ZA 29.01

20U45

Competitie

KMSK Deinze - RE Virton

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

Flash on: Mathieu De Smet

Sportje Bericht geplaatst op woensdag 26 februari 2020

De weersomstandigheden om vorige week naar het Burgemeester Van De Wielestadion leken in enige mate wat beter. Ciara en Dennis hadden de plaats geruimd voor hun nazaten, maar het bleef toch nog een beetje tegen wind duwen. Maar ja, het gesprek dat ik in een gezellige sfeer had met de allerlaatste winteraanwinst van SK. Deinze heeft veel goed gemaakt. In de leuke babbel ontpopte Mathieu De Smet zich als een joviale gesprekspartner.

Soms een stap terugzetten om er dan twee vooruit te kunnen zetten

Hoe, waar en wanneer is het voetballen voor jou begonnen Mathieu?

Wel ik ben beginnen voetballen bij SK. Maldegem, toen ik 5 jaar was geworden.  Ik woon trouwens in Maldegem.

Heeft jouw vader je geïnspireerd misschien?

Nee, ik ben heel spontaan beginnen met het voetbal. Het is wel zo dat mijn vader gevoetbald heeft, hetzij op een lager niveau in Maldegem zelf en omgeving.

Ben je lang bij je moederclub gebleven?

Slechts een half jaar, dan ben ik naar  de voetbalschool van Club Brugge getrokken.  Jonge voetballers mogen er de zondagen trainen en worden verder geselecteerd voor de jeugd.

Hoe zat het daar dan voor jezelf en voor school?

Ik heb bij Club de jeugdreeksen mee gemaakt tot en met de U12 en vermits de afstand Brugge – Maldegem niet groot is, was ik alle dagen thuis en kon ik in Maldegem ook naar school gaan.

Maar je bent niet bij Club gebleven?

Nee, ik heb dan naar AA. Gent getrokken van bij de U13 tot de U17 en dan van de U17 tot de U19 was ik bij Zulte-Waregem. Daar ben ik zelfs in de 1ste ploeg terecht gekomen.

Ben je altijd middenvelder geweest?

Wel het is zo dat ik het liefst speel als aanvallende middenvelder en flankaanvaller.  Ik ben bij de jeugd van Club Brugge evenwel opgeleid als spits, maar ben er naderhand geëvolueerd als aanvallende middenvelder.

Welke verschillen zie je  tussen een spits, een aanvallende middenvelder en/of een flankaanvaller?

Wel het is zo dat een spits zoveel mogelijk tot scoren moet kunnen komen en daarvoor zijn een aanvallende middenvelder en flankspelers ideale mensen.  Zij moeten immers zorgen voor een goede passing.

Is jouw overgang van Zulte-Waregem naar SK. Deinze dan geen stap terug?

Je moet dat relativeren hoor. Soms is het goed eens een stapje terug te zetten om er nadien 2 grote vooruit te kunnen zetten.

Wat is je van die periode specifiek bij Waregem bij gebleven?

Heel precies heel precies valt dat me niet zo gemakkelijk te zeggen. Maar het is een feit dat ik er veel heb geleerd van spelers die toch meer ervaring hadden dan ik en die al verder stonden in hun voetballoopbaan. Zo zijn Théo Bongonda en Hamdi Harbaoui me toch wel bijgebleven.

Hoe ervaar je SK. Deinze?

Oranje-zwart is een club die gekend is om het goed voetbal dat gebracht wordt en is ook een ambitieuze club die een positief groeiproces door maakt.

Welke verschilpunten merk je bij jouw vorige 3 ploegen?

Bij de jeugd van Brugge lag de nadruk heel bijzonder op de basistechniek en hadden we een doorgedreven linietraining.  Bij AA. Gent werd er meer aandacht besteed aan resultaat gericht voetbal en hadden we ook rijpere spelers in de ploeg, terwijl bij Zulte-Waregem het meer familiale aspect primeerde. De spelers stonden er echt dicht bij elkaar en kon samen als speler groeien.

Welke van die 3 clubs kan je het  best vergelijken met SK. Deinze?

Ik meen dat het Zulte-Waregem is; het is ook een club die groeit net zoals Deinze en ook veel potentieel in zich heeft.

Voel jij jou aanvaard bij oranje-zwart?

Zonder enige twijfel Jan.  Ik kende reeds een aantal spelers van voorheen en er heerst hier een goede geest.  En het is zo dat goede resultaten inspirerend werken. Maar, en dat is zeer positief, je moet je steeds zelf bewijzen.

Komen jouw ouders en jouw broer supporteren voor jou hier in Deinze?

Ze komen zo veel als mogelijk naar de matchen kijken.  Maar mijn broer Thibault is linker flankverdediger bij STVV en ja mijn ouders moeten zich een beetje verdelen.  Maar als Sint-Truiden niet op dezelfde dag speelt als SK. Deinze komen zowel mijn ouders als mijn broer mij bij oranje-zwart volgen.

Wat waren of zijn nog steeds jouw ambities?

Wel ik wil zo hoog mogelijk evolueren als speler en zeker hier in België. Nu ik tot juni in Deinze ben wil ik zo veel mogelijk speelminuten halen en de club helpen waar het kan en nodig is.

Wat denk je over de play-off’s hier in 1 Amateur?

Ik weet niet of het een voordeel is voor een club die op kop staat; misschien is het eerder een nadeel. Maar het is een feit dat je deze eindronde match per match moet bekijken.

Is het evident om als winteraanwinst in de ploeg te komen?

Je moet uiteraard veel geduld hebben en veel werken. Het is geen evidentie om zo maar  in een ploeg te geraken die goed draait. Maar als je kansen krijgt moet je die  met beide handen grijpen.

Heb je naast het voetbal nog een beroepsbezigheid of studeer je nog?

Ik ben gestopt met studeren en leef nu enkel van het voetbal.  Ik heb een profcontract voor 2 jaar bij Zulte-Waregem en ben nu tot einde seizoen door de West-Vlamingen aan Deinze uitgeleend.

Zien we je volgend seizoen nog in oranje-zwarte uitrusting?

Normaliter hoor ik per einde seizoen terug naar Waregem te gaan, maar je weet nooit hoe de kaarten geschud worden.  Gaat SK. Deinze, waar ik niet aan twijfel, naar 1B en maakt Zulte-Waregem dan een keuze tussen mij of iemand anders? Dan zie ik een volgend seizoen hier wel zitten.

Heb je buiten het voetballen nog hobby’s?

Ik doe aan padel en tennis wel eens. Bovendien speel ik ook graag pingpong en ga graag eens met vrienden biljarten.

Wat denk je van het systeem van wintertransfers?

Ja dat is misschien niet voor elke speler of club gelijk.  Een speler die in zijn oorspronkelijke club minder aan de bak komt, kan dat interessant zijn om in een andere ploeg meer aan spelen toe te komen.  Het zal echter ook afhangen van de mogelijkheden van eender welke ploeg of daar gebruik moet of kan gemaakt worden.

Hoe evalueer je onze reeks 1 Amateur?

Wel om eerlijk te zijn heb ik er niet onmiddellijk een volledig zicht op. Het is zo dat ik tot nog toe slechts 3 wedstrijden heb mee gemaakt.  Ik zie wel verre verplaatsingen hier in onze reeks en het is ook een feit dat in 1 Amateur veel duels te noteren vallen.

Zie je verschillen het profvoetbal van 1A/1B en het voetbal in 1 Amateur?

Absoluut, in 1 Amateur wordt er zeker ook goed gevoetbald, maar ik merk meer duels op dan in de reeksen 1A en 1B. Anderzijds is het echter wel zo dat in 1 Amateur er het minder snel aan toe gaat dan in de beide profreeksen.

Zijn voeding, rust en een relatie belangrijke zaken voor een voetballer?

Voeding Jan is belangrijk voor een sporter, want je haalt jouw energie er uit en rust is er echt nodig omwille van de zware arbeid die trainingen en wedstrijden wel in zich kunnen houden.  En bovendien is een leuke en goede relatie enorm belangrijk,  zeker als het je als sporter eens minder voor de dag gaat.  Een goede partner is in alle omstandigheden een steun en toeverlaat.

Wie speelt kampioen  in  1 A?

Club Brugge. Deze ploeg is in heel veel opzichten de beste momenteel. Bovendien zijn zij nog altijd actief op 3 fronten en het zou leuk zijn dit zo lang als mogelijk te houden.

Hoe bekijk je de relatie met de supporters?

Wel zij zorgen voor sfeer en volgen ons zowel hier als op verplaatsingen; kortom ze betekenen een grote steun voor de club in goede en slechte tijden.

Wat zeggen jou de website en Sportje het clubblad van SK. Deinze?

Ik volg dat zeer graag en lees het clubblad altijd met een grote belangstelling.  Ik weet graag wat leeft in de club en bij de entourage.

Wat pronostikeer je voor de wedstrijd van deze avond?

Jan, ik hou niet van grote uitspraken; een match moet altijd gespeeld worden, niet? Maar desalniettemin zeg ik: ‘3 – 0’.

Deze leuke babbel met mijn jonge gesprekspartner verliep nu ook ten einde.  Mathieu maakte zich op voor de namiddagtraining. En ik? Wel ik fietste terug naar huis; de nazaten van Ciara en Dennis waren er nog, maar ik had het nu wel gemakkelijker.  Immers met de wind in de rug is het toch een groot verschil.

Jan De Waele

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq