ZA 22.01

20U45

Competitie

KVC Westerlo - KMSK Deinze

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

Flash on: Jelle Merckx

Sportje Bericht geplaatst op maandag 16 december 2019

Een 10-tal dagen geleden leek door een winters zonnetje de temperatuur eventjes tot boven het vriespunt te komen, maar dat weerhield me niet om naar het Burgemeester Van De Wielestadion te fietsen. Ik had er in het vertrouwde interviewlokaal een afspraak met een speler die enkel zijn familienaam gemeen heeft met een Belgische wielerlegende en een Belgische biljarter met faam. Immers in een rustige babbel met Jelle Merckx, de 2de doelman van oranje-zwart, vertelde hij me hoe hij zich voelt bij ons oranje-zwart.

Nood gedwongen van spits tot keeper en soms vroeg uit de veren

Waar en wanneer is het voetbal begonnen bij jou?
Jan, ik ben beginnen voetballen bij Stekene Sportief toen ik zo wat 5 jaar was.

Waarom nu juist voetbal en geen andere sport?
Ja als je 5 jaar bent is dat misschien niet zo evident, maar mijn vader heeft gevoetbald en mijn ooms ook.  Trouwens mijn broer voetbalt ook. Ik ben het graag blijven doen en het is een passie gebleven. Voetballen zit bij ons in het bloed.

Ben je altijd keeper geweest?
Ik ben 1 jaar bij Stekene en Sint-Niklaas spits geweest en nadien ben ik in het doel gekomen. Er was toen eens geen keeper aanwezig en bij gebrek aan een doelman heb ik maar het doel verdedigd en ik ben doelman gebleven.

Je hebt je jeugd toch bij een aantal ploegen doorgebracht?
Ja inderdaad. Ik ben 1 of misschien 2 jaar bij Stekene geweest, maar heel precies herinner ik me niet meer. Dan ben ik 2 jaar bij SK. Sint-Niklaas geweest, 2 jaar bij Beveren en 3 of misschien wel 4 jaar bij Beerschot en zelfs 3 jaar bij Anderlecht.

Maar jouw jeugdopleiding? Waar heb je dan het meest geleerd?
Wel dat is, om heel eerlijk te zeggen, bij Beerschot geweest.

Hoe bedoel je dan wel?
Het zit zo dat ik bij Anderlecht heel weinig ballen heb moeten pakken; we wonnen als het ware altijd.  Na Anderlecht ben ik terug bij Beerschot gaan spelen waarvan nog 1 seizoen bij de jeugd en dan 1 seizoen bij de grote jongens.

Ik zie ook FC. Eindhoven bij je vorige clubs?
Ja inderdaad Jan. Ik heb er 1 seizoen in de 1ste ploeg gespeeld.

Hoe heb je het Nederlands voetbal ervaren?
Het Nederlands voetbal lag me echt wel omwille van het feit dat daar voetballende keepers echt beter aan bod komen.

Nochtans is jouw verblijf daar van korte duur geweest?
Ja ik reed altijd over en weer, maar de echte reden daarvan ligt echter bij enkele jeugdzonden. Ik was niet geduldig genoeg en wou echt te veel in eens. Maar ja, uit fouten leer je.

Welke keeper is jouw groot voorbeeld?
Ik had het erg voor Iker Casllas, lange tijd de nummer 1 bij Real Madrid.

Aan welke eisen moet een doelman voldoen?
In het hedendaags voetbal moet een keeper goede reflexen hebben en hij moet mee kunnen voetballen. Het keeper-zijn is anders dan vroeger en de capaciteiten zijn ook veel geëvolueerd buiten vroeger.

Je bent van Sint-Niklaas nu bij SK. Deinze gekomen?
Ja dat is zo. Ik heb weliswaar 3 leuke seizoenen meegemaakt bij de Waaslanders, maar ik voelde aan en heb het heel snel geweten dat er financiële problemen waren en heb toen als amateur zelf mijn ontslag gegeven bij de club.  Na een test bij SK. Deinze, o.a. een oefenmatch tegen Westhoek, heb ik 2 weken later kunnen tekenen.

Je bent nu 2de keeper, hoe voel jij je nu met dat statuut?
Wel om heel eerlijk te zijn is dat is mentaal gesproken minder leuk, maar ik pas me aan. Het is zo dat Tom heel sterk speelt, maar ik doe er alles aan om klaar te staan mocht er hem iets overkomen.

Hoe ervaar je de club?
SK. Deinze is een gezonde club met leuke ambities. De omkadering, de technische en medische en paramedische staf zijn werkelijk schitterend. Ik durf zeggen dat elke club in 1 Amateur en heel wat ook in 1B daar maar kunnen van dromen.  En het lijkt me ook dat heel veel vrijwilligers bijdragen tot de goede gang van zaken hier bij SK. Deinze.

Hoe zie jij de evolutie van SK. Deinze?
We hopen met z’n allen te kunnen overgaan naar 1B en zowel als club en als ploeg progressief mee te groeien.

Wat vind je van de play-offs?
Ik vind dat een beetje te veel. Een kampioen is en blijft een kampioen. Waarom dan nadien nog eens met 4 ploegen bijkomende matchen spelen.  In het wielrennen is het toch ook zo dat de 1ste die over de meet komt, wint. In een wielerklassieker moeten de eerste 4 toch ook geen 4 extra rondjes van 5 km rijden?

Heb je buiten het voetbal nog andere hobby’s?
Heel weinig. Ik heb een vriendin en een kindje en vind het heerlijk mijn vrije tijd aan hen te kunnen besteden. En we zijn heel veel op de club.

Hoe ziet jouw dag er dan wel uit?
Ik kom van Beringen en moet soms om 6 uur ’s morgens opstaan om te kunnen vertrekken met de trein of auto om tegen 9 u. op de club te zijn. Van 9 tot 10 u. doen we stabilisatieoefeningen en krachtoefeningen. Om 10 u. zijn er de veldtrainingen, die gevolgd worden door lichte ontspanning en het middagmaal.   En om 15.00 u. zijn er terug trainingen. Tussenin is er verzorging.

Valt dat alles vlot te combineren voor jou?
Ja zeker, maar je moet er rekening mee houden en er wordt ook rekening gehouden met de spelers.

Weegt die afstand, want  Beringen is toch niet bij de deur, niet door?
Het zit zo dat ik soms eens blijf logeren bij Mathias Schils in Kruisem.

Is een gezinsleven belangrijk voor een speler?
Absoluut, het is belangrijk voor een speler dat  ook thuis alles goed zit.  De club volgt ons en het menselijk aspect hier is een belangrijk item.

Zijn er in de club aanspreekpunten mocht er privé iets minder vlot verlopen?
Zelf heb ik da nog niet moeten ervaren, maar ik stel me voor dat het mogelijk is in de club om een luisterend oor te vinden.

Hoe denk je over de Rode Duivels?
Ze gaan nu naar het EK en het moment is gekomen om eens een grote prijs te pakken, zeker met deze ploeg moet dit nu wel kunnen gebeuren. Het zou een mooie revanche betekenen voor de verloren ½ finale op het laatste WK.

Hoe ervaar je de supporters?
Deze zijn werkelijk schitterend, ze zorgen 90 minuten lang voor ambiance. Ik ga dan ook graag eens na de wedstrijd een pintje drinken aan de overkant bij de sfeergroep 818.

Zien we komend seizoen terug in de oranje-zwarte kleuren?
Wel Jan, het is zo dat ik een lopend contract heb voor 1 jaar met 1 jaar optie. Ik kan echter niet in de toekomst kijken, maar veel zal afhangen van hoe het SK. Deinze dit seizoen verder vergaat.

Wat is jouw pronostiek voor de match van deze avond tegen Patro Eisden Maasmechelen?
Ik pronostikeer nooit, maar SK. Deinze moet met de gestelde ambities altijd willen gaan voor de overwinning en dat geldt zonder enige twijfel ook voor deze wedstrijd.

Dit joviale gesprek liep nu ook ten einde, net zoals al de vorige. Mijn gesprekpartner profiteerde nog eventjes van zijn vrije tijd en maakte zich dan op voor de namiddagtraining. Voor mij werd het ook een beetje sporten; ik fietste namelijk ontspannend terug naar huis.

Jan De Waele

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq