld. “Sterke Jan” was nog actief bij de jeugd van K. Lierse S.K. als K.M.S.K. Deinze een eerste maal “Winkel Sport” partij gaf. Dat was in Sint-Eloois-Winkel op 01/08/1972 in de eerste ronde van de Beker van België, toen ze allebei uitkwamen in hun respectievelijke eerste provinciale afdeling. Het werd 5 - 2. In tegenstelling tot dat seizoen 2014-2015, toen er vijf clubs uit de provincie West-Vlaanderen in de derde nationale afdeling ‘A’ actief waren, geldt dat nu nog alleen K.V.C. Sint-Eloois-Winkel Sport.

Vechten tegen degradatie

De net gepromoveerde West-Vlaamse club staat op het punt een aller-retour te beleven en zou misschien en eventueel Sint-Elooi, of Eligius, kunnen aanroepen om hen van een degradatie te behoeden. Die is dan wel de patroon- en beschermheilige van vele andere zaken maar niet m.b.t. sport, in het algemeen, en voetbal, in het bijzonder. Sint-Eloois-Winkel was destijds een gehucht van de parochie Gullegem en werd in 1747, op het einde van het 'Ancien Régime', een zelfstandige parochie. Sinds 1977 is het een deelgemeente van Ledegem die net ten noordwesten van Kortrijk is gelegen. De oudste vermelding van de locatie zou van 1382 dateren, toen als “Capelle ten Winkele”. Zou etymologisch zijn afgeleid van het Germaanse 'Winkela', wat “hoek” betekent. Als men er dan rekening mee houdt dat in de XIde eeuw in een 'hoek' van de parochie Gullegem een kapel stond, die gewijd was aan “Eligius”, dan is de 'link' naar de naam “Sint-Eloois-Winkel” vlug gemaakt.

 

Die “link” kan ook naar “Winkel Koerse” gemaakt worden, de jaarlijkse paardenkoersen die er sinds 1854 elke dinsdag nà de eerste zondag van oktober worden georganiseerd en intussen ruim 165 jaar oud zijn. “Eligius” heeft trouwens wel 'iets' met paarden. Er is niet alleen een legende over, hij is ook patroonheilige van de hoefsmeden, de zadelmakers, koetsiers, paarden-handelaren en beschermheilige tegen, o.a., paardenziekten. In de iconografie zit trouwens een paardenvoet. Tot slot nog meegeven dat “Sint-Elooi” twee feestdagen heeft ... op de zondag nà 24 juni “warme elooi” en op 1 december de “koude elooi”. Bij deze laatste komen er een paar weer-spreuken aan te pas ... o.a. ... “Vangt Sint-Eligius de winter aan, dan stut hem voort driemaal de maan”, m.a.w. een lange winter volgt als het vriest op 1 december. ‘Sint-Elooi’  heeft ons afgeleid we moeten naar onze hoofding.

 

“De Rijstkakkers” !  Die spotnaam hebben ze te danken aan de tramlijn 330 naar Kortrijk. Die werd in 1963 opgedoekt ; de eerste 'lijn' zou reeds van 1890 dateren. Er waren trouwens méér tramlijnen die allemaal in het begin van de jaren '60 verdwenen. De eerder genoemde tram deed Sint-Eloois-Winkel aan, dat toch wel aan het einde van het traject lag. De tramhalte aldaar moet de laatste voor Kortrijk geweest zijn. Omdat de tram altijd vol zat moesten de 'Winkelaars' bijna altijd plaats nemen in het goederen compartiment ; waardoor ze vaak op zakken rijst moesten zitten ... vandaar die “rijstkakkers” ! Tegenwoordig verbindt bus 61 Kortrijk met Ardooie. We trekken met de bus naar het sportieve.

V.C. Sint-Eloois-Winkel Sport werd gesticht op 1 augustus 1940.

Het kwam aanvankelijk uit in het Katholiek Vlaamsch Sportverbond. Eerst in 1946 sloot men zich aan bij de K.B.V.B., dit onder stamboeknummer 4408. Er werd in de laagste provinciale reeks van start gegaan, toen nog derde provinciaal. Geleidelijk aan klom men op ... en van 1964 t/m 1983 speelde men onafgebroken in eerste provinciaal. Daarna trad een mindere periode aan en moest men zelfs strijden om het behoud in derde provinciaal te verzekeren.

Na de “Koninklijke” titel, die op 10 januari 1991 werd verkregen, ging het sportief terug “omhoog”. De hele sportieve geschiedenis is trouwens terug te vinden op de website van K.M.S.K. Deinze. Toch meegeven dat op het einde van het seizoen 1994-95 Winkel Sport kampioen werd in derde provinciaal 'C' en vier jaar later de promotie versierde naar de nationale bevordering. Daarin verbleef men vijftien opeenvolgende seizoenen in reeks ‘A’. De promotie naar de derde nationale afdeling kwam er via een achterpoortje. Na winst in de 'herkansing' tegen Cité Sport Grâce-Hollogne (3 - 0) kon men promoveren omdat R.W.D.M. Brussels de boeken had neergelegd en er in “3de” een plaats vrij kwam. Na twee seizoenen kon men aantreden in de de 2de Klasse Amateurs ‘A’, om dan via een titel naar de 1ste Klasse Amateurs te promoveren. Dat was wellicht te hoog gegrepen, waardoor de ambities van de “ Rijstkakkers ” allicht beperkt blijven tot de 2de Klasse Amateurs.

De trainer

De geboren en getogen Torhoutenaar Danny LAVENS (° 7 mei 1950) maakte bij het vroegere K.V.K. Torhout het grootste deel van zijn actieve spelers loopbaan rond. Herinnert zich nog de Beker van België 1978-79, toen zijn club net gedegradeerd was uit bevordering 'C' en in eerste provinciaal West-Vlaanderen moest uitkomen. In de 'Beker van België' trad het in de tweede ronde 'at home' aan tegen K.S.K. Geraardsbergen (2 - 0). In de derde ronde werd F.C. Sint-Martens-Latem uitgeschakeld (1 - 2) en in de vierde ronde ging men winnen bij R.A.E.C. Mons (0 - 3), toen een derdeklasser. Daarna kwam de 1/32e finale, toen nog mét de eerste klassers en geen geleide loting ! K.V.K. Torhout moest zich naar Antwerpen verplaatsen, naar eersteklasser K. Berchem Sport. Tegen de verwachtingen in werd de 0 - 0 gehouden en met de strafschoppen toonden de West-Vlamingen zich de beste ! Het 'sprookje' eindigde in de 1/16 finales met home verlies tegen K.F.C. Winterslag (0 - 3). Meer vonden we niet terug over zijn spelersloopbaan.

Ook wat de trainerscarrière van Danny Lavens betreft hebben we enkele 'hiaten'. Was in alle geval aan de slag bij K.V.K. Torhout (1991-1992), misschien ook wel vroeger. In 1992 ging men dan de fusie aan met K.S.K. Torhout, waarbij het stamboeknummer 110 van “K.V.K.” geschrapt werd. Daarna zijn we even het spoor bijster, maar in het seizoen 1996-1997 aan de slag bij K.F.C. Izegem. Vervolgens waarschijnlijk ook weer in de provinciale afdelingen, maar in de seizoenen 2001-02-03 trainer van Torhout 1992 K.M.. Daarna volgde een andere West-Vlaamse club, K.V.V. Oostnieuwkerke uit de regio van Roeselare, die hij in 2004-2005 via de eindronde naar het nationale voetbal loodste en waar hij in 2005-06 trainer bleef. Stapte daarna over naar K.F.C. Meulebeke en verbleef er in het seizoen 2006-07, om in het begin van 2007-2008 aan de kant te worden geschoven, d.d. 24 september 2014. Midden oktober 2007 ging hij aan de slag bij K.S.C. Blankenberge en maakte er het seizoen 2007-2008 rond in eerste provinciaal West-Vlaanderen.

 

Ging in 2009-2010 bij K.V.C. Wingene aan de slag, in tweede provinciaal 'A' West-Vlaanderen, dat hij met een titel naar 'eerste' bracht. Een seizoen later (2010-2011) succesvol in de play-offs in 1ste provinciaal West-Vlaanderen. Daarna moest de inter-provinciale eindronde nog afgewerkt worden. Bij R.F.C. Spa werd vlot gewonnen (0 - 5), in het verre Luxemburg ging het moeilijker bij F.C. Jeunesse Lorraine Arlon, 2 - 2 en na strafschoppen (4 - 5) promotie naar de nationale bevordering 'A'. Dat was wel een reeks te hoog voor 'Wingene', dat in 2011-2012 direct terug degradeerde. Zonder Danny Lavens evenwel, want die was aan een nieuwe uitdaging begonnen bij K.V.C. Sint-Eloois-Winkel Sport, seizoen 2011-2012. Werd eerst achtste, daarna tweemaal derde. In dat laatste seizoen werden merkwaardige “play-offs” betwist.

In het Sportpark Terschueren werd eerst O.M.S. Ingelmunster met 2 - 1 aan de kant geschoven ; vervolgens was er winst bij favoriet K.V.K. Westhoek (1 - 2), maar in de finale werd in het Prinsenbos van K.S.C. Grimbergen verloren (2 - 1). Er was echter nog een 'troosting', voor in het geval dat .... Die kon in eigen stadion afgewerkt worden, omdat de trekking dat zo had uitgemaakt. F.C. Cité Sport Grâce-Hollogne liet niet aan zijn hart komen, ging de uitdaging aan en maakte de verre reis van Luik naar West-Vlaanderen. Het werd echter met 3 - 0 verslagen. Een maand later kon Danny Lavensterug een feestje bouwen, want R.W.D.M. Brussels legde de boeken neer, zodat er een plaats vrij kwam in de derde nationale afdeling reeks 'B'. Dat wilde de K.B.V.B. de West-Vlamingen niet aandoen en ze werden in 'reeks A' geplaatst', waardoor K. Berchem Sport dus naar de “B” moest, niet met volle goesting mogen we stellen ! In alle geval is Danny Lavens bij K.V.C. Sint-Eloois-Winkel Sport aldaar aan zijn zevende opeenvolgende seizoen bezig.

 

De kern van Winkel Sport

Doelwachters :

  1. Stefan ROEF 27.02.92 komt van K.S.C. City Pirates Antwerpen .
  2. Lars DE JONGHE 11.02.99 komt van A.F.C. Tubize
  3. Julien VAN VOLCEM 29.06.99

 

Verdedigers :

  1. Joey DUJARDIN 16.02.96 / 6. Felix REUSE 04.07.89 / 17. Jérémy Obin 05.03.93 Frans-Belg / 33. Nathan NUYTS 06.02.98 komt van A.S.V. Geel / 59. Théo OLESZEWSKI 22.08.01 Fransman komt van L.O.S.C. Lille / 15. Mathias VELGHE 09.12.85 /  5. Rens VERHOOGHE 12.05.95

 

Middenvelders :

  1. Sofiane OUMEDJEBER 25.10.92 Fransman / 8. Masis VOSKANIAN 11.07.90 Armeense Belg / 23. Kürsad SÜRMELI 14.08.95 Nederlandse Turk / 26. Fries DESCHILDER 15.09.92 / 20. Mehdi OUMEDJEBER 10.07.96 Franse Algerijn / 24. Dylan VANHAEREN 12.08.97 / 14. Benjamin LUTUN 02.06.87 / 19. Omid POPALZAY 25.01.96 Afghanisaten-Nederlander komt van Adelaide Cornets /

 

Aanvallers :

  1. Antonio MUNOZ HERRERA 14.01.86 Spanjaard / 77. Yacine BOUGRISSI 05.02.00 Fransman / 11. Jorgo WAEGHE 30.03.89 komt van K.R.C. Gent / 18. Kristof VERSPEETEN 22.03.92 geleend van K.S.V. Oudenaarde

Foto's door Marnik Vercaigne

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq