ZA 22.01

20U45

Competitie

KVC Westerlo - KMSK Deinze

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

Flash on: Brendan Schoonbaert

Sportje Bericht geplaatst op dinsdag 04 februari 2020

Nu de dagen wat langer beginnen te worden leek het me vorige week vrijdag een goed idee om naar het Burgemeester Van De Wielestadion te fietsen.  Het was en is trouwens nog altijd winter, maar het viel zeer goed mee. Maar wat nog meer is mee gevallen was de leuke babbel die ik had met de meest recente aanwinst van SK. Deinze.  Aalternaar Brendan Schoonbaert ontpopte zich tot een joviale en bewuste gesprekspartner.

DE WAARDE VAN SK. DEINZE EN GOED VOETBAL COMBINEREN

Brendan is niet direct een voor de hand liggende voornaam niet?

Ja, dat is juist maar mijn ouders hoorden dat graag en of ze aan een of andere beroemdheid een voorbeeld hebben genomen weet ik niet.  Mijn broers heten Gillian en Nathan en de enige link die ik zie is dat onze namen allemaal op ‘an’ eindigen.

Waar en wanneer is het voetballen voor jou begonnen?

Heel vroeg; ik kon nauwelijks goed lopen en had altijd een bal aan de voeten.  Ik ben op 4 of 5 jarige leeftijd beginnen voetballen bij Eendracht Aalter;  trouwens ik woon in Aalter.

Ben je lang bij Aalter gebleven?

Jan, ik ben op mijn 8ste jaar naar Zulte-Waregem gegaan en ben 1 jaar later naar Club Brugge getrokken.

En hoe is het je daar verlopen?

Ik heb er 11 seizoenen gespeeld en dit seizoen zou mijn 12de geworden zijn.  Ik ben trouwens nog altijd voetbal-eigendom van Club Brugge.

Leg eens uit.

Ik ben bij de aanvang van dit seizoen uitgeleend aan Lommel SK.  en met de wintertransfer ben ik bij SK. Deinze gekomen.

Maar tijdens die 11 jaar in Brugge heb je toch heel wat ervaring opgedaan?

Absoluut. Vorig seizoen heb ik dan ook de voorbereiding met de A-kern meegemaakt en ben ik ben de beloften gekomen. Trouwens, nu ook in aanloop van het huidig seizoen heb ik de voorbereiding meegemaakt en ben ik ook op stage geweest met de 1ste ploeg.

Maar toch werd je uitgeleend aan Lommel en waarom?

Ja in de 1ste plaats om ervaring op te doen en om uit mijn comfortzone te komen en verdere stappen te zetten in het voetbal.

Maar bij Brugge heb je toch onder grote namen kunnen en mogen werken?

Ja ik heb bij de beloften enkele seizoenen onder Sven Vermant, een grote naam toch in de voetbalwereld, mogen werken en ik heb veel van hem geleerd en ook verder nog onder Carl Hoefkens.  Nu in aanloop van dit seizoen heb ik gewerkt onder Philippe Clément en ook van hem heb ik enorm veel geleerd.  Het feit dat hij op dezelfde positie heeft gespeeld als ik zal daar niet vreemd aan zijn.

Ben je altijd verdediger geweest?

Nee, helemaal niet. Toen ik bij Brugge gekomen ben was ik flankaanvaller en heb ik ook geregeld als diepe spits gespeeld. Het is maar pas de laatste 5 à 6 jaar dat ik centrale verdediger ben geworden.

Zou je nog een in de aanval willen spelen?

Ik heb al in lang niet meer op de 9 gespeeld, maar in geval van nood en mocht het de ploeg helpen, zou ik eender waar spelen.

Wat zijn volgens jou belangrijke eigenschappen van een centrale verdediger?

Wel hij moet de controle en overzicht over het spel behouden, moet leiderschap vertonen en de ploeg steunen op moeilijke momenten. Wat ook heel belangrijk is: hij mag niet in paniek raken.  In een ploeg zoals nu SK. Deinze, die toch dominant voor de dag komt betekent dit dat hij rustig moet blijven en dan ook lijnen moet kunnen uit tekenen.

Heb jij een voetbalvoorbeeld?

Ja en dat is Virgil Van Dijck.  Hij straalt danig veel rust uit, imponeert de tegenstander en door zijn speelstijl heeft hij FC. Liverpool naar een hoger peil gebracht. Trouwens FC. Liverpool  is ook mijn favoriete ploeg.

Zo te horen heb je de voetbalgenen van jouw vader meegekregen?

Mijn vader is ook centrale verdediger geweest en heeft o.a. bij Aalter, Oostende, Roeselare en Maldegem gespeeld. Maar rond zijn 30ste is hij wegens kwetsuren gestopt.

Volgt hij jou?

Nu komt hij wel nog aan de wedstrijden kijken, maar vroeger ook naar de trainingen. Hij is lange tijd mijn chauffeur geweest. Hij is een fanatieke voetballiefhebber en ik leer nog altijd veel van hem.

Maar nu speel je bij SK. Deinze in 1 Amateur; een stap terug?

Nee, je mag dat zo niet bekijken. Het is nu zo dat  SK. Deinze heel snel naar 1ste  amateur wil en zeer duidelijk op  profniveau werkt.  Ik kende Deinze van vroeger en ben hier regelmatig geweest en ken toch enkele mensen bij oranje-zwart.

Hoe schat je de huidige reeks 1 Amateur in?

Het is zeker geen gemakkelijke reeks en het valt op dat toch enkele ploegen een stap hoger willen zetten.

Wat denk je over de play-off’s?

Het is een feit dat de eerste 4 ploegen de eindronde moeten spelen, licentie of niet en het lijkt toch een beetje dubbelzinnig of niet soms? Maar anderzijds is het zo dat als je als ploeg aan een competitie begint er ook de reglementen moet van aanvaarden.

Hoe voel jij je nu bij SK. Deinze?

Ik besef dat ik veel zal moeten werken en trainen en zal mijn kans grijpen als die er komt.  Het is immers een feit dat het niet zo evident is om in een ploeg te komen die goed draait.

De afstand van thuis naar Deinze is toch een verbetering?

Ja absoluut. Ik had wel een appartement in Lommel, maar ik kwam veel naar huis en 2 uur in de auto zitten buiten nu nauwelijks een kwartier, maakt toch wel een groot verschil.  Nu kan ik ten minste thuis slapen en heb ik voldoende rust.

Is rust en voeding belangrijk voor een voetballer?

Ik vind van wel. Voldoende nachtrust en overdag ook veel rust en is super belangrijk.  En uiteraard ook op de voeding letten en niet te vet eten is evenzeer van groot belang.

Welke zijn jouw ambities?

Nu eerst en vooral minuten pakken en ervaring opdoen. En mijn ultieme droom is om ooit eens in de 1ste ploeg van Club Brugge te staan.

Wat betekent het project van SK. Deinze voor jou?

Als een ploeg zo ambitieus is het ronduit schitterend. Ik heb er enorme bewondering  voor.

Is de grootte van de kern van SK. Deinze eerder een voordeel of niet?

Een grote kern is vanzelfsprekend een groot voordeel.  Je moet veel trainen en de concurrentie maakt de spelers en de ploeg beter.

Is een goede partner belangrijk?

Ik heb nu sinds 3 jaar en een half een vaste vriendin en zij is belangrijk voor mij. Ze steunt mij erg en ik kan echt veel bij haar kwijt.

Heb je buiten het voetbal nog hobby’s?

Ik heb vroeger veel geskied en ben er omwille van het voetbal mee gestopt toen ik 15 jaar was geworden. Soms mis ik dat wel eens, maar ja.  Ik heb bovendien ook veel getennist, maar de voetbalsport heeft de bovenhand gehaald.  En fietsen dat gaat ook nog.

Heb je als prof veel vrije tijd en zo ja hoe vul je dat in?

Ik ben nu begonnen met thuisstudie. Ik wil immers een diploma van ‘personal coach’ behalen.  Ik heb eerder geprobeerd om de Hoge School te combineren met het voetbal, maar dat was niet aan mij besteed.

Hoe voel jij je in de spelersgroep?

Heel goed en ik ervaar dat de spelersgroep zeer goed aan één hangt.

En wat met de supporters?

Ik heb ze nu slechts 1 thuismatch meegemaakt tegen Lierse Kempenzonen en het is fantastisch hoe zij ons van de 1ste tot de laatste minuut zijn blijven aanmoedigen.  Ook zij willen immers de overgang naar 1B meemaken.

Heb je een pronostiek voor de match van deze avond tegen La Louvière?

Een driepunter voor oranje-zwart is het belangrijkste van al. Of je nu een wedstrijd wint met 5 – 0 of met 1 – 0 maakt wat dat betreft geen verschil.

Dit zeer aangenaam gesprek kende net zoals de andere voorheen nu ook een einde. De joviale Aalternaar maakte zich op om naar de ochtendtraining te gaan. En de Deinzenaar fietste met een goed gevoel naar huis en zette zich aan de laptop.  Hopelijk zal de lezer  de joviale Brendan toch iets beter hebben leren kennen.

Jan De Waele

 

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq